Insula Bouvet, cel mai izolat loc de pe Pământ

0000   0141700

Dimensiune font:

| 18-11-2020 12:18

 Peisajele sunt uimitoare, vremea este capricioasă, iar viața de noapte este inexistentă. Dacă vrei să îți petreci singurătatea în aceste condiții, Insula Bouvet – cel mai izolat loc de pe Pământ – ar putea fi cea mai bună alegere.

Insula Bouvet este un teritoriu norvegian aflat la mare depărtare de orice întindere de pământ. Deși este nelocuită, mulți oameni s-au aventurat pe țărmurile ei și s-au întors să-și spună povestea, după ce cum arată aceste fotografii.

Cel mai izolat loc de pe Pământ
Insula Bouvet, coasta de sud-est. Foto: Pinterest

Insula se află la 2.570 de kilometri de coasta Africii de Sud și la aproximativ 1.770 de kilometri nord de coasta Queen Maud Land din Antarctica

Așadar, cea mai apropiată întindere de pământ se găsește la depărtarea la care se află Bucureștiul față de Zurich (Elveția). Și chiar dacă ai ajunge aici, ai constata că nu se întâmplă mare lucru în Queen Maud Land.

În cel mai izolat loc de pe Pământ nu există locuitori permanenți, doar un grup de aproximativ 40 de cercetători care își câștigă existența în numele științei.

Insula Bouvet este o întindere de stâncă de 49 de kilometri pătrați. Peste 90% din insulă este acoperită de un ghețar, iar în centru se află un uriaș vulcan stins.

În privința temperaturilor, cea mai ridicată temperatură medie anuală este de 1.2 grade Celsius, iar cea mai scăzută temperatură medie este de -2.2 grade Celsius. 

Este dificil să ajungi pe Insula Bouvet. Crusta dură a insulei se ridică pe fiecare colț al său. O alunecare de stânci petrecută în anii ’50 a creat o pantă în nordul insulei, numită Nyroysa. Aici este cel mai bun loc pentru îmbarcare și tot aici se află și o stație meteorologică.

Cel mai izolat loc de pe Pământ
Foto: Pinterest

Insula a fost botezată după Jean-Baptiste Charles Bouvet de Lozier, care a văzut-o primul, în ianuarie 1739. Bărbatul căuta o întindere de pământ în sud și a presupus că insula Bouvet făcea parte din aceasta.

La acea vreme nu putea să navigheze în jurul insulei, așa că nu avea de unde să știe că era vorba de o insulă. A numit-o „Cap de Circoncision/Kapp Circoncision”. 

Când de Lozier a trecut noua masă de pământ pe hartă, a calculat greșit coordonatele. Prin urmare, când insula a fost văzută data următoare, în 1808, de către vânătorul de balene James Lindsay, s-a crezut că este vorba de un ținut nou descoperit, care a fost botezat Insula Lindsay.

În 1825, George Norris a văzut această bucată de pământ înghețat și a declarat-o ținut al coroanei britanice, botezând-o Insula Liverpool.

Interesant este faptul că Norris a relatat că Insula Liverpool se afla în apropiere de o altă întindere de pământ, pe care a numit-o Insula Thompson.

S-a dovedit că aceasta din urmă era o insulă-fantomă; cu alte cuvinte, mai târziu s-a descoperit că nu există și a fost scoasă de pe hărți în anii ’40. 

Pentru o vreme, oamenii de știință au crezut că Insula Thompson a dispărut după un eveniment seismic, însă oceanografii au constatat între timp că marea are mii de metri adâncime în acel punct, deci Norris trebuie să se fi înșelat.

Cel mai izolat loc de pe Pământ se laudă cu o faună uimitoare

Norris nu a putut debarca pe Insula Liverpool, însă a cules mostre geologice de pe fundul oceanului. Benjamin Morell a susținut că a fost primul om care a debarcat pe insula Bouvet, unde a ucis nu mai puțin de 196 de foci.

Cel mai izolat loc de pe Pământ
Ghețarul de pe coasta de vest. Foto: Pinterest

Însă lucrurile povestite de el au fost puse la îndoială. În memoriile sale, Morell spune tot felul de povești exagerate, pe care experții le-au dezmințit. 

Deși a navigat mult și a făcut multe descoperiri în timpul vieții, mulți cercetători cred că Morell a mințit destul de frecvent.

Prima debarcare oficială pe cel mai izolat loc din lume a fost îndeplinită de expediția Norvegia, care a ajuns pe insulă în 1927.

Cel mai izolat loc de pe Pământ
Foto: Pinterest

Pe 1 decembrie, expediția, condusă de Harald Hornvedt, a revendicat insula pentru Norvegia și a botezat-o Buovetoya (sau Bouvet). S-a ridicat o colibă mică și s-au făcut studii geologice.

Dacă numele Bouvetoya ți se pare familiar, acest lucru se datorează faptului că aici se petrece acțiunea din filmul „Alien vs. Predator”. 

Când Anglia a aflat că Norvegia a revendicat insula, s-a stârnit un scandal. Englezii susțineau că Norris revendicase deja insula pentru britanici.

Însă, cum Norris a inventat o altă insulă, revendicările englezilor au avut de suferit. În noiembrie 1929, după negocieri, Marea Britanie a decis să permită Norvegiei să păstreze această bucată inutilă de pământ.

Cel mai izolat loc de pe Pământ
Prima colibă, construită în Kapp Circoncision în 1929. Foto: Pinterest

În 1971, Norvegia a transformat cel mai izolat loc de pe Pământ în rezervație naturală, pentru a proteja fauna marină care trăiește pe insulă și în jurul ei. Se estimează că pe insulă se află curca 70.000 de foci cu blană, printre alte specii de foci.

În anii ’70, s-a estimat că aici se află 117.000 de perechi de pinguini și o gamă variată de alte păsări marine. Din cauza vremii dure și a lipsei florei, pe cel mai izolat loc de pe Pământ nu există mamifere de pradă. 

Este probabil că distanța la care insula se află de orice influență umană va proteja creaturile care își au casa aici.

În martie 1985, vremea a fost suficient de bună pentru ca primele fotografii aeriene ale insulei să fie realizate, ceea ce a dus la întocmirea primei hărți precise a insulei, la 247 de ani de la descoperirea sa.

În 1996, pe insulă a fost înființat un centru de cercetare. Zece ani mai târziu, clădirea a dispărut în ocean în urma unui cutremur. În 2014, s-a ridicat o nouă stație, care permite șederea pentru două persoane vreme de cel mult patru luni.

Iată de ce Insula Bouvet, cel mai izolat loc de pe Pământ, nu este tocmai o destinație de vacanță.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Orasul Negresti, cu sediul in orasul Negresti, Str. N. Balcescu nr. 1, judetul Vaslui, telefon/fax 0235.457.679, e-mail: inforpnegresti@gmail.com, cod fiscal 13407333. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: -Spatiu in suprafata de 35,16 mp, situat in orasul Negresti, Str. Unirii, bl. E2, sc. D, parter, judetul Vaslui, ce apartine domeniului privat al Orasului Negresti, judetul Vaslui, identificat prin Carte Funciara nr. 70102-C1-U27, nr. cadastral 1/4;0;3, conform H.C.L. Orasul Negresti nr. 63/19.07.2024 si temeiului legal O.U.G. nr. 57/03.07.2019 privind Codul Administrativ, pentru desfasurarea de activitati de coafura si alte activitati de infrumusetare. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: Se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, la sediul institutiei, Serviciul Juridic. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Serviciul Juridic din cadrul Orasului Negresti, orasul Negresti, Str. N. Balcescu nr. 1, judetul Vaslui. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 50 Lei/exemplar, se achita cu numerar la Serviciul Impozite si Taxe Locale din cadrul Orasului Negresti. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 06.08.2024, ora 14.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 14.08.2024, ora 14.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Orasul Negresti, Compartimentul Registratura, orasul Negresti, Str. N. Balcescu nr. 1, judetul Vaslui. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 19.08.2024, ora 10.00, Orasul Negresti, orasul Negresti, Sala Mare, parter, Str. N. Balcescu nr. 1, judetul Vaslui. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Vaslui, Vaslui, Str. Stefan cel Mare nr. 54, judetul Vaslui, telefon/fax 0235.311.582, e-mail: tr-vaslui@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.07.2024.
Ce e temperatura resimțită și cum se calculează? De ce diferă de cea a aerului, anunțată la „meteo”?
21/07/2024 16:31

Ce e temperatura resimtită si cum se calculează? De multe ori, ascultăm cu mirare anunturile din buletinele meteo despre temperaturile inregistrate intr-o zi sau alta. Si asta, pentru că nouă ni se pare c ...

Apele Pământului pierd rapid oxigen. Aceasta este una dintre cele mai mari amenințări la adresa sistemului de susținere a vieții de pe planetă
20/07/2024 11:11

O echipă de oameni de stiintă condusă de ecologistul Kevin Rose de la Rensselaer Polytechnic Institute din SUA a declarat că rezervele de oxigen dizolvat din oceanele Pămantului se epuizează rapid. Potriv ...

OpenAI lansează versiunea mini a celui mai puternic chatbot al său
19/07/2024 13:00

OpenAI lansează versiunea mini a celui mai puternic chatbot al său, oferind tehnologia de varf intr-un format mai compact si accesibil. Această versiune promite să aducă performante remarcabile si să tr ...

Wiz Khalifa, cercetat oficial pentru deţinere de droguri după ce a fumat o ţigară cu canabis pe scena festivalului Beach Please
14/07/2024 11:20

Rapperul Wiz Khalifa este cercetat in stare de libertate pentru deţinere de droguri de risc, după ce a fumat o ţigară cu canabis pe scena festivalului Beach Please de la Costineşti. Imagini cu artistul inc ...

Situație ciudată în centrul Pământului: Nucleul și-a inversat rotația. Nimeni nu știe care vor fi efectele
06/07/2024 14:06

In adancul Pămantului se află nucleul, o minge metalică solidă care se roteste independent de planeta noastră, o bilă care se roteste in interiorul unei alte bile. In prezent, cercetătorii sustin că rot ...

Curiozități despre solstițiul de vară din 2024. Locul din România unde se descifrau tainele cerului
20/06/2024 19:54

Cel mai timpuriu solstitiu de vară din ultimele două secole va avea loc joi, 20 iunie. In Romania, ora 23:50 marchează momentul solstitiului si inceputul verii astronomice. In emisfera nordică, 20 iunie 20 ...

Industria IT, pol de creștere pentru Iași
18/06/2024 10:12

De cate ori vine vorba despre Romania, statisticile ne asează pe primele pozitii in ceea ce priveste nivelul redus de trai, obezitate, analfabestism functional si multe ale domenii. Însă, există si un ...

Studiu la Harvard: Extratereștrii se ascund printre noi și trăiesc pe Pământ
15/06/2024 19:52

Într-o nouă lucrare care cu sigurantă va genera controverse in comunitatea stiintifică, o echipă de cercetători de la Harvard si de la Universitatea Tehnologică din Montana speculează că observare ...

Studiu la Harvard: Extratereștrii se ascund printre noi și trăiesc pe Pământ
15/06/2024 19:25

Intr-o nouă lucrare care cu sigurantă va genera controverse in comunitatea stiintifică, o echipă de cercetători de la Harvard si de la Universitatea Tehnologică din Montana speculează că observarea de " ...

Cât câștigi ca influencer? Sume fabuloase la doar un click distanță
14/06/2024 10:57

De la fashion, pană la cei specializati in fitness, nutritie, călătorii, industria auto, sau pur si simplu cei care isi expun toată viata pe internet pentru bani, piata influencerilor cuprinde o diversitate ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei