Inteligența artificială preia controlul - Ce slujbe sunt în pericol în viitorul apropiat

21

Dimensiune font:

| 15-11-2023 16:14

Roboții vor înlocui oamenii în cinci domenii de activitate, consideră un expert în inteligență artificială care afirmă că iar asta se va întâmpla în viitorul nu prea îndepărtat, notează Adevărul.ro.

La începutul acestui an, nouă dintre cei mai avansați roboți umanoizi au vorbit la un summit dedicat inteligenței artificiale de la Geneva și au afirmat că vor să lucreze „alături de oameni”, mai degrabă decât să le preia locurile de muncă.

Au anunțat, de asemenea, că este doar o „chestiune de timp” înainte ca „mii de roboți” să înceapă să facă diferența în lume.

Cu toate acestea, odată cu apariția ChatGPT, a roboților de livrare autonomi, a taxiurilor fără șofer și a apelurilor robocall AI, este ușor de imaginat că o serie de cariere ar putea fi înlocuite total de IA.

Un raport al McKinsey Global Institute arată că până în 2030, aproximativ 30% din orele lucrate în prezent în economia SUA ar putea fi automatizate.

Mark Minevich, specialist renumit în IA, afirmă că roboții vor prelua în curând joburile „fizice sau bazate pe cunoaștere predictibilă” de la oameni.

Minevich - care tocmai a lansat o nouă carte pe această temă intitulată „Planeta Noastră Alimentată de IA" - a spus: „Pentru a evita înlocuirea cu IA, cheia este ca oamenii să se concentreze pe dezvoltarea celor mai inerente capacități - creativitate, inteligență emoțională, flexibilitate și gândire strategică. Joburile care implică generarea de idei, relaționarea cu oamenii și luarea de decizii complexe vor fi cel mai greu de replicat de IA."

El a afirmat, de asemenea, că inteligența artificială învață continuu, iar unii roboți „se potrivesc sau depășesc” performanța umană.

Minevich crede că roboții vor prelua în curând cinci diferite slujbe ale oamenilor.

„Joburile care cred că sunt cele mai în pericol de a fi înlocuite de IA în următorii ani sunt casierii, telemarketerii, șoferii de camioane, contabilii și radiologii”, spune expertul citat de ladbible.com.

Casierii angajați de supermarketuri și centre comerciale sunt „vulnerabili”, spune Minevich, deoarece companii precum Amazon au investit în magazine automate și „utilizează deja o viziune computerizată”.

„Telemarketingul este pregătit pentru perturbare prin IA conversațională și chatbots care pot fi convingători”, a continuat el. De asemenea, șoferii de camioane vor fi a treia victimă a tsunamiului de inteligență artificială.

„Conducerea camioanelor se va confrunta cu o schimbare majoră odată cu apariția vehiculelor autonome, amenințând milioane de locuri de muncă la nivel global”, a spus Minevich.

Minevich a explicat și de ce contabilitatea ar deveni o carieră pe cale de dispariție: „Slujbele în contabilitate constau în sarcini repetitive de date pe care algoritmii le vor gestiona în curând.”

Expertul crede, de asemenea, că joburile „specializate”', cum ar fi radiologia, ar putea fi înlocuite în curând cu inteligența artificială.

„Chiar și joburile specializate, cum ar fi radiologia, pot fi înlocuite de AI, cu algoritmi de învățare care deja se potrivesc sau depășesc performanța umană”, a adăugat el.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

Polistirenul NU arde. Diferența față de vata minerală
24/02/2024 10:43

Odată cu incendiul din Valencia, a reajuns in spatiul public ipoteza conform căreia focul s-ar fi intins rapid din cauza anvelopării cu polistiren. Întretinerea arderii de către polistirenul folosit ...

ChatGPT a luat-o razna. A început să emită cuvinte fără niciun înțeles
22/02/2024 13:20

Foarte populara interfaţă a inteligenţei artificiale (AI) generative ChatGPT, care a făcut cunoscută această tehnologie, a luat-o razna timp de mai multe ore şi le-a răspuns utilizatorilor prin fraze f ...

 Oamenii autotrofi. O viață în simbioză cu energia solară
22/02/2024 09:30

Într-o lume in care consumul excesiv de resurse naturale si poluarea au devenit o amenintare reală pentru mediul inconjurător, oamenii au căutat mereu modalităti de a trăi mai sustenabil. Un grup de ...

Apple spune că nu trebuie să pui în orez un iPhone care s-a udat
21/02/2024 15:00

 Este o solutie incercată de multă lume: dacă ti s-a udat telefonul, pune-l intr-o pungă sau intr-un vas cu orez. Nu este o idee bună! Apple a actualizat instructiunile si a adăugat un paragraf in ca ...

Cătălin Bordea, în lacrimi la marginea Pădurii Băneasa. Comediantul trece prin clipe grele
19/02/2024 00:29

Recent, Cătălin Bordea a fost surprins de cancan.ro la marginea Pădurii Băneasa, abătut si cu tigara in mană, chiar si in lacrimi la un moment dat. Cel care ne face să radem atunci cand urcă pe scenă s ...

Telefoanele pe care Whatsapp nu va mai funcționa din luna martie 2024. Vezi dacă și al tău e pe listă
17/02/2024 18:59

Whatsapp va deveni incompatibil, după update-ul care va avea loc pe 29 februarie, cu anumite modele de telefoane smart. Lista completă a dispozitivelor pe care nu va functiona aplicatia o găsiti mai jos. Wh ...

WhatsApp pregătește schimbări majore: Ce se întâmplă în următoarele zile
09/02/2024 12:36

WhatsApp, forţată de legislaţia europeană pentru pieţe digitale, va implementa, in aproximativ o lună, suportul pentru alte aplicaţii de chat. Dick Brouwer, director pe partea de inginerie la WhatsApp, ...

Muzeul de Istorie Naturală al UAIC a împlinit 190 de ani
06/02/2024 12:19

Muzeul de Istorie Naturală al Universitătii „Alexandru Ioan Cuza” din Iasi (UAIC) a organizat duminică, 4 februarie 2024, ora 11.00, la sediul din Bulevardul Independentei, nr. 16, evenimentul ca ...

WhatsApp testează o funcție nouă care va revoluționa apelurile vocale
05/02/2024 17:35

Conform ultimei versiuni beta lansate pentru iOS, vom putea selecta anumite contacte favorite care vor apărea in partea de sus a listei de apeluri. Functia este incă in curs de dezvoltare, dar primele inform ...

Un pilot al forțelor aeriene americane susține că a pătruns în interiorul unei nave-mamă extraterestre
04/02/2024 10:03

Un veteran al fortelor aeriene americane pretinde că locuit o perioadă de trei luni in interiorul unei imense nave extraterestre, interactionand cu o civilizatie de o inteligentă remarcabilă. Alex Collier, ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei