Lupusul indus de medicamente

default

Dimensiune font:

| 09-10-2012 13:17

Lupusul este o boală cronică autoimună caracterizată prin inflamaţie şi leziuni la nivelul unuia sau a mai multor organe (îndeosebi piele, rinichi, plămâni, inima, celule sanguine), cauzând alterarea bunei funcţionări a organelor afectate.

Denumirea de lupus vine de la modificarea de la nivelul pielii feţei, care devine roşu-violacee în zona pomeţilor, amintind de muşcătura de lup.

Responsabile de răspunsul autoimun se fac limfocitele B, celule specializate în producerea anticorpilor. În mod normal, anticorpii îşi îndreaptă “atacul” asupra intruşilor patogeni, dar în cazul lupusului sunt afectate celulele sănătoase ale organismului. Atunci când sunt afectate mai multe organe vorbim de lupus eritematos sistemic (LES), considerată forma cea mai severă şi totodată cea mai des întâlnită de lupus. Tratamentul este preponderent simptomatic, neexistând pe piaţa farmaceutică un medicament care să vindece această boală.


1. Ce reprezintă lupusul indus de medicamente (LIM)?

Se estimează că cca. 10% din totalul cazurilor de LES este indus de medicamente, ceea ce se transpune numeric în 15.000 până la 30.000 de cazuri de LES în fiecare an. Condiţiile favorizante pentru dezvoltarea lupusului indus de medicamente (LIM) sunt: utilizarea de medicamente cu potenţial alergic ridicat (se comportă ca antigeni capabili să conducă la răspuns autoimun de tip LES), timp îndelungat sau în doze superioare dozelor terapeutice.

Din punct de vedere demografic, raportul cazurilor de LIM în rândul femeilor şi al bărbaţilor este de 1:1. Ambele sexe sunt la fel de susceptibile dezvoltării LIM, spre deosebire de lupusul eritematos sistemic care afectează mai frecvent femeile. Permanenta informare şi rapida acţiune a profesioniştilor din domeniul medical sunt de maximă importanţă pentru un bun control şi diminuarea efectelor lupusului indus de medicamente.


2. Ce medicamente pot cauza lupus?

Pe baza informaţiilor colectate şi analizate de-a lungul timpului, sunt peste 80 de medicamente cunoscute ca fiind cauzatoare de LIM, dintre care cele mai utilizate şi cunoscute sunt:

:: procainamida (antiaritmic/anestezic local)
:: hidralazina (antihipertensiv vasodilatator)
:: minociclina (antibiotic din clasa tetraciclinelor)
:: penicilamina (medicament antireumatic/chelator de Cu în boală Wilson)
::  izoniazida (antituberculos)
:: chinidina (antiaritmic)
:: agenţii anti-TNF-ɑ (de tip infliximab sau etanercept, cu indicaţii terapeutice în tratamentul unor boli precum artrită reumatoida sau psoriazisul)

Cel mai mare risc de a dezvolta LIM este atribuit procainamidei, cu o incidenţă de 20% după 1 an de administrare a medicamentului în limita dozelor terapeutice. Pe locul 2, se afla hidralazina cu o incidenţă de 5-8% (în aceleaşi condiţii) şi comporta următoarele categorii de risc: pacienţi acetilatori lenţi, genotipul HLA-DR4, sex feminin.

Alte medicamente cu risc mic de LIM sunt: acebutolol (beta-blocant cardioselectiv), carbamazepina (antiepileptic, util şi în nevralgia de trigemen), clorpromazina (antipsihotic), sulfasalazina (antiinflamator intestinal, antireumatic).


3. Care sunt principalele simptome ale lupusului indus de medicamente?


Semnele clinice date de LIM variază în funcţie de medicamentul cauzator şi se înscriu în tablou clinic al lupusului eritematos sistemic:
:: artralgie (durerea localizată la nivelul articulaţiilor) – în 90% din cazurile de LIM
:: artrită (inflamarea articulaţiilor)
:: mialgie (dureri musculare) – în 50% din cazurile de LIM
:: serozita (inflamarea membranelor care înconjoară diferite organe): pericardita, pleurita,

iar cu incidenta mai redusă:
:: fotosensibilitate
:: febră
:: hepatomegalie, splenomegalie
:: erupţii cutanate


4. Teste de laborator imunologice

Se obţine rezultat pozitiv pentru
- anticorpi antinucleari (ANA) – 90% din cazurile de LIM
- anticorpi antihistone – în cca. 75% din cazurile de LIM şi în cca. 20% din cazurile de LEŞ. Există o diferenţă la nivel de dimer histonic asupra căruia anticorpul antihistona acţionează: în LIM, complexul de histone vizat este H2A-H2B, în vreme ce în LEŞ este H1-H2B
- anticorpi anti-ADNss (anticorpi anti-ADN denaturat – “single stranded DNA”) - mai frecvent întâlniţi în LIM comparativ cu LEŞ.

O listă a autoanticorpilor şi a bolilor asociate lor, pe baza cărora se face diagnosticul de laborator este disponibilă aici.


5. Care sunt criteriile de diagnosticare pentru LIM?


Lupusul indus medicamentos este destul de dificil de diagnosticat, întrucât nu există criterii de diagnosticare aprobate. Diagnosticul este bazat de obicei pe identificarea agentului cauzator şi pe tabloul clinic ce corespunde lupusului. Se consideră următorul patern de diagnosticare a LIM:
:: prezenţa a cel puţin unui simptom clinic de LEŞ (artralgie, mialgie, serozita, febră)
:: teste imunologice pozitive pentru ANA + anticorpi antihistone (anticorpi ce persista în serul sanguin o perioadă îndelungată şi după oprirea tratamentului cu medicament incriminat)
:: administrarea medicamentului suspectat de declanşarea LIM pentru cel puţin 1 lună
:: îmbunătăţirea stării clinice a pacientului după zile sau săptămâni de la suspendarea administrării medicamentului incriminat şi recurenta simptomelor la reluarea medicamentului incriminat


6. Tratamentul în cazul lupusului indus de medicamente

Principala acţiune ce trebuie luată constă în suspendarea imediată a administrării medicamentului incriminat.
O îmbunătăţire a simptomelor ar trebui să fie observată în zilele sau săptămânile ce urmează. Gradul de reversie a manifestărilor specifice lupusului depinde de momentul întreruperii tratamentului raportat la începutul bolii. Se recomandă şi terapia de alinare a simptomelor de tip artralgie, artrită sau erupţii cutanate. Astfel, clasele de medicamente utilizate sunt antiinflamatoare nesteroidiene, corticosteroizi topici şi/sau sistemici, hidroxiclorochina (antimalaric, imunosupresiv).

Sursa:scientia.ro

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

04:53

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Mexicanii au descoperit un străvechi palat mayaș
10/08/2021 13:30

Arheologii au descoperit ruinele unui palat de mari dimensiuni, construit cu peste 1000 de ani in urmă. Arheologii au descoperit ruinele unui palat de mari dimensiuni ce era utilizat cel mai probabil de eli ...

8 curiozități despre porci, animalele pe care le-am domesticit de două ori
21/12/2019 10:53

 Te-ai intrebat vreodată cand a devenit mistretul animalul docil din cotet pe care il stim cu totii astăzi? Sau cat de tare poate răcni un porc? În acest articol trecem in revistă mai multe curio ...

VIDEO – Animale inteligente care ne fură premiul întâi la testele IQ
21/12/2019 07:49

 Să vorbim despre animale inteligente. Care este cea ma inteligentă specie din lume? Ati putea fi foarte tentati să spuneti că oamenii, dar realitatea este ceva mai complicată. În cartea „ ...

7 adevăruri ascunse despre Roma Antică, pe care nu le găsești în manuale
21/12/2019 07:37

 Roma Antică a fost o fortă civilizatoare si o societate ideală pentru dezvoltarea artelor, filosofiei si stiintei. Romanii erau constructori excelenti, iar armata lor neinfricată era temută de o ...

Cum afli dacă telefonul tău este interceptat
21/12/2019 06:00

 Un studiu recent a arătat că aproximativ jumătate dintre romani cred că au telefonul ascultat. Cu zecile de programe de interceptare, care pot fi achizitionate chiar de pe internet, la un pret accesib ...

Capacitățile noastre nebănuite: 6 simțuri „supraomenești”
20/12/2019 06:34

 Oamenii au abilităti foarte diferite. Unii dintre noi compun cantece care emotionează pană la lacrimi, altii aleargă ca vantul si altii inventează tehnologii noi care schimbă lumea. Însă aces ...

Tunelul Laerdal: cel mai lung tunel rutier din lume
20/12/2019 06:28

 Unde crezi că se află cel mai lung tunel rutier din lume? În Norvegia, tara in care este imposibil să mergi cu masina dintr-un loc in altul fără să treci printr-o trecătoare montană sau să ...

VIDEO- SUPER OAMENI
20/12/2019 06:12
VIDEO – 5 locuri misterioase și încărcate negativ, care-ți vor da fiori
18/12/2019 09:40

 Există cateva locuri in lume care captivează imaginatia si interesul celor pasionati de mistere. De unele dintre ele se leagă sinucideri de animale, disparitii fără urmă, fenomene ciudate sau traged ...

Există viață după moarte. Mii de gene din corp funcționează chiar și la patru zile după deces
18/12/2019 07:36

 Viată după moarte – acesta nu e doar un concept, ci o realitate. Un studiu publicat de doi cercetători americani dovedeste că, in cazul animalelor, unele gene continuă să functioneze pană la ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei