O noua ipoteza sustine ca Planeta 9 a Sistemului Solar ar fi de fapt altceva

O-noua-ipoteza-sustine-ca-Planeta-9-a-Sistemului-Solar-ar-fi-de-fapt-altceva

Dimensiune font:

| 02-10-2019 20:58

Doi astrofizicieni au lansat o noua ipoteza cu privire la misterioasa Planeta 9 a Sistemului Solar, planeta ce nu a fost inca observata direct dar care influenteaza traiectoriile orbitale ale unor obiecte din Centura Kuiper de obiecte transneptuniene. Conform acestei ipoteze, Planeta 9 s-ar putea sa nu fie o planeta ci un alt obiect cosmic de masa planetara: o gaura neagra primordiala, ceea ce ar explica de ce nu a putut fi observata direct, conform unui material publicat miercuri de Live Science. 
Foto: Arhiva Pixabay 

O astfel de gaura neagra de masa planetara ar avea diametrul unui grapefruit.

La distante foarte mari, spre marginea sistemului solar, dincolo de orbita planetei Neptun, se afla o centura de obiecte cosmice, in cea mai mare parte asteroizi dar si planete pitice, asa cum este Pluto. Cateva obiecte din cadrul acestei centuri se comporta ca si cand ar fi influentate de gravitatia unei planete cu o orbita foarte eliptica, ce nu a fost inca descoperita.

Examinand aceste obiecte transneptuniene, astronomii au calculat ca ipotetica Planeta 9 ar avea o masa de 10 pana la de 20 de ori mai mare decat Pamantul. Este o teorie pe care astronomii o iau in serios pentru ca dovezile indirecte ale existentei acestei planete sunt clare insa deocamdata, cautarea acestei planete cu telescoape in infrarosu si in spectrul vizibil al luminii nu a avut niciun rezultat.

"Ceea ce am inteles este ca gravitatia este importanta aici", a declarat Jakub Scholtz, fizician la Universitatea Durham din Anglia, si unul dintre autorii acestei ipoteze. "Nu e neaparat nevoie sa fie o planeta. Cea mai banala si poate cea mai sanatoasa explicatie este ca ar fi o planeta. Dar in calitate de fizicieni teoreticieni, stim ca in cosmologia Universului tanar pot aparea o serie de obiecte teoretice foarte interesante, iar unele dintre aceste obiecte sunt gaurile negre primordiale", a adaugat el.

Gaurile negre primordiale sunt diferite

De obicei, atunci cand vorbim despre gauri negre, ne referim la obiecte extrem de masive, formate atunci cand stele uriase se prabusesc in sine, blocandu-si masele enorme in singularitati infinit de dense, inconjurate de uriase "orizonturi ale evenimentului" din care nici macar lumina nu poate evada. Sunt unii cosmologi care sunt de parere ca in primele momente ale Universului, cand toata materie era superdensa si superfierbinte, si se indeparta accelerat fata de punctul de Big Bang, iar in Univers nu se aprinsese inca nicio stea, erau deja gauri negre in curs de formare.

Aceste fantome primordiale, martori ai formarii Universului, au aparut din aglomerari ale materiei care s-au condensat in singularitati. "Parti ale Universului in care densitatea era atat de mare, incat s-au transformat in gauri negre", conform lui Scholtz.

Aceste gauri negre sunt incomparabil mai mici fata de cele cu masa stelara, formate in urma prabusirii nucleelor stelelor masive, conform lui James Unwin, fizician la University of Chicago si coautor al acestei ipoteze alaturi de Scholtz. Conform unor modele teoretice, astfel de gauri negre primordiale ar fi doar de cateva ori mai masive decat Pamantul.

O gaura neagra de cateva ori mai grea decat Pamantul este extrem de dificil de observat. Orizontul evenimentului unei gauri negre cu masa de cinci ori mai mare decat a Pamantului ar fi foarte mic, aproximativ de dimensiunea unui grapefruit. Daca gaura neagra ar avea 10 mase terestre, dimensiunea orizontului evenimentului ar fi cat o bila de bowling. Chiar daca dimensiunea unei astfel de gauri negre este neglijabila, gravitatia exercitata de ea nu este deloc de neglijat si influenteaza orbitele obiectelor cosmice din jur.

Daca o gaura neagra primordiala si-ar fi gasit locul in Sistemul Solar, ea s-ar plasa pe orbita in jurul Soarelui la fel ca o planeta si ar influenta orbitele altor planete, planetoizi sau asteroizi din relativa sa apropiere, asa cum ar face si teoretica Planeta 9. Gravitatia este gravitatie, fie ca provine de la o planeta sau de la o gaura neagra cu mase similare, iar oamenii de stiinta nu au cum sa-si dea seama de natura obiectului care produce aceasta gravitatie fara sa-l observe direct.

Aceleasi modele teoretice care au produs gauri negre primordiale, conform lui Unwin, ne ofera si cele mai bune explicatii cu privire la mecanismul Higgs (modul in care particulele au dobandit masa) dar si despre alte principii fundamentale ale fizicii care s-au nascut dupa Big Bang. Exista motive pertinente sa ne imaginam ca astfel de obiecte exista, desi ele nu au fost observate direct niciodata. ziare.com

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

04:53

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Mexicanii au descoperit un străvechi palat mayaș
10/08/2021 13:30

Arheologii au descoperit ruinele unui palat de mari dimensiuni, construit cu peste 1000 de ani in urmă. Arheologii au descoperit ruinele unui palat de mari dimensiuni ce era utilizat cel mai probabil de eli ...

8 curiozități despre porci, animalele pe care le-am domesticit de două ori
21/12/2019 10:53

 Te-ai intrebat vreodată cand a devenit mistretul animalul docil din cotet pe care il stim cu totii astăzi? Sau cat de tare poate răcni un porc? În acest articol trecem in revistă mai multe curio ...

VIDEO – Animale inteligente care ne fură premiul întâi la testele IQ
21/12/2019 07:49

 Să vorbim despre animale inteligente. Care este cea ma inteligentă specie din lume? Ati putea fi foarte tentati să spuneti că oamenii, dar realitatea este ceva mai complicată. În cartea „ ...

7 adevăruri ascunse despre Roma Antică, pe care nu le găsești în manuale
21/12/2019 07:37

 Roma Antică a fost o fortă civilizatoare si o societate ideală pentru dezvoltarea artelor, filosofiei si stiintei. Romanii erau constructori excelenti, iar armata lor neinfricată era temută de o ...

Cum afli dacă telefonul tău este interceptat
21/12/2019 06:00

 Un studiu recent a arătat că aproximativ jumătate dintre romani cred că au telefonul ascultat. Cu zecile de programe de interceptare, care pot fi achizitionate chiar de pe internet, la un pret accesib ...

Capacitățile noastre nebănuite: 6 simțuri „supraomenești”
20/12/2019 06:34

 Oamenii au abilităti foarte diferite. Unii dintre noi compun cantece care emotionează pană la lacrimi, altii aleargă ca vantul si altii inventează tehnologii noi care schimbă lumea. Însă aces ...

Tunelul Laerdal: cel mai lung tunel rutier din lume
20/12/2019 06:28

 Unde crezi că se află cel mai lung tunel rutier din lume? În Norvegia, tara in care este imposibil să mergi cu masina dintr-un loc in altul fără să treci printr-o trecătoare montană sau să ...

VIDEO- SUPER OAMENI
20/12/2019 06:12
VIDEO – 5 locuri misterioase și încărcate negativ, care-ți vor da fiori
18/12/2019 09:40

 Există cateva locuri in lume care captivează imaginatia si interesul celor pasionati de mistere. De unele dintre ele se leagă sinucideri de animale, disparitii fără urmă, fenomene ciudate sau traged ...

Există viață după moarte. Mii de gene din corp funcționează chiar și la patru zile după deces
18/12/2019 07:36

 Viată după moarte – acesta nu e doar un concept, ci o realitate. Un studiu publicat de doi cercetători americani dovedeste că, in cazul animalelor, unele gene continuă să functioneze pană la ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei