Piatra de la Rosetta: Cum a descifrat Champollion hieroglifele egiptene

0000   0141700

Dimensiune font:

| 26-12-2020 11:16

 În iulie 1799, în timpul campaniei militare a lui Napoleon Bonaparte în Egipt, câțiva soldați francezi au făcut din greșeală o descoperire arheologică de neprețuit.

În timp ce lucrau la întărirea apărării unui fort de lângă orașul Rosetta (Rashid) din delta Nilului, au dărâmat un zid și au dezgropat o bucată de piatră neagră, lungă de 1.1 metri și lată de 76 de centimetri, care avea să intre în istorie drept Piatra de la Rosetta.

O copie gigantică a Pietrei de la Rosetta montată în Figeac, Franța, locul de naștere al lui Jean-François Champollion. Foto: Wikimedia

Nu era ceva neobișnuit ca trupele franceze să descopere vestigii egiptene, dar această lespede specială i-a atras atenția lui Pierre-Francois Bouchard, inginerul responsabil de lucrări. 

La o privire mai atentă, Bouchard a observat că pe piatră erau inscripționate texte de neînțeles. A oprit demolarea și și-a informat superiorul despre descoperire.

În curând, experții au confirmat că piatra conținea inscripții în trei limbi antice diferite: hieroglifică, demotică și greacă. Napoleon Bonaparte și-a dat seama aproape imediat de valoarea pietrei, pe care a prezentat-o Institutului Național din Paris în toamna anului 1799.

O piatră cu inscripții în trei limbi

Piatra de la Rosetta
Experți inspectând Piatra de la Rosetta la cel de-al doilea Congres Internațional al Orientaliștilor, in 1874. Foto: Wikimedia

Piatra de la Rosetta a stat la originea uneia dintre cele mai mari odisee intelectuale ale istoriei. 

Semnificația hieroglifelor egiptene se pierduse încă de la căderea Imperiului Roman, dar inscripția trilingvă le oferea cărturarilor șansa de a descifra din nou simbolurile antice.

Cu toate acestea, a fost nevoie de zeci de ani și de munca a doi oameni de știință geniali pentru a descifra secretele pietrei.

Piatra de la Rosetta 02
Piatra de la Rosetta se află la British Museum, în Londra. Foto: Pinterest

În 1801, la scurt timp după descoperire, Piatra de la Rosetta a devenit subiectul intrigilor internaționale, după ce a ajuns în mâinile britanicilor, care îi învinseseră pe francezi în Egipt. 

Până atunci, însă, fuseseră făcute mai multe mulaje și copii ale textului, permițându-le cercetătorilor din întreaga lume să înceapă munca de descifrare.

Primul și cel mai ușor pas, descifrarea textului grecesc, a dezvăluit că Piatra de la Rosetta conținea un decret egiptean care îl lăuda pe regele Ptolemeu al V-lea Epifan, din secolul II.

Piatra de la Rosetta 03
Foto: Pinterest

La scurt timp după aceea, a urmat o traducere rudimentară a textului demotic (o formă de scriere în limba egipteană). Dar când au încercat să abordeze porțiunile scrise în hieroglife, lingviștii au rămas neputincioși. 

A fost nevoie de 20 de ani de muncă asiduă din partea a două dintre cele mai luminate minți ale secolului XIX pentru a dobândi o înțelegere clară a acestei scrieri antice.

Thomas Young „sparge” primele coduri

Primele descoperiri majore au fost realizate de Thomas Young, un britanic care a avut contribuții importante în mai multe domenii ale științei, precum fizica, optica, medicina și matematica.

Thomas Young
Thomas Young, portret de Henry Briggs. Foto: Wikimedia

În 1814, Young a început să analizeze o copie a inscripțiilor de pe Piatra de la Rosetta, mai mult din amuzament. Bazându-se pe cercetări anterioare, Young s-a concentrat în cele din urmă asupra „cartușelor” (un cartuș este un grup de hieroglife încadrate într-un chenar, clar separate de celelalte simboluri din text). 

După ce a ajuns la concluzia că acele cartușe fuseseră folosite pentru a desemna nume de regi, Young a asociat unul dintre cartușe cu numele Ptolemeu din textul grecesc și a identificat proprietățile fonetice ale mai multor semne hieroglifice.

De asemenea, britanicul a demonstrat că scrierea demotică era derivată din hieroglife și conținea litere fonetice individuale, precum și simboluri ideografice. Însă Young nu a aplicat această descoperire și hieroglifelor.

Scrisoare Thomas Young
O scrisoare despre hieroglife redactată de Thomas Young la 10 februarie 1818. Foto: British Museum

La fel ca majoritatea cărturarilor de la acea vreme, acesta era convins că hieroglifele erau aproape în întregime simbolice și a lansat teoria conform căreia scrierea hieroglifică avea proprietăți fonetice doar atunci când desemna nume străine. 

În cele din urmă, în 1819 Young a abandonat cercetările. În aceeași perioadă, savantul francez Jean-Francois Champollion a început să se preocupe, la rândul lui, de Piatra de la Rosetta.

Champollion a fost primul om care a citit scrierea egipteană după 1.400 de ani

Francois Champollion
Jean-Francois Champollion. Foto: Wikimedia

Genial, excentric și suferind ocazional de crize de leșin, Champollion fusese un copil-minune. Născut la 23 decembrie 1790, acesta cunoștea încă din adolescență șase limbi moarte și avea o fascinație deosebită pentru misterele Egiptului.

În 1821, la vârsta de 30 de ani, Champollion s-a stabilit la Paris și a început eforturile de descifrare a Pietrei de la Rosetta. Tânărul a beneficiat de cercetările anterioare ale lui Young, dar avea și avantajul de a cunoaște copta, o limbă cu origini în egipteana antică. 

După câteva luni de muncă asiduă, Champollion a reușit să identifice unele dintre semnele hieroglifice fonetice utilizate în numele regale Cleopatra și Ptolemeu.

Apoi, a aplicat semnele peste numele din cartușele de pe Piatra de la Rosetta și în alte părți, folosind descoperirile din fiecare nouă traducere pentru a umple golurile din textele în celelalte limbi.

Desen Champollion
Hieroglife desenate de Jean-Francois Champollion. Foto: British Museum

Odată ce a descifrat proprietățile fonetice ale textelor, Champollion a reușit să descopere misterele hieroglifelor.

Potrivit unei anecdote, Champollion a fost atât bucuros de descoperire, încât a dat buzna în biroul fratelui său și a țipat: „Am reușit!”, după care a leșinat. 

După câțiva ani de studii suplimentare, în 1824, a publicat cercetări care au subliniat principiile care stau la baza sistemului de scriere egiptean.

Înarmat cu noile sale cunoștințe, în 1829, Champollion a făcut un pelerinaj în Egipt, unde a devenit primul om care a reușit să citească inscripțiile de pe mormintele și monumentele egiptene antice, la 1.400 de ani de la „moartea” hieroglifelor.

„Egiptenii începeau să își facă auzită vocea”

Piatra de la Rosetta 04

„Înainte de Champollion, vocile din lumea antică proveneau din Grecia, Roma și din Biblie. Acum, egiptenii începeau să își facă auzită propria voce”, a scris istoricul John Ray în cartea „Piatra de la Rosetta și renașterea Egiptului Antic”.

Champollion a murit în 1832, la vârsta de doar 41 de ani. Astăzi, este considerat părintele egiptologiei moderne, oferindu-le cărturarilor accesul la literatura și cultura din Egiptul Antic

Cât de mult se datorează succesul lui Champollion muncii lui Thomas Young este de mult timp subiect de dezbatere. În mod tradițional, cercetătorii francezi au tendința de a-i oferi creditul exclusiv lui Champollion, în timp ce britanicii evidențiază descoperirile anterioare ale lui Young.

Totuși, majoritatea istoricilor moderni îi acordă francezului cea mai mare parte din credit.

„În timp ce Young a descoperit părți ale unui alfabet, o cheie, Champollion a descifrat un întreg limbaj scris”, concluzionează egiptologul Richard Parkinson.

Urmareste-ne si pe canalul nostru de WhatsApp

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

06:00

FIVE Administration S.P.R.L, vinde prin licitatii publice utilaje agricole, al debitoarei Agrocomplex Barlad S.A. FIVE Administration S.P.R.L., in calitate de Administrator judiciar al debitoarei Agrocomplex Barlad S.A. -in reorganizare cu sediul in Barlad, str. Tecuciului nr. 7, judetul Vaslui, inregistrata la Oficiul Registrului Comertului sub nr. J37/231/1991, avand CUI: RO2808054, organizeaza in perioada 27.03.2025 -30.04.2025 inclusiv, orele 09:00 -19:00, licitatii publice cu strigare in vederea valorificarii urmatoarelor active mobiliare aflate in patrimoniul debitoarei, dupa cum urmeaza: 1. Utilaje agricole conform lista nr. 1 (bunurile se vand individual), pentru care se vor organiza: -Licitatia nr. 1 in perioada 27.03 -01.04.2025, termen-limita inscriere: 26.03.2025, ora 12:00; -Licitatia nr. 2 in perioada 08.04 -11.04.2025, termen-limita inscriere: 07.04.2025, ora 12:00; -Licitatia nr. 3 in perioada 17.04 -22.04.2025, termen-limita inscriere: 15.04.2025, ora 16:00. 2. Utilaje agricole conform lista nr. 2 (bunurile se vand individual), pentru care se vor organiza: -Licitatia nr. 1 in data de 02.04.2025, termen-limita inscriere: 01.04.2025, ora 12:00; -Licitatia nr. 2 in data de 14.04.2025, termen-limita inscriere: 11.04.2025, ora 16:00; -Licitatia nr. 3 in data de 23.04.2025, termen-limita inscriere: 22.04.2025, ora 12:00. Doar pentru Pachet Bunuri Mobile Nr. 4 -Licitatia nr. 4 in data de 30.04.2025, termen-limita inscriere: 29.04.2025, ora 12:00. Licitatiile nr. 2, nr. 3, respectiv 4 se vor organiza doar pentru bunurile care nu s-au vandut la licitatiile anterioare. Bunurile supuse valorificarii, datele si orele fiecarei licitatii, precum si pretul de pornire la fiecare licitatie se regasesc in listele de bunuri pentru fiecare Pachet si pot fi solicitate Administrator ului judiciar, la adresa: vanzari@five -advisory.ro. Preturile de pornire ale licitatiei nu includ TVA, acesta se va adauga dupa caz conform prevederilor legale. Persoanele interesate au obligatia de vizionare a activelor, cu instiintarea prealabila a Administrator ului judiciar si numai dupa achizitionarea caietului de sarcini. Licitatiile se vor desfasura in perioada mentionata exclusiv online, prin intermediul platformei: www.licitatii -unpir.ro, aceasta presupunand crearea unui cont de participant si validarea acestuia de catre administratorul platformei. Toate detaliile referitoare la modalitatea de participare prin intermediul platformei online mentionate anterior se regasesc in cuprinsul Caietului de sarcini. Orice persoana interesata va avea obligatia achizitionarii caietului de sarcini cuprinzand descrierea bunurilor si a semnarii unui Angajament de confiden tialitate privind procedura de valorificare a activelor cuprinse in caietul de sarcini. Pretul Caietului de sarcini este 119 Lei (TVA inclus) si poate fi solicitat prin e-mail, la adresa: vanzari@five -advisory.ro. Termenele-limita pentru transmiterea documentatiei de participare la licitatie sunt mentionate mai sus pentru fiecare set de licitatii, aceasta urmand a fi depusa exclusiv prin mijloace electronice, la adresa de e-mail: vanzari@five -advisory.ro. Documentele transmise prin orice alte mijloace electronice (whatsapp /mms etc.) nu vor fi luate in considerare. Vizionarea activelor se va face numai in baza unei programari prealabile, la societatea Agrocomplex Barlad S.A, pe adresa de e-mail: office@agro-complex.ro sau la numarul de telefon: 0744.950.751 -Petru Maximiuc, numai dupa achizitionarea Caietului de sarcini. Informatii privind achizitionarea Caietelor de sarcini pot fi obtinute pe e-mail: vanzari@five -advisory.ro.
Comuna Tasca, judetul Neamt,  concesioneaza o parcela de 3.226mp, in intravilanul comunei Tasca 1.Informatii generale privind concedentul, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in comuna Tasca, sat Tasca, Str.Lt. Vasile Mitru nr.11, judetul Neamt, telefon 0233/255.023, fax 0233/255.023, email: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2.Informatii generale privind obiectul concesiunii, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie concesionat: o parcela de 3.226mp, nr.cadastral- 51842, CF-51842, situata in intravilanul comunei Tasca, sat Tasca, F.N., apartine domeniului privat al Comunei Tasca, conform H.C.L.Tasca nr.21/27.02.2025 si O.U.G.nr. 57/03.07.2019. 3.Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2.Denumirea si adresa serviciului/ compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Urbanism, din cadrul Comunei Tasca, comuna Tasca, sat Tasca, Str.Lt.Vasile Mitru nr.11, judetul Neamt. 3.3.Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul: 100 Lei/exemplar, se achita cu numerar, la Casieria Comunei Tasca. 3.4.Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.04.2025, ora 12.00. 4.Informatii privind ofertele: 4.1.Data-limita de depunere a ofertelor: 29.04.2025, ora 09.00. 4.2.Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Vasile Mitru nr.11, judetul Neamt. 4.3.Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un exemplar original, in doua plicuri sigilate: unul exterior si unul interior. 5.Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 29.04.2025, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, comuna Tasca, sat Tasca, Str.Lt. Vasile Mitru nr.11, judetul Neamt. 6.Denumirea, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Tribunalul Neamt, Piatra Neamt, B-dul Decebal nr.8, judetul Neamt, telefon 0233/214.019, fax 0233/216.585, e-mail: jud-piatraneamt@just.ro. 7.Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 17.03.2025.
Orasul Harlau clarifica regimul finantarilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activitati nonprofit. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul fiscal, adresa, numarul de telefon, telefax si/sau adresa de e-mail ale persoanei de contact: Orasul Harlau, cu sediul in orasul Harlau, Str. Musatini nr.1, judetul Iasi, telefon/fax 0232/720.412/ 0232/720.777, e-mail: primariahirlau @yahoo.com, juridic@ primaria- hirlau.ro, cod fiscal 4541190. Reglementari legale privind acordarea de finantare nerambursabila: In baza Legii nr. 350/2005 privind regimul finantarilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activitati nonprofit de interes general, cu modificarile si completarile ulterioare si H.C.L. Harlau nr. 27/26.03.2025 privind aprobarea bugetului pe anul 2025. Perioada de finantare: anul 2025. Suma totala alocata de la bugetul local este de 160.000 Lei si se aloca in intregime pentru domeniul Sport. Criteriile de acordare a finantarilor nerambursabile sunt cele prezentate in Regulamentul Orasului Harlau aprobat prin H.C.L. Harlau nr. 53/27.04.2017 privind regimul finantarilor nerambursabile alocate de la bugetul local pentru activitatile nonprofit de interes local, cu modificarile si completarile ulterioare. Documentatia pentru elaborarea si prezentarea propunerilor de proiecte/ programe se poate obtine de pe site-ul: www.primaria hirlau.ro. Documentatia de solicitare a finantarii nerambursabile se poate descarca de pe site-ul autoritatii contractante: www.primaria hirlau.ro sau se poate procura de la sediul Orasului Harlau, Harlau, Str. Musatini nr. 1, judetul Iasi. Data-limita pentru depunerea propunerilor de proiecte: 15.05.2025, ora 14.00, la Compartimentul Registratura al Orasului Harlau, Harlau, Str. Musatini nr. 1, judetul Iasi. Perioada la care se desfasoara selectia de proiecte, verificarea eligibilitatii, a indeplinirii criteriilor referitoare la capacitatea tehnica si financiara si evaluarea propunerilor de proiecte este: 16.05.2025 -19.05.2025.
Comuna Racaciuni, judetul Bacau, clarifica regimul finantarilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activitati nonprofit de interes general Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul fiscal, adresa, numarul de telefon, telefax si/sau adresa de e-mail ale persoanei de contact: Comuna Racaciuni, cu sediul in comuna Racaciuni, sat Racaciuni, Str. Stefan cel Mare nr. 136, judetul Bacau, telefon 0234/251.212, fax 0234/251.586, e-mail: cl_racaciuni@yahoo.com, cod fiscal 4670330. Reglementari legale privind acordarea de finantare nerambursabila: In baza Legii nr. 350/2005 privind regimul finantarilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activitati nonprofit de interes general, cu modificarile si completarile ulterioare si Hotararea Consiliului Local al Comunei Racaciuni nr. 09/31.03.2025 privind aprobarea bugetului pe anul 2025. Perioada de finantare: anul 2025. Suma totala alocata de la bugetul local este de 385.000 Lei si se aloca astfel: 15.000 Lei pentru domeniul Sportiv, 50.000 pentru domeniul Social, respectiv 320.000 Lei pentru Culte religioase. Criteriile de acordare a finantarilor nerambursabile sunt cele prezentate in Regulamentul Comunei Racaciuni aprobat prin H.C.L. Comuna Racaciuni nr. 14/31.03.2025 privind regimul finantarilor nerambursabile alocate de la bugetul local pentru activitatile nonprofit de interes local. Documentatia pentru elaborarea si prezentarea propunerilor de proiecte/ programe se poate obtine de pe site-ul Comunei Racaciuni: www.comuna racaciuni.ro. Documentatia de solicitare a finantarii nerambursabile se poate descarca de pe site-ul autoritatii contractante www.comuna racaciuni.ro sau se poate procura de la sediul Comuna Racaciuni, cu sediul in comuna Racaciuni, sat Racaciuni, Str. Stefan cel Mare nr. 136, judetul Bacau. Data-limita pentru depunerea propunerilor de proiecte: 13.05.2025, ora 14.00, adresa: Comuna Racaciuni, cu sediul in comuna Racaciuni, sat Racaciuni, Str. Stefan cel Mare nr. 136, judetul Bacau. Perioada la care se desfasoara selectia de proiecte, verificarea eligibilitatii, a indeplinirii criteriilor referitoare la capacitatea tehnica si financiara si evaluarea propunerilor de proiecte este: 14.05.2025- 15.05.2025.
Schimbare interesantă în mediul universitar: Aceste specializări sunt desființate defintiv. Dispare și o celebră facultate
27/04/2025 12:14

De curand, trei dintre cele mai importante universităti din Romania, printre care si Academia de Studii Economice (ASE), au decis să renunte in totalitate la cinci specializări. Această schimbare va intra i ...

Cum poți afla locația unei persoane legal, în timp real și fără aplicații dubioase de spionaj
27/04/2025 07:45

 Aflarea locatiei unei persoane in timp real nu este imposibilă, dar se face doar cu acordul acesteia si prin metode complet legale. Din fericire există solutii simple, gratuite si sigure care permit par ...

Cum poți citi un mesaj șters pe WhatsApp. Metoda simplă care funcționează pe Android și iPhone
26/04/2025 12:38

 Vrei să vezi un mesaj sters de pe WhatsApp? Află metoda simplă care functionează pe Android si iPhone pentru a recupera conversatii pierdute si cum să configurezi backupul ca să nu mai pierzi nimic ...

VIDEOREPORTAJ din fabrica de armament din Turcia, cu blindate 4×4 pentru Armata Română
26/04/2025 11:28

 Armata Romaniei se dotează cu peste 1.000 de blindate 4×4 Cobra 2, la pretul de 857 milioane de euro. Primele vehicule au fost deja produse, in Turcia, intr-o fabrică Otokar. Din vară, insă, ace ...

O descoperire importantă din Groenlanda uimește și îngrijorează oamenii de știință: 'Nu vă cumpărați o casă pe plajă'
23/04/2025 12:54

În timpul Pleistocenului - capitolul geologic care a inceput in urmă cu aproximativ 2,7 milioane de ani si a trecut prin nenumărate oscilatii intre frig si vreme blandă - gheata insulei a crescut si a ...

Inteligența Artificială va înlocui două meserii considerate „rezistente la tehnologie”. Avertismentul făcut de Bill Gates
23/04/2025 06:12

Bill Gates sustine că inteligenta artificială ar putea rezolva criza de personal din domeniile educatiei si sănătătii. Mai mult, spune că ne apropiem de o lume in care pensionarea timpurie si săptămanil ...

Soluția simplă care crește puterea semnalului Wi-Fi - Oamenii au fost uluiți
22/04/2025 17:33

Nimic nu este mai frustrant decat o conexiune Wi-Fi teribilă care impiedică transmiterea emisiunii preferate.Dar utilizatorii retelelor de socializare au fost uimiti după ce au aflat un hack simplu care ar p ...

Raport secret al CIA: O navă extraterestră a atacat pe Pământ. Soldații umani, transformați instant în 'stâlpi de calcar'
20/04/2025 18:00

 Documentul este un rezumat pe o singură pagină al unor articole de ziar din săptămanalul canadian Weekly World News si din ziarul ucrainean Holos Ukrayiny, datand din martie 1993, care descriu o intal ...

VIDEO Marea Britanie testează o nouă armă pentru a contracara atacurile cu roiuri de drone. Cum funcționează
20/04/2025 13:08

Roiuri de drone kamikaze  Marea Britanie testează o armă cu microunde pentru dezactivarea roiurilor de drone. Botezată „RapidDestroyer”, noua armă testată de Fortele Armate din Ma ...

VIDEO Trei dintre ocupanţii staţiei spaţiale internaţionale s-au întors pe Pământ la bordul unei navete „Soyuz”.
20/04/2025 11:25

 Dan Pettit, cel mai in varstă astronaut american in activitate, a revenit pe Pămant in ziua in care a implinit 70 de ani, relatează BBC, conform News.ro. Capsula spaţială Soyuz MS-26 l ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei