Povestea de film a bratarilor dacice, comorile din aur furate de la Sarmizegetusa Regia si vandute pe piata neagra

aur 111

Dimensiune font:

| 06-06-2021 11:14

 Braconierii de comori dacice au facut averi uriase de pe urma traficului de obiecte de patrimoniu descoperite in siturile arheologice din Muntii Orastiei. Dintre acestea, cele mai valoroase au fost celebrele bratari dacice spiralate din aur.

Un numar de 24 de astfel de bratari au fost descoperite ilegal in zona Sarmizegetusei Regia, dupa anul 1990, iar 13 dintre ele au fost recuperate de autoritatile romane, dupa ce majoritatea au ajuns pe piata neagra a antichitatilor.

Bratarile au fost realizate de mesterii din
vremea dacilor intr-o maniera rar intalnita, de stantare si batere la rece. Spira de aur era obtinuta dintr-un lingou, martelat centimetru cu centimetru, pana era transformat intr-un fir lung de peste doi metri, cu o grosime relativ egala. Spiralele erau apoi rulate pe un tambur de lemn si erau decorate cu ajutorul unor daltite.

Au fost confectionate din aur nativ, aluvionar, dar mai au in compozitie argint si cupru. Aveau atat valoare profana cat si valoare rituala, fiind considerate ofrande aduse unor zeitati. In perioada 2007 - 2011, au fost recuperate 13 bratari, cu greutatea intre 682 de grame si 1.196 de grame. Toate provin din situl arheologic Sarmizegetusa Regia, iar in prezent sunt pastrate la Muzeul National de Istorie al Romaniei. Ele au fost estimate la minimum 100.000 de euro bucata. 11 bratari sunt, in continuare cautate, existand dovezi ca au fost traficate pe piata neagra internationala.

Tezaure dacice recuperate de autoritati


In perioada 2007 - 2015, procurorii Parchetului de pe langa Curtea de Apel Alba Iulia, coordonati de fostul procuror general
Augustin Lazar, au condus 15 operatiuni de recuperare a bunurilor culturale reprezentand tezaure arheologice de patrimoniu care au parasit ilegal teritoriul Romaniei. Ca urmare a acestor actiuni, Patrimoniul cultural national a fost reintregit cu urmatoarele bunuri culturale, recuperate de peste hotare sau din tara: 1.027 monede Koson din aur (cca 8,62 kilograme) 37 monede din aur de tip Lysimachos emise in secolele II-I a.C., la Tomis si Kallatis, 213 monede Koson din argint, 13 bratari dacice regale de aur (de 12,633 kilograme), doua scuturi de parada regale dacice din fier, decorate cu reprezentari de animale si 12.000 monede de argint si bronz.

bratari dacice, aur, braconieri, traficanti comoriPotrivit procurorilor, in perioada 1998 - 2014, mai multe grupari cuprinzand 34 inculpati, braconieri ai siturilor arheologice, au comis infractiuni la regimul de protectie a Patrimoniului Cultural National. Acestea au constat in sustragerea, exportul ilegal, valorificarea si spalarea pe piata neagra a antichitatilor a mai multe tezaure monetare (stateri Koson, Lysimach si denari
romani), bratari spiralice din aur si alte artefacte sustrase din siturile arheologice Sarmizegetusa Regia si Piatra Rosie, monumente UNESCO. Aceste bunuri au fost pierdute pentru Patrimoniul Cultural National, prejudiciul produs fiind estimat la peste 2.500.000 euro.

Primele patru bratari dacice au fost rascumparate cu suma de 980.000 de lei de la un colectionar american. Ele au fost aduse in tara in ianuarie 2007 si au fost expuse la Muzeul National de Istorie a Romaniei (MNIR). In aceeasi luna, cea de-a cincea bratara a fost predata statului roman de catre francezi. Aceasta apartinea unui cetatean german si fusese expusa la Expozitia Bienala a Anticarilor, organizata de Grand Palais din Paris.

O alta bratara geto-dacica din aur a fost recuperata in iunie 2007, de la un hunedorean. Alte doua bratari dacice au fost recuperate in luna august, din Elvetia, si apoi inca una - din SUA. Pentru acestea s-au platit 140.000 de euro, respectiv 60.000 de dolari.

bratari dacice, aur, braconieri, traficanti comoriA 10-a si a 11-a bratara dacica, recuperate de autoritatile romane de la un cetatean german, au fost aduse la MNIR in decembrie 2008. Pentru rascumpararea acestora s-a platit suma de 131.000 de euro. Cea de-a 12-a bratara dacica, descoperita la un cetatean din SUA, a fost rascumparata cu suma de 70.000 de euro.

Lumea interlopa din Hunedoara


 


Dupa evenimentele din Decembrie 1989, lumea interlopa a judetului Hunedoara s-a diversificat foarte mult prin aparitia si structurarea unor grupari infractionale ce vizau exploatarea in mod organizat si maximizarea profitului infractional obtinut din oportunitatile aparute pe plan local, national si international, se arata in rechizitoriul Parchetului de pe langa Curtea de Apel Alba Iulia, finalizat in 2008 de procurorul Augustin Lazar.

Aceste grupari erau specializate in operatiuni de recuperari, perceperea de taxe de protectie prin santajarea unor oameni de afaceri, sechestrari de persoane, exploatarea prostituatelor etc. Dupa descoperirea in anul 1996 a unui tezaur de monede "Koson", cea mai atractiva oportunitate a constituit-o efectuarea unor detectii si sapaturi neautorizate in siturile arheologice clasate monument istoric - ale rezervatiei arheologice din Muntii Orastiei, judetul Hunedoara, in scopul localizarii si insusirii pe nedrept de bunuri arheologice apartinand patrimoniului cultural national, contactarea unor filiere internationale pentru traficarea si valorificarea acestor bunuri, profitand de anumite lacune in legislatia nationala.

bratari dacice, aur, braconieri, traficanti comori"Traficul cu artefacte functioneaza de multa vreme in lume, dar cele sustrase din Romania au incitat piata internationala nu doar prin valoarea lor economica, dar mai ales din punct de vedere istoric, fiind vorba de bunuri care intrau in categoria Tezaur si care apartineau, in principal, de patrimoniul national si, in plan secund de patrimoniul universal", se arata in dosar.

Liderii unor grupari infractionale s-au reprofilat, orientandu-se spre noua oportunitate de imbogatire rapida, drept pentru care s-au organizat in echipe de braconaj arheologic si au facut rost de detectoare performante, masini de teren, au racolat muncitori zilieri platiti pentru
servicii de calauzire spre siturile arheologice clasate monument istoric si i-au folosit pentru sapaturi in zonele indicate prin detectii, platindu-le, dupa caz, sume derizorii sau consistente", sustineau anchetatorii.

Interlopul din Belgrad


Potrivit anchetei, Ilic Ljubisa, interlop din Belgrad, si Dusan Djuric, un cetatean austriac de origine sarba, cu domiciliul in Viena, erau colectori regionali de antichitati din zona Europei de Sud - Est si faceau parte dintr-o retea internationala de trafic ilegal cu bunuri culturale. Reteaua isi avea centrul la Zurich, in Elvetia si cuprindea mai multe grupari de intermediari originari din spatiul ex-iugoslav, fiind cunoscuta pe piata neagra a antichitatilor cu apelativul de "Cartelul sarb".

In anii 2000, membrii "Cartelului sarb" frecventau zonele cu situri arheologice din Romania, iar dupa fiecare descoperire a braconierilor, acestia contactau intermediarii din Romania, deplasandu-se in Deva, Resita, Timisoara sau Arad. In perioada embargoului, inainte de a deveni traficanti de tezaure antice, interlopii sarbi si intermediarii lor din Romania erau implicati in contrabanda cu carburanti. De asemenea, colectorii sarbi achizitionau piesele cu sumele de bani avansate de dealeri importanti din Elvetia si Austria, informa Parchetul de pe langa Curtea de Apel Alba Iulia.

sarmizegetusa regia, cetate dacica, muntii orastiei


Sarmizegetusa Regia

In perioada 2000 - 2002, Ilic Ljubisa i-a contactat pe cautatorii de comori prin intermediari, de la care a cumparat trei perechi de bratari spiralice pe care le-a scos ilegal din tara, transportandu-le la Belgrad. Doua perechi le-a vandut unui colectionar cu galerie de antichitati in New York, pe care l-a asigurat ca bunurile erau proprietatea sa, cu suma de 265.000 dolari SUA. In anul 2004, Ilic Ljubisa l-a contactat, la Zurich, pe un colectionar elvetian caruia i-a vandut a treia pereche de bratari dacice. Activitatea infractionala a lui Ilic Ljubisa si a cartelului sarb a continuat pana in anul 2006, in stransa legatura cu ceilalti invinuiti din asociatia infractionala a braconierilor de la Orastie si Deva, mai informau anchetatorii.

Procesul traficantilor de bratari dacice


In urma cu 13 ani, zece cetateni romani si straini au fost trimisi in judecata de procurorii din Alba Iulia, fiind acuzati ca, intre 1997 si 2007, au sustras din situl Sarmizegetusa Regia mai multe tezaure arheologice pe care le-au valorificat pe piata neagra a antichitatilor.

Pe fond, Judecatoria Deva a decis condamnarea a noua dintre inculpati la pedepse cuprinse intre doi si sase ani de inchisoare si la plata unor despagubiri in valoare de aproape 1,4 milioane de euro, un al zecelea fiind achitat. Cele mai grele pedepse le-au primit la instanta din Deva Sorin Daniel Jurca si Calin Corhan, acestia fiind condamnati la sase ani de inchisoare si interdictia de a intra, timp de cinci ani, in perimetrul siturilor dacice din Muntii Orastiei. De asemenea, sarbul Ilic Ljubisa a fost condamnat la cinci ani de inchisoare si interdictia de a intra intr-un sit arheologic din Muntii Orastiei pentru cinci ani.

In apel, Curtea de Apel Alba Iulia a desfiintat, in 2018, in parte, hotararea atacata atat sub aspectul laturii penale, cat si a laturii civile. Rejudecand cauza, a incetat procesul penal sau i-a achitat pe inculpati, constatand ca a intervenit prescriptia raspunderii penale. Doar unul dintre inculpati, Calin Corhan, a fost condamnat la inchisoare - 3 ani cu suspendare. Sub aspectul laturii civile, instanta a admis doar in parte actiunea exercitata de statul roman, prin Ministerul Culturii, inlaturand obligarea majoritatii inculpatilor la plata.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

05:03

ALFA & OMEGA INSOLV IPURL, lichidator judiciar al debitoarei SC IRSIDO S.R.L.–societate în faliment, dosar nr. 380/99/2017 aflat pe rolul Tribunalului Iași, în temeiul dispozițiilor Legii nr.85/2014, vinde prin licitație publică cu strigare următoarele bunuri proprietate ale debitoarei:1. Bunuri mobile conform Raport de evaluare-Preț de pornire 65% din valoarea de piață stabilită prin raportul de evaluare, astfel: a. Stocuri/echipamente birotică–în valoare totală de 26.525 lei (exclusivTVA) b. Obiecte de inventar/mijloace fixe: Nr. crt. Denumire activ Valoare de pornire la licitație–65% lei–fără TVA 1. Mașină ambalat role hârtie 2.465 2. Utilaj de fabricat role hârtie 50.694 3. Autoturism Mazda IS-01-YRS 9.883 4. Autovehicul Ford Tranzit Connect IS-12-YRS 7.352 5. Mobilier pal 483 6. Masina ștampile UM 1100-1200 1.306 7. Scaun directorial 1.177 8. Notebook Benq 1.376 9. Notebook Acer Aspire 743 10. Notebook Acer Aspire 743 11. TV 3d Sony Bravia LX900 2.348 12. Mobila Element Corp 3.300 13. Set canapele 2.007 14. Mobila Element Part 1.009 15. Mobila Sidney alb 1.208 Licitațiile vor avea loc în zilele de: 01,08,15,22,29.10.2021 respectiv 05.11.2021 ora 10.00, la biroul lichidatorului judiciar din Mun.Iași, Str. Grigore Ureche, nr.3, Bl. Gh. Şonțu, Demisol, Birou nr.4, Jud.Iaşi, putând participa orice persoană fizică sau juridică care va depune o ofertă care va conţine: - cerere de participare la licitaţie; - dovada achitării taxei de participare de 500 lei fără TVA;- dovada achitării cauţiunii de 10% din preţul de pornire al licitaţiei, sumă care se va achita în cont colector RO35PIRB2400711906003000 deschis pe numele debitoarei la First Bank; - actele de identificare a persoanei juridice/fizice, împuternicire pentru persoana care reprezintă societatea cu menţiunea că are mandat de a licita indiferent de sumă, ştampila. Taxa de participare se va achita în contul lichidatorului judiciar RO33PIRB2400738563001000 deschis la First Bank. Ofertele se vor depune la biroul lichidatorului judiciar cel târziu cu 1 zi lucrătoare înainte de ziua licitaţiei, până la ora 16.00. Ofertanţii care se înscriu la licitaţie, dar nu participă, pierd toate sumele avansate în vederea participării la licitaţie. Neplata preţului în termenul stabilit de 30 zile calendaristice de la data licitaţiei, duce la pierderea sumelor avansate pentru achiziţionarea bunurilor, care vor fi scoase din nou la vânzare în sarcina cumpărătorului. Oricine pretinde vreun drept asupra bunurilor scoase la vânzare,sub sancţiunea decăderii, se va adresa lichidatorului judiciar şi va face dovada până în ziua licitaţei. Informaţii suplimentare la biroul lichidatorului judiciar sau la tel:0744520508, 0744994490; fax:0332814773, e-mail: alfa.omega.insolv@gmail.com.
Facebook își va schimba numele
20/10/2021 13:45

Compania americană Facebook,.care guvernează mai multe platforme sociale şi produse hardware, ar putea primi un nume nou. Surse anonime din cadrul Facebook susţin că este o chestiune de zile pană cand ...

Apple a lansat cârpa oficială de șters gadgeturile
19/10/2021 08:58

Alături de laptopuri, căşti şi servicii noi, Apple a lansat, in cadrul celui mai recent eveniment, carpa oficială de şters gadgeturile companiei, transmite News.ro. Fără să fie prezentată cu surl ...

British Museum va expune faimosul Disc ceresc de la Nebra
18/10/2021 14:21

British Museum va expune faimosul Disc ceresc de la Nebra, despre care se crede că este cea mai veche reprezentare a cerului descoperită pană in prezent, informează DPA. Artefactul are o vechime de 3.600 d ...

Cum poţi încălzi apa dacă nu ai gaze şi nici curent. Metoda genială pe care trebuie să o ştie toate gospodinele
16/10/2021 21:08

Dacă se intamplă să rămai fără electricitate si, de altfel, fără gaz, asigură-te că faci baie fierbinte după ce ai folosit acest truc pentru a incălzi apa fără gaz sau electricitate. Este un truc ...

WhatsApp vine cu o nouă funcție de protejare a mesajelor. Opțiunea care poate fi activată de toți utilizatorii
15/10/2021 09:35

Conversatiile salvate in Google Drive sau iCloud vor fi criptate de WhatsApp, inainte să fie urcate in cloud, dacă utilizatorul activează această nouă opţiune. La doar o lună după ce a inceput să test ...

Facebook anunță noi modificări. Despre ce va fi vorba
14/10/2021 10:00

Facebook continuă planurile pe care le-a inceput in ceea ce priveste reducerea volumului de postări despre politică din cadrul reţelei sale sociale, extinzand un test inceput in prima parte a anului. Mai ex ...

România va fi lovită de un ciclon
12/10/2021 10:00

Administratia Natională de Meteorologie (ANM) a informat recent că un ciclon mediteranean va lovi puternic Romania in următoarele zile. Astfel, acesta va aduce precipitaţii abundente, dar şi valori termice ...

Dușmanul care creează mari probleme de sănătate. Toată lumea îl are în casă
07/10/2021 11:53

  Un studiu ce a fost realizat de oamenii de stiintă de la Universitatea Northwestern din Statele Unite ale Americii (SUA), care se ocupă cu studierea particulelor de praf, a arătat că praful nu con ...

Premiul Nobel pentru Chimie pe 2021, atribuit pentru metoda de construire a moleculelor
06/10/2021 13:19

Premiul Nobel pentru Chimie pe 2021 a fost atribuit cercetătorilor Benjamin List (Germania) şi David McMillan (SUA) pentru dezvoltarea organo-catalizei asimetrice, o unealtă ingenioasă pentru construirea mo ...

Cercetătorii Syukuro Manabe, Klaus Hasselmann şi Giorgio Parisi, câștigătorii Premiului Nobel pentru fizică pe anul 2021
05/10/2021 13:27

Cercetătorii Syukuro Manabe, Klaus Hasselmann şi Giorgio Parisi au fost recompensaţi marţi cu premiul Nobel pentru fizică pe anul 2021 pentru "contribuţii extraordinare aduse inţelegerii sistemelor ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei