Simfonia a 10-a a lui Beethoven a fost completata si finalizata cu ajutorul Inteligentei Artificiale

simfonia-10-a

Dimensiune font:

| 02-10-2021 10:00

Simfonia a 10-a a lui Beethoven a fost completata si finalizata cu ajutorul Inteligentei Artificiale si va putea fi ascultata in cateva zile. Compozitia finala va fi interpretata pentru prima data in orasul natal al artistului.

Ludwig van Beethoven a inceput sa lucreze la simfonia a 10-a dupa finalizarea simfoniei a 9-a, considerata ca fiind cea mai mare capodopera a sa, terminata cu 3 ani inainte de moarte. Din cauza problemelor de sanatate, nu a reusit sa finalizeze partitura ultimei simfonii, lasand in urma cateva schite ale compozitiei.

Admiratorii artistului, fanii muzicii clasice si muzicologii au incercat inca din primii ani de dupa moartea lui Beethoven sa completeze compozitia si au fost popularizate diferite variante ale simfoniei, dar nici una dintre ele nu a fost considerata pana acum ca fiind aproape de a fi finalizata.

Create pentru orchestre, simfoniile contin adesea 4 parti, prima la un tempo mai rapid, a doua la unul mai lent, cea de-a treia la un tempo mediu sau rapid, iar ultima la unul rapid.

Beethoven a inceput Simfoniile a 9-a si a 10-a datorita Filarmonicii Regale din Londra, care a comisionat cele doua partituri in 1817. Simfonia a 9-a a fost finalizata in 1824, compozitia din 4 parti incheiandu-se cu ”Oda bucuriei” care, pe langa instrumente, introduce pentru prima data vocile unor solisti si corale. In schimb, Simfonia a 10-a a ramas nefinalizata, artistul lasand in urma cateva schite si idei scrise despre ultima sa compozitie.

Au existat mai multe incercari de a reconstrui parti din simfonia incompleta a lui Beethoven, una dintre cele mai celebre versiuni ii apartine lui Barry Cooper din 1988. A incercat sa finalizeze primele doua parti, dintre care prima a fost considerata ca fiind asemanatoare cu viziunea lui Beethoven. Cooper nu a putut sa treaca mai departe de prima parte, astfel proiectul s-a oprit.

In ultimii 2 ani, datorita colaborarii dintre o echipa de istorici muzicologi, compozitori si informaticieni, cea de-a 10-a simfonie a lui Beethoven a fost finalizata.

Grupul de cercetatori a recurs la o companie specializata in software-uri de Inteligenta Artificiala, Playform AI, care a reusit sa invete mai multe computere puternice intregul proces de creatie, alaturi de toata opera muzicala a artistului german. Computerele au reusit sa ordoneze schitele compozitiei folosindu-se de tiparul pe care Beethoven il are in opera sa muzicala, astfel s-a reusit finalizarea simfoniei.

Dupa 2 ani de eforturi, ultima compozitie a lui Beethoven va fi sustinuta printr-un concert premiera in 9 octombrie 2021 la Bonn, Germania, in orasul natal al artistului, iar in aceasi zi va fi lansata o inregistrare integrala a operei pe care o veti asculta si pe Urban.ro.
Grupul de cercetatori a fost adunat de catre Matthias Röder, directorul Institutului Karajan, o organizatie din Salzburg Austria care promoveaza tehnologiile din muzica. Printre ei s-au numarat si Walter Werzowa, compozitor austriac, Mark Gotham, expert in muzica computationala, Robert Levin, un muzicolog si Ahmed Elgammal, profesor si specialist in informatica.

S-au intalnit pentru prima data in 2019 si au inceput sa puna la un loc materialele disponibile, schitele lui Beethoven si partituri finalizate, printre care si capodopera sa, Simfonia a 9-a. La vremea respectiva, nu exista tehnologia care sa continue o simfonie, asa ca ei au inventat-o, incepand cu partituri simple, cvartete si sonate.

 

Cercetatorii au transcris schite si fragmente din Simfonia a 10-a, incercand sa inteleaga intentiile lui Beethoven, iar cu ajutorul partiturilor si compozitiilor finalizate de inteligenta artificiala au surprins sabloanele in care lucra faimosul compozitor.
Expertii au luat decizii cu privire la anumite bucati din simfonie folosindu-se de concluziile oferite de inteligenta artificiala. Dupa ce au obtinut compozitia finala, distribuirea partiturii pe diversele instrumente din orchestra a fost realizata cu usurinta de catre computer, care la momentul respectiv crease deja un algoritm specific pentru stilul lui Beethoven.

Pentru a valida rezultatul lor, au realizat mai multe sesiuni de ascultari cu public, inclusiv muzicieni, experti in creatiile lui Beethoven si jurnalisti, pentru a vedea daca pot face distinctia intre schitele simfoniei si partitura generata de inteligenta artificiala. Testele au fost un succes deoarece publicul nu a remarcat diferentele.

Desi inteligenta artificiala a avut o contributie importanta in proiect, rezultatul final nu ar fi fost posibil fara expertiza istoricilor si muzicologilor.  

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
Bancul Zilei

05:25

 

Nava Orion a atins noi recorduri
01/12/2022 08:15

Nava spatială Orion fără echipaj de la NASA a ajuns la cea mai mare distantă fată de Pămant, aproximativ 432.210 de kilometri. Nava spatială a surprins, de asemenea, imagini spectaculoase cu Luna si Păm ...

 Care sunt cele mai populare branduri de telefoane? De ce să optezi pentru unul second hand?
30/11/2022 09:00

Sursa foto: https://unsplash.com/photos/0VGG7cqTwCo La fel ca in orice sector si atunci cand vine vorba despre telefoane mobile există trenduri de care oamenii tin cont. Desi sunt preferate cele mai performa ...

 3 motive pentru care afacerea ta are nevoie de SEO
30/11/2022 09:00

Sursa foto: https://unsplash.com/photos/shr_Xn8S8QU Orice afacere are nevoie, inainte de toate, de o modalitate prin care să poată ajunge la clienti, prin care ii poate fideliza si prin intermediul cărora ...

Utilizatorii WhatsApp îşi vor putea trimite mesaje singuri
29/11/2022 11:22

 WhatsApp lansează o funcţie care le permite utilizatorilor să-şi trimită singuri mesaje, funcţie ce poate fi folosită pentru salvarea unor informaţii care să poată fi apoi accesate rapid. &nb ...

China va lansa capsula Shenzhou-15 către staţia sa spaţială
28/11/2022 11:13

China va lansa capsula Shenzhou-15 către staţia sa spaţială pe 29 noiembrie, ora locală 23:08 (15:08 GMT), a anunţat luni Agenţia spaţială chineză pentru zboruri cu echipaj uman, ultima misiune progra ...

Capsula Orion va stabili un nou record luni, când se va afla la cea mai mare distanță de Terra/VIDEO
28/11/2022 09:30

 Capsula Orion din misiunea Artemis 1 a NASA a intrat vineri pe orbita alungită retrogradă a Lunii, iar pe 28 noiembrie va atinge cel mai indepărtat punct al misiunii. Sambătă, capsula a doborat recor ...

Atenție, români. Detaliul de pe telefonul tău mobil care arată ca ești spionat
26/11/2022 20:07

Stiai că telefoanele mobile te spionează?! Desi este socant, smartphone-urile moderne pot urmări orice miscare pe care o faci. Atentie la acest detaliu care le dă de gol. O functie adăugată la telefoane d ...

VIDEO Capsula Orion - Cât de departe a ajuns și care este următorul moment important al misiunii din jurul Lunii
22/11/2022 12:58

 Capsula Orion a trecut luni la doar 130 km de suprafata selenară, dar s-a indepărtat apoi rapid si orbitează la o altitudine de 40.000 km, cu o viteză de 5.000 km/h. Sambătă urmează un alt moment i ...

Cum a ajuns apa pe Pământ?
22/11/2022 11:27

Apa reprezintă aproximativ 71% din suprafata Pămantului, nu degeaba „casa” noastră este cunoscută drept „planeta albastră”. Avem nevoie de apă la tot pasul. Fără apă nu am putea ...

O ploaie de meteori a înspăimântat populația Norvegiei
21/11/2022 10:59

Un meteor neobişnuit de strălucitor a luminat cerul Norvegiei in noaptea de sambătă spre duminică şi a putut fi văzut in mare parte din sudul ţării, relatează BBC. Mingea de foc, cauzată de ardere ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei