Simfonia a 10-a a lui Beethoven a fost completata si finalizata cu ajutorul Inteligentei Artificiale

simfonia-10-a

Dimensiune font:

| 02-10-2021 10:00

Simfonia a 10-a a lui Beethoven a fost completata si finalizata cu ajutorul Inteligentei Artificiale si va putea fi ascultata in cateva zile. Compozitia finala va fi interpretata pentru prima data in orasul natal al artistului.

Ludwig van Beethoven a inceput sa lucreze la simfonia a 10-a dupa finalizarea simfoniei a 9-a, considerata ca fiind cea mai mare capodopera a sa, terminata cu 3 ani inainte de moarte. Din cauza problemelor de sanatate, nu a reusit sa finalizeze partitura ultimei simfonii, lasand in urma cateva schite ale compozitiei.

Admiratorii artistului, fanii muzicii clasice si muzicologii au incercat inca din primii ani de dupa moartea lui Beethoven sa completeze compozitia si au fost popularizate diferite variante ale simfoniei, dar nici una dintre ele nu a fost considerata pana acum ca fiind aproape de a fi finalizata.

Create pentru orchestre, simfoniile contin adesea 4 parti, prima la un tempo mai rapid, a doua la unul mai lent, cea de-a treia la un tempo mediu sau rapid, iar ultima la unul rapid.

Beethoven a inceput Simfoniile a 9-a si a 10-a datorita Filarmonicii Regale din Londra, care a comisionat cele doua partituri in 1817. Simfonia a 9-a a fost finalizata in 1824, compozitia din 4 parti incheiandu-se cu ”Oda bucuriei” care, pe langa instrumente, introduce pentru prima data vocile unor solisti si corale. In schimb, Simfonia a 10-a a ramas nefinalizata, artistul lasand in urma cateva schite si idei scrise despre ultima sa compozitie.

Au existat mai multe incercari de a reconstrui parti din simfonia incompleta a lui Beethoven, una dintre cele mai celebre versiuni ii apartine lui Barry Cooper din 1988. A incercat sa finalizeze primele doua parti, dintre care prima a fost considerata ca fiind asemanatoare cu viziunea lui Beethoven. Cooper nu a putut sa treaca mai departe de prima parte, astfel proiectul s-a oprit.

In ultimii 2 ani, datorita colaborarii dintre o echipa de istorici muzicologi, compozitori si informaticieni, cea de-a 10-a simfonie a lui Beethoven a fost finalizata.

Grupul de cercetatori a recurs la o companie specializata in software-uri de Inteligenta Artificiala, Playform AI, care a reusit sa invete mai multe computere puternice intregul proces de creatie, alaturi de toata opera muzicala a artistului german. Computerele au reusit sa ordoneze schitele compozitiei folosindu-se de tiparul pe care Beethoven il are in opera sa muzicala, astfel s-a reusit finalizarea simfoniei.

Dupa 2 ani de eforturi, ultima compozitie a lui Beethoven va fi sustinuta printr-un concert premiera in 9 octombrie 2021 la Bonn, Germania, in orasul natal al artistului, iar in aceasi zi va fi lansata o inregistrare integrala a operei pe care o veti asculta si pe Urban.ro.
Grupul de cercetatori a fost adunat de catre Matthias Röder, directorul Institutului Karajan, o organizatie din Salzburg Austria care promoveaza tehnologiile din muzica. Printre ei s-au numarat si Walter Werzowa, compozitor austriac, Mark Gotham, expert in muzica computationala, Robert Levin, un muzicolog si Ahmed Elgammal, profesor si specialist in informatica.

S-au intalnit pentru prima data in 2019 si au inceput sa puna la un loc materialele disponibile, schitele lui Beethoven si partituri finalizate, printre care si capodopera sa, Simfonia a 9-a. La vremea respectiva, nu exista tehnologia care sa continue o simfonie, asa ca ei au inventat-o, incepand cu partituri simple, cvartete si sonate.

 

Cercetatorii au transcris schite si fragmente din Simfonia a 10-a, incercand sa inteleaga intentiile lui Beethoven, iar cu ajutorul partiturilor si compozitiilor finalizate de inteligenta artificiala au surprins sabloanele in care lucra faimosul compozitor.
Expertii au luat decizii cu privire la anumite bucati din simfonie folosindu-se de concluziile oferite de inteligenta artificiala. Dupa ce au obtinut compozitia finala, distribuirea partiturii pe diversele instrumente din orchestra a fost realizata cu usurinta de catre computer, care la momentul respectiv crease deja un algoritm specific pentru stilul lui Beethoven.

Pentru a valida rezultatul lor, au realizat mai multe sesiuni de ascultari cu public, inclusiv muzicieni, experti in creatiile lui Beethoven si jurnalisti, pentru a vedea daca pot face distinctia intre schitele simfoniei si partitura generata de inteligenta artificiala. Testele au fost un succes deoarece publicul nu a remarcat diferentele.

Desi inteligenta artificiala a avut o contributie importanta in proiect, rezultatul final nu ar fi fost posibil fara expertiza istoricilor si muzicologilor.  

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
Bancul Zilei

05:36

Schimbări majore la WhatsApp: Ce vor putea face utilizatorii
29/02/2024 14:02

WhatsApp a adăugat recent patru noi optiuni de formatare a textului, pentru a imbunătăti experienta utilizatorilor in comunicare. Aceste optiuni includ posibilitatea de a crea liste cu marcaje si numerotări ...

Polistirenul NU arde. Diferența față de vata minerală
24/02/2024 10:43

Odată cu incendiul din Valencia, a reajuns in spatiul public ipoteza conform căreia focul s-ar fi intins rapid din cauza anvelopării cu polistiren. Întretinerea arderii de către polistirenul folosit ...

ChatGPT a luat-o razna. A început să emită cuvinte fără niciun înțeles
22/02/2024 13:20

Foarte populara interfaţă a inteligenţei artificiale (AI) generative ChatGPT, care a făcut cunoscută această tehnologie, a luat-o razna timp de mai multe ore şi le-a răspuns utilizatorilor prin fraze f ...

 Oamenii autotrofi. O viață în simbioză cu energia solară
22/02/2024 09:30

Într-o lume in care consumul excesiv de resurse naturale si poluarea au devenit o amenintare reală pentru mediul inconjurător, oamenii au căutat mereu modalităti de a trăi mai sustenabil. Un grup de ...

Apple spune că nu trebuie să pui în orez un iPhone care s-a udat
21/02/2024 15:00

 Este o solutie incercată de multă lume: dacă ti s-a udat telefonul, pune-l intr-o pungă sau intr-un vas cu orez. Nu este o idee bună! Apple a actualizat instructiunile si a adăugat un paragraf in ca ...

Cătălin Bordea, în lacrimi la marginea Pădurii Băneasa. Comediantul trece prin clipe grele
19/02/2024 00:29

Recent, Cătălin Bordea a fost surprins de cancan.ro la marginea Pădurii Băneasa, abătut si cu tigara in mană, chiar si in lacrimi la un moment dat. Cel care ne face să radem atunci cand urcă pe scenă s ...

Telefoanele pe care Whatsapp nu va mai funcționa din luna martie 2024. Vezi dacă și al tău e pe listă
17/02/2024 18:59

Whatsapp va deveni incompatibil, după update-ul care va avea loc pe 29 februarie, cu anumite modele de telefoane smart. Lista completă a dispozitivelor pe care nu va functiona aplicatia o găsiti mai jos. Wh ...

WhatsApp pregătește schimbări majore: Ce se întâmplă în următoarele zile
09/02/2024 12:36

WhatsApp, forţată de legislaţia europeană pentru pieţe digitale, va implementa, in aproximativ o lună, suportul pentru alte aplicaţii de chat. Dick Brouwer, director pe partea de inginerie la WhatsApp, ...

Muzeul de Istorie Naturală al UAIC a împlinit 190 de ani
06/02/2024 12:19

Muzeul de Istorie Naturală al Universitătii „Alexandru Ioan Cuza” din Iasi (UAIC) a organizat duminică, 4 februarie 2024, ora 11.00, la sediul din Bulevardul Independentei, nr. 16, evenimentul ca ...

WhatsApp testează o funcție nouă care va revoluționa apelurile vocale
05/02/2024 17:35

Conform ultimei versiuni beta lansate pentru iOS, vom putea selecta anumite contacte favorite care vor apărea in partea de sus a listei de apeluri. Functia este incă in curs de dezvoltare, dar primele inform ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei