Simfonia a 10-a a lui Beethoven a fost completata si finalizata cu ajutorul Inteligentei Artificiale

simfonia-10-a

Dimensiune font:

| 02-10-2021 10:00

Simfonia a 10-a a lui Beethoven a fost completata si finalizata cu ajutorul Inteligentei Artificiale si va putea fi ascultata in cateva zile. Compozitia finala va fi interpretata pentru prima data in orasul natal al artistului.

Ludwig van Beethoven a inceput sa lucreze la simfonia a 10-a dupa finalizarea simfoniei a 9-a, considerata ca fiind cea mai mare capodopera a sa, terminata cu 3 ani inainte de moarte. Din cauza problemelor de sanatate, nu a reusit sa finalizeze partitura ultimei simfonii, lasand in urma cateva schite ale compozitiei.

Admiratorii artistului, fanii muzicii clasice si muzicologii au incercat inca din primii ani de dupa moartea lui Beethoven sa completeze compozitia si au fost popularizate diferite variante ale simfoniei, dar nici una dintre ele nu a fost considerata pana acum ca fiind aproape de a fi finalizata.

Create pentru orchestre, simfoniile contin adesea 4 parti, prima la un tempo mai rapid, a doua la unul mai lent, cea de-a treia la un tempo mediu sau rapid, iar ultima la unul rapid.

Beethoven a inceput Simfoniile a 9-a si a 10-a datorita Filarmonicii Regale din Londra, care a comisionat cele doua partituri in 1817. Simfonia a 9-a a fost finalizata in 1824, compozitia din 4 parti incheiandu-se cu ”Oda bucuriei” care, pe langa instrumente, introduce pentru prima data vocile unor solisti si corale. In schimb, Simfonia a 10-a a ramas nefinalizata, artistul lasand in urma cateva schite si idei scrise despre ultima sa compozitie.

Au existat mai multe incercari de a reconstrui parti din simfonia incompleta a lui Beethoven, una dintre cele mai celebre versiuni ii apartine lui Barry Cooper din 1988. A incercat sa finalizeze primele doua parti, dintre care prima a fost considerata ca fiind asemanatoare cu viziunea lui Beethoven. Cooper nu a putut sa treaca mai departe de prima parte, astfel proiectul s-a oprit.

In ultimii 2 ani, datorita colaborarii dintre o echipa de istorici muzicologi, compozitori si informaticieni, cea de-a 10-a simfonie a lui Beethoven a fost finalizata.

Grupul de cercetatori a recurs la o companie specializata in software-uri de Inteligenta Artificiala, Playform AI, care a reusit sa invete mai multe computere puternice intregul proces de creatie, alaturi de toata opera muzicala a artistului german. Computerele au reusit sa ordoneze schitele compozitiei folosindu-se de tiparul pe care Beethoven il are in opera sa muzicala, astfel s-a reusit finalizarea simfoniei.

Dupa 2 ani de eforturi, ultima compozitie a lui Beethoven va fi sustinuta printr-un concert premiera in 9 octombrie 2021 la Bonn, Germania, in orasul natal al artistului, iar in aceasi zi va fi lansata o inregistrare integrala a operei pe care o veti asculta si pe Urban.ro.
Grupul de cercetatori a fost adunat de catre Matthias Röder, directorul Institutului Karajan, o organizatie din Salzburg Austria care promoveaza tehnologiile din muzica. Printre ei s-au numarat si Walter Werzowa, compozitor austriac, Mark Gotham, expert in muzica computationala, Robert Levin, un muzicolog si Ahmed Elgammal, profesor si specialist in informatica.

S-au intalnit pentru prima data in 2019 si au inceput sa puna la un loc materialele disponibile, schitele lui Beethoven si partituri finalizate, printre care si capodopera sa, Simfonia a 9-a. La vremea respectiva, nu exista tehnologia care sa continue o simfonie, asa ca ei au inventat-o, incepand cu partituri simple, cvartete si sonate.

 

Cercetatorii au transcris schite si fragmente din Simfonia a 10-a, incercand sa inteleaga intentiile lui Beethoven, iar cu ajutorul partiturilor si compozitiilor finalizate de inteligenta artificiala au surprins sabloanele in care lucra faimosul compozitor.
Expertii au luat decizii cu privire la anumite bucati din simfonie folosindu-se de concluziile oferite de inteligenta artificiala. Dupa ce au obtinut compozitia finala, distribuirea partiturii pe diversele instrumente din orchestra a fost realizata cu usurinta de catre computer, care la momentul respectiv crease deja un algoritm specific pentru stilul lui Beethoven.

Pentru a valida rezultatul lor, au realizat mai multe sesiuni de ascultari cu public, inclusiv muzicieni, experti in creatiile lui Beethoven si jurnalisti, pentru a vedea daca pot face distinctia intre schitele simfoniei si partitura generata de inteligenta artificiala. Testele au fost un succes deoarece publicul nu a remarcat diferentele.

Desi inteligenta artificiala a avut o contributie importanta in proiect, rezultatul final nu ar fi fost posibil fara expertiza istoricilor si muzicologilor.  

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Orasul Negresti, cu sediul in orasul Negresti, Str. N. Balcescu nr. 1, judetul Vaslui, telefon/fax 0235.457.679, e-mail: inforpnegresti@gmail.com, cod fiscal 13407333. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: -Spatiu in suprafata de 35,16 mp, situat in orasul Negresti, Str. Unirii, bl. E2, sc. D, parter, judetul Vaslui, ce apartine domeniului privat al Orasului Negresti, judetul Vaslui, identificat prin Carte Funciara nr. 70102-C1-U27, nr. cadastral 1/4;0;3, conform H.C.L. Orasul Negresti nr. 63/19.07.2024 si temeiului legal O.U.G. nr. 57/03.07.2019 privind Codul Administrativ, pentru desfasurarea de activitati de coafura si alte activitati de infrumusetare. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: Se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, la sediul institutiei, Serviciul Juridic. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Serviciul Juridic din cadrul Orasului Negresti, orasul Negresti, Str. N. Balcescu nr. 1, judetul Vaslui. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 50 Lei/exemplar, se achita cu numerar la Serviciul Impozite si Taxe Locale din cadrul Orasului Negresti. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 06.08.2024, ora 14.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 14.08.2024, ora 14.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Orasul Negresti, Compartimentul Registratura, orasul Negresti, Str. N. Balcescu nr. 1, judetul Vaslui. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 19.08.2024, ora 10.00, Orasul Negresti, orasul Negresti, Sala Mare, parter, Str. N. Balcescu nr. 1, judetul Vaslui. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Vaslui, Vaslui, Str. Stefan cel Mare nr. 54, judetul Vaslui, telefon/fax 0235.311.582, e-mail: tr-vaslui@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.07.2024.
Ce e temperatura resimțită și cum se calculează? De ce diferă de cea a aerului, anunțată la „meteo”?
21/07/2024 16:31

Ce e temperatura resimtită si cum se calculează? De multe ori, ascultăm cu mirare anunturile din buletinele meteo despre temperaturile inregistrate intr-o zi sau alta. Si asta, pentru că nouă ni se pare c ...

Apele Pământului pierd rapid oxigen. Aceasta este una dintre cele mai mari amenințări la adresa sistemului de susținere a vieții de pe planetă
20/07/2024 11:11

O echipă de oameni de stiintă condusă de ecologistul Kevin Rose de la Rensselaer Polytechnic Institute din SUA a declarat că rezervele de oxigen dizolvat din oceanele Pămantului se epuizează rapid. Potriv ...

OpenAI lansează versiunea mini a celui mai puternic chatbot al său
19/07/2024 13:00

OpenAI lansează versiunea mini a celui mai puternic chatbot al său, oferind tehnologia de varf intr-un format mai compact si accesibil. Această versiune promite să aducă performante remarcabile si să tr ...

Wiz Khalifa, cercetat oficial pentru deţinere de droguri după ce a fumat o ţigară cu canabis pe scena festivalului Beach Please
14/07/2024 11:20

Rapperul Wiz Khalifa este cercetat in stare de libertate pentru deţinere de droguri de risc, după ce a fumat o ţigară cu canabis pe scena festivalului Beach Please de la Costineşti. Imagini cu artistul inc ...

Situație ciudată în centrul Pământului: Nucleul și-a inversat rotația. Nimeni nu știe care vor fi efectele
06/07/2024 14:06

In adancul Pămantului se află nucleul, o minge metalică solidă care se roteste independent de planeta noastră, o bilă care se roteste in interiorul unei alte bile. In prezent, cercetătorii sustin că rot ...

Curiozități despre solstițiul de vară din 2024. Locul din România unde se descifrau tainele cerului
20/06/2024 19:54

Cel mai timpuriu solstitiu de vară din ultimele două secole va avea loc joi, 20 iunie. In Romania, ora 23:50 marchează momentul solstitiului si inceputul verii astronomice. In emisfera nordică, 20 iunie 20 ...

Industria IT, pol de creștere pentru Iași
18/06/2024 10:12

De cate ori vine vorba despre Romania, statisticile ne asează pe primele pozitii in ceea ce priveste nivelul redus de trai, obezitate, analfabestism functional si multe ale domenii. Însă, există si un ...

Studiu la Harvard: Extratereștrii se ascund printre noi și trăiesc pe Pământ
15/06/2024 19:52

Într-o nouă lucrare care cu sigurantă va genera controverse in comunitatea stiintifică, o echipă de cercetători de la Harvard si de la Universitatea Tehnologică din Montana speculează că observare ...

Studiu la Harvard: Extratereștrii se ascund printre noi și trăiesc pe Pământ
15/06/2024 19:25

Intr-o nouă lucrare care cu sigurantă va genera controverse in comunitatea stiintifică, o echipă de cercetători de la Harvard si de la Universitatea Tehnologică din Montana speculează că observarea de " ...

Cât câștigi ca influencer? Sume fabuloase la doar un click distanță
14/06/2024 10:57

De la fashion, pană la cei specializati in fitness, nutritie, călătorii, industria auto, sau pur si simplu cei care isi expun toată viata pe internet pentru bani, piata influencerilor cuprinde o diversitate ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei