Tractoarele autonome, fără conducător: Ce caracteristici au, ce avantaje oferă

000000  ULTIMA-ORA

Dimensiune font:

| 02-05-2024 13:44

 Vehiculele autonome sunt considerate viitorul în agricultură. Când vine vorba de astfel de tractoare, există două tipuri: vehicule convenționale care pot funcționa și în mod autonom sau roboți agricoli care nu mai au cabină pentru conducător.

Din punct de vedere mecanic, construcția unui tractor complet autonom este o treabă relativ simplă. Producătorul alege un sistem de propulsie potrivit pentru sarcinile prevăzute pentru vehicul, decide între șenile sau roți și construiește un șasiu care să găzduiască toate aceste elemente, transmite publicația Farmers Weekly. Nu este nevoie ca producătorul să își facă griji cu privire la construirea unei cabine cu comenzi bine dispuse, aer condiționat, materiale de amortizare a zgomotului și o vizibilitate excelentă, deoarece nimeni nu îl va conduce – cel puțin nu de la bord.

 

Pe de altă parte, însă, aceste vehicule folosesc tehnologii foarte avansate, iar adevărata provocare este aceea de a încorpora în ele senzori și camere, Lidar, sistem de ghidare prin satelit și toate celelalte tehnologii necesare pentru a-i oferi autonomie tractorului, într-un mod care să reziste la rigorile muncii pe teren, furnizând în același timp un flux de date operaționale. Mai mult, este necesar un sistem de siguranță care să evite accidentele. În cazul în care o persoană este accidentată sau ucisă de un astfel de robot lucrurile sunt complicate din punct de vedere legal.

Așadar, pilonii oricărui proiect de vehicul agricol autonom sunt autorii de software și inginerii electroniști care pot face ca totul să funcționeze eficient și fiabil. Ei sunt cei care dezvoltă o platformă digitală pentru planificarea sarcinilor mașinii și aplicația care permite monitorizarea de la distanță, 24 de ore din 24, a vehiculului prin intermediul unui dispozitiv mobil.

Astfel de utilaje pot fi utilizate pentru a rezolva două probleme majore din agricultură: lipsa tot mai mare de operatori calificați și necesitatea de a proteja solurile prin utilizarea unor utilaje mai mici și mai ușoare, care să asigure productivitatea prin ore de lucru mai lungi. Mai mult, ele reduc suprafața terenului necultivat de la capătul rândului.

 

 

Vă prezentăm, mai jos, două companii care produc astfel de tractoare autonome.

AgXeed cu seria AgBot

tractoare, tractoare autonome, agxeed agbot, robotti
AgBot 2.055W4  

În gama AgBot există trei tractoare autonome: un model cu șenile de 156 CP, altul cu patru roți de 75 CP și un vehicul îngust cu trei roți. Aceste tractoare sunt disponibile și pe piața din România.

Toate au în comun un sistem de propulsie diesel-electric Deutz (motorul acționează un generator integrat care furnizează energie pentru motoarele electrice).

AgBot 5.115T2 pe șenile este dotat cu un rezervor de combustibil de 350 de litri. Sunt disponibile numeroase combinații de lățimi ale șenilei, de la 300 mm la 910 mm, și distanțe reglabile între șenile (1,90 m – 3,20 m), pentru a se adapta la diferite culturi și sisteme de cultivare. Acest model costă aproximativ 340 de mii de dolari, potrivit Future Farming, și poate folosi unelte agricole în față și în spate.

 

AgBot 2.055W3 (275.000 de dolari) „trike” este construit în principal pentru a fi folosit în livezi și podgorii – poate fi configurat cu o lățime de doar 1,38 m.

Modelul AgBot 2.055W4 cu patru roți, cu preț de aproximativ 200.000 de dolari, este o soluție autonomă pentru agricultură și horticultură. Acesta poate folosi anvelope cu lățimi cuprinse între 270 mm și 710 mm.

Agrointelli cu modelele Robotti

 Agrointelli

Transportorul de unelte Robotti al producătorului danez Agrointelli poate folosi mai multe echipamente agricole, precum diferite tipuri de semănătoare sau grape.

Există două versiuni ale vehiculului. Robotti LR a fost proiectat pentru operațiuni ușoare, fiind propulsat de un singur motor diesel Kubota de 72 CP, cu combustibil suficient pentru până la 60 de ore de funcționare non-stop. La acest model prețurile încep de la 190.000 de dolari.

Versiunea Robotti 150D (începe de la 200.000 de dolari) este gândită pentru sarcini mai solicitante și are două motoare care pot dezvolta un total de 144 CP atunci când este necesar.

Ambele versiuni au un ampatament scurt, de doar 1,55 m și lățimi ale căii de rulare cuprinse între 1,8 m și 3,65 m. Ele rulează cu anvelope 320/65 R16 ca standard, dar poate fi folosită și opțiunea mai îngustă 260/70 R16.

Vehiculele au o viteză de 5 km/h atunci când lucrează și maximă de 10 km/h.

Agrointelli spune că a furnizat peste 50 de exemplare către ferme din numeroase țări.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Orasul Negresti, cu sediul in orasul Negresti, Str. N. Balcescu nr. 1, judetul Vaslui, telefon/fax 0235.457.679, e-mail: inforpnegresti@gmail.com, cod fiscal 13407333. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: -Spatiu in suprafata de 35,16 mp, situat in orasul Negresti, Str. Unirii, bl. E2, sc. D, parter, judetul Vaslui, ce apartine domeniului privat al Orasului Negresti, judetul Vaslui, identificat prin Carte Funciara nr. 70102-C1-U27, nr. cadastral 1/4;0;3, conform H.C.L. Orasul Negresti nr. 63/19.07.2024 si temeiului legal O.U.G. nr. 57/03.07.2019 privind Codul Administrativ, pentru desfasurarea de activitati de coafura si alte activitati de infrumusetare. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: Se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, la sediul institutiei, Serviciul Juridic. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Serviciul Juridic din cadrul Orasului Negresti, orasul Negresti, Str. N. Balcescu nr. 1, judetul Vaslui. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 50 Lei/exemplar, se achita cu numerar la Serviciul Impozite si Taxe Locale din cadrul Orasului Negresti. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 06.08.2024, ora 14.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 14.08.2024, ora 14.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Orasul Negresti, Compartimentul Registratura, orasul Negresti, Str. N. Balcescu nr. 1, judetul Vaslui. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 19.08.2024, ora 10.00, Orasul Negresti, orasul Negresti, Sala Mare, parter, Str. N. Balcescu nr. 1, judetul Vaslui. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Vaslui, Vaslui, Str. Stefan cel Mare nr. 54, judetul Vaslui, telefon/fax 0235.311.582, e-mail: tr-vaslui@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.07.2024.
Ce e temperatura resimțită și cum se calculează? De ce diferă de cea a aerului, anunțată la „meteo”?
21/07/2024 16:31

Ce e temperatura resimtită si cum se calculează? De multe ori, ascultăm cu mirare anunturile din buletinele meteo despre temperaturile inregistrate intr-o zi sau alta. Si asta, pentru că nouă ni se pare c ...

Apele Pământului pierd rapid oxigen. Aceasta este una dintre cele mai mari amenințări la adresa sistemului de susținere a vieții de pe planetă
20/07/2024 11:11

O echipă de oameni de stiintă condusă de ecologistul Kevin Rose de la Rensselaer Polytechnic Institute din SUA a declarat că rezervele de oxigen dizolvat din oceanele Pămantului se epuizează rapid. Potriv ...

OpenAI lansează versiunea mini a celui mai puternic chatbot al său
19/07/2024 13:00

OpenAI lansează versiunea mini a celui mai puternic chatbot al său, oferind tehnologia de varf intr-un format mai compact si accesibil. Această versiune promite să aducă performante remarcabile si să tr ...

Wiz Khalifa, cercetat oficial pentru deţinere de droguri după ce a fumat o ţigară cu canabis pe scena festivalului Beach Please
14/07/2024 11:20

Rapperul Wiz Khalifa este cercetat in stare de libertate pentru deţinere de droguri de risc, după ce a fumat o ţigară cu canabis pe scena festivalului Beach Please de la Costineşti. Imagini cu artistul inc ...

Situație ciudată în centrul Pământului: Nucleul și-a inversat rotația. Nimeni nu știe care vor fi efectele
06/07/2024 14:06

In adancul Pămantului se află nucleul, o minge metalică solidă care se roteste independent de planeta noastră, o bilă care se roteste in interiorul unei alte bile. In prezent, cercetătorii sustin că rot ...

Curiozități despre solstițiul de vară din 2024. Locul din România unde se descifrau tainele cerului
20/06/2024 19:54

Cel mai timpuriu solstitiu de vară din ultimele două secole va avea loc joi, 20 iunie. In Romania, ora 23:50 marchează momentul solstitiului si inceputul verii astronomice. In emisfera nordică, 20 iunie 20 ...

Industria IT, pol de creștere pentru Iași
18/06/2024 10:12

De cate ori vine vorba despre Romania, statisticile ne asează pe primele pozitii in ceea ce priveste nivelul redus de trai, obezitate, analfabestism functional si multe ale domenii. Însă, există si un ...

Studiu la Harvard: Extratereștrii se ascund printre noi și trăiesc pe Pământ
15/06/2024 19:52

Într-o nouă lucrare care cu sigurantă va genera controverse in comunitatea stiintifică, o echipă de cercetători de la Harvard si de la Universitatea Tehnologică din Montana speculează că observare ...

Studiu la Harvard: Extratereștrii se ascund printre noi și trăiesc pe Pământ
15/06/2024 19:25

Intr-o nouă lucrare care cu sigurantă va genera controverse in comunitatea stiintifică, o echipă de cercetători de la Harvard si de la Universitatea Tehnologică din Montana speculează că observarea de " ...

Cât câștigi ca influencer? Sume fabuloase la doar un click distanță
14/06/2024 10:57

De la fashion, pană la cei specializati in fitness, nutritie, călătorii, industria auto, sau pur si simplu cei care isi expun toată viata pe internet pentru bani, piata influencerilor cuprinde o diversitate ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei