Un schelet vechi de 41.000 de ani ar putea elucida unul dintre cele mai longevive mistere ale antropologiei

image-2021-01-6-24522720-41-ramasite-situl-ferraise

Dimensiune font:

| 06-01-2021 11:30


Zeci de schelete îngropate ale Neanderthalienilor au fost descoperite în Europa și părți ale Asiei în ultimii 150 de ani. Însă cele mai bine conservate au fost găsite la începutul secolului XX și nu au fost excavate folosind metode moderne.
Acest lucru a provocat scepticism cu privire la practicile funerare ale Neanderthalienilor și dacă acestea au fost într-adevăr deliberate.
Însă o nouă analiză a unui schelet vechi de 41.000 de ani al unui copil Neanderthalian, descoperit într-o peșteră din Franța în anii 1970, oferă noi dovezi că homininii își îngropau deliberat morții.
Cercetători francezi și spanioli au reexaminat rămășițele folosind metode moderne avansate, reexcavat situl arheologic original din La Ferraise, sud-vestul Franței, unde au fost găsite oasele, și revizuit notițele și jurnalele arheologilor care au făcut descoperirea.
Concluzia cercetătorilor? Corpul unui copil Neanderthalian în vârstă de doi ani a fost depus intenționat într-o groapă săpată în sedimente.
Absența de pe oase a urmelor de dinți ale animalelor carnivore care ar fi încercat să scormonească după carne precum și faptul că scheletul este relativ neatins de intemperii sugerează că trupul a fost acoperit rapid cu pământ, afirmă cercetătorii.
Rămășițele au fost de asemenea bine păstrate (mai bine decât cele ale animalelor descoperite în același strat sedimentar) în pofida faptului că aparțineau unui copil. Scheletele copiilor au de regulă oase mai delicate.
Poziția scheletului sugerează de asemenea că acesta a fost plasat acolo intenționat. Capul, îndreptat înspre est, a fost ridicat mai sus decât restul corpului în pofida faptului că pământul era înclinat către vest.
41.000 de ani vechime
„Originea practicilor funerare are implicații puternice pentru emergența a comportamentului și așa-numitelor capacități cognitive moderne”, afirmă studiul.

„Aceste noi dovezi oferă perspective importante în discuția despre cronologia și dispariția Neanderthalienilor și comportamentul, inclusiv expresia culturală și simbolică, a acestor oameni”, mai notează acesta.

Cercetătorii de la Centrul Național Francez pentru Cercetări Științifice, Muzeul de Istorie Naturală al Franței și Universitatea Țării Bascilor din Spania au identificat de asemenea pentru prima dată 47 de oase aparținând scheletului copilului.

O bucată de os a fost datată cu carbon și s-a descoperit că este veche de 41.000 de ani. Cercetătorii au confirmat că osul aparținea unui Neanderthalian prin analizarea ADN-ului mitocondrial al fragmentului.

Scheletul copilului a fost unul dintre cele opt descoperite în situl din sud-vestul Franței.

Posibile dovezi privind ritualuri funerare au fost de asemenea găsite în cel mai faimos sit legat de Neanderthalieni, peștere Shanidar din Kurdistan, nordul Irakului.

Rămășițele a 10 bărbați, femei și copii Neanderthalieni au fost descoperite acolo alături de cocoloașe de polen, sugerând că flori ar fi fost incluse în ritualurile funerare.

Săpături mai recente la Shanidar au descoperit mai multe rămășițe de Neanderthalieni despre care cercetările preliminare sugerează că au fost îngropate intenționat.

Alte cercetări au sugerat că în perioada imediat premergătoare dispariției Neanderthalienilor din urmă cu 40.000 de ani a existat o diversitate semnificativă a manierei în care aceștia și-au tratat rudele decedate, fiind descoperite și dovezi privind practicarea canibalismului.
 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

05:26

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Sfaturi de la experți pentru încărcarea corectă a telefonului mobil. Greșeala făcută de toți utilizatorii
17/05/2024 21:23

 Încărcarea telefonului mobil este un subiect care generează multe discutii. Iată cateva practici recomandate de experti pentru a incărca eficient telefonul si a maximiza durata de viată a bater ...

Ceva de pe Pământ este de cinci ori mai fierbinte decât temperatura suprafeței solare
15/05/2024 08:21

Fulgerele sunt printre cele mai fierbinti fenomene de pe Pămant, depăsind chiar temperatura Soarelui. Aerul din jurul unui fulger este incălzit la extrem, atingand aproximativ 27.760 de grade Celsius, adică ...

VIDEO| Construcția care va schimba istoria Europei: un tunel uriaș, care va ajunge pe un alt continent
13/05/2024 16:30

  Istoria Europei a fost, de multe ori, extrem de complicată, iar unul dintre punctele extrem de fierbinti a fost Stramtoarea Gibraltar, care leagă Spania (Europa) de Maroc (Africa). În urmă cu 4 ...

Cântăreţul elveţian Nemo spune că Elveția are nevoie de al treilea gen
13/05/2024 14:39

Cantăreţul elveţian Nemo, care a caştigat competiţia muzicală Eurovision desfăşurată in Suedia in acest weekend graţie melodiei ''The Code'', a fost intampinat de peste 100 de fani entuziasmaţi pe Ae ...

Ce este un sistem de apărare antiaeriană Patriot și cum funcționează
12/05/2024 18:09

  Un militar patrulează in preajma a două sisteme de apărare antiaeriană Patriot in timpul unui antrenament militar pe aeroportul din Varsovia, Polonia, 7 februarie 2023. &n ...

Aurora boreală, observată în două nopți consecutive
12/05/2024 16:18

Pentru a doua noapte consecutivă, privitori din lumea intreagă au incercat să surprindă momentele in care aurorele boreale au iluminat cerul sambătă, provocate de o furtună solară descrisă ca fiind &bd ...

Plantele dumneavoastră de interior pot gândi, vorbi, citi gândurile: Noi cercetări aduc dovezi
07/05/2024 17:16

Noile cercetări ale unei echipe de oameni de ştiinţă de la Universitatea din Australia de Vest (UWA) arată că plantele au memorie pe termen lung. Concluzia se adaugă la un mănunchi intreg de cercetări ...

Inteligența artificială este aidoma bombei atomice, spune miliardarul Warren Buffett
06/05/2024 21:59

Miliaradul Warren Buffet s-a refrit recent la inteligenta artificială si a tras un puternic semnal de alarmă. El compară aparitia inteligenta artificială cu crearea bombei atomice. Am lăsat geniul să ia ...

VIDEO Cum arată și unde se află aeroportul cât o țară? E de trei ori mai mare ca Bucureștiul
03/05/2024 11:59

 Un aeroport international se intinde pe o suprafată cat o tară si e de trei ori mai mare ca Bucurestiul. Este cel mai mare aeroport din lume si a intrat in Cartea Recordurilor.   ...

Tractoarele autonome, fără conducător: Ce caracteristici au, ce avantaje oferă
02/05/2024 13:44

 Vehiculele autonome sunt considerate viitorul in agricultură. Cand vine vorba de astfel de tractoare, există două tipuri: vehicule conventionale care pot functiona si in mod autonom sau roboti agricoli ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei