Un schelet vechi de 41.000 de ani ar putea elucida unul dintre cele mai longevive mistere ale antropologiei

image-2021-01-6-24522720-41-ramasite-situl-ferraise

Dimensiune font:

| 06-01-2021 11:30


Zeci de schelete îngropate ale Neanderthalienilor au fost descoperite în Europa și părți ale Asiei în ultimii 150 de ani. Însă cele mai bine conservate au fost găsite la începutul secolului XX și nu au fost excavate folosind metode moderne.
Acest lucru a provocat scepticism cu privire la practicile funerare ale Neanderthalienilor și dacă acestea au fost într-adevăr deliberate.
Însă o nouă analiză a unui schelet vechi de 41.000 de ani al unui copil Neanderthalian, descoperit într-o peșteră din Franța în anii 1970, oferă noi dovezi că homininii își îngropau deliberat morții.
Cercetători francezi și spanioli au reexaminat rămășițele folosind metode moderne avansate, reexcavat situl arheologic original din La Ferraise, sud-vestul Franței, unde au fost găsite oasele, și revizuit notițele și jurnalele arheologilor care au făcut descoperirea.
Concluzia cercetătorilor? Corpul unui copil Neanderthalian în vârstă de doi ani a fost depus intenționat într-o groapă săpată în sedimente.
Absența de pe oase a urmelor de dinți ale animalelor carnivore care ar fi încercat să scormonească după carne precum și faptul că scheletul este relativ neatins de intemperii sugerează că trupul a fost acoperit rapid cu pământ, afirmă cercetătorii.
Rămășițele au fost de asemenea bine păstrate (mai bine decât cele ale animalelor descoperite în același strat sedimentar) în pofida faptului că aparțineau unui copil. Scheletele copiilor au de regulă oase mai delicate.
Poziția scheletului sugerează de asemenea că acesta a fost plasat acolo intenționat. Capul, îndreptat înspre est, a fost ridicat mai sus decât restul corpului în pofida faptului că pământul era înclinat către vest.
41.000 de ani vechime
„Originea practicilor funerare are implicații puternice pentru emergența a comportamentului și așa-numitelor capacități cognitive moderne”, afirmă studiul.

„Aceste noi dovezi oferă perspective importante în discuția despre cronologia și dispariția Neanderthalienilor și comportamentul, inclusiv expresia culturală și simbolică, a acestor oameni”, mai notează acesta.

Cercetătorii de la Centrul Național Francez pentru Cercetări Științifice, Muzeul de Istorie Naturală al Franței și Universitatea Țării Bascilor din Spania au identificat de asemenea pentru prima dată 47 de oase aparținând scheletului copilului.

O bucată de os a fost datată cu carbon și s-a descoperit că este veche de 41.000 de ani. Cercetătorii au confirmat că osul aparținea unui Neanderthalian prin analizarea ADN-ului mitocondrial al fragmentului.

Scheletul copilului a fost unul dintre cele opt descoperite în situl din sud-vestul Franței.

Posibile dovezi privind ritualuri funerare au fost de asemenea găsite în cel mai faimos sit legat de Neanderthalieni, peștere Shanidar din Kurdistan, nordul Irakului.

Rămășițele a 10 bărbați, femei și copii Neanderthalieni au fost descoperite acolo alături de cocoloașe de polen, sugerând că flori ar fi fost incluse în ritualurile funerare.

Săpături mai recente la Shanidar au descoperit mai multe rămășițe de Neanderthalieni despre care cercetările preliminare sugerează că au fost îngropate intenționat.

Alte cercetări au sugerat că în perioada imediat premergătoare dispariției Neanderthalienilor din urmă cu 40.000 de ani a existat o diversitate semnificativă a manierei în care aceștia și-au tratat rudele decedate, fiind descoperite și dovezi privind practicarea canibalismului.
 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

 

 Care sunt cele mai populare branduri de telefoane? De ce să optezi pentru unul second hand?
30/11/2022 09:00

Sursa foto: https://unsplash.com/photos/0VGG7cqTwCo La fel ca in orice sector si atunci cand vine vorba despre telefoane mobile există trenduri de care oamenii tin cont. Desi sunt preferate cele mai performa ...

 3 motive pentru care afacerea ta are nevoie de SEO
30/11/2022 09:00

Sursa foto: https://unsplash.com/photos/shr_Xn8S8QU Orice afacere are nevoie, inainte de toate, de o modalitate prin care să poată ajunge la clienti, prin care ii poate fideliza si prin intermediul cărora ...

Utilizatorii WhatsApp îşi vor putea trimite mesaje singuri
29/11/2022 11:22

 WhatsApp lansează o funcţie care le permite utilizatorilor să-şi trimită singuri mesaje, funcţie ce poate fi folosită pentru salvarea unor informaţii care să poată fi apoi accesate rapid. &nb ...

China va lansa capsula Shenzhou-15 către staţia sa spaţială
28/11/2022 11:13

China va lansa capsula Shenzhou-15 către staţia sa spaţială pe 29 noiembrie, ora locală 23:08 (15:08 GMT), a anunţat luni Agenţia spaţială chineză pentru zboruri cu echipaj uman, ultima misiune progra ...

Capsula Orion va stabili un nou record luni, când se va afla la cea mai mare distanță de Terra/VIDEO
28/11/2022 09:30

 Capsula Orion din misiunea Artemis 1 a NASA a intrat vineri pe orbita alungită retrogradă a Lunii, iar pe 28 noiembrie va atinge cel mai indepărtat punct al misiunii. Sambătă, capsula a doborat recor ...

Atenție, români. Detaliul de pe telefonul tău mobil care arată ca ești spionat
26/11/2022 20:07

Stiai că telefoanele mobile te spionează?! Desi este socant, smartphone-urile moderne pot urmări orice miscare pe care o faci. Atentie la acest detaliu care le dă de gol. O functie adăugată la telefoane d ...

VIDEO Capsula Orion - Cât de departe a ajuns și care este următorul moment important al misiunii din jurul Lunii
22/11/2022 12:58

 Capsula Orion a trecut luni la doar 130 km de suprafata selenară, dar s-a indepărtat apoi rapid si orbitează la o altitudine de 40.000 km, cu o viteză de 5.000 km/h. Sambătă urmează un alt moment i ...

Cum a ajuns apa pe Pământ?
22/11/2022 11:27

Apa reprezintă aproximativ 71% din suprafata Pămantului, nu degeaba „casa” noastră este cunoscută drept „planeta albastră”. Avem nevoie de apă la tot pasul. Fără apă nu am putea ...

O ploaie de meteori a înspăimântat populația Norvegiei
21/11/2022 10:59

Un meteor neobişnuit de strălucitor a luminat cerul Norvegiei in noaptea de sambătă spre duminică şi a putut fi văzut in mare parte din sudul ţării, relatează BBC. Mingea de foc, cauzată de ardere ...

Astronauții vor locui și lucra pe Lună în anul 2030
21/11/2022 09:03

​NASA ar vrea ca cel tarziu in 2030 astronautii să poată avea sederi indelungate pe suprafata Lunii, unde să locuiască si să facă cercetare, a spus Howard Hu, sef al programului Orion, intr-un intervi ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei