Uriașa clădire din București construită la ordinul lui Ceaușescu, lăsată în paragină. „E jenant, a ajuns o ruină” FOTO

000000   05500

Dimensiune font:

| 10-04-2024 21:26

 Multe dintre clădirile importante ale Bucureștiului zac în paragină. Este și cazul unui imobil-mastodont amplasat aproape de Parlament, deci în zona centrală a Capitalei, Casa Academiei. Aici își desfășoară activitatea de zi cu zi sute de intelectuali de vârf ai țării.

Cum s-a ajuns ca o clădire atât de importantă din perspectiva misiunii pentru care a fost creată, dar și a dimensiunilor (220 x 80 de metri) și a localizării să fie atât de neglijată? Ziare.com a discutat pe marginea acestui subiect cu președintele Academiei Române, Ioan Aurel Pop.

 

Casa Academiei Romane

 

 

Casa Academiei Romane

 

 

Clădirea Academiei, lăsată în paragină de guvernele post-Ceaușescu

 

 

 

Academia Română își desfășoară activitatea în două imobile din centrul Bucureștiului. Unul se află pe Calea Victoriei, iar cel mai mare, pe Calea 13 Septembrie. În spatele celui din urmă se poate observa o clădire imensă care arată de parcă imobilul ar fi fost bombardat cu rachete. Acesta nu necesită doar o cosmetizare. Pur și simplu acea ruină este un șantier lăsat în paragină. Responsabil: Guvernul României, susține președintele Academiei Române. „Clădirea de pe Calea Victoriei este proprietatea privată a Academiei, iar clădirea de pe deal, de lângă Parlament, e proprietatea publică a statului român. Regimul de proprietate e foarte diferit. Academia Română a intervenit de foarte multe ori. Acum pregătim un nou memoriu către Guvern, ca să se ocupe de acea clădire de pe deal, care e dată în administrarea Academiei, parțial, pentru încăperile pe care le-ar putut ocupa institutele Academiei.

Academia are propriile clădiri, cu regim de proprietate privată și clădiri pe care le are în administrare”, a declarat Ioan Aurel Pop.

Aproape 50 de institute își desfășoară activitatea în clădirea aflată în administrarea Academiei, care din spate arată oribil.

„La sediul din Calea Victoriei este administrația generală a Academiei Române, mai concret serviciul juridic, serviciul de resurse umane, direcția economică etc. Acolo sunt și birourile celor 14 secții din cadrul Academiei. Deci clădirea care are circa 125 de ani vechime, din Calea Victoriei, colț cu Bd-ul Dacia, este clădirea istorică a Academiei, cea care a fost consacrată, insuficientă pentru toate activitățile. În clădirea dată Academiei în administrare, de pe 13 Septembrie, funcționează aproape 50 de institute și centre de cercetări ale Academiei plus Editura Academiei Române”, a explicat academicianul.

 

Ioan Aurel Pop, președintele Academiei Române: „De vreo patru ori am încercat să părăsim clădirea. Am fost în audiență la prim-miniștri”

 

Sub conducerea lui Ioan Aurel Pop, Academia a făcut în repetate rânduri solicitări la Guvern, pentru ca problema să fie soluționată. Președintele Academiei a luat în calcul chiar relocarea cercetătorilor.

„Am solicitat Guvernului de mai multe ori. Am fost în audiență chiar la trei prim-miniștri ai României și am cerut să se ocupe cineva de această clădire care arată groaznic și care e neterminată de 35 de ani. Am fost de acord chiar să preia clădirea Guvernul României, să facă ce dorește din ea și să ne dea nouă, Academiei Române, două-trei clădiri cumva echivalente ca spațiu. Dar ne putem descurca și cu suprafețe mai mici, ca să putem funcționa cu institutele Academiei, institute publice de cercetări, nu private. Singura instituție care are cercetări fundamentale în matematică, fizică, chimie, biologie și așa mai departe e Academia Română. Și am cerut Guvernului să se ocupe de această clădire, să o termine, pentru că partea centrală, care trebuia să fie cu săli de ședințe, cu birouri pentru conducerea Academiei, a instituțiilor care funcționau înainte de 1989, partea aceea e neterminată. Sumele necesare pentru terminare numai statul le poate da. Nu există un privat pe care le poate oferi, pentru că, repet, clădirea e în proprietatea publică a statului. De vreo patru ori am încercat să părăsim clădirea, să ne desfășurăm activitatea în alte clădiri, dar nu am reușit pentru că sumele de bani pentru terminarea, renovarea acelei clădiri sunt foarte mari și nu s-a angajat nimeni din Guvern să facă acest pas”, a declarat Pop.

Academia Română a făcut deja investiții în bunul imobil, dar nu are suficientă forță financiară pentru a termina lucrarea din Calea 13 Septembrie.

„Noi încercăm printr-un nou memoriu să cerem de la instituțiile statului sume pentru terminarea clădirii și pentru renovare. Și partea terminată a clădirii necesită îmbunătățiri. Din fondurile Academiei am reușit să schimbăm instalația de încălzire. Dar trebuie să vă spun că această clădire mi se pare nepotrivită pentru institutele noastre de cercetări. Plafoanele 

sunt la înălțimi de cinci-șase metri, totul e făcut la dimensiuni imense, după cum gândea megalomanic cuplul prezidențial de acum 30 și ceva de ani. Poate că acea clădire ar fi mai potrivită pentru instituții oficiale mari ale statului român.

Am primit promisiuni, dar au rămas promisiuni. De asta totul e așa cum e. E jenant, cu o astfel de clădire aproape de Parlament, o ruină. Dar nici Parlamentul nu e terminat, însă acolo nu se vede din exterior, de departe se vede bine”, a mai precizat Ioan Aurel Pop.

 

Ioan Aurel Pop: „Suntem depășiți de situație”

 

Ghetoul ce face parte din clădirea Guvernului, administrată de Academie, se află în antiteză cu percepția publică față de instituția condusă de către Ioan Aurel Pop.

„Ne stă ca un ghimpe. Nouă ne e și rușine, Academia Română e o instituție onorabilă. Poporul român, când e întrebat în ce instituții are încredere, spune că Biserica, Armata și Academia Română. Românii au încredere în Academia Română.

La Academia Română sunt niște minți care ar putea schimba și din unele puncte de vedere schimbă realitățile. De exemplu, în curând plantăm peste 200.000 de arbori în Câmpia Română, pentru perdelele forestiere, pe pământul Academiei Române. Sau construim muzee din casele memoriale, cât putem. 

În acest imens palat, care este Casa Academiei, suntem depășiți de situație. Nu avem nici dreptul legal, pentru că nu suntem proprietari și nici altfel, pentru că nu primim niciun ajutor. Am sesizat statul că trebuie făcut ceva și deocamdată nu mișcă nimeni”, a concluzionat istoricul, profesor universitar.

 

Scurt istoric al clădirii Academiei

 

Casa Academiei Române, numită inițial de comuniști „Casa Științei”, a fost ambiția lui Nicolae Ceaușescu, în cadrul proiectului de reconstrucție a zonei centrale a Bucureștiului, după cutremurul din 1977. Astfel, Casa Academiei, Palatul Parlamentului (fosta Casă a Republicii / Casa Poporului), Parcul Izvor și alte repere au fost realizate în urma demolării cartierului Uranus, care era plin de case. Inclusiv biserici au fost demolate de comuniști.

De la începutul anilor ‘80 a și început activitatea propriu-zisă în clădire. De finalizat, nici acum nu se pune problema, la aproape 35 de ani de la execuția soților Ceaușescu.

„Construirea clădirii s-a oprit din același motiv pentru care s-au oprit și celelalte clădiri megalomanice. De exemplu, Casa Radio, tăiată în două, lăsată în paragină, în centrul orașului București. Cealaltă clădire megalomanică măcar a devenit Biblioteca Națională a României și cumva s-au salvat aparențele. Eu știu că ele nu sunt potrivite pentru funcționarea unor instituții. Se gândea la scară imensă în trecut, cum gândeau dictatorii, să-și facă monumente care să dăinuiască pentru viitor”, a comentat academicianul Ioan Aurel Pop, pentru Ziare.com.

 

  •  

Armata, Academia Română și Biserica beneficiază de peste 60% încredere, potrivit cercetărilor sociologice realizate în ultimii ani.

 

 

  •  

Imobilul proprietate privată a Academiei, din Victoriei, a fost inaugurat în 1898, în vremea domniei lui Carol I.  

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
AUR l-a prezentat pe actorul Mugur Mihăescu drept candidatul său pentru președinția CJ Olt
28/04/2024 18:19

 Actorul Mugur Mihăescu, cunoscut pentru rolul „Garcea” din „Vacanta Mare”, si-a depus duminică la Biroul Electoral Olt candidatura pentru presedintia Consiliului Judetean Olt, re ...

Depășirea pe linie continuă, permisă în România! În ce condiții pot efectua șoferii o astfel de manevră
20/04/2024 16:02

Soferii din Romania pot efectua depăsirea pe linia continuă in anumite circumstante. Codul Rutier specifică clar unde si cand poti efectua o astfel de manevră. Există reguli clare pentru soferi in ceea ...

 Marketingul digital. Dinamica inovației în era informației
18/04/2024 15:43

Marketingul digital a revolutionat modul in care companiile interactionează cu consumatorii, transformand strategiile de publicitate si de vanzare intr-un peisaj in continuă schimbare. Într-o lume domin ...

Academia Română: Țara noastră deţine rezerve minerale şi energetice considerabile. E necesară reactivarea industriei extractive şi de prelucrare
12/04/2024 00:10

Academia Romană afirmă că ţara noastră deţine resurse şi rezerve minerale şi energetice considerabile, divers şi relativ uniform distribuite in teritoriu, subliniind necesitatea valorificării acestora ...

SUA testează avioane pilotate de inteligeța artificială, iar secretarul forțelor aeriene va fi pasager
11/04/2024 17:05

Fortele aeriene americane testează un avion de luptă F-16 care zboară singur si sunt atat de increzătoare in tehnologie incat isi trimite seful ca pasager. Associated Press informează că secretarul Forte ...

Ecou din adâncuri. Misterul memoriei apei
11/04/2024 15:12

Apa, acest element vital, omniprezent pe Pămant, detine in esenta sa mai mult decat o simplă necesitate pentru viată; ascunde un mister ce isi asteaptă răspunsul de secole. Printre teoriile stiintifice si ...

Digi RCS&RDS dispare! Reprezentanții companiei discută despre schimbarea oficială a denumirii gigantului din telecomunicații
11/04/2024 14:26

Digi RCS&RDS va dispărea din luna mai a acestui an! Compania ia in discutii schimbarea oficială a denumirii pe care o poartă colosul de telecomunicatii. Dacă in urmă cu ceva timp, pe toate materiale p ...

Sarea de Himalaya, o mare minciună: ce au arătat ultimele studii despre
11/04/2024 11:52

Sarea de Himalaya se găseste azi pretutindeni: in masinile de măcinat sare, in lămpile cu aspect stancos, in plăcile de culoarea apusului de soare concepute pentru a găti friptură si chiar in "camere ...

NASA va lansa 3 rachete de cercetare pentru a studia atmosfera superioară la Eclipsa de Soare din 8 aprilie
08/04/2024 09:40

NASA va efectua mai multe experimente ştiinţifice pentru a studia atmosfera superioară in timpul eclipsei totale de soare din 8 aprilie, care va putea fi văzută in unele zone din Mexic, Statele Unite şi ...

8 aprilie, Eclipsă totală de Soare
08/04/2024 08:37

Pe 8 aprilie, o eclipsă totală de soare spectaculoasă va intuneca cerul Americii de Nord, urmandu-si traseul pe coastele Mexicului pană in Canada, trecand prin Statele Unite. Acest fenomen ceresc, in care L ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei