Cine a fost domnitorul care a renunțat la tron pentru o iubită? A domnit de patru ori în Moldova

00000   socant-sotia-unu

Dimensiune font:

| 19-04-2024 12:58

 

 Cine a fost domnitorul care a renunțat la tron pentru o iubită? A domnit de patru ori în Moldova, fiind primul din neamul Basarabilor munteni care a ocupat scaunul Mușatinilor. A avut o poveste teribil de încurcată de viață, mai ales că se amoreza rapid și pasional de slujnicele foarte tinere.

 

Cine a fost domnitorul care a renunțat la tron pentru o iubită? A domnit de patru ori în Moldova

Petru Șchiopul, strănepot de fiu al lui Vlad Țepeș), a primit tronul Moldovei în datorită banilor oferiți marelui vizir Mehmed Sokollu. 

A fost primul din familia Basarabilor - domnitoare în Muntenia - care a urcat pe tronul moldovenesc al Mușatinilor. 

A domnit de patru ori: iunie 1574 – noiembrie 1577, decembrie 1577 – februarie 1578, martie 1578 – decembrie 1579, octombrie 1582 – august 1591.

Prima oară a ocupat scaunul domnec după ce Ioan Vodă cel Viteaz a fost învins în lupta de la Roșcani de turcii veniți să-l impună ca domn pe Petru, după ce a fost trădat de mai mulți boieri.

Născut la 1534, Petru avea deja 40 de ani la acel moment și era căsătorit cu Doamna Maria, cu care avea trei copii.

Doi dintre ei, Despina și Vlad, au murit, însă, de mici, fiind înmormântați la Mânăstirea Galata de lângă Iași, ctitorie a părintelui lor.

Pe al treilea, o fiică, domnița Mărioara, a măritat-o, în 1587, cu un grec, Zoto Tzigara, dându-i o zestre uriașă.

 

În timpul domniilor sale, Petru Șchiopu s-a confruntat cu mai multe expediții ale cazacilor, care au încercat să impună diverși pretendenți, printre care se aflau și frați vitregi ai lui Ion Vodă cel Viteaz, fostul domnitor.

Unele încercări au avut chiar succes, de aici și fărâmițarea perioadelor de domnie ale lui Petru.

Doi dintre acești pretendenți - Ioan Potcoavă și Alexandru Potcoavă - au reușit, fiecare, să îl înlăture din tron, pentru câte o lună, conform galeriaportretelor.ro.

Petru Șchiopul și fiul său, Ștefan, făcut cu tânăra iubită  

A treia oară, în 1582, este înlocuit de sultan cu Iancu Sasul, un fiu al lui Petru Rareș, fiind trimis în exil la Alep.

Dar, după uciderea lui Iancu Sasul, la Liov, Petru câștigă din nou domnia. Deși era privit ca un domnitor bun atît cu boierii, cât și cu poporul, el avea o slăbiciune: îi plăceau femeile tinere și frumoase.

Așa se face că, deși ajunsese la 50 de ani, domnitorul n-a inut cont de nevastă și s-a amorezat lulea de foarte juna Irina, care e posibil să fi fost chiar doică de copii domnești.

Fata nu avea mai mult de 15-16 ani la acel moment și era o femeie de rând, nu din vreun neam boieresc.

În plus, ea i-a dăruti chiar și un fiu. Ștefan, încă de pe vremea în care Doamna Maria, soția voievodului, mai trăia.

 

Petru Șchiopul ținea la el ca la ochii din cap, pentru că băiatul înlocuise, în sufletul său, locul lăsat gol de moartea timpurie a fiului Vlad.

Măcinată de acest context, Doamna Maria a murit, cel mai probabil, de inimă rea.

Dar Petru voia acum să-și facă tânăra iubită și Doamnă a Moldovei. Lucrurile ar fi fost simple, dacă Irina ar fi avut „sânge albastru”, de neam domnesc sau măcar dintre familie oarecare de boieri.

Dar cum prin vinele ei curgea „doar” sînge obișnuit, roșu, acest lucru părea imposibil. Așa că Petru a apelat la varianta B: renunțarea la tron, pentru a fi liber a se însura cu femeia iubită.

Iar acest lucru s-a și întâmplat în vara lui 1591. Dar cum nu putea să spună boierilor motivul adevărat al renunțării sale, mai ales după o domnie de 8 ani, cât a durat ultima, a găsit o altă explicație.

Astfel, și-a motivat hotărârea spunând că a ajuns la capătul puterilor, că nu mai poate ține piept „necontenitelor cereri de bani ce veneau dinspre Istanbul”, potrivit historia.ro.

Interesant este că, totuși, cum Irina dorea să fie Doamna țării măcar și pentru o zi,  ianuarie 1591 s-a ținut o ceremonie de căsătorie „cu tot tacâmul”, oficiată de însuși mitropolitul Moldovei, Gheorghe Movilă.

 

Mărturie a acestei tainice căsătorii stau următoarele consemnări, potrivit sursei citate: 

„7099 (adică 1591), genar 17 zile, duminică seara, trei ceasuri ne-am cununat cu mama lui Ștefan Vodă, anume Irina Botezata. Adevăr am zis, până sunt în țară să nu se spuie cuiva, să fie ascuns, să nu știe nimeni. Iar când voi fi ieșit în altă țară, atunci să știe toți cum că cununați suntem. Să știe toți!”. 

În august același an Petru Șchiopul a abandonat domnia și a plecat alături de Irina și de fiul Ștefan, însoțit de o mică suită, inițial spre Polonia. apoi s-a instalat confortabil orășelul Bezen, nu departe de Innsbruck, din regiunea montană austriacă Tirol, cu aprobarea împăratului Rudolf al II-lea.

Dar aventurile galante ale lui Petru Șchiopul nu s-au oprit aici, victima urmând să fie însăși Irina. Fostul domn a pus ochii tot pe o tânără doică venită din Moldova odată cu suita domnească, Maria.

Povestea a fost aproape aceeași, doar rolurile s-au inversat. Maria a cucerit inima lui Petru, în timp ce pentru Irina șocul decoperirii acestui lucru i-a fost fatal.

A murit la doar 25 de ani, în octombrie 1592, fiind înmormântată într-un cimitir de pe lângă Biserica franciscană din Bezen.

Citește și: 

Vanzare teren IASI - 75.899 mp

PUBLICAŢIE DE VÂNZARE PRIN NEGOCIERE DIRECTĂ din averea debitoarei S.C. PHOENIX TREND S.R.L. Proprietatea imobiliară amplasată în locaţia din sat Lunca Cetăţuii, comuna Ciurea, jud. Iaşi având suprafaţa terenului de 75899 mp (7,5899 hectare) şi un număr de 16 clădiri, având preţul de vanzare de 3.281.300 euro. Informații suplimentare tel. 0771103209, -  lucicalcc@gmail.com 

Vanzare Teren IASI - 56.438 mp

PUBLICAŢIE DE VÂNZARE PRIN NEGOCIERE DIRECTĂ din averea debitoarei S.C. PHOENIX TREND S.R.L. Proprietatea imobiliară amplasată în municipiul Iaşi, str. Aurel Vlaicu nr.87, jud. Iaşi având suprafaţa terenului de 56.438 mp (5,6438 hectare) şi un număr de 19 clădiri cu absolut toate utilitatile, având preţul de vanzare 8.402.420 euro. Pentru terenul de 56438 mp este aprobat un PUZ pentru locuinte colective. Informații suplimentare tel. 0771103209, e-mail -  lucicalcc@gmail.com 

anunturi-->

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
Bancul Zilei

04:22

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
El este 'cel mai bogat rom din lume': A abandonat școala la 12 ani și a început prima afacere la 14
18/05/2024 12:34

Alfie Best va fi 'primul miliardar rom' din lume, după ce averea sa a crescut cu 202 milioane de lire sterline, potrivit Sunday Times Rich List. El a luat recent decizia socantă de a părăsi Marea Britanie p ...

Regina Camilla a Marii Britanii renunță la hainele de blană
15/05/2024 19:35

Regina Camilla a Marii Britanii şi-a luat angajamentul că nu va mai achiziţiona noi haine de blană, conform unui comunicat al organizaţiei pentru protecţia animalelor PETA (People for the Ethical Treatmen ...

Fiindcă școala nu avea numărul minim de elevi cerut de minister, o școală din Franța a înscris la cursuri și 4... oi
15/05/2024 14:03

 Profesorii dintr-un sat din Franta pun oi in bancă, ca să tină scoala activă. Sunt prea putini elevi, e justificarea oficială. 94 de elevi are institutul, cu 4 mai putini decat pragul impus de Minist ...

Lavinia Pîrva dezvăluie adevărul despre verighetă
15/05/2024 07:43

Lavinia Pirva a starnit recent interesul publicului prin faptul că nu mai poartă verigheta, alimentand speculatiile despre starea relatiei lor. Cu toate acestea, adevărul din spatele absentei simbolului căs ...

Margareta Paslaru, artista indragita, a plecat din Romania in 1983
15/05/2024 07:42

In anul 1983, una dintre cele mai indragite soliste din perioada comunismului, Margareta Paslaru, a luat o decizie surprinzatoare pentru multi: a parasit Romania pentru a se stabili in America alaturi de sotul ...

Monica Tatoiu avertizează: „Femeile sunt parșive”
15/05/2024 07:40

Monica Tatoiu, femeia de afaceri cunoscută pentru cariera sa de succes si pentru sfaturile de viată pe care le oferă, si-a surprins fanii cu o declaratie sinceră despre femeile parsive. Fosta profesoară de ...

Violatorul incestuos Josef Fritzl va fi eliberat condiționat
14/05/2024 15:01

Justiţia austriacă a confirmat marţi că a autorizat transferul violatorului incestuos Josef Fritzl spre un regim de detenţie clasic, prealabil unei cereri de eliberare condiţionată, apreciind că el nu m ...

Iubita lui Gică Popescu, prinsă când îl înșela pe președintele Farului Constanța. Despărțirea „Baciului” a făcut deliciul presei în anii 90
13/05/2024 20:45

Gică Popescu este un nume extrem de cunoscut in lumea fotbalului, insă, putină lumea stie povestile din viata acestuia. A trecut printr-un dezastrul sentimental atunci cand a vrut să isi facă pentru prima ...

Un panda uriaş brun, filmat în condiții speciale
13/05/2024 14:33

Un panda uriaş brun care trăieşte in sălbăticie a fost surprins de camerele de filmat in Munţii Qinling din provincia Shaanxi, situată in nord-vestul Chinei, fiind doar pentru a 11-a oară cand un exempl ...

Scandal ENORM la Eurovision. Reprezentanta Israelului, Eden Golan, a fost huiduită de spectatori
11/05/2024 17:02

Bambie Thug, care reprezintă Irlanda la Eurovision, a făcut apel la Uniunea Europeană de Radio si Televiziune (EBU) să „aibă constiintă„ si „umanitate”, in timp ce sefii concursulu ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei