Misterul statuilor de nobili daci de la Roma. De ce bustul lui Decebal se află la Vatican?

DECEBAL  0df378

Dimensiune font:

| 03-03-2024 18:41

 Misterul statuilor de nobili daci de la Roma. Înfrângerea din războaiele cu legiunile înpăratului Traian și transformarea statului condus de Decebal în provincie romană, nu a însemnat că dacii au dispărut din istorie.

Dimpotrivă, reprezentările artistice din unele dintre cele mai importante monumente imperiale arată că ei aveau un statut aparte pentru cuceritorii lor, inclusiv pentru împărați, chiar și la sute de ani de la înfrângerea din 106 d. Hr. 

Misterul statuilor de nobili daci de la Roma. De ce bustul lui Decebal se află la Vatican?

Deși învinși în războaiele cu romanii, statul fiindu-le transformat în provincie a imperiului, dacii au rămas o prezență constantă în viața cuceritorilor. Și nu oricum.

Firește, cea mai cunoscută reprezentare artistică este Columna lui Traian, care înfățișează epopeea cuceririi Daciei lui Decebal.

Dar ea făcea parte dintr-un ansamblu mult mai mare, Forum Traiani - Forul lui Traian - ultimul for imperial construit în Roma, realizat de Apollodor din Damasc.

A fost realizat între Capitoliu și Quirinal, una dintre cele șapte coline ale Romei, locul unde acum este sediul președintelui Italiei. Se întinde pe o suprafață uriașă, de 275.000 mp, echivalentul a aproximativ 30 de terenuri de fotbal.

 

 Construcţia forului s-a făcut între anii 106-112, iar un an mai târziu a fost inaugurată şi Columna, În încăperea de la baza acesteia a fost depusă, ulterior, urna funerară a împăratului.

 La intrarea în piață exista un arc de triumf cu trei intrări, peste care trona o statuie a împăratului Traian într-un car tras de șase cai de bronz aurit.

În centrul pieței se înălța statuia ecvestră în bronz aurit a lui Traian, iar piața era înconjurată de un portic decorat cu busturi de daci, între care și bustul lui Decebal.

Forul lui Traian din Roma - Foto: Arhiva

Pe axa centală a pieței se afla și Basilica Ulpia, în care existau statui ale oamenilor iluștri și trofee de război dacice.

Dar să revenim la statuile de daci. De ce au fost făcute, câte sunt și de ce prezintă particularități ce le învăluie într-un mister greu de descifrat?

Istoricul de artă Leornard Velcescu s-a ocupat de această problemă, subiectul fiind tratat în teza sa de doctorat susținută la Sorbona.

 

„De la cele 12-14 statui prezentate în proiectul pentru teza de doctorat, în lucrarea pe care am susţinut-o la sfârşitul anului şcolar 2000 am adunat 130 de statui, corpuri, fragmente ş.a.m.d. de daci, realizate pentru Forul lui Traian şi răspândite în toată lumea.

Din 2000 încoace s-au mai adunat, iar în prezent am reuşit să contorizez peste 200, însă numărătoarea continuă. Trebuie spus că multe dintre ele au legătură cu toată familia tracă, nu doar cu geto-dacii”, a declarat Leonard Velcescu, potrivit historia.ro.

„Aceste statui sunt împrăştiate în muzeele din lumea întreagă, în rezerve şi în colecţii private. Cele mai multe dintre cele pe care le-am inventariat au făcut parte din Forul lui Traian: din curtea interioară, de deasupra porticului (fiecare statuie corespundea unei coloane) şi de pe faţada Basilica Ulpia”, a adăugat specialistul.

Statui de daci pe Arcul lui Constantin - Foto: peurmelestrabunilor.wordpress.com

Sunt mai multe lucruri care intrigă la aceste statui. În primul rând, multe dintre ele sunt realizate din porfir roșu, o rocă vulcanică la fel de dură ca diamantul, adusă din carierele din Egipt.

Această piatră regală (porfirul roșu) a fost considerată mult timp în Antichitatea romană monopol imperial. Materialul era extrem de scump și foarte greu de prelucrat.

Conform canoanelor din vremea aceea, porfirul roșu era folosit pentru a se sculpta doar împărații romani și anumite zeități.

Cu toate acestea, el este prezent în reprezentările dacilor așa-ziși  „prizonieri”. Apoi, e vorba de dimensiunile acestor statui, care ajung la 2,50 metri înălțime, iar cele de pe Basilica Ulpia aveau chiar 3 metri.

 

„Cea mai importantă regulă era aceea că nu aveai voie să faci statui mai înalte decât împăratul, Traian în acest caz. În afara acestei statui ecvestre a împăratului, cunoaştem faptul că a mai fost una pe Columnă.

Dimensiunile celor două nu se cunosc cu exactitate, însă statuile lui Traian care s-au păstrat şi care se pot vizita azi în muzee precum Luvru, Toulouse, la Roma ş.a.m.d. măsoară în jur de 2,20 - 2,30 metri.

În aceste condiţii se pune o pertinentă întrebare, şi anume cum a fost posibil ca statuile dacilor să aibă 2,60 - 3 metri, aşadar mai mari decât statuia lui Traian?

Fără acordul împăratului este clar că artiştii nu ar fi putut să-i redea pe daci la dimensiunile acestea. Nu am încă un răspuns la această întrebare”, a mai spus Velcescu, potrivit sursei citate.

Bustul lui Decebal se află în Muzeul Vaticanului - Foto: peurmelestrabunilor.wordpress.com

Nici reprezentarea dacilor nu este obișnuită pentru niște „barbari” învinși. așa cum se întâmpla în cazul altor popoare cucerite de romani, precum celții sau alemanii. De regulă, aceștia erau înfățișați fiind legaţi cu lanţuri, cu cătuşe, şi nu doar de mâini, ci şi de gât.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Orasul Negresti, cu sediul in orasul Negresti, Str. N. Balcescu nr. 1, judetul Vaslui, telefon/fax 0235.457.679, e-mail: inforpnegresti@gmail.com, cod fiscal 13407333. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: -Spatiu in suprafata de 35,16 mp, situat in orasul Negresti, Str. Unirii, bl. E2, sc. D, parter, judetul Vaslui, ce apartine domeniului privat al Orasului Negresti, judetul Vaslui, identificat prin Carte Funciara nr. 70102-C1-U27, nr. cadastral 1/4;0;3, conform H.C.L. Orasul Negresti nr. 63/19.07.2024 si temeiului legal O.U.G. nr. 57/03.07.2019 privind Codul Administrativ, pentru desfasurarea de activitati de coafura si alte activitati de infrumusetare. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: Se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, la sediul institutiei, Serviciul Juridic. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Serviciul Juridic din cadrul Orasului Negresti, orasul Negresti, Str. N. Balcescu nr. 1, judetul Vaslui. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 50 Lei/exemplar, se achita cu numerar la Serviciul Impozite si Taxe Locale din cadrul Orasului Negresti. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 06.08.2024, ora 14.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 14.08.2024, ora 14.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Orasul Negresti, Compartimentul Registratura, orasul Negresti, Str. N. Balcescu nr. 1, judetul Vaslui. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 19.08.2024, ora 10.00, Orasul Negresti, orasul Negresti, Sala Mare, parter, Str. N. Balcescu nr. 1, judetul Vaslui. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Vaslui, Vaslui, Str. Stefan cel Mare nr. 54, judetul Vaslui, telefon/fax 0235.311.582, e-mail: tr-vaslui@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.07.2024.
Un adolescent din Râmnicu Sărat s-a înecat într-o piscină. Bazinul a fost închis
26/07/2024 12:31

Comisariatul Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor (CJPC) Buzău a dispus oprirea temporară a activităţii la o piscină din municipiul Ramnicu Sărat, după ce un adolescent in varstă de 16 ani ar fi d ...

Femeie reţinută după ce şi-a înjunghiat mortal partenerul, pe marginea DN 39
25/07/2024 10:30

O femeie a fost reţinută de procurorii din Constanţa după ce, in urma unui conflict spontan cu partenerul său, l-a injunghiat mortal, pe marginea DN 39. Reprezentanţii Parchetului de pe langă Tribunalul ...

Fotografia care a încins internetul. Profesor de la Universitatea Bucureşti, îmbrăcat în femeie
23/07/2024 19:13

Un lector universitar a apărut in fata viitorilor studenti imbrăcat in femeie. Fotografia fost făcută luni la Universitatea Bucuresti, potrivit Marei Bănică. In imagini este lector universitar dr. Andrei ...

Luptele cu tauri, interzise în Columbia
23/07/2024 10:00

Preşedintele columbian Gustavo Petro a promulgat luni o lege care interzice luptele cu tauri in ţară, marcand astfel sfarşitul unei practici care a fost recunoscută de Constituţie ca făcand parte din cul ...

Bărbat din Bistrița, atacat de urs
23/07/2024 09:45

Un bărbat a fost atacat, luni după-masă, de un urs, in extravilanul localităţii Santioana din comuna Mărişelu, judeţul Bistriţa-Năsăud, potrivit datelor transmise de Inspectoratul pentru Situaţii de ...

Tată și fiică, uciși de fulger
23/07/2024 09:23

Un tată şi fiica sa in varstă de 11 ani au murit după ce au fost loviţi de fulger in Munţii Balcani din Bulgaria, informează DPA. Bărbatul şi cei doi copii ai lui se aflau in drumeţie in apropiere de ...

A murit singurul violonist român inclus în Oxford Dictionary of Music, alături de George Enescu
22/07/2024 14:18

Romania este in doliu după pierderea unei mari personalităti muzicale. Un adevărat titan al muzicii romanesti a incetat din viată, lăsand in urmă un gol imens in inima culturii noastre. Renumitul artist, ...

Sărbătoare pentru 145.000 de români
20/07/2024 13:02

Aproape 145.000 de romani işi sărbătoresc onomastica, sambătă, de sărbătoarea Sfantului Prooroc Ilie. Potrivit datelor furnizate de Direcţia Generală pentru Evidenţa Persoanelor, este vorba despre 10 ...

Turiștii care hrănesc urșii îi condamnă la moarte
19/07/2024 11:43

Plenul Camerei Deputatilor a votat măsuri de gestionare a populatiei de ursi ca urmare a mai multor atacuri, unele soldate cu tragedii. Una dintre măsuri se referă la faptul că ar trebui impuscati in perio ...

Atenție de unde cumpărați peștele! Vă poate otrăvi!
18/07/2024 16:30

Omniprezente in mediu, microplasticele pătrund adanc in organismele peştilor, ajungand in număr mare in fileurile pe care le consumăm, relevă un studiu canadian publicat miercuri, informează AFP, potrivit ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei