Narghileaua, un mozaic cultural al relaxării și tradiției

nargileaua

Dimensiune font:

| 21-04-2024 10:12

 

Narghileaua, cunoscută și sub denumirea de shisha sau hookah, este mai mult decât un simplu obiect de fumat; este un simbol al ospitalității și culturii în multe părți ale lumii. Istoria sa se întinde pe mai multe secole și traversează diverse culturi, fiecare adăugând propriile tradiții și inovații la acest obicei ancestral.

Originea narghilelei este adesea plasată în India medievală. Se crede că a fost inventată de un medic persan numit Hakim Abul Fath, care a propus această metodă de fumat ca o formă mai sigură comparativ cu fumatul tradițional al tutunului, prin trecerea fumului printr-un vas cu apă pentru a-l răci și purifica. Acest concept a fost rapid adoptat de nobilimea indiană, devenind un simbol al statutului social și al rafinamentului.

Pe măsură ce narghileaua și-a făcut drum spre Persia, s-a transformat într-o tradiție profundă, încorporând arome diverse și tehnicile decorative sofisticate. Cafenelele din Persia, și mai târziu din Imperiul Otoman, au devenit locuri de întâlnire socială, unde bărbații discutau politică, literatură și afaceri în timp ce se bucurau de narghilea. Femeile, deși adesea exclude din aceste spații publice, aveau propriile obiceiuri de fumat în cadrul reuniunilor private.

Narghileaua a ajuns în Egipt în secolul al XVI-lea, unde a fost adoptată rapid de toate straturile sociale. Egiptul a devenit cunoscut pentru producția de tutun de narghilea de înaltă calitate, dar și pentru inovațiile tehnice în designul narghilelei. Aici, narghileaua a fost simplificată și îmbunătățită, devenind mai ușor de utilizat și mai accesibilă, ceea ce a permis răspândirea ei în rândul populației mai largi.

Cu timpul, narghileaua s-a răspândit în întreaga regiune a Orientului Mijlociu și în Africa de Nord, fiecare cultură adăugând elemente locale la practica fumatului. De exemplu, în Turcia, narghileaua a fost adesea acompaniată de ceai sau cafea, iar în Siria, a fost asociată cu consumul de băuturi aromate și dulciuri.

Cafenelele de narghilea, locuri de întâlnire și schimb intercultural

Secolul al XX-lea a adus narghileaua în atenția lumii occidentale, mai întâi prin expatriați și călători, iar mai târziu prin globalizare și migrare. Astăzi, cafenelele de narghilea pot fi găsite în orașe de pe întregul glob, de la New York la Moscova, devenind locuri de întâlnire culturală și schimb intercultural.

Deși narghileaua este adesea apreciată pentru aspectul său social și relaxant, există preocupări legate de sănătate asociate cu fumatul de narghilea, similar cu alte forme de fumat. Organizațiile de sănătate au avertizat despre riscurile asociate cu inhalarea fumului de tutun, chiar și atunci când este filtrat prin apă.

În ciuda acestor preocupări, tradiția narghilelei continuă să fie o parte vibrantă a culturii în multe părți ale lumii. Acest obicei nu doar că persistă, dar se adaptează și evoluează, împletind trecutul cu prezentul într-un dialog cultural continuu. Fie că este vorba de reuniuni sociale, relaxare sau pur și simplu bucuria de a împărtăși o experiență cu ceilalți, narghileaua rămâne un punct de întâlnire pentru oameni de diferite origini, reflectând o istorie bogată și complexă, în care tradiția întâlnește modernitatea.

Practicile și ritualurile legate de narghilea variază semnificativ de la o cultură la alta, fiecare adăugându-și propriul simbolism și semnificație. În multe culturi din Orientul Mijlociu, fumatul de narghilea este văzut nu doar ca un act de relaxare, ci ca o expresie a generozității și ospitalității. Gazdele oferă adesea narghilea oaspeților ca semn de respect și prietenie, reflectând valoarea profundă a comunității și a relațiilor personale.

În zilele noastre, inovațiile continuă să modeleze experiența fumatului de narghilea. Tehnologiile moderne au introdus noi forme de narghilele, inclusiv versiuni electronice care folosesc lichide cu nicotină în loc de tutun, promițând o experiență mai curată și potențial mai puțin dăunătoare. Aceste narghilele electronice sunt deosebit de populare în rândul tinerilor, atrăgând utilizatori care poate nu ar fi fost inițial interesați de narghilele tradiționale.

Diversificarea aromelor de tutun, de la fructate la miază-noapte, face parte din apelul modern al narghilelei, atrăgând un public larg, inclusiv femei și tineri. Aceasta schimbare în demografie a fost observată cu o oarecare îngrijorare de către autoritățile de sănătate, deoarece crește numărul tinerilor expuși la produsele din tutun.

Pe de altă parte, rădăcinile culturale ale narghilelei sunt adesea subliniate în discursurile despre păstrarea tradițiilor. În multe familii, trecerea unei narghilele de la o generație la alta simbolizează continuarea legăturii cu patrimoniul cultural. Aceste obiecte sunt adesea lucrate manual, cu detalii elaborate, și devin piese de familie prețuite.

Cu toate acestea, popularitatea în creștere a narghilelei în lumea occidentală a dus și la comercializarea și standardizarea ei. Cafenelele moderne de narghilea pot fi acum locuri unde tradiția întâlnește inovația, oferind experiențe care îmbină muzica, gastronomia și arta într-un spațiu social vibrant. Aceste spații nu doar că oferă un loc de socializare, dar și de explorare a culturilor străine într-un mediu cosmopolit.

În concluzie, narghileaua rămâne un fenomen complex, încărcat de istorie și semnificație. Ea este un simbol al tradiției și ospitalității, dar și un punct de întâlnire pentru inovații și schimb cultural. Prin urmare, pe măsură ce lumea continuă să se globalizeze și să evolueze, se poate aștepta ca tradiția narghilelei să se adapteze, să supraviețuiască și să prospere, reflectând schimbările și provocările societății contemporane, oferind în același timp un punct de legătură cu un trecut bogat și divers.

Teona SOARE 

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
Bancul Zilei

04:22

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
El este 'cel mai bogat rom din lume': A abandonat școala la 12 ani și a început prima afacere la 14
18/05/2024 12:34

Alfie Best va fi 'primul miliardar rom' din lume, după ce averea sa a crescut cu 202 milioane de lire sterline, potrivit Sunday Times Rich List. El a luat recent decizia socantă de a părăsi Marea Britanie p ...

Regina Camilla a Marii Britanii renunță la hainele de blană
15/05/2024 19:35

Regina Camilla a Marii Britanii şi-a luat angajamentul că nu va mai achiziţiona noi haine de blană, conform unui comunicat al organizaţiei pentru protecţia animalelor PETA (People for the Ethical Treatmen ...

Fiindcă școala nu avea numărul minim de elevi cerut de minister, o școală din Franța a înscris la cursuri și 4... oi
15/05/2024 14:03

 Profesorii dintr-un sat din Franta pun oi in bancă, ca să tină scoala activă. Sunt prea putini elevi, e justificarea oficială. 94 de elevi are institutul, cu 4 mai putini decat pragul impus de Minist ...

Lavinia Pîrva dezvăluie adevărul despre verighetă
15/05/2024 07:43

Lavinia Pirva a starnit recent interesul publicului prin faptul că nu mai poartă verigheta, alimentand speculatiile despre starea relatiei lor. Cu toate acestea, adevărul din spatele absentei simbolului căs ...

Margareta Paslaru, artista indragita, a plecat din Romania in 1983
15/05/2024 07:42

In anul 1983, una dintre cele mai indragite soliste din perioada comunismului, Margareta Paslaru, a luat o decizie surprinzatoare pentru multi: a parasit Romania pentru a se stabili in America alaturi de sotul ...

Monica Tatoiu avertizează: „Femeile sunt parșive”
15/05/2024 07:40

Monica Tatoiu, femeia de afaceri cunoscută pentru cariera sa de succes si pentru sfaturile de viată pe care le oferă, si-a surprins fanii cu o declaratie sinceră despre femeile parsive. Fosta profesoară de ...

Violatorul incestuos Josef Fritzl va fi eliberat condiționat
14/05/2024 15:01

Justiţia austriacă a confirmat marţi că a autorizat transferul violatorului incestuos Josef Fritzl spre un regim de detenţie clasic, prealabil unei cereri de eliberare condiţionată, apreciind că el nu m ...

Iubita lui Gică Popescu, prinsă când îl înșela pe președintele Farului Constanța. Despărțirea „Baciului” a făcut deliciul presei în anii 90
13/05/2024 20:45

Gică Popescu este un nume extrem de cunoscut in lumea fotbalului, insă, putină lumea stie povestile din viata acestuia. A trecut printr-un dezastrul sentimental atunci cand a vrut să isi facă pentru prima ...

Un panda uriaş brun, filmat în condiții speciale
13/05/2024 14:33

Un panda uriaş brun care trăieşte in sălbăticie a fost surprins de camerele de filmat in Munţii Qinling din provincia Shaanxi, situată in nord-vestul Chinei, fiind doar pentru a 11-a oară cand un exempl ...

Scandal ENORM la Eurovision. Reprezentanta Israelului, Eden Golan, a fost huiduită de spectatori
11/05/2024 17:02

Bambie Thug, care reprezintă Irlanda la Eurovision, a făcut apel la Uniunea Europeană de Radio si Televiziune (EBU) să „aibă constiintă„ si „umanitate”, in timp ce sefii concursulu ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei