O viaţă pentru pictură și poezie - povestea unui economist care trăiește prin artă

1IMG-20230423-WA0009

Dimensiune font:

| 06-05-2023 11:15

Dacă e întrebat ce profesie are, Octav Gălăţianu se recomandă ca economist în alimentaţie publică. Doar că el nu este un simplu economist, ci un economist artist, un om pasionat de pictură şi de poezie, a cărui viaţă a gravitat dintotdeauna în jurul preocupărilor artistice şi care a îndrăznit abia la maturitate să se dedice cu totul picturii.

Tangenţele cu arta nu erau lucruri străine în familia sa. Bunicul din partea mamei făcea caricatură, scria epigrame şi catrene, un unchi, profesor universitar în Cluj, a scris monografia satului natal şi a realizat arborele genealogic al familiei, iar printre rudele sale se numără reputatul lingvist Cicerone Poghirc. A remarcat de altfel şi la oamenii simpli din sat înclinaţii artistice de mulţi trecute cu vederea şi povesteşte că unii dintre săteni îşi construiau casele lăsând o amprentă specială asupra aşezămintelor şi folosind mici detalii care să scoată din banal locuinţele.

Copiii săi au, la rândul lor, vocaţii artistice. Vlad este actor la Teatrul Nottara şi cântă la chitară, reuşind să pătrundă în cercul corifeilor muzicii folk, iar Cosmin şi-a luat doctoratul în arhitectură şi predă la Facultatea de Arhitectură şi Urbanism ''Ion Mincu'' din Bucureşti.

Octav Gălăţianu s-a născut în satul Călimăneşti din comuna Puieşti, pe care îl descrie ca fiind simplu, curat şi pitoresc. Şcoala primară a urmat-o în satul natal, iar gimnaziul l-a făcut la Bârlad, unde a avut ocazia să fie elevul unor dascăli pe care îi crede extraordinari, profesori alături de care a ajuns să expună mai târziu. Îşi aminteşte că scria ca elev la "Cutezătorii", trimitea desene care erau mai apoi publicate în revistă. Şi-a continuat cursurile la Liceul Pedagogic Bârlad, iar mai apoi s-a orientat către o carieră în domeniul turismului. A mers la Vaslui, unde a lucrat ca ospătar şi şef de sală într-un restaurant, după care a urmat o şcoală de şefi de complex hotelier, la Bucureşti, fiindcă în acele vremuri era mare nevoie de personal calificat în domeniu. A devenit şeful unui restaurant preluat ulterior de omul de afaceri Adrian Porumboiu. A continuat să lucreze ca şef de restaurant şi a fost apoi cel care a format echipa şi a pus bazele unui motel deschis la Vaslui de o multinaţională din Capitală. Când motelul respectiv s-a închis, la fel cum s-au închis toate unităţile similare deschise în întreaga ţară, din fiecare judeţ a fost selectat personal care a mers la sediul central de la Bucureşti.

"Acolo a început odiseea cu pictura. Am trăit acolo cea mai frumoasă perioadă din viaţa mea, cea mai relaxată. În timpul programului aveam voie să ne alegem un cerc de pictură, de muzică, de dans, de fotografie. La toate cercurile acestea, cursurile erau ţinute de specialişti în domeniile respective. Ştiind că am anumite înclinaţii, eu mi-am ales cursurile de pictură şi la noi veneau profesori de la Facultatea de Arte ca lectori. Eram singurul bărbat printre 20 de colege. Am avut condiţii extraordinare, toate materialele erau asigurate. Profesorii mi-au spus atunci că eu chiar mă pricep la pictură", povesteşte Octav Gălăţianu.

Fiecare curs, fiecare modul se termina cu câte o expoziţie, erau acordate premii, iar Octav Gălăţianu a reuşit să se impună printre colegi şi să se claseze mereu pe locuri fruntaşe. A fost încurajat să lucreze şi acasă şi a profitat din plin de acest lucru, din dorinţa de a-şi ocupa timpul liber, cât şi mânat de vechea sa pasiune pentru desen.

În timp, a început să-şi facă un portofoliu. Aminteşte cu drag despre momentele în care, în cadrul companiei, se organizau diverse evenimente, iar angajaţii îşi făceau cadouri între ei. Colegii sperau mereu la cadoul standard pregătit de Octav: un tablou pictat de el şi două bilete la un spectacol la Nottara, unde juca băiatul lui, Vlad.

După câţiva ani petrecuţi în Capitală, timp în care a avut o serie de expoziţii, Octav Gălăţianu s-a reîntors la Vaslui, unde a continuat să picteze. Cu ajutorul unor prieteni, a organizat o primă expoziţie la Bârlad, după care a început să colaboreze cu reprezentanţii Muzeului Judeţean "Ştefan cel Mare" pentru alte prezentări.

Octav Gălăţianu îşi pictează tablourile pe sticlă, abordând o tehnică specială, folosită cu precădere la icoane, ce necesită multă grijă şi migală. Realizează portrete, peisaje, icoane, iar ineditul lucrărilor sale constă în faptul că îşi însoţeşte picturile de poezii. Încurajat de prieteni şi de apropiaţii care l-au susţinut să organizeze expoziţii, se gândeşte să cuprindă toate poeziile într-un volum, o carte ilustrată, în care să fie prezentate şi tablourile pentru care versurile au fost create. Se întâmplă adesea ca la lumină să iasă mai întâi poezia şi apoi ei să-i fie alăturată o pictură.

Fiecare tablou este pentru el unul special. Dacă e să se uite la o lucrare, ştie foarte bine ce stare de spirit avea în momentul în care a realizat-o. Aproape de suflet îi sunt cele în care şi-a întruchipat mama, cele în care a redat locurile copilăriei ori casa simplă şi plină de amintiri din satul natal. Ori de câte ori oferă un tablou e cuprins de bucuria dăruirii, dar şi încercat de sentimentul amar al înstrăinării unui lucru drag, a unei părţi de suflet.

Crede mereu că lucrările sale ar fi putut fi mai bune, e perfecţionist şi un autodidact convins. Îşi alocă timp studiului, în semn de respect pentru arta sa şi pentru cei cărora le-o dedică. Îi place să picteze flori, clădiri vechi, iar femeia este un laitmotiv în multe dintre lucrările sale.

Având şansa de a lucra într-un domeniu care l-a ţinut aproape de oameni, reuşeşte să adune mereu la expoziţiile sale un public numeros. Vede de la o expoziţie la alta un interes crescut al oamenilor pentru genul de artă pe care îl practică. E pregătit pentru noi expoziţii şi are în plan să expună şi în străinătate, primul proiect urmând să fie la Chişinău.

"Sunt uimiţi cei de la muzeu câţi oameni pot să aduc. Vin persoane care mă cunosc şi ştiu despre această preocupare a mea, dar sunt şi oameni care vin din curiozitate, neştiind că am acest hobby. Sunt oameni mult mai talentaţi, oameni cu şcoală de pictură, dar eu probabil surprind cu ineditul tehnicii mele şi cu poeziile pe care le alătur tablourilor. (...) Surprinzător, lumea mă abordează. De exemplu, în Italia, o fată plecată din 2006 din ţară, care mi-a spus că e şi ea vasluiancă, mi-a solicitat o lucrare. Lumea începe să investească în artă şi e o investiţie bună. Am şi eu nişte lucrări ale unor pictori apreciaţi şi chiar sunt mândru de ele. Ţin mai puţine lucrări de-ale mele, am în casă expusă doar o singură pictură de-a mea, o lucrare veche, un lan de floarea soarelui", ne dezvăluie pictorul.

Cunoscuţii îl văd sociabil şi mereu pregătit cu o vorbă bună pentru oricine. Prietenii îl ştiu profund, sensibil şi modest. Unul dintre prietenii săi este directorul Bibliotecii Judeţene "Nicolae Milescu Spătarul" Vaslui, Gelu Bichineţ, care i-a fost coleg de liceu şi care îi acordă acum tot sprijinul să poată dezvălui lumii întregi talentul şi pasiunea pentru artă.

Au învăţat amândoi la Liceul Pedagogic Bârlad şi au fost colegi la echipa de volei a liceului. Împreună au cochetat mai apoi şi cu handbalul la CS Bârlad. Gelu Bichineţ a sesizat încă din liceu o delicateţe aparte care îl caracteriza pe Octav Gălăţianu. El era cel care dădea sugestii în ceea ce priveşte echipamentul ce urma să fie achiziţionat, care spunea ce caractere şi ornamente să fie folosite pe acele echipamente şi care alegea până şi genţile pe care elevii le cumpărau pentru deplasări.

Atunci s-a gândit că este vorba despre o trăsătură venită din profilul pe care el îl urma, fiindcă era la Industrie Uşoară şi toate preocupările sale artistice şi atenţia pentru detalii ar fi putut fi o deformaţie profesională, dar, în timp, a realizat că valenţele artistice ale colegului său nu aveau prea mult de-a face cu profilul la care el învăţa.

"După 1990, Octav Gălăţianu, ca orice om din România, trebuia să-şi găsească o direcţie pe care să se mişte pentru a trăi. Lucrând mai apoi la Bucureşti, a organizat o expoziţie. Mulţi dintre colegi nu ştiau că el cochetează cu pictura. L-au susţinut să organizeze o expoziţie şi au încercat să-i stimuleze această dorinţă a lui de a picta. Încet, încet, a început să se perfecţioneze, să se documenteze şi să pătrundă cu mai mult curaj în lumea aceasta artistică. Venea, timid, la vernisajele care se organizau la Muzeul Judeţean Vaslui, participa şi la Bârlad la expoziţii care aveau o încărcătură culturală deosebită şi fura de la fiecare eveniment lucrurile care considera el că i-ar fi de folos pentru şlefuirea personalităţii sale. L-am regăsit în Biblioteca Judeţeană Vaslui, consultând lucrări de specialitate. Dorinţa această de autodepăşire, de perfecţionare nu este la îndemâna oricui. Când ai un trai îndestulător, când ai din ce să-ţi duci zilele, când anturajul în care te mişti este unul care îţi dă o stare de confort, mai puţin te interesează să urci valoric pe o anumită scară. Am stat şi m-am gândit apoi la influenţa genetică a acestui individ asupra copiilor. Vrem, nu vrem să recunoaştem, în mare măsură copiii preiau din ceea ce avem noi frumos. Iată că artistul sau omul care cochetează cu arta, Octav Gălăţianu, reuşeşte să transmită unuia dintre copii bucuria de a sta în faţa publicului pe o scenă, în calitate de actor, iar celuilalt, bucuria de a crea starea de bine în sufletul celor cărora le proiectează case. Este arhitect şi am văzut câteva lucrări de excepţie. Are idei frumoase, nobile, vine cu o îmbinare extraordinar de frumoasă între trecut şi prezent. Lucrurile acestea sunt plecate şi din educaţie, dar cred cu toată convingerea că şi din darul nativ pe care l-a avut Octav", a spus, pentru AGERPRES, directorul Bibliotecii Judeţene Vaslui.

Şi fiindcă prietenii de-o viaţă pot fi tăioşi fără ca nimeni să se supere pe ei, Gelu Bichineţ nu se sfieşte să creadă în adevărul său: acela că Octav a greşit, că ar fi trebuit să fie mai de devreme pictor, să se împlinească artistic încă din tinereţe.

"Acest om cu o sensibilitate aparte, de o delicateţe ieşită din comun, de o modestie pe care eu nu ştiu cum s-o caracterizez, reuşeşte să se facă plăcut. De regulă, sportivii vorbesc buruienos, iar el este un sportiv de vocaţie, este un polivalent. Nu l-am auzit niciodată înjurând pe teren, nu l-am auzit să aibă idei care să nu ducă la menţinerea armoniei în grup, ori toate acestea dezvăluie o fire artistică. El cochetează şi cu scrisul, este autor de versuri. Mie îmi pare foarte rău că a irosit ceva timp în viaţa lui şi a urmat o facultate care din punctul meu de vedere este seacă, Ştiinţe Economice, când ar fi putut foarte bine să facă Arte Plastice sau Literatură. Nu judecăm noi trecutul unui om şi traseele pe care acesta a apucat. Poate că acest profil pe care l-a urmat a fost extraordinar de bun pentru evadările lui de după muncă, pentru că Octav Gălăţianu, stând cu nasul în cifre ore şi ore, ca orice om, simte nevoia să evadeze. Evadarea aceasta poate i-a ajutat mai mult, fiindcă explozia a fost mult mai mare şi frumuseţea pe care el o dezvăluie este mai încântătoare. Octav, doar din punctul meu de vedere, a greşit, din punctul lui de vedere, cred că nu'', mărturiseşte Gelu Bichineţ.

Şi îşi continuă pledoaria. ''Artistul de după meseria de economist este frumos aşa cum este el. Sportivul de dincolo de economist este nobil prin modul în care se manifestă pe teren. Octav Gălăţianu se mişcă atât de frumos în toate mediile şi reuşeşte, nu forţându-se, să lase o impresie frumoasă şi, dacă se poate, să sudeze, să creeze legături trainice. Puţini ştiu că, în momentele lui de bucurie sau poate de tristeţe, îşi ia chitara în braţe şi cântă la chitară. Ori un om care are atâtea 'apucături' frumoase nu poate fi decât un om frumos sufleteşte, iar Octav, prietenul meu, este un om frumos", încheie Gelu Bichineţ. 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Se mândrește cu un tatuaj obscen, dar a fost obligat de poliție să-l acopere. A fost aproape de arest
28/04/2024 00:12

Tatuajul lui Richard Hart cu o femeie goală care isi intinde picioarele de pe pieptul lui pană la mijlocul corpului a starnit controverse, dar bărbatul nu regretă că si-a făcut tatuajul. Richard Hart, i ...

Ceasul de aur al celui mai bogat pasager de la bordul Titanicului va fi vândut la licitație
27/04/2024 11:00

Un ceas de aur purtat de John Jacob Astor IV, cel mai bogat pasager de la bordul Titanicului, va fi scos la vanzare in cadrul unei licitatii de suveniruri. Astor a fost unul dintre cei aproximativ 1.500 de oame ...

Curtea de Apel din New York a anulat condamnarea pentru viol a lui Harvey Weinstein, fost producător de film la Hollywood
27/04/2024 10:39

 Curtea de Apel din New York a anulat joi condamnarea pentru viol şi agresiune sexuală din 2020 a fostului producător Harvey Weinstein, o vedetă la Hollywood, şi a ordonat iniţierea unui nou proces, ...

A început procesul fraţilor Andrew şi Tristan Tate, acuzaţi de constituirea unui grup infracţional organizat, trafic de persoane şi viol
26/04/2024 14:49

Un judecător de la Tribunalul Bucureşti a dispus vineri inceperea judecăţii de fond in dosarul in care fraţii Andrew şi Tristan Tate sunt acuzaţi de constituirea unui grup infracţional organizat, trafic ...

Maestru spiritual şi instructor de yoga, acuzat de trafic de persoane şi viol. Polițiștii efectuează percheziții
25/04/2024 15:16

  Poliţiştii Capitalei efectuează, joi, percheziţii la un maestru spiritual şi instructor de yoga, suspectat a fi lider al unei grupări ce racola persoane vulnerabile in scopul exploatării sexual ...

Zborul nevăzut. Poveștile țânțarilor
25/04/2024 15:15

În adancul serii, in linistea densă a pădurii sau in clipele senine ale amurgului, un vartej al vietii se dezvăluie sub forma unui cor de zumzet. În acel moment, sublim si nevăzut, incepe dansul ...

Un tânăr de 16 ani a fost arestat după ce a postat pe reţelele de socializare că vrea să moară ca un martir la Jocurile Olimpice 2024 de la Paris,
25/04/2024 13:36

Autorităţile franceze antiterorism au arestat un tanăr de 16 ani, după ce acesta a postat pe reţelele de socializare că vrea să moară ca un martir la Jocurile Olimpice 2024 de la Paris, scrie Reuters. ...

Sscene bizare în inima Londrei - cai ai armatei britanice scăpați de sub control au rănit patru persoane
24/04/2024 16:55

Mai mulţi cai ai armatei britanice, unul dintre ei acoperit de sange, au galopat miercuri scăpaţi de sub control pe străzi din centrul Londrei şi au provocat rănirea a cel puţin patru persoane, informeaz ...

Bărbat trimis în judecată de DNA pentru trafic de influenţă. El a fost prins în timp de primea 20.000 de euro
24/04/2024 13:42

Un bărbat a fost trimis in judecată de DNA pentru trafic de influenţă, după ce a fost prins in timp de primea 20.000 de euro de la o persoană, susţinand că poate interveni la judecători de la Curtea de ...

 Culorile frumuseții. O călătorie prin istoria fardurilor
21/04/2024 17:29

  Fardurile au jucat un rol crucial in cultura si societatea umană de mii de ani, servind nu doar ca mijloace de infrumusetare, dar si ca simboluri ale statutului social, sănătătii si chiar morali ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei