Testarea inițială provoacă tensiuni în învățământul ieșean

1evaluare

Dimensiune font:

| 15-09-2022 09:45

 „Nu-mi pot imagina, ca profesor, cum aș putea să evaluez într-un interval limitat de timp 540 de elevi, iar ulterior să scanez și să introduc în Excel date, note, itemi, etc pentru a fi raportate la IȘJ. Care este scopul și utilitatea acestui proces birocratic? Care este relevanța unor note obținute după o vacanță de aproximativ 3 luni?”, se întreabă liderul sindicaliştilor USLIP Iaşi, Laviniu Lăcustă

 

Controverse la testarea inițială a elevilor, organizată de Inspectoratul Școlar Județean Iași în perioada 12 - 23 septembrie. Sindicaliştii cer întâlnirea de urgenţă în şedinţă paritară. După trei luni de vacanţă, profesorii şi părinţii consideră că e un stres inutil

Şefii de la Inspectoratul Şcolar Iaşi spun că diagnoza obiectivă privind nivelul de pregătire a elevilor pe fondul traversării unei ample perioade de criză educațională generată de contextul pandemic realizată  în luna septembrie a anului școlar 2021-2022, urmată de  un program de măsuri remediale adaptat realităților fiecărui colectiv de elevi în parte, s-a reflectat în creșterea nivelului  rezultatelor obținute de elevii ieșeni la Examenele Naționale prin comparație cu cele obținute în vara anului 2021. „Mai mult decât atât, rezultatele obținute la Evaluarea Națională au evidențiat o creștere semnificativă a numărului notelor peste 5 obținute de elevii din mediul rural atât la limba română, cât și la matematică. Pentru a construi și în acest an școlar premisele de optimizare a demersului didactic în rețeaua educațională județeană, în perioada 12-23 septembrie, Inspectoratul Școlar Județean Iași organizează testarea inițială a elevilor de gimnaziu și de liceu prin care profesorii vor verifica nivelul pregătirii elevilor la începutul anului școlar. Pornind de la această etapă de testare inițială cadrele didactice  vor organiza demersul didactic, vor adapta proiectarea materiei în funcție de nivelul clasei și își vor pregăti lecțiile astfel încât să recupereze lipsurile și să determine progresul școlar al copiilor”, spun cei de la Inspectoratul Şcolar.

Pentru ei, această etapă de diagnoză va sprijini profesorii în ceea ce privește abordarea personalizată a traseului educațional al elevilor, venind în întâmpinarea prevederilor noului ROFUIP care precizează că „elevii vor beneficia pe parcursul unui an şcolar de cel puţin un plan individualizat de învăţare, elaborat în urma evaluărilor susţinute şi după interpretarea rezultatelor de către cadrul didactic, care va fi folosit pentru consolidarea cunoştinţelor, pentru întreprinderea unor acţiuni de învăţare remedială şi pentru stimularea elevilor capabili de performanţe superioare” .

Inspectoratul Şcolar recunoaşte însă că testarea inițială realizată de școlile din județul Iași nu va oferi rezultate cuantificate doar prin note, ci și prin punctaje pe itemi standardizați care vor reflecta nivelul de competență al elevilor prin raportare la documentele curriculare și la profilul educațional al absolventului.

Părinții rămân fermi: „Testele sunt oportune”

În perioada 5-9 septembrie, ISJ Iași a transmis în școli lista disciplinelor la care se susține testarea, structura subiectelor, modele de realizare, precum și instrucțiuni, recomandări, nuanțări pentru fiecare disciplină în parte. Numărul de teste susținute de un elev în aceste două săptămâni este adaptat vârstei sale: spre exemplu, un elev de clasa a V-a susține teste la 5 materii, pe când un elev de clasa a XII-a, la 10 materii. „La nivelul unităților școlare s-a realizat un calendar al testărilor. Vor fi maximum două teste la o clasă în aceeași zi. Acest grafic care a fost comunicat profesorilor diriginți, părinților și elevilor. Precizăm că elevilor de gimnaziu nu le vor fi administrate teste pentru disciplinele care sunt în primul an de studiu. Totodată, menționăm că testele inițiale cu subiect unic nu se aplică elevilor din școlile speciale și nici elevilor cu CES din școlile de masă care lucrează după programă adaptată. Evaluarea inițială a acestor elevi se va realiza în regim individualizat, cu instrumente specifice elaborate de către profesorii de la clasă”, spun cei de la Inspectoratul Şcolar.

Ba mai mult, ei consideră că perioada de testare inițială reușește să transpună în fapt recomandarea Ministerului Educației de a oferi profesorilor posibilitatea de a-și adapta procesul de evaluare în contextul modificărilor generate de noua structură a anului școlar 2022-2023 și este apreciat de mediul academic și de reprezentanții părinților ca un demers cu un pronunțat caracter constructiv prin care se va realiza o evaluare obiectivă a nivelului de competențe și se vor construi condițiile de învățare  care să răspundă nevoilor reale ale școlii ieșene.

Referindu-se la testările inițiale, Constantin Neagu, Președinte al Federației Naționale a Asociațiilor de Părinți - învățământ preuniversitar, filiala Iași, a considerat „că sunt oportune, atât timp cât acestea sunt urmate de o atentă monitorizare din partea profesorilor disciplinelor respective. Ne referim la crearea unei foi de parcurs educațional, mai ales pentru elevii care prezintă anumite lacune în aprofundarea materiei de studiu. Este clar că testările inițiale presupun un efort și pentru profesori. Dar suntem convinși și ne dorim să credem că, văzând progres din partea elevilor lor, satisfacția va fi cu atât mai mare. Județul Iași va avea rezultatele școlare consistente de până acum doar prin implicarea tuturor actorilor educaționali: elevi, profesori, părinți, autorități locale”.

Sindicaliștii cer întâlnire de urgență la ISJ

Sindicaliştii din învăţământul preuniversitar sunt însă de altă părere. „Am cerut conducerii IȘJ Iaşi întrunirea urgentă a Comisiei Paritare, pentru a clarifica două decizii controversate. Una este despre generalizarea testelor inițiale la toate clasele și toate disciplinele, A doua, despre interdicția managerilor de a avea ore suplimentare în condițiile legii. Considerăm că cele două măsuri sunt abuzuri și nu au un fundament legal. Nu-mi pot imagina, ca profesor, cum aș putea să evaluez într-un interval limitat de timp 540 de elevi, iar ulterior să scanez și să introduc în Excel date, note, itemi, etc pentru a fi raportate la IȘJ. Care este scopul și utilitatea acestui proces birocratic? Care este relevanța unor note obținute după o vacanță de aproximativ 3 luni? Acestea nu vor fi trecute în catalog, dar acest proces va epuiza profesorii de la catedră care se văd în față cu o sarcină majoră pe lângă toate celelalte obligații”, spune liderul sindicaliştilor din cadrul USLIP Iaşi, Laviniu Lăcustă.

Inspectoratul Şcolar nu se lasă intimidat şi anunţă că urmează ca, în perioada 26 septembrie – 21 octombrie, fiecare profesor să consemneze rezultatele evaluării (punctaje pe itemi), pentru clasele la care predă. Datele rezultate în urma administrării testelor inițiale cu subiect unic vor fi analizate în cadrul comisiei pentru curriculum din fiecare școală și vor genera un program de măsuri cu caracter remedial. Laura RADU

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

05:36

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Sute de producători și fermieri, la un celebru târg din Moldova. „Îți crește inima ca un cozonac când vezi roadele muncii”
12/05/2024 20:31

La Botosani a avut loc cea de-a XVI a editie a unuia dintre cele mai importante targuri agro-zoo din Moldova. Este un eveniment cu traditie care adună producători, fermieri, dar si mii de vizitatori. Pentru d ...

„Regalitatea în filatelie”
12/05/2024 17:30

    Biblioteca Centrală Universitară „Mihai Eminescu” Iasi organizează, in perioada 10-30 mai, expozitia intitulată „Regalitatea in filatelie”. Demersul isi propune să e ...

Măsuri de ordine publică la meciul de fotbal dintre Politehnica Iași și Petrolul Ploiești
12/05/2024 16:09

Gruparea de Jandarmi Mobilă "Alexandru cel Bun" Bacău va asigura integrarea tuturor măsurilor de ordine si sigurantă publică in municipiul Iasi, la meciul de fotbal dintre echipele Politehnica Ia ...

Festivalul Luminii, o celebrare a cercetășiei și prieteniei
12/05/2024 15:24

Într-o seară senină si parfumată de mai, Parcul Copou a fost gazda unui spectacol de lumină si culoare, in care traditia si inovatia s-au imbinat intr-un mod ce a captivat sufletele celor prezenti. Ac ...

Aproape de o tragedie! Accident feroviar care s-a produs în orasul Târgu Frumos între un tren şi un autoturism. Șoferul a fost rănit ușor
12/05/2024 12:47

Un accident intre un tren şi un autoturism s-a produs duminică dimineaţă, la Targu Frumos, in judeţul Iaşi. Şoferul autoturismului a fost rănit uşor, insă a refuzat transportul la spital. ”In urma ...

Incendiu puternic la o fabrică din Suceava. A fost emis mesaj RoAlert
12/05/2024 12:33

Un incendiu puternic a izbucnit la o hală a unui operaror economic cu profil de productie tamplărie din PVC, pe raza orasului Salcea din judetul Suceava, anuntă Monitorul de Suceava. Intervin pompierii mil ...

Patron la un pas de moarte. A fost înjunghiat de un zilier deoarece nu-i achitase suma de 50 de lei
11/05/2024 20:26

Cazul unei fapte de violenţă extremă, in urma căreia un bărbat din Neamţ, administrator al unei firme de construcţii, a fost la un pas de moarte, a fost soluţionat de judecători, sentinţa fiind cu exe ...

Evenimente care vor avea loc în Arhiepiscopia Iaşilor, în perioada 12-18 mai 2024
11/05/2024 17:05

Duminică, 12 mai - Duminica a 2-a după Pasti (a Sfantului Apostol Toma) În această zi, la Catedrala Mitropolitană din Iaşi, slujba Sfintei Liturghii va fi săvarşită de către Înaltpreasfi ...

Studenții din Iași pot afla cum să se pregătească pentru viitor
11/05/2024 16:07

 Pe 13 mai, studentii din Iasi pot afla cum să se pregătească pentru viitor la evenimentul: „Community Meeting TINERI SI JOBURI”.  Evenimentul se va desfăsura pe două paneluri de disc ...

Moartea suspectă a mezzosopranei Maria Maxim Nicoară: procurorii au decis redeschiderea dosarului
11/05/2024 11:44

Procurorii din Iasi au decis redeschiderea dosarului mortii suspecte a mezzosopranei Maria Macsim Nicoară. Cercetările, spun magistratii, sunt considerate „deficitare”, iar pianistul Codrin Nicoa ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei