8 MARTIE, cadouri inedite în timp. Ce ofereau bunicii şi ce dăm astăzi

flori

Dimensiune font:

| 08-03-2020 19:33

Cadourile de 8 martie au suferit modificări de-a lungul timpului. Iată ce cadouri ofereau bunicii noștri, dar și ce cadouri oferă tinerii, astăzi.

8 Martie și cadourile pentru femei i-au scos din rutină pe bărbați. Pensionarii își amintesc de vremurile când puteau lua mai multe cadouri, nu doar o ciocolată și flori, iar tinerii visează la ziua în care le vor cumpăra iubitelor darurile despre care vorbesc bătrânii.

Totuși, toată lumea, tineri și bătrâni, este de acord că vremurile s-au schimbat și că în prezent cadourile se cumpără în funcție de posibilitățile financiare și mai puțin de puterea dragostei.

Ce cadouri făceau bărbații pe vremuri

Într-un parc din Galați în care se adună mulți pensionari subiectul zilei este 8 Martie. În timpul partidelor de table și șah, bărbații vorbesc între ei despre vremurile în care erau tineri și își surprindeau partenerele cu cadouri scumpe. Acum, de abia se mai găsesc bani pentru câteva flori.

"Pe vremea noastră, în anii 70-75 dăruiam un buchet de flori, mie îmi plăceau lalelele, și un mic cadou: un mărțișor sau un lănțișor de aur sau de argint. Erau bani atunci, nu se ținea cont. Dar acum, noi, vârstnicii, ne mai limităm la ce avem și le dăruim copiilor. Soției îi dăruiesc acum un buchet de flori și nu-l mai vrea nici pe ăla, că cică sunt prea scumpe și trebuie să dăm copiilor. Lor le dăm bani cash și valută", explică Marian Tăbăcaru, conform Mediafax.

Cadouri inedite pentru femeile din Galați

Pensionarii din parcul gălățean își aduc aminte că, pe vremuri, bărbații căutau batiste rare pentru iubitele lor.

„Pe vremea tinereții mele se dădeau parfumuri, bibelouri, era moda unor batiste mai rare care se găseau mai greu, bluze, ii și nelipsitele flori. Soția mea era învățătoare și ei îi plăceau trandafiri", își aduce aminte Anton Mihalea.

Cadourile pentru femeile din Iași

Alți pensionari din Iași le cumpărau iubitelor dresuri și le invitau în oraș la mici și bere. În prezent, nu au rămas decât amintirile, iar discuțiile se poartă pe o bancă, în așteptarea pensiei.

„Pe vremuri mergea un buchet de flori, o pereche de ciorapi, un dres, o cutie cu bomboane de ciocolată, că se găseau. Mergeam la plimbare, la un mic și o bere. Era foarte frumos, era ziua femeii pe 8 martie și femeile trebuie respectate. Acum suntem și la etatea a treia și petrecem mai mult prin casă, pe bănci, așteptăm pensia. De 8 Martie am să-i cumpăr trei flori și o cutie cu bomboane, mai puțin, că e sărăcie", îi completează Ionel Grigorov.

Cum își amintesc pensionarii ziua de 8 martie

Un bărbat de 70 de ani își aduce aminte că de 8 Martie îi lua soției inele și haine. Acum, dragostea se măsoară în flori și cutii de bomboane de la magazinul din colțul străzii.

"Îmi luam soția și mergeam la un restaurant pentru că domnul Bălcescu avea putere de cumpărare pe timpul acela, adică suta de lei. Petreceam o seară frumoasă, cumpăram un mic cadou vestimentar sau un inel ceva, cam asta era pe timpul nostru. Acum, cu guvernanții actuali, ei nu vor decât să ne omoare pe noi pensionarii, noi suntem cuiul lui pepelea în ochii lor. În condițiile actuale, i-am cumpărat un pachet de prăjituri bune, o cutie cu bombone și vom merge la un restaurant pentru o oră, două, să se simtă ele bine", spune Anton Roșca.

Cadourile de atunci nu mai sunt la modă acum

Toți reprezentanții vârstei a treia sunt conștienți că vremurile s-au schimbat și că toate cadourile de pe timpul lor nu mai sunt la modă în prezent.

"S-au schimba valorile cadoului. Înainte de strecurai cu o floare, o batistă, un ruj, acum pretențiile au crescut. Ceva mai consistent, ceva să fie de aur, să fie și cu diamante, dacă se poate și din import... Merită femeia, la câte suportă și câte sacrificii face, merită. Eu am o vorbă, dacă părinții sunt sfinți, tatăl e sfânt, mama e prea sfântă, ca și Maica Domnului, e dătătoare de viață. Așa că niciun efort nu este prea mare.... pentru oamenii normali", consideră Ioniță Pricope.

Cadourile tinerilor pentru femeile din viața lor

Un tânăr care stă pe o bancă din parcul Copou din Iași, își așteaptă prietena cu un trandafir. Recunoaște că încă nu s-a gândit la cadoul pe care urmează să i-l dăruiască de Ziua Femeii, însă clar, trebuie să fie ceva "extraordinar".

"Oricum o să fie ceva deosebit, extraodinar. E suficient și un buchet mare de flori de 8 martie, pentru că gestul contează. Eu cred că e o zi care e plină de fericire.", spune tânărul.
Ursuleții de pluș par să fie în continuare "la modă". Iar tinerii spun că mama e cea care ar trebui să primească mai multă atenție în această zi.

"Un cadou special am să-i iau. Un ursuleț sau flori. E ziua în care trebuie să îi arăți afecțiune iubitei sau mai mult mamei, cred că mai mult mamei.", recunoaște un alt tânăr din Parcul Copou din Iași, citează Mediafax.

"Încă nu am nicio idee, niciun fel de idee. Până acum cumpăram flori și ciocolată, acum încă nu știu.", spune un alt adolescent.

Florile, primele cadouri la care se gândesc bărbații

Indiferent de vârstă, florile sunt primele la care se gândesc bărbații atunci când sunt întrebați ce vor oferi de 8 martie.

"De obicei o floare pentru o persoană dragă dăruiam de 8 martie. Cei de vârsta mea își aduc aminte cu emoție de serbările pe care le-am făcut la grădiniță, în școala primară și primii ghiocei care creșteau în grădina casei îi dăruiam mamei. Flori dăruiam de 8 martie, fiindcă feminismul crește în floare. Acum tot flori. Societate de consum în ziua de astăzi ne îmbie să facem fel de fel de cadouri mai puțin scumpe, scumpe de tot, cu toate acestea cred că simbolul feminin este floarea", a recunoscut un alt bărbat ieșit la plimbare în Parcul Copou.

Gesturi mari făcute de Ziua Femeii

Cei mai în vârstă, însă, își amintesc și de gesturi mari făcute de Ziua Femeii.

"Sunt multe amintiri. Aveam și eu prietene, ca fiecare băiat de vârsta copiilor, a tinerilor. Și am făcut unele chestii frumoase. Am fost plecat undeva din localitate ca să o felicit pe prietena mea din altă localitate. Am bătut câteva sute de kilometri. Supriza a fost pe măsură, eu așa zic. Ea așa a spus că a fost mulțumită", a povestit Adi, un bătrân din Iași.

Există și amintiri neplăcute

"Un prieten foarte bun de-ai mei a avut o prietenă în tinerețe, tipa se căsătorise, a plecat din țară și i-am spus prietenului meu să îi dea telefon de 8 martie, acum câțiva ani, nu a vrut. I-am spus, îți dau telefon peste vreo oră două să văd dacă ai vorbit cu ea și nu mi-a mai răspuns, și nu mi-a răspuns nici a doua zi și după mi-a dat teleon nevastă-sa că murise. Acum doi ani. Deci, 8 martie pentru mine... De 8 martie ar trebui să sărbătorim că vine primăvara și renasc speranțele", a povestit bărbatul.

"O carte mai ofeream de 8 martie, dar să știți că e o sărbătoare semi comunistă", spune un alt bătrân din Iași.

Ziua Internațională a femeii se sărbătorește din 1975, însă această zi a fost adoptată printr-o rezoluție a Organizației Națiunilor Unite în 1977. 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

05:30

ALFA & OMEGA INSOLV IPURL, lichidator judiciar al debitoarei SC IRSIDO S.R.L.–societate în faliment, dosar nr. 380/99/2017 aflat pe rolul Tribunalului Iași, în temeiul dispozițiilor Legii nr.85/2014, vinde prin licitație publică cu strigare următoarele bunuri proprietate ale debitoarei:1. Bunuri mobile conform Raport de evaluare-Preț de pornire 65% din valoarea de piață stabilită prin raportul de evaluare, astfel: a. Stocuri/echipamente birotică–în valoare totală de 26.525 lei (exclusivTVA) b. Obiecte de inventar/mijloace fixe: Nr. crt. Denumire activ Valoare de pornire la licitație–65% lei–fără TVA 1. Mașină ambalat role hârtie 2.465 2. Utilaj de fabricat role hârtie 50.694 3. Autoturism Mazda IS-01-YRS 9.883 4. Autovehicul Ford Tranzit Connect IS-12-YRS 7.352 5. Mobilier pal 483 6. Masina ștampile UM 1100-1200 1.306 7. Scaun directorial 1.177 8. Notebook Benq 1.376 9. Notebook Acer Aspire 743 10. Notebook Acer Aspire 743 11. TV 3d Sony Bravia LX900 2.348 12. Mobila Element Corp 3.300 13. Set canapele 2.007 14. Mobila Element Part 1.009 15. Mobila Sidney alb 1.208 Licitațiile vor avea loc în zilele de: 01,08,15,22,29.10.2021 respectiv 05.11.2021 ora 10.00, la biroul lichidatorului judiciar din Mun.Iași, Str. Grigore Ureche, nr.3, Bl. Gh. Şonțu, Demisol, Birou nr.4, Jud.Iaşi, putând participa orice persoană fizică sau juridică care va depune o ofertă care va conţine: - cerere de participare la licitaţie; - dovada achitării taxei de participare de 500 lei fără TVA;- dovada achitării cauţiunii de 10% din preţul de pornire al licitaţiei, sumă care se va achita în cont colector RO35PIRB2400711906003000 deschis pe numele debitoarei la First Bank; - actele de identificare a persoanei juridice/fizice, împuternicire pentru persoana care reprezintă societatea cu menţiunea că are mandat de a licita indiferent de sumă, ştampila. Taxa de participare se va achita în contul lichidatorului judiciar RO33PIRB2400738563001000 deschis la First Bank. Ofertele se vor depune la biroul lichidatorului judiciar cel târziu cu 1 zi lucrătoare înainte de ziua licitaţiei, până la ora 16.00. Ofertanţii care se înscriu la licitaţie, dar nu participă, pierd toate sumele avansate în vederea participării la licitaţie. Neplata preţului în termenul stabilit de 30 zile calendaristice de la data licitaţiei, duce la pierderea sumelor avansate pentru achiziţionarea bunurilor, care vor fi scoase din nou la vânzare în sarcina cumpărătorului. Oricine pretinde vreun drept asupra bunurilor scoase la vânzare,sub sancţiunea decăderii, se va adresa lichidatorului judiciar şi va face dovada până în ziua licitaţei. Informaţii suplimentare la biroul lichidatorului judiciar sau la tel:0744520508, 0744994490; fax:0332814773, e-mail: alfa.omega.insolv@gmail.com.
ANUNT LICITAȚIE PRIMĂRIA MUNICIPIULUI ONEȘTI organizează licitație publică deschisă cu oferta în plic închis 1). Informații privind concedentul: MUNICIPIUL ONEȘTI, reprezentat legal prin PRIMAR –Victor Laurenţiu Neghină, cu sediul în B-dul Oituz, nr.17, municipiul Onești, județul Bacău, Cod poștal 601032, Telefon: 0234/324.243, Fax: 0234/313.911, e-Mail: primarie@onesti.ro, www.onesti.ro având cont de virament nr. RO29TREZ06221A300530XXXX, deschis la Trezoreria Onești 2) Informații privind obiectul concesiunii a) conform HCL nr. 240/29.09.2021 anexa nr. 1: Nr. Crt. Adresă amplasament Suprafaţă mp. Preţ lei/mp/an Durata ani Destinaţia 1. Str. Tineretului nr. 6, Mun. Onești 4,00 mp 18,60 lei 40 ani Balcon 2. Bd. Republicii nr. 50, Mun. Onești 5,00 mp 104,05 lei 30 ani Acces spațiu comercial 3. Str. Culturii nr. 5, Mun. Onești 5,00 mp 17,11 lei 9 ani Balcon 4. Str. Cașinului nr. 3, Mun. Onești 3,00 mp 61,00 lei 30 ani Acces 5. Str. Emil Rebreanu nr. 3, Mun. Onești 3,00 mp 72,00 lei 11 ani Spațiu comercial 6. Calea Mărășești nr. 106, Mun. Onești 390,00 mp 35,00 lei 30 ani Service auto b) conform HCL nr. 95/19.04.2021 anexa nr. 1 (reluare procedură): Nr. Crt. Adresă amplasament Suprafaţă mp. Preţ lei/mp/an Durata ani Destinaţia 4. Str. Pajura nr. 4, Mun. Onești 5 mp 28,00 lei 20 ani Acces spațiu comercial 3) Informații suplimentare si Documentația de atribuire pot fi obținute: -în format tipărit la Serviciul Patrimoniu imobiliar din cadrul Primăriei Municipiului Onești, etaj VII, cam. 703, în urma achitării contravalorii de 20 lei/exemplar (în numerar la casierie sau în contul RO33TREZ06121180250XXXXX –CUI 4353250 –beneficiar Municipiul Oneşti) -data limită pentru solicitarea clarificărilor: 08 noiembrie 2021, ora 13.00 4) Informații privind ofertele -Data limită de depunere a ofertelor: 16 noiembrie 2021, ora 13.00 -Ofertele se vor depune într-un număr de 1 (unu) exemplare la registratura Primăriei Municipiului Oneşti, B-dul Oituz nr.17, municipiul Onești, județul Bacău, Cod poștal 601032 5) Data şi locul la care se va desfăşura şedinţa publică de deschidere a ofertelor: 17 noiembrie 2021, ora 13.30, la parterul Primăriei Municipiului Oneşti, la sala mică de şedinţe. 6) Denumirea, adresa, numărul de telefon, telefax și/sau adresa de e-mail a instanței competente în soluționarea litigiilor apărute și termenele pentru sesizarea instanței: Judecătoria Oneşti; Adresa: Municipiul Oneşti, Str. Tineretului nr. 1 cod 601068, tel: 0234/311224, fax 0234/326170;email: jud-onesti-gref@just.ro.
Turnul Eiffel in istorie
25/10/2021 18:47

  Cum a fost construit Turnul Eiffel? Turnul Eiffel a fost construit pentru a fi una dintre principalele atractii la Expozitia Mondială de la Paris din 1889. În acel an, Targul Mond ...

 „Dune”, încasări-record de peste 40 de milioane de dolari
25/10/2021 16:25

  „Dune”, una dintre cele mai aşteptate superproducţii de la Hollywood, a intrat pe primul loc in box-office-ul nord-american, cu incasări de 40,1 milioane de dolari, potrivit estimărilor ...

VIDEO Trupa Taxi, cântec parodie la adresa lui Iohannis: „Cine mi-a spus mie că nu mai e nicio pandemie? Un sas!”
25/10/2021 00:05

 Dan Teodorescu, solistul trupei Taxi, a publicat duminică pe canalul de YouTube o piesă satiră la adresa presedintelui Klaus Ioahnnis, intitulată „Un sas, un sas, un sas” (melodi ...

Femeia care poate pune la pământ Facebook: Dezvăluiri despre ce se întâmplă, cu adevărat, în cea mai importantă rețea de socializare
24/10/2021 10:41

Facebook a fost ţinta a numeroase ştiri bazate pe documente furnizate unor companii de presă de către fosta angajată Frances Haugen, devenită informatoare, referitoare la efectul nociv al serviciilor şi ...

Ion Țiriac își face cavou de 130.000 de euro! Pe cine vrea să aibă lângă el în mormânt
24/10/2021 10:00

Ion Tiriac este unul dintre cei mai bogati romani, cu o avere estimată la peste un miliard de dolari. În varstă de 82 de ani, omul de afaceri a investit o sumă uriasă, peste 50.000 de euro, pentru a ...

Curiozități despre lavandă. Ce beneficii terapeutice are lavanda?
17/10/2021 09:53

Lavanda este o plantă care face parte din familia Lamiaceae. Aceasta se cultivă peste tot in lume si cuprinde intre 40 si 60 de specii. Numele de lavandă este folosit uneori pentru a desemna parfumul extras ...

Imperiul Roman, curiozități și lucruri mai puțin știute
16/10/2021 15:38

Din fiecare am invătat cate ceva atat despre dimensiunile si forta imperiului, cat si despre contributia pe care a avut-o acesta la dezvoltarea stiintei, civilizatiei si folosofiei umane. Prezentăm in cele ce ...

Cum să scapi de gândacii de canalizare. Metode simple și eficiente
16/10/2021 14:05

Dacă te confrunti cu problema gadacilor de canalizare, trebuie să stii că există cateva metode simple de a scăpa de această problemă. Ar fi bine să faci o inspecţie amanutita a ţevilor din casa ta. ...

FOTO/VIDEO -   ,,Miros de scorțișoară”, un videoclip dedicat bucuriei și lucrurilor simple
16/10/2021 09:35

  Tanără muziciană Diana Maria Urdes, cunoscută pentru melodiile sensibile si pentru poeziile ei pline de dragoste, a lansat al patrulea cantec din seria ,,Cantecele Dianei”. „Piesa a ...

FOTO/VIDEO - Noul single al lui Adele, peste 10 milioane de vizualizări în doar 6 ore
15/10/2021 11:45

Cantăreaţa engleză Adele a lansat vineri single-ul „Easy On Me” cu un videoclip regizat de cineastul canadian Xavier Dolan, cu care a colaborat şi pentru „Hello” şi care este cunosc ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei