Controversele Campionatului Mondial de Fotbal din Qatar: corupție, jocuri geopolitice, bani și revelația unui stat autocrat

000000   media-1447

Dimensiune font:

| 24-11-2022 18:49

 

Situația în care Qatarul găzduiește Campionatul Mondial de fotbal este ”cea mai mare absurditate din istoria sportului”, scrie The Atlantic, într-o analiză acidă a competiției de fotbal organizată, în premieră, în sezonul de toamnă-iarnă.


De altfel, criticile legate de organizarea evenimentului în Qatar sunt dezvoltate pe larg în presa occidentală, care vorbește inclusiv, sau mai ales, despre corupție la nivelul FIFA. Nu lipsește nici paralela cu modul în care rușii (2018), brazilienii (2014), sud-africanii (2010) și chiar germanii (2006) par să fi făcut în trecut.

Două anchete distincte au început: una a procurorilor elvețieni și una a Departamentului de Justiție din SUA. Statele Unite, principala contracandidată a Qatarului la organizarea Cupei Mondiale (în competiția directă mai erau Japonia, Coreea de Sud și Australia), au resimțit o frustrare profundă în condițiile în care păreau a avea toate atuurile pentru a bate Qatarul: de la infrastructura hotelieră, stadioane și până la transport.


La momentul respectiv, în 2010, statul era departe de logistica necesară unui asemenea eveniment. Ziarele titrau mare ”Qatar și-a cumpărat Cupa Mondială”.

Între timp, țara a compensat o parte din aceste lucruri: a ridicat un oraș nou, Lusail, în jurul arenei pe care se va desfășura finala, s-au construit stadioane, infrastructură rutieră, spitale, aeroporturi și hoteluri.


Investigațiile pornite în urma desemnării Qatarului, au vizat infracțiuni de spălare de bani, mită, fraudă electronică și multe altele.

Ancheta, potrivit The New York Times, a depășit nivelul votului pentru Qatar și a dezvăluit acte de corupție care datează de zeci de ani.

Departamentul de Justiție a urmărit penal peste 50 de inculpați. 27 de persoane (și patru corporații) au pledat vinovate pentru diverse acuzații de luare de mită și spălare de bani, dar multe dintre investigații sunt în desfășurare.

FIFA a susținut că a fost un spectator inocent, pe care l-au folosit o serie de indivizi și entități pentru a-și atinge propriile obiective.

În final, procurorii americani au confiscat peste 200 de milioane de dolari de la foști oficiali FIFA, pe care SUA i-au dat ulterior federației, drept despăgubire.


FIFA a investit acești bani într-un fond creat cu scopul de a stimula activitatea mai largă a organizației în comunitate și de a ajuta la promovarea fotbalului feminin. Au rămas însă multe întrebări legate de subiect.

Fostul director executiv al federației americane, Kevin Payne, a vorbit despre înțelegeri politice cu diferite țări, la nivel înalt, care transced suspiciunile de mită în nume personal. „Prima mea reacție a fost că și-au cumpărat organizarea”, a declarat acesta.

Într-un documentar realizat de Netflix, aceste lucruri sunt detaliate: țin de afaceri cu gaz, achiziții supra evaluate și investiții, cum ar fi cele în clubul Paris Saint-Germain, cumpărat de Autoritatea Qatarului de Investiții în Sport sau de achiziția unor avioane de luptă franțuzești, o afacere de multe miliarde de euro.

”FIFA, a acordat dreptul de a găzdui cel mai popular și prestigios eveniment sportiv din lume unei mici autocrații din Orientul Mijlociu, cu o populație de abia 3 milioane de locuitori.

Qatarul nu mai jucase niciodată vreun campionat mondial, cu atât mai puțin să fi găzduit unul, și a făcut o schimbare (…): vara, când turneul era organizat dintotdeauna, temperaturile sunt atât de ridicate, încât fotbalul nu se poate juca deloc în siguranță. A ține meciuri de 90 de minute în deșert la apogeul unei veri arabe este evident ridicol.

Acesta este motivul pentru care, pentru prima dată, turneul are loc în noiembrie și decembrie, la jumătatea sezonului european de fotbal.

Atunci când Qatar a câștigat turneul, nu avea infrastructura, vremea sau baza de fani care să justifice acordarea Cupei Mondiale. Dar era foarte, foarte bogat” mai scriu jurnaliștii de la The Atlantic.

Open Access Government, o publicație digitală care oferă analize asupra domeniilor cheie de politici publice din întreaga lume, a publicat recent un articol în care analizează și alte aspecte, cum ar fi exploatarea migranților care au lucrat la pregătirea evenimentului și sensibilitățile religioase ale țării.

Publicația reamintește criticile internaționale care țin de drepturile omului, de legile sale privind femeile și membrii comunității LBGTQ, care sunt considerați infractori.

Qatarul nu stă bine nici la libertatea de exprimare, în condițiile în care codul penal al țării incriminează criticarea emirului, blasefemia împotriva islamului și răspândirea știrilor care nu sunt pe placul conducerii statului.

Publicația amintită citează un profesor asociat la Universitatea Georgetown din Qatar, Daniel Reiche, care spune că beneficiile găzduirii Cupei Mondiale țin de influență și vizibilitate.

„Qatarul este un stat mic, iar pentru statele mici, obiectivul principal în afacerile internaționale este vizibilitatea”, spune acesta.

Dar această intenție de a obține vizibilitate atrage atenția și asupra multor aspecte negative, o imagine pe care țara nu o mai poate controla, cum ar fi autocrația, la nivel general, dar și incidentele care țin de organizarea evenimentului, în particular.

Scandalul fanilor plătiți, al interdicției la alcool, al banderolelor ”One love” pe care unii jucători au vrut să le poarte (au renunțat), reprezintă doar câteva controverse pentru Cupa Mondială, care abia a început. 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

04:53

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Comunicat de presă
26/04/2024 10:34

Comunicat de presă Vino să savurezi cele mai alese sortimente de cafea, la Coffee Summit, primul eveniment de profil organizat la Iasi, in Palas Campus Iasi, 26 aprilie 2024 Iubitorii de cafea de speciali ...

Ce înseamnă „boala lui Calache”, de fapt? Personajul era să devină domnitor al Țării Românești
25/04/2024 14:07

 Ce inseamnă  „boala lui Calache”, de fapt? De multe ori, expresia se mai foloseste chiar si astăzi, desi are o vechime de cateva sute de ani. Dar putini cunosc care este originea ei si ...

Schema prin care românii pot rămâne fără bani dacă răspund la telefon. Atenție la aceste numere!
25/04/2024 10:56

Romanii pot rămane fără bani doar dacă răspund la telefon sau la SMS. Atacurile s-au inmultit in ultima perioadă. Specialistii ii avertizează pe oameni să nu răspundă la numere internationale necunosc ...

Datorită Eurovision, Malmo devine destinația turistică a Suediei
24/04/2024 17:32

Euforia provocată de concursul Eurovision a dus la creşterea căutărilor privind călătoriile in oraşul costier Malmo din sudul Suediei cu 176% intre septembrie 2023 şi aprilie 2024, a anunţat compania s ...

Un mare oraș din Italia vrea să interzică înghețata și pizza după miezul nopții. Care este motivul deciziei controversate
23/04/2024 22:33

 Un oras italian este gata să interzică gustările de la miezul noptii, printre acestea: inghetata si pizza. Autoritătile propun chiar o nouă lege pentru a interzice aceste plăceri. Dacă va fi aproba ...

Jumătate de milion de euro, evaziune din afaceri cu usturoi
23/04/2024 13:47

 Două persoane sunt cercetate pentru evaziune fiscală, după ce ar fi realizat achiziţii de usturoi şi utilaje din Spania, simuland de pe telefonul mobil efectuarea tranzacţiilor bancare, ulterior nei ...

Câți copii a avut Veronica Micle, marea iubire a lui Mihai Eminescu? Adevărul despre fiica celor doi
21/04/2024 18:05

 Cati copii a avut Veronica Micle, marea iubire a lui Mihai Eminescu? Dincolo de legendă, dragostea dintre cei doi a fost departe de perfectiune, dar nieni nu poate contesta paasiunea cu care amandoi au t ...

Presa internațională, după retragerea Simonei Halep: ”A fost nevoită”
20/04/2024 21:35

 Simona Halep nu va participa la turneul de categorie WTA 1000 Mutua Madrid Open, pentru care a primit wild card din partea organizatorilor, informează Marca. “Halep, aflată pe locul 1.146 in clas ...

Un cuplu englez care a cumpărat un conac vechi de 400 de ani a descoperit sub podeaua din bucătărie o comoară
19/04/2024 12:30

În timp ce-si renovau bucătăria din casa lor veche, doi soti din Dorset, Anglia, au descoperit o comoară formată din peste 1.000 de monede vechi, din secolul al XVII-lea, care era ascunsă sub podea. ...

Ce trebuie să știi înainte de a închiria o mașină din aeroport
17/04/2024 15:11

 Ce trebuie să stii inainte de a inchiria o masină din aeroport Închirierea unei masini din aeroport poate fi o solutie convenabilă pentru călătorii care doresc să exploreze o nouă destina ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei