Un mister care dăinuie: Unde a dispărut Agatha Christie?

0000-29-465x215

Dimensiune font:

| 25-09-2020 12:50

 În romanele polițiste pe care le-a scris, Agatha Christie a țesut cu un talent incredibil unele dintre cele mai faimoase mistere din istoria literaturii. Celebrul detectiv creat de ea, Hercule Poirot, era singurul care reușea să deslușească aceste enigme.

Dar, oricât de abil ar fi fost, nici măcar Hercule Poirot n-ar fi reușit să descifreze o enigmă din viața reală a Agathei Christie: dispariția scriitoarei înseși.

Complicații în viața personală

Agatha Christie 01
Agatha Christie, împreună cu soțul ei, Archie. Foto: Wikimedia

În decembrie 1926, cariera scriitoarei Agatha Christie mergea destul de bine. Romanele ei polițiste erau în topul vânzărilor, iar publicul aștepta cu nerăbdare publicarea altor noi povești. 

Însă viața personală a autoarei Agatha Christie nu era tocmai înfloritoare. Mama ei, pe care o iubea foarte mult, murise la începutul acelui an. Mai mult, soțul ei, Archie, îi ceruse să divorțeze pentru a se putea căsători cu amanta lui.

Probabil că Agatha Christie se afla în pragul unei căderi nervoase în seara zilei de 3 decembrie, când s-a urcat în mașină și a dispărut în noapte. Nu s-a mai întors niciodată.

Văzând că scriitoarea a dispărut, autoritățile au început căutările. La scurt timp, mașina ei a fost descoperită lângă un lac din apropiere.

În mașină au fost găsite câteva haine și documente personale ale autoarei, însă nu au existat indicii legate de direcția în care ar fi apucat-o aceasta. 

Agatha Christie, căutată în toată țara

Agatha Christie 02
Ziarele au relatat le larg despre cazul Agathei Christie. Foto: Wikimedia

Dispariția celebrei Agatha Christie a ajuns pe prima pagină a ziarelor și a determinat lansarea unei operațiuni de căutare în întreaga țară, în care s-au înrolat mii de voluntari. Pentru prima dată în istorie, la operațiune au participat și avioane de căutare.

Existând suspiciunea unei sinucideri, lacul de lângă mașină a fost drenat, însă nu s-a găsit nimic. Misterul s-a adâncit după găsirea unor scrisori tulburătoare pe care Agatha Christie le expediase înainte de dispariție.

Într-o misivă, îi scria cumnatului său că pleca în vacanță. În alta, anunța poliția locală că se temea de faptul că cineva ar încerca să o ucidă. 

Oarecum firesc, suspiciunile au căzut asupra lui Archie, despre care se presupunea că o vedea pe Agatha Christie ca pe un obstacol în calea căsătoriei cu amanta sa. Poliția a început să-i asculte convorbirile telefonice și i-a urmărit îndeaproape orice mișcare.

Pe măsură ce trecea timpul, căutările s-au extins în toate regiunile Marii Britanii. În operațiuni s-au implicat și colegii ei, autori de romane polițiste.

Agatha Christie 03
Scriitoarea nu a vorbit niciodată despre ce s-a întâmplat în cele zece zile cât a fost dispărută. Foto: Wikimedia

Sir Arthur Conan Doyle, creatorul unui alt personaj celebru – detectivul Sherlock Holmes, a dus una dintre mănușile Agathei la un medium faimos, iar Dorothy Sayers a vizitat casa Agathei și locul în care a fost găsită mașina. 

Căutările au luat sfârșit abia pe 14 decembrie. S-a dovedit că, pe 4 decembrie, Agatha Christie se cazase la un hotel sub un nume fals (folosind, în mod ironic, numele amantei lui Archie). Un angajat al hotelului a recunoscut-o zece zile mai târziu, după ce văzuse fotografiile care „inundaseră” ziarele.

Angajatul a anunțat autoritățile că femeia se afla încă acolo. Poliția l-a dus pe Archie la hotel și el a identificat-o prompt pe Agatha Christie ca fiind soția sa. Scriitoarea părea confuză și l-a confundat pe Archie cu fratele ei.

Agatha Christie a fost dusă acasă și a fost ascunsă imediat de ochii reporterilor. Fiindcă nimeni nu dădea niciun răspuns, presa a avansat mai multe scenarii cu privire la cele întâmplate: amnezie temporară, o cădere nervoasă, o răzbunare pentru a-și umili soțul, sau o cascadorie publicitară care să-i crească vânzările de carte. 

Nimeni nu știa cu siguranță ce s-a întâmplat. Și nimeni nu știe nici până în ziua de azi. Agatha Christie nu a vorbit niciodată despre cele zece zile în care nu a putut fi găsită.

La scurt timp după întoarcerea acasă, scriitoarea și-a reluat munca la romanele care au făcut-o celebră. În 1928, a divorțat de Archie.

Spre deosebire de cazurile din numeroasele ei romane, cele zece zile în care Agatha Christie a fost de negăsit rămân unul dintre misterele nerezolvate ale scriitoarei.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<<Click pe locatie pentru detalii>>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

06:05

Cristian Tudor Popescu revine: Îmi arată și mie un creștin înțelept unde zice Iisus să te închini la moaște?
30/10/2020 15:22

Jurnalistul Cristian Tudor Popescu isi continuă bătălia cu Biserica Ortodoxă si arată că editorialul său a fost infierat atat de către Patriarhie, dar si de către canalele TV care luptă impotriva &rdq ...

 Dan Chișu își lansează al șaptelea lungmetraj - filmul „5 Minute”
29/10/2020 16:16

  Filmul „5 Minute” va fi lansat in 20 noiembrie, urmand ca premierele din cinematografele din ţară să fie programate şi anunţate in funcţie de evoluţia legislativă referitoare ...

VIDEO - Cele mai tari faze cu animalele de companie
27/10/2020 20:01

    Animalele de companie ne pot oferi nu doar agectiune, ci si momente foarte distractive.   

La scoala in SUA  VIDEO
27/10/2020 12:05
Gaste dresate VIDEO
27/10/2020 11:56
8 lucruri interesante despre Pablo Escobar, regele cocainei
19/10/2020 12:16

 La aproape 30 de ani de la moartea sa, Pablo Escobar rămane la fel de cunoscut ca in zilele sale de glorie, cand era seful cartelului Medellin. Persistenta sa in cultura populară se datorează, in primu ...

Cum să te vopsești singură acasă. Trebuie să urmezi câțiva pași simpli
18/10/2020 05:26

Dacă tii cont de cateva sfaturi si dacă respecti anumiti pasi simpli, te poti vopsi singură acasă fără să iti fie teamă că va fi un fiasco total. Primul pas pe care trebuie să il faci inainte de ...

Fascinanta și surprinzătoarea istorie a rujului roșu
17/10/2020 19:23

Rujul, in special cel rosu, a fost pentru multe secole la rand asociat cu femeia senzuală, depăsind uneori granita moralitătii, fiind considerată vrăjitoare, curtezană sau gheisă, alteori avand chiar san ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei