Tradiții atipice de pe meleagurile Moldovei: Nunta, sărbătoarea și alte evenimente după datinile din zona moldovenească

download (1)

Dimensiune font:

| 25-07-2023 16:32

După numeroase invazii ale popoarelor migratoare și după ce a fost stăpânită de diverse culturi ale lumii, zona Moldovei are astăzi amprentele tuturor celor care i-au pășit pe meleaguri. Regatul Ungar, Imperiul Otoman, Regatul Polonez - toate acestea și-au lăsat influențe majore în identitatea moldovenească și au dat naștere unui set complet unic și atipic de tradiții și obiceiuri la evenimentele și sărbătorile de pe tot parcursul anului.

Tradițiile de sărbătoare din zona Moldovei

Fiecare regiune din cultura românească are propria bucurie și propriile moduri de a sărbători evenimente și ocazii speciale. De aceea, fiecare zi de sărbătoare a fost regionalizată în mod unic de fiecare zonă a țării. Zona Moldovei nu face excepții, fiindcă clocotește de ritualuri deosebite pentru fiecare zi de sărbătoare din an. Hai să ne uităm la câteva dintre cele mai cunoscute tradiții de sărbătoare.

Mărțișor

O tradiție simplă și frumoasă de primăvară este cea a mărțișorului. Spre deosebire de demersul clasic din restul țării, în Moldova și băieții primesc mărțișoare de la fete, nu doar invers. În plus, dacă în restul țării, micul talisman se poartă câteva zile de la primirea lui de 1 martie, în zona Moldovei se poartă pe tot parcursul lunii. Ritualul se încheie la 1 aprilie, când acest mărțișor trebuie legat de creanga unui copac roditor.

Scopul mistic al acestui obicei este să atragă bunăstarea, și fie că funcționează sau nu, imaginea crengilor încărcate cu cele mai diverse mărțișoare devine o adevărată încântare. Tot de 1 martie, fetele se spală pe față cu apa de la zăpadă dacă nu s-a topit încă, din dorința de a-și păstra vitalitatea, tinerețea și prosperitatea.

Sfântul Andrei

Conform datinii străvechi moldovenești, fetele își pun busuioc sub pernă înainte de a merge la culcare de Sf. Andrei. Se spune că proprietățile deosebite ale plantei le face să-și viseze viitorul soț în acea noapte.

De asemenea, se spune că atunci se dezlănțuie demonii, strigoii, moroii, ielele și alte spirite rele care vin să bântuie sufletele oamenilor. Motiv pentru care localnicii din zona Moldovei au tradiția de a-și atârna usturoi la ferestre și la uși, de a-și întoarce oalele cu fața în jos și de a-și arunca cenușa din sobe, ca spiritele rele să nu se adăpostească la căldura lor.

Sfântul Vasile

La fel ca de Sf. Andrei, și pe 1 Ianuarie fetele încearcă să-și ghicească soțul. Cele nemăritate au obiceiul de a atinge cu piciorul animalele din grajd de trei ori.

Dacă animalul se mișcă încă de la prima atingere, se spune că fata va avea nunta în anul curent, în lunile ce vor urma. Dacă se mișcă la a doua atingere, se spune că măritișul va avea loc anul următor. Iar dacă abia a treia atingere mișcă animalul, se spune că fata va trebui să mai aștepte cel puțin 2 ani până să-și găsească soțul.

Bobotează

Și Boboteaza se sărbătorește cu fast în zona Moldovei, pentru că gospodinele gătesc 12 preparate de post pe care le duc preotului ca să le stropească cu apă sfințită. Abia după ce preotul pleacă, familia începe să guste din felurile de mâncare, care includ și nu se rezumă la:

  • Bob fiert;

  • Porumb fiert;

  • Plăcinte cu varză;

  • Grâu fiert și îndulcit cu miere;

  • Colaci dulci;

  • Borș de pește;

  • Pește prăjit.

Doar după masa îmbelșugată, cei tineri se pot întoarce la activitățile lor, fie ele de odihnă, relaxare, socializare, joc sau mișcare. Dacă și pe tine te pasionează mișcarea și sportul, și îți dorești un strop de dinamism și adrenalină, îți poți susține echipele sportive la cele mai importante evenimente sportive direct online, de pe telefonul mobil. Pentru a face asta în siguranță, încercați aceste aplicații pariuri sportive Germania.

Alte datini și obiceiuri străvechi

Tu cunoști obiceiurile de la nunțile moldovenești? Tradițional, întregul sat participă la nunta moldovenească, fiindcă este considerată unul dintre cele mai importante evenimente din viața unui om. Și cu o astfel de încărcătură spirituală și emoțională, bineînțeles că este înțesată de tradiții și datini aparte.

Ordinea pregătirilor în bucătărie

După datină, făina pentru pâine și cozonaci se cerne abia în miercurea de dinaintea nunții. Iar sarmalele se pregătesc abia joia, când se pasează și boabele de cereale.

Ritualurile nunții moldovenești

Pe drumul către biserică, mirii sunt cei care duc mare parte din obiectele necesare, inclusiv sticla cu vin, prosopul, icoana, cruciulițele și doi colaci. Dacă mierele nu își calcă mireasa pe picior, se spune că ea va fi cea care va conduce gospodăria.

După terminarea ceremoniei din biserică, când cuplul iese afară, ceilalți nuntași aruncă în sus orez și grâu, iar mireasa răstoarnă o găleată cu apă, toate ritualurile fiind menite să atragă belșugul. În același ton, mirilor li se servește dulceață de cireșe albe la restaurant și se spune că asta le va atrage o viață dulce unul alături de celălalt.

Nenumărate alte tradiții din zona Moldovei

Fie că par mistice, lipsite de sens sau, la polul opus, fermecătoare, adevărul este că ritualurile și obiceiurile vechi moldovenești au o frumusețe aparte și învăluie într-o aură memorabilă orice eveniment. Pentru că cele amintite mai sus sunt doar tradițiile neobișnuite cele mai cunoscute - dar fiecare gospodărie are propriile datini, și cu siguranță regiunea moldovenească este plină de nenumărate alte obiceiuri mai puțin cunoscute.

Dacă vrei să cunoști cu adevărat cultura moldovenească și să te apropii de ea, atunci studiul legendelor și al acestor tipuri de ritualuri poate fi calea cea mai sigură către sufletul locului. Iată, așadar, că pe lângă vinul deosebit și voia bună, Moldova are și o incredibilă valoare spirituală în cultura românească, care merită studiată.


 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Cum să ai parte de o vacanță de vis la munte
08/05/2024 16:19

Fotografie de la Oleksandr P pe Pexels.com O vacantă de vis la munte inseamnă să evadezi din agitatia urbană si să te bucuri de frumusetile naturii intr-un cadru montan spectaculos. Imaginează-ti să te ...

Salcâmul, o simfonie a naturii îmbrățișată de timp și tradiție
08/05/2024 15:02

În tăcerea dulce a primăverii, cand pămantul se trezeste la viată si cerul se imbracă in albastrul pur, un copac infloreste cu o gratie aparte, aducand cu el nu doar o frumusete efemeră, ci si o ist ...

Prizonieri în labirintul nefericirii personale
08/05/2024 13:06

Suntem oameni, făpturi condamnate la o existentă plină de nuante, unde lumina se impleteste adesea cu umbra. În această lume modernă, in care fiecare moment pare a fi subiect de evaluare, fiecare per ...

Femeile încă se mai confruntă cu stereotipuri şi prejudecăţi legate de carieră şi rolul în familie
08/05/2024 11:22

Femeile incă se mai confruntă cu stereotipuri şi prejudecăţi legate de carieră şi rolul in familie, a declarat ministrul Familiei, Tineretului şi Egalităţii de Şanse, Natalia-Elena Intotero, cu prile ...

 Bucură-te de un nou capitol: cum să-ți valorifici timpul după ce ieși la pensie
08/05/2024 10:51

Bucură-te de un nou capitol: cum să-ti valorifici timpul după ce iesi la pensie Planificarea pe termen lung este mereu o idee bună. Indiferent de varsta pe care o ai, este important să ai o viziune clar ...

Bujorul românesc, eterna eleganță
08/05/2024 09:17

      Într-un colt indepărtat al naturii, printre pajisti si păduri, infloreste o comoară ce incantă privirile si inimile: bujorul, floarea emblematică a Romaniei. Este un simbol al ...

Transformarea afacerilor prin servicii de data analytics
07/05/2024 12:38

Transformarea afacerilor prin servicii de data analytics Sursa foto: freepik   În era digitală in care trăim, datele sunt motorul care alimentează inovatia si cresterea intr-o varietate de ind ...

Țeapa virală care se dă în România: O treime din români sunt victime sigure!
03/05/2024 18:56

Poliţia Romană, prin Institutul de Cercetare şi Prevenire a Criminalităţii, a efectuat un studiu privind descrierea obiceiurilor de utilizare a internetului de către populaţia adultă din Romania, rezult ...

 Cum să-ți accesorizezi dormitorul?
02/05/2024 09:00

 Cum să-ti accesorizezi dormitorul? În decorarea dormitorului, detaliile fac diferenta, iar cuverturile de pat si pernele personalizate sunt elementele cheie care adaugă nu doar confort, ci si per ...

Obiceiul care îți „omoară” încet, dar sigur, relația amoroasă: „Este dificil de ignorat răul pe care îl poate face”
01/05/2024 21:39

Obiceiul de a naviga seara pe retelele de socializare ar putea fi fatal - cel putin pentru viata ta amoroasă. Conform expertilor, această practică de a petrece seara cu ochii in telefon in timp ce stai intin ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei