Acesti oameni minunati si masinile lor visatoare

default

Dimensiune font:

| 23-10-2012 16:29

Automobilele de epoca devin si la noi veritabile obiecte de arta. Sumele pentru care sunt licitate le egaleaza uneori pe cele la care se vand tablourile unor mari pictori. Diferenta o fac costurile necesare intretinerii si restaurarii acestor bijuterii pe patru roti, astfel incat, la final, sa valoreze cat mai mult. Din acest motiv, nu oricine isi poate permite sa intre in randul proprietarilor de vehicule de colectie.

La noi, colectionarii de masini de epoca au in spate o istorie relativ scurta, adevarata consacrare a pasiunii lor producandu-se abia dupa 1989. O data cu infiintarea Retromobil Club România, in 1998, identitatea acestora s-a cristalizat, prin organizarea de curse demonstrative, parade si showroom-uri. Restaurarea masinilor vechi s-a facut insa, multa vreme, rudimentar, in locuri improvizate si cu mijloace improprii. Restauratorul Ovidiu Ionescu, un impatimit al primei masini de teren fabricate in România, ARO M461, a inteles ca e timpul ca lucrurile sa se schimbe.

Si-a cumparat una si si-a propus sa-i redea stralucirea din urma cu trei decenii, cand aceasta iesea pe poarta fabricii de la Campulung. Asa a prins gustul restaurarilor auto. A inceput apoi sa investeasca in uneltele necesare unei asemenea activitati, in paralel cu achizitionarea de masini de epoca, mai mult sau mai putin degradate. Si, pentru ca era nevoie de un spatiu adecvat, Ovidiu Ionescu si-a instalat cele 40 de masini proprii si atelierul de restaurare, botezat Old Timer Studio, intr-o fosta ferma de pasari din comuna Moara Vlasiei. N-a mai durat mult pana cand proprietarii de masini de epoca au dat buzna pe usa atelierului sau.

I-au trecut de atunci prin mana masini precum Ford Consul Coupé, Land Rover 2A, Ford B, Fiat 124, Triumph Speedfire, Steyr Convertible, iar in acest moment are in lucru, printre alte automobile valoroase, un Mercedes 230 SL, un Jaguar E-Type, un Rolls Royce si un Singer. Masini facute bucati Restaurarea unui retromobil presupune parcurgerea unui drum lung si anevoios. Primul pas este dezmembrarea ansamblului. In aceasta etapa, fiecarei masini ii sunt alocate cutii in care sunt depozitate doar piesele ei.

In schimb, partile metalice vopsite, indeosebi caroseria, intra la sablare. Procesul are loc intr-o incapere speciala, unde vopseaua si chitul sunt indepartate cu ajutorul unei turbine care improasca peste ele nisip. Cel care manuieste uneltele poarta un costum asemanator cu al cosmonautilor, pentru ca nisipul sa nu-i afecteze caile respiratorii. Imediat dupa sablare, piesele metalice sunt supuse tratamentului cu un agent pe baza de fosfati, pentru ca rugina sa nu-si mai faca de cap. Punct si de la capat.
Din acest moment, masina incepe sa prinda iarasi viata. Caroseria intra in etapa reconditionarii, iar defectele sunt remediate prin metode clasice de tinichigerie: sudura, polizare etc. Finisarea, care va aduce o linie perfecta caroseriei, nu se mai face insa ca in autoserviceuri, cu chit. Exista un aliaj special, pe baza de plumb, care acopera tabla la cald si este rezistent in timp, spre deosebire de chit, care poate crapa oricand. In paralel cu aceste operatiuni, se identifica piesele ce trebuie inlocuite. Proprietarul masinii se poate ocupa personal de procurarea lor, dar Old Timer Studio poate prelua el insusi aceasta sarcina.

Sursa pieselor este pe cat de diversa, pe atat de incerta, astfel ca lipsa uneia poate stopa pentru multa vreme procesul de restaurare. Un automobil de epoca valoros trebuie sa aiba toate piesele inseriate si, mai mult, sa prezinte aceeasi serie de fabricatie. Bineinteles, pot fi folosite si piese din alte serii, ca si unele realizate artizanal, dar rezultatul va fi scaderea drastica a valorii masinii.

Montajul: un pas spre finala Odata incheiata achizitionarea pieselor-lipsa si a celor defecte, se trece la restaurarea componentelor mecanice (motor, transmisie, directie etc.) si se reface instalatia electrica. In aceasta etapa, caroseria e supusa procesului de vopsire, iar tapiteria e reconstituita. Montajul incheie practic restaurarea vehiculului, insa treaba nu e terminata pana cand acesta din urma nu dispune de toate ornamentele cu care era impodobit la iesirea din fabrica.

Si aici functioneaza regula potrivit careia e bine ca masina sa aiba ornamentele origi­na­le, cu atit mai mult cu cat, in România, operatiunile de cromare sau nichelare, efectuate doar prin fabricile de stat, sunt de o calitate indoielnica. De regula, tot acest lant de operatiuni dureaza 4-6 luni, in cazul in care totul merge struna. Pretul unei restaurari complete difera in functie de complexitatea operatiilor si de starea tehnica a masinii; foarte important, el nu are legatura cu valoarea propriu-zisa a modelului. Pentru un automobil in stare buna, restaurarea costa aproximativ 3.000 de dolari; reconditionarea unuia avariat presupune, pe langa timpul foarte lung alocat reparatiilor, costuri ce ating 15.000 de dolari.

Foto: Victor Ciupuliga

FACTS


Retromobil Club Romania
Anul infiintarii: 1998 Sediu: str. Agricultori nr. 93, sector 2, Bucuresti Corespondenta: OP 63, CP 180, Bucuresti Telefon: 0722/ 856 102, 0745/ 089 096 E-mail: retromobil@hotmail.com

Old Timer Studio
A luat nastere in anul 2002. Scopul sau este de a-i ajuta pe proprietarii de retromobile la intretinerea acestora (revizie, conservare, mici reparatii). In acelasi timp, OTS ofera consultanta celor care vor sa-si restaureze masina cu forte si mijloace proprii sau, si mai interesant, reconditioneaza piesele automobilului si apoi le pune la dispozitia proprietarului, pentru ca acesta sa le monteze singur. Adresa: str. Sighisoara nr. 7, sector 2, Bucuresti Telefon: 021/ 267 21 44, 021/ 267 21 45

Clasificare
I
n functie de vechime, masinile de epoca se impart in: interbelice youngtimere In ceea ce priveste utilizarea si, implicit, valoarea acestora, avem: masini de show masini pentru evenimente specifice (parade, curse); masini daily drive (folosite de proprietari in mod curent)


Sursa: http://www.descopera.ro/

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

04:53

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Manastirea Bucium – Iasi
25/06/2021 19:04

Manastirea Bucium din Iasi este o manastire de calugari crestin-ortodocsi, cu hramul Duminica Tuturor Sfintilor Atonului. Lacasul a fost construit in anul 1863, ca metoh al schitului romanesc Prodromul de la ...

Pentru cei carora le place iarna
21/12/2018 12:00

Stockholm, Suedia Pamantul Vikingilor, in anotimpul iernii are un aer magic. Poti face o plimbare romantica cu barca impreuna cu prietenul tau pentru a viz ...

Rezervaţia de zimbri „Neagra”
22/05/2018 14:39

 Satul Bucşani din comuna omonimă, judeţul Damboviţa, adăposteşte una dintre cele mai frumoase Rezervaţii de zimbri din ţară, dar şi din Europa. Prima atestare documentară a satului datează din ...

Muzeul de Artă Piatra-Neamţ
18/01/2016 16:00

Piatra Neamţ , reşedinţa de judeţ, este unul dintre principalele puncte de pornire intr-o excursie prin acest ţinut moldovan. Ajunşi aici, veţi vedea că oraşul are o aşezare pitorească in zona de ...

Complexul Green Village – Sfantu Gheorghe
05/01/2016 15:38

Localizat in Sfantu Gheorghe, locul unde Dunarea intalneste Marea Neagra, Complexul Green Village inseamna deopotriva o vacanta pe litoral si o evadare in inima Deltei. Descriere Complexul Green Village &nda ...

Vila Luminiş - Muzeul „George Enescu” Sinaia
26/11/2015 12:13

 Vila Luminiş a constituit loc de inspiraţie pentru George Enescu, dar şi loc de relaxare după concerte. Clădirea este realizată intr-un mod autentic romanesc, regăsind in faţada acesteia stilul cu ...

Salina de la Slănic - Prahova
26/11/2015 07:59

 Localitatea Slănic din judeţul Prahova este celebră datorită zăcămantului de sare care se află in această zonă. În 1685, Mihai Cantacuzino şi-a dat seama că aici există un mare zăcăman ...

Turismul in Delta are alternative: Birdwatching, foto safari, mormintele de pirati
17/11/2015 14:00

Marea problema a Deltei o constituie suprataxarea serviciilor turistice care se resimte apoi in pretul pe care il platesc turistii pentru un sejur in aceasta zona. Este nevoie de un plan de dezvoltare a D ...

Palatul Poştei, Galaţi
09/11/2015 05:00

În anul 1399, la Giurgiu, este atestată de către Mircea cel Bătran intr-un Hristov, existenţa serviciilor poştale pe teritoriul Romaniei. Prin acest document, localităţile din ţară erau obligate ...

Pasajul Scărilor
06/11/2015 13:49

Atestat documentar pentru prima dată in 1191, Sibiul este un oraş modern, occidental, dar care mai păstrează urme ale infloritorului burg medieval de altădată ori clădiri cu elemente arhitecturale specif ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei