default

Dimensiune font:

Huşi, „oraşul dintre vii” (Galerie Foto)

| 17-04-2013 11:00

Localitatea Huşi este atestată documentar la sfârşitul secolului al XV-lea, mai exact în anul 1494. Într-un document este specificat faptul că Ştefan cel Mare a ridicat aici o biserică cu hramul Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel.

În ceea ce priveşte originea numelui pe care îl poartă aşezarea, au fost emise multe ipoteze. Unii istorici au considerat că „Huşi” ar proveni de la un boier pe nume Huşul, care avea moşii de o parte şi de alta a Prutului. Este important să ştiţi că Huşul mai este cunoscut şi ca Oraşul dintre vii, deoarece în trecut era înconjurat de podgorii.

Dacă vă aflaţi în acest oraş, puteţi vizita Catedrala Episcopală care poartă hramul „Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel” şi care a fost ctitorită de Ştefan cel Mare în jurul anului 1495. În perioada 1753 şi 1756, sfântul lăcaş a fost refăcut din temelii, la îndrumarea episcopului Inocentie al Huşilor.

Între anii 1598 şi 1949, această sfântă biserică a îndeplinit rol de catedrală, urmând ca din anul 1996, atunci când a fost înfiinţată Episcopia Huşilor, să îşi reia acest rol. Este important să ştiţi că Ansamblul Episcopiei Huşilor a fost inclus pe Lista monumentelor istorice din judeţul Vaslui, începând cu anul 2004.

În urma cutremurului din 1940, clădirea bisericii a fost puternic avariată, turla ridicată în anul 1891 prăbuşindu-se, pereţii fiind fisuraţi, iar pictura distrusă în mare parte. Astfel, între anii 1941 şi 1945, sfântul lăcaş a fost reparat sub îndrumarea episcopului Grigorie Leu. Imediat după instaurarea regimului comunist, Episcopia Huşilor a fost desfiinţată, fiind unită cu Episcopia Romanului. În anul 1996, Sf. Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a reactivat Episcopia Huşilor, numindu-l ca episcop pe PS Ioachim Mareş Vasluianul, fost arhiereu-vicar al Episcopiei Romanului şi Huşilor.

Un alt obiectiv important este Muzeul municipal din Huşi, care a fost înfiinţat în anul 1956, în urma iniţiativei unui grup de intelectuali. Muzeul a fost constituit pe baza colecţiilor şcolare de la Liceul „Mihail Kogălniceanu” şi Liceul „Cuza Vodă”. O contribuţie importantă în formarea expoziţiei au avut-o şi donaţiile din partea profesorilor. Spre exemplu, profesorul Ştefan Bujoreanu a donat colecţia de arheologie, aceasta constând în dălţi, amfore greceşti descoperite la Vetrişoaia etc.

Este important să ştiţi că în cadrul secţiei de etnografie sunt ilustrate, cu ajutorul obiectelor de o mare valoare artistică şi documentară, iscusinţa meşterilor locali şi vechimea practicilor legate de îndeletnicirile tradiţionale cum ar fi viticultura, agricultura şi albinăritul. De asemenea, şi industria textilă este bogat reprezentată aici prin colecţia de ştergare, scoarţe şi costume dar şi prin perfecţionarea şi păstrarea unor tehnici de lucru a exponatelor. Muzeul municipal Huşi, dispune de o colecţie de artă plastică unde sunt expuse lucrări semnate de Otto Brice, Gheorghe Tăttărăscu, Adina Paula Moscu, C. Angheluţă şi Viorel Huşi.

Clădirea în care este adăpostit muzeul a fost ridicată la sfârşitul secolului al XIX-lea,  de către Adam Mitache, un fost prefect al judeţului Fălciu, denumirea zonei din anul 1907. În prezent, Muzeul Municipal din Huşi aparţine domeniului public local şi este închis pentru a fi restaurat şi conservat.

 

 

 

 

 

 

Ascultaţi istoricul obiectivelor turistice din România, apelând serviciul HERO.dot, serviciu de audioghid istoric prin telefon la numărul unic 0332 780 780 urmat de codul obiectivului ales: 6341

 

 

 

 

Sursa foto: primariahusi.ro

 

 

 

 

 

 

Comentarii

csukat

Apr 13, 2013

luni 15 aprilie, incepe tirgul creatorilor populari ''lumina din lumina'', cu ocazia sf sarbatori de pasti. tirgul se desfasoara pe aleea pietonala din fata casei armate, din mun. husi. coordonatori proiect; promoter cultural-artist stefan csukat; ing. sergiu gaina,directorul casei de cultura al. giugaru; si primaria mun. husi. va asteptam cu drag. iar pe data de 2 mai 2o13, va avea loc vernisajul expozitiei de arta religioasa ''lumina pentru suflet'', in incinta casei armate din mun. husi, urmata de un concert de muzica religioasa, cu ocazia invierii domnului nostru isus hristos. coordonatori proiect; casa armatei din mun. husi si promoter cultural, artist stefan csukat.

csukat

Apr 13, 2013

luni 15 aprilie, incepe tirgul creatorilor populari ''lumina din lumina'', cu ocazia sf sarbatori de pasti. tirgul se desfasoara pe aleea pietonala din fata casei armate, din mun. husi. coordonatori proiect; promoter cultural-artist stefan csukat; ing. sergiu gaina,directorul casei de cultura al. giugaru; si primaria mun. husi. va asteptam cu drag. iar pe data de 2 mai 2o13, va avea loc vernisajul expozitiei de arta religioasa ''lumina pentru suflet'', in incinta casei armate din mun. husi, urmata de un concert de muzica religioasa, cu ocazia invierii domnului nostru isus hristos. coordonatori proiect; casa armatei din mun. husi si promoter cultural, artist stefan csukat.

informat

Mar 25, 2013

stiati ca exista si o monografie recenta, a lui vasile calestru, husii de ieri si se azi ?

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

Subscrisul Cabinet Individual de Insolvenţă Opriş Irina, în calitate de lichidator judiciar al debitorului S.C. SALIX FARM IMPEX S.R.L, conform Încheiere nr. 137 din data de 16.10.2018, emisă de Secţia a II a Civilă a Tribunalului Iaşi-Faliment, anunţă, scoaterea la vânzare, prin licitaţie publică cu strigare, în data de 09.03.2020, orele 14.00, a imobilului situat în localitatea Popeşti, parter, ap.1, judeţul Iaşi, la 9.037,50 euro fără TVA, reprezentand 75% din valoarea de piaţă stabilită prin Raportul de evaluare. Licitaţia se va desfăşura la sediul lichidatorului judiciar din Iaşi, str. Pictor Octav Băncilă, nr.1, jud. Iaşi în conformitate cu regulamentul de vânzare, ce va fi afişat la loc vizibil, cu cel puţin 5 zile înaintea ţinerii şedinţei de licitaţie. Preţul de la care începe licitaţia este echivalentul în Ron la cursul BNR din ziua licitaţiei a 75% din valoarea stabilită prin Raportul de evaluare a imobilului, la care se adaugă TVA. În cazul în care la licitaţia din data de 09.03.2020 nu se va reuşi valorificarea imobilului, se vor organiza noi licitaţii, în aceleaşi condiţii, pe 16.03.2020, respectiv 23.03.2020 orele 14,00. Toţi cei care posedă un drept real asupra imobilului scos la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, de a face lichitatorului dovada acestuia, până în preziua licitaţiei. Imobilul se va vinde liber de orice sarcini conform art. 91 alin. 1 din Legea 85/2014. Poate participa la licitatie orice persoană fizică sau juridică care depune cu cel puţin o zi înaintea ţinerii şedinţei de licitaţie, până la ora 12.00, la sediul lichidatorului documentele prevăzute în caietul de sarcini, care se poate procura de la sediul lichidatorului judiciar, în fiecare zi de luni până vineri, între orele 08.00-16.00. Garanţiei de participare este în procent de 20% din preţul de pornire la licitaţiei. Informaţii suplimentare se pot obţine la telefon 0751103771.
Tribunalul Iaşi, prin lichidatorul judiciar desemnat în dosarul nr. 4383/99/2017 (210/2017), în conformitate cu prevederile Legii nr. 85/2014, privind procedurile de prevenire a insolvenței și de insolvență, precum și a Codului de procedură civilă, anunță scoaterea la vânzare prin licitație publică cu strigare a bunurilor din patrimoniul debitoarei S.C. „Ago – Parus” S.R.L. Iaşi, cu sediul în municipiul Iaşi, str. Sf. Lazăr nr. 4, bl. Peneş Curcanu, tronson 5, biroul 9, în NH Bussiness Company, la sediul Cabinetului de Avocat Daniela Arhire, etj. 1, județul Iași, după cum urmează: Nr. crt. - DENUMIRE ACTIV – Componenţa – Valoare -lei- 1. Bunuri mobile - Aparate de joc electronice slot machine - 22.605,00. Preţul de pornire al licitației pentru bunurile scoase la vânzare este cel de mai sus, iar vânzarea se va face conform regulamentului de vânzare și hotărârea Adunării creditorilor din data de 10.03.2019. Vânzarea prin licitație publică va avea loc la data de 16.04.2020, ora 10.00 și se vor organiza 6 ședinţe la un interval de 7 zile, respectiv la data de 23.04.2020, 30.04.2020, 07.05.2020, 14.05.2020 și 21.05.2020, la sediul lichidatorului judiciar. Până la data și ora licitației, ofertanții vor depune la sediul lichidatorului judiciar dovada achitării taxei de participare de 10% din prețul de pornire al bunului licitat, a garanţiei de participare la licitaţie de 30% din preţul de pornire al bunului licitat și a caietului de sarcini, respectiv 100 lei, cât şi documentele de înfiinţare şi împuternicirea dată persoanei fizice de către persoana juridică pentru participare la licitație, iar pentru persoanele fizice buletinul de identitate. Neplata bunurilor la termenul stabilit prin procesul-verbal de licitație, duce la pierderea garanţiei de participare la licitație, cât și a celorlalte sume achitate în contul bunurilor, iar bunurile vor fi scoase din nou la vânzare în contul adjudecatarului. Toţi cei care pretind vreun drept asupra bunurilor scoase la vânzare, au obligația să anunțe lichidatorul judiciar înainte de data stabilită pentru vânzare. Informaţii suplimentare se pot obţine la sediul lichidatorului judiciar din Huşi, str. 1 Decembrie, nr. 32, localitatea Huşi, judeţul Vaslui sau la telefoanele 0335/566035 şi 0727/850575..
Tribunalul Iași, prin lichidatorul judiciar desemnat în dosarul nr. 8669/99/2017 (526/2017), în conformitate cu prevederile Legii nr. 85/2014, privind procedurile de prevenire a insolvenței și de insolvență, precum şi a Codului de procedură civilă, anunță scoaterea la vânzare prin licitație publică cu strigare a bunurilor din patrimoniul debitoarei S.C. „Tutun și Ziare” S.R.L. Iași, cu sediul în municipiul Iași, str. Bălţii nr. 6, judeţul Iaşi, după cum urmează: Nr. crt. DENUMIRE ACTIV – Valoare -lei- 1. Chioşcuri ziare dezafectate - 10.906,00; 2. Utilitare dacia Logan - 10.230,00. Preţul de pornire al licitației pentru bunurile scoase la vânzare este cel de mai sus, iar vânzarea se va face conform regulamentului de vânzare și hotărârea Adunării creditorilor din data de 10.03.2020. Vânzarea prin licitație publică va avea loc la data de 13.04.2020, ora 10.00 și se vor organiza 6 ședinţe la un interval de 7 zile, respectiv la data de 27.04.2020, 04.05.2020, 11.05.2020, 18.05.2020 și 25.05.2020, la sediul lichidatorului judiciar. Până la data și ora licitației, ofertanții vor depune la sediul lichidatorului judiciar dovada achitării taxei de participare de 10% din prețul de pornire al bunului licitat, a garanției de participare la licitație de 30% din prețul de pornire al bunului licitat și a caietului de sarcini, respectiv 100 lei, cât și documentele de înființare și împuternicirea dată persoanei fizice de către persoana juridică pentru participare la licitație, iar pentru persoanele fizice buletinul de identitate. Neplata bunurilor la termenul stabilit prin procesul-verbal de licitație, duce la pierderea garanției de participare la licitație, cât şi a celorlalte sume achitate în contul bunurilor, iar bunurile vor fi scoase din nou la vânzare în contul adjudecatarului. Toți cei care pretind vreun drept asupra bunurilor scoase la vânzare, au obligația să anunțe lichidatorul judiciar înainte de data stabilită pentru vânzare. Informații suplimentare se pot obține la sediul lichidatorului judiciar din Huşi, str. 1 Decembrie, nr. 32, localitatea Huşi, județul Vaslui sau la telefoanele 0335/566035, 0727/850575 și 0744/291653..
Cine pleaca in vacanta in afara tarii va sta in izolare 14 zile la intoarcere. Cand are Guvernul de gand sa ridice masura
29/05/2020 14:02

 Romanii care aleg sa isi petreaca vacanta in strainatate in perioada urmatoare trebuie sa stie ca la intoarcerea in tara vor intra in izolare timp de doua saptamani. Masura ar putea fi ridicata la 15 iuni ...

Insula Miliardarilor – cea mai scumpă adresă de pe Pământ
27/04/2020 10:33

   Insula Fisher sau Insula Pescarilor, situată in apropiere de Miami Beach, SUA, este renumită pentru locuitorii săi instăriti, accesul privilegiat si privelistile pitoresti. Istoria insulei ...

Cele mai sigure destinaţii de călătorie în 2020
25/11/2019 13:48

    Danemarca, Finlanda, Groenlanda, Islanda, Norvegia, Luxemburg, Elveţia şi Slovenia sunt cele mai sigure locuri pentru călătorii in 2020, potrivit unei hărţi a riscurilor, aflată la a 11-a ...

VIDEO   Lucruri mai puțin știute despre Cișmigiu
24/11/2019 09:27

 Cel mai vechi parc din Bucuresti are o poveste care a inceput acum 200 de ani. Grădina a apărut după decizia marelui cismigiu de a construi o ”cismea pentru norod”, pentru că, la acea vrem ...

Încă o capitală europeană s-a săturat de turiști. Rezidenții părăsesc orașul, prețul locuințelor a explodat
15/11/2019 22:44

  Praga Într-un moment in care cehii se pregătesc să aniverseze 30 de ani de la Revoluţia de Catifea, care a pus capăt comunismului şi a declanşat o explozie a turismului şi a veniturilo ...

Caz halucinant: Un bărbat i-a turnat soției acid sulfuric în ochi, iar apoi a obligat-o să intrețină relații sexuale cu fiul ei
08/11/2019 06:08

Un bărbat de 72 de ani din Arizona riscă să-si petreacă toată viata in inchisoare, după ce i-a turnat acid de baterie in ochi sotiei sale, inainte de a o obliga să intretină relatii sexuale cu fiul ei d ...

VIDEO Turcia va scufunda un oraş vechi de 12.000 de ani
12/09/2019 19:39

 Hasankeyf este una dintre cele mai vechi aşezări locuite continuu de pe Pămant, datand de acum 12.000 de ani şi care deţine sute de peşteri, biserici şi morminte. Însă această bijuterie ist ...

Pentru cei carora le place iarna
21/12/2018 12:00

Stockholm, Suedia Pamantul Vikingilor, in anotimpul iernii are un aer magic. Poti face o plimbare romantica cu barca impreuna cu prietenul tau pentru a viz ...

Rezervaţia de zimbri „Neagra”
22/05/2018 14:39

 Satul Bucşani din comuna omonimă, judeţul Damboviţa, adăposteşte una dintre cele mai frumoase Rezervaţii de zimbri din ţară, dar şi din Europa. Prima atestare documentară a satului datează din ...

Muzeul de Artă Piatra-Neamţ
18/01/2016 16:00

Piatra Neamţ , reşedinţa de judeţ, este unul dintre principalele puncte de pornire intr-o excursie prin acest ţinut moldovan. Ajunşi aici, veţi vedea că oraşul are o aşezare pitorească in zona de ...