Unul dintre criminalii care au ucis un bătrân pentru 650 lei vrea în libertate

1criminali

Dimensiune font:

| 05-10-2022 10:30

condamnat la 16 ani şi 8 luni închisoare, Lucian Ionuţ Ciobanu consideră că e prea tânăr ca să stea atâta vreme după gratii * a atacat sentinţa la Curtea de Apel, a făcut mai multe cereri de revizuire, ultimul demers fiind contestaţia în anulare

Lucian Ionuţ Ciobanu (27 de ani) stă în puşcărie din toamna lui 2017, el executând o pedeapsă de 16 ani şi opt luni de închisoare. S-a ales cu o aşa condamnare, după ce, alături de Alex Gabriel Radovici (29 de ani), a jefuit şi ucis un consătean în vârstă de 84 de ani. Cei doi criminali au comis această faptă pentru numai 650 lei.

Întâmplarea a avut loc în satul vasluian Pribeşti, în seara de 9 iunie. Ciobanu şi Radovici băuseră vârtos într-un bar din localitate, acesta din urmă şi-a adus adus aminte că vecinul său, Ştefan S., tocmai primise pensia şi avea obiceiul de a face economii. Era ora 22.00, când tinerii s-au decis să dea lovitura.

Au părăsit barul, au intrat pe poartă în curtea casei lui Radovici iar apoi, prin curtea acestuia,au mers circa 25 de metri pe lângă gardul comun cu proprietatea bătrânului Ştefan, au sărit gardul trecând în curtea pensionarului. Radovici şi-a subţiat vocea, încercând să imite nepoata octogenarului. A strigat că fusese, chipurile, bătută şi alungată de soţ. În ciuda vârstei şi a auzului deteriorat, Ştefan şi-a dat seama că, dincolo de uşă, nu se află rubedenia sa, n-a deschis şi le-a strigat celor doi să plece.

Aceştia n-au renunţat la planul lor, Radovici a împins cu umărul în uşă, reuşind să o deschidă. Tot el l-a imobilizat, apucându-l şi ţinându-l de gât cu antebraţul şi braţul în formă de cleşte, cerându-i să îi dea banii pe care îi are în casă. Victima, fiind în stare de şoc, le-a spus că le dă banii numai să nu îi facă nimic.  În continuare imobilizat, i-a condus într-o altă cameră unde, dintr-un şifonier, a scos un pliant de tip program TV în care îşi ţinea banii şi l-a înmânat. Acesta i-a pliantul lui Ciobanu, l-a împins pe Ştefan până în bucătărie, făcându-i apoi vânt în pat.

Imprudenţa de a pune mâna pe topor l-a costat viaţa

Bătrânul a apucat o bărdiţă care se afla lângă pat, intenţionând să se apere. În acel moment, Ciobanu i-a tras, pe la spate, un pumn în cap, dezarmându-l. Radovici a apucat victima de gât cu mâna dreaptă, ţinând strâns până când victima nu a mai opus niciun fel de rezistenţă, iar cu cealaltă mână i-a acoperit gura. Ştefan îşi dăduse duhul. Dându-şi seama că tocmai au comis un omor, cei doi au încercat să-şi ascundă crima în mod grosolan. Au aşezat defunctul pe pat şi l-au acoperit cu plapuma pentru a lăsa impresia că a decedat în somn. După asta, proaspeţii asasini au părăsit locuinţa victimei şi au ieşit din curte prin escaladarea porţii.

Mergând pe drum au numărat banii, văzând că erau 650 de lei, toţi în bancnote de câte 50 lei. I-au împărţit, Radovici luând 300 lei, iar Ciobanu 350 lei, urmând să-i dea primului diferenţa de 25 lei, după ce va schimba banii. Au mers la un magazin din sat unde au consumat bere şi au mai stat cu alţi tineri, după care au plecat la casele lor.

A doua zi dimineaţă s-au întâlnit la un magazin din sat unde au băut ceva tărie, apoi au plecat la Iaşi. Ajunşi în oraş, s-au oprit la o frizerie, unde s-au tuns, după care au mers la o sală de jocuri electronice unde au butonat la păcănele şi au băut iarăşi. După o scurtă pauză, în care au intrat într-un magazin, cumpărându-şi câte o pereche de adidaşi, au revenit în ssală şi au jucat până când au pierdut aproape toţi banii.

Ciobanu s-a întors în sat, în timp ce Radovici a rămas peste noapte în Iaşi.

Prinşi cu ajutorul imaginilor de pe camerele de supraveghere

Identificarea făptaşilor a luat ceva timp, ei devenind suspecţi din pricina adidaşilor noi cu care s-au lăudat în sat. Nu lucrau nicăieri, ca să-şi permită aşa ceva. Întrebaţi de poliţişti de unde au avut bani, au spus că i-au câştigat la păcănele. Anchetatorii au ajuns, astfel, la vizionarea imaginilor de pe camerele de supraveghere şi au putut vedea clar că Ciobanu şi Radovici intraseră în local cu destui bani la ei. Plus cheltuiala cu transportul până la Iaşi.

Strânşi cu uşa, ucigaşii au sfârşit prin a recunoaşte. Între timp, criminaliştii strânseseră destule probe. Inculpaţi pentru tâlhărie şi omor calificat, cei doi şi-au primit sentinţele pe 21 februarie 2018. Socotit şi autorul moral al fărădelegilor, Radovici a fost condamnat la 22 de ani. S-a resemnat cu ideea.

Ciobanu susţine că restul de pedeapsă este dat abuziv

Nu şi Ciobanu, care a făcut apel, apoi mai multe cereri de revizuire, fiecare demers fiindu-i respins. Magistraţii i-au imputat că nu a intervenit în niciun fel pentru a împiedica omorul. Mai apoi, a solicitat efectuarea unei expertize psihiatrice, susţinând că e un pic cam nebun. Dar n-a adus „nicio probă sau indiciu cu privire la existenţa unei boli psihice, care să afecteze discernământul”.

Pe 15 iulie a.c., deţinutul a încercat un ultim demers pentru a ieşi de după gratii. Contestaţia în anulare. De această dată, a invocat vârsta tânără şi circumstanţa consumului de alcool în momentul săvârşirii faptelor. A menţionat că a executat cinci ani pentru tâlhărie, infracţiune pe care a recunoscut-o, apreciind că restul de pedeapsă este dat abuziv, întrucât nu el l-a ucis pe Ştefan S. Analizând solicitarea, magistraţii de la Curtea de Apel Iaşi au concluzionat că „toate motivele prezentate de contestator antamează situaţia de fapt reţinută de instanţa de condamnare, aspecte ce pot fi repuse în mod extraordinar în discuţie într-o procedură de revizuire”. Ca atare, prin sentinţa de alatăieri, una definitivă, i-a fost respinsă, ca inadmisibilă în principiu, contestaţia în anulare. Marcel FLUERARU

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
CJ se împrumută pentru finanţarea proiectelor de dezvoltare a Iaşului
25/04/2024 01:41

Aleşii judeţului au aprobat miercuri contractarea de către Consiliul Judeţean Iaşi a unui credit de angajament in valoare de 9,5 milioane de lei pentru derularea Programului Judetean de Dezvoltare Economic ...

Consiliul Judeţean a împărţit „sărăcia” în teritoriu
25/04/2024 00:39

Consilierii judeteni au aprobat miercuri, cu unanimitate, repartizarea către primăriile din judet a sumei de 20.164.700 de lei din suma corespunzătoare cotei de 6% din impozitul pe venit estimat a fi incasat ...

Centru „inedit” de colectare a deşeurilor, la Iaşi!
24/04/2024 23:35

În municipiul Iaşi va fi infiinţat un centru integrat de colectare a deşeurilor de orice fel, unde cetăţenii vor avea posibilitatea de a aduce obiecte sau orice alte materiale de care nu mai au nevoi ...

Începând din toamnă, ieșenii vor putea zbura mai des către București
24/04/2024 21:32

Începand din toamnă, iesenii vor putea călători de şase ori pe săptămană către Bucuresti, odată cu introducerea de către compania Animawings de noi zboruri directe cu Capitala. Anuntul a fost f ...

Renașterea vine pe aripi de înger
24/04/2024 13:51

Nu a simtit lacrimile arzandu-i mana cand a impins usa salonului. Nici nu mai avea cum, făcea acest gest de multe luni, de cand cel mic, un pui de om, a ajuns la spital, intr-o noapte in care pană si stelele ...

 Chitara clasică, în spectacol la Muzeul Unirii
24/04/2024 13:07

,,Fantasticheria” se intitulează concertul cameral de chitară duo, trio, cvartet, ansamblu care va avea loc la Muzeul Unirii de pe Pietonalul Lăpuşneanu din Iaşi, joi, 25 aprilie, ora 17.  ,,Fa ...

  „Lucrurile care ne unesc sunt mult mai importante decât cele care ne despart”
24/04/2024 11:51

  Alianta PSD-PNL a aprobat protocolul politic si lista candidatilor comuni pentru Consiliul Local Bacău. Social-democratii si liberalii băcăuani vor merge impreună la alegerile locale pentru municipi ...

  Primarul din Bârnova, reclamat la DNA pentru „mită electorală”
24/04/2024 11:49

Liderul PSD Iaşi, Bogdan Cojocaru, ii cere public preşedintelui PNL Iaşi, Alexandru Muraru, să retragă candidatura primarului comunei Barnova, Mihai Bălan. Social-democraţii il acuză pe edil că incearc ...

Investitorii germani dau năvală în Bucovina
24/04/2024 09:15

Regiunea Bucovina face demersuri active pentru a crea un mediu prielnic investitorilor, iar un atu important il constituie forta de muncă tanără, care a crescut constant in ultimii 10 ani, plasand judetul pe ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei