26casatorie

Dimensiune font:

INEDIT: Judecătorii au admis cererea unei minore de a se mărita!

| 26-06-2019 20:00

 

În ultimii ani, peste 100 de minori au solicitat Judecătoriei Iaşi să aprobe încheierea căsătoriei * recent, magistrații ieșeni au admis o astfel de cerere, formulată de o minoră

 

În ultimii opt ani, din ce în ce mai mulţi minori din judeţul Iaşi au solicitat instanţei de judecată să aprobe încheierea căsătoriei. Așadar, conform informațiilor statistice făcute publice de către reprezentanţii Judecătoriei Iaşi, din 2010 şi până în acest moment, la instanţa de judecată amintită au fost depuse 102 astfel de solicitări, de autorizare a căsătoriei minorilor.

Solicitare admi

Informațiile statistice arată că, în general, instanțele resping astfel de solicitări. Însă, în ultima hotărâre, magistrații Judecătoriei Iași au arătat că au admis cererea formulată de o minoră.

Instanța admite cererea. Autorizează căsătoria minorei A.S. cu numitul C.T.”, au menționat judecătorii ieșeni.

În urmă cu câteva luni, minora a solicitat instanței încuviințarea căsătoriei, între ea și viitorul soț neexistând legături de rudenie. Tânăra de 17 ani a precizat că este într-o relație consensuală cu viitorul ei soț, având un copil cu acesta.

Sunt aptă din punct de vedere medical și psihic pentru încheierea căsătoriei și sunt absolut conștientă de toate implicațiile pe care aceasta le presupune, iar părinții mei sunt de acord cu încheierea acestei căsătorii, a afirmat reclamanta în fața instanței.

Judecătorii au constatat că reprezentantul legal al reclamantei a încuviințat căsătoria, iar din adeverința medicală rezultă că acesta este clinic sănătoasă și nu figurează în evidențe cu infecții contagioase, boli cronice sau psihice, iar motivele invocate de reclamantă, acelea de a întemeia o familie, ajutată de viitorul soț, sunt considerate de instanță motive temeinice pentru a autoriza încheierea căsătoriei”.

Ce spune legea

Legislaţia în vigoare arată că mariajul se poate încheia între un bărbat şi o femeie care au împlinit vârsta de 18 ani, ca urmare a consimţământului personal şi liber exprimat de aceştia, dat în faţa ofiţerului de stare civilă, fără a fi necesară încuviinţarea instanţei sau a vreunei autorităţi (cu excepţia rudelor în linie colaterală de gradul al patrulea, a căror căsătorie poate fi autorizată de instanţa de tutelă pentru motive temeinice).

Prin excepţie, este admisă şi căsătoria minorului care a împlinit vârsta de 16 ani, însă, pentru încheierea acesteia, este necesară autorizarea instanţei de tutelă (Judecătoria - n.r.) în a cărei circumscripţie acesta îşi are domiciliul, iar autorizarea se dă numai pentru motive temeinice, în baza unui aviz medical şi cu încuviinţarea părinţilor săi ori a părintelui care exercită autoritatea părintească ori a tutorelui, respectiv a autorităţilor abilitate să exercite drepturile părinteşti, în lipsa părinţilor minorului”, se arată în legislaţie.

În cazul în care părinţii încuviinţează încheierea căsătoriei, soluţionarea cererii va avea loc în cadrul procedurii necontencioase reglementate de articolul 527 şi următoarele din Codul de procedură civilă, urmând ca solicitarea să se judece în camera de consiliu.

Instanţa se pronunţă printr-o încheiere, încuviinţând celebrarea căsătoriei în cazul în care avizul medical este favorabil, iar motivele invocate pentru aceasta sunt apreciate ca fiind temeinice, ţinându-se cont de interesul superior al minorului. Avizul medical se cere în principal pentru ca medicul să se pronunţe dacă se poate consuma căsătoria, iar, dacă motivul invocat este starea de graviditate a viitoarei soţii, avizul este necesar şi pentru confirmarea acestei stări”, se mai precizează în lege.

Totuși, în cazul unui aviz medical nefavorabil şi care se referă la imposibilitatea consumării căsătoriei (şi/sau la nediferenţierea de sex ori a sexului nedefinit), lucru confirmat eventual şi printr-o expertiză medico-legală, instanţa de tutelă nu va mai trece la analiza temeiniciei motivelor invocate pentru încuviinţarea căsătoriei, ci va respinge cererea.

Specialiştii susţin că ar putea constitui motive temeinice, apreciate astfel de către instanţa de tutelă, în primul rând starea de graviditate a viitoarei soţii minore, ca şi o stare precară a sănătăţii şi chiar o infirmitate a viitorului soţ minor, pe care celălalt îl îngrijeşte şi îi asigură asistenţă medicală, întreţinere şi şcolarizare, neasigurate de către părinţi sau tutore etc. Ciprian NEDELCU

 

 

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

 

ULTIMA ORA

 

 

 

 

ANUNŢ DE VÂNZARE Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., cu sediul în mun. Iaşi, şos. Aleea Nicolina, nr, 82, jud. Iaşi, tel: 0232/243864; fax: 0232/212231, e-mail: iasi@insolventa.ro, prin asociat coordonator Mititelu Corneliu, în calitate de lichidator judiciar al debitorului S.C. Com-Beton S.A. Iaşi, cu sediul social în mun. Iaşi, B-dul Chimiei nr. 14, jud. Iaşi, C.U.I. RO5551582, nr. de înregistrare la O.R.C. J22/189/1994, numită potrivit Încheierii nr. 349/2017 din data de 15 martie 2017, pronunţată de Tribunalul Iaşi, Secţia II Civilă - Faliment, în dosarul nr. 8380/99/2014, anunţă în data de 27.09.2019, ora 12.00, scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, la sediul lichidatorului judiciar din mun, Iaşi, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iaşi, a următoarelor active: Nr. activ - Denumire şi descriere active - Valoare de pornire la licitaţie* (lei, fără T.V.A.) Activ 3 - PROPRIETATEA IMOBILIARĂ FUNCIARĂ amplasată în extravilan com. Vîrfu Cîmpului, jud. Botoşani, compusă din: - teren arabil neproductiv (cu destinaţie Staţie sortare pentru balastieră), în suprafaţă de 5.000 mp, cu număr cadastral 39, C.F. 9/N (nr. cds. nou 39 al C.F. 50595/com. Vîrfu Cîmpului). Imobilul se află în zona periferică a comunei, ocupată preponderent de terenuri virane şi agricole, amplasamentul nu dispune de utilităţi, iar accesul la proprietate se face pe drum pietruit. Imobilul a fost dobândit conform Contractului de vânzare-cumpărare autentificat sub nr. 2939/07.10.2004 de B.N.P. Elena Roman. - 325.000,00 lei Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data 26.09.2019, ora 12.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iaşi, Aleea Nicolina, nr. 82, C.P. 700221, jud. Iaşi. Licitaţia se va organiza în contul S.C. MINERAL COM S.R.L. care a adjudecat activul 3 în cadrul licitaţiei publice din data de 17.07.2019, ora 12.00 la preţul de 325.000,00 lei. S.C. MINERAL COM S.R.L. va putea să achite la termenul de licitaţie preţul oferit iniţial, caz în care va fi obligat numai la plata cheltuielilor cauzate de noua licitaţie. Bunurile se vând libere de sarcini. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare, precum şi condiţiile de participare (inclusiv condiţia prezentării dovezii de depunere a garanţiei de participare în valoare de 10% din valoarea de pornire a licitaţiei), sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iaşi, Aleea Nicolina, nr. 82, C.P. 700221, jud. Iaşi, în fiecare zi de luni până vineri, orele 09.00–16.00, până pe data de 26.09.2019, ora 12.00, în baza unei cereri prealabile (24 de ore). Relaţii suplimentare se pot obţine la: tel. 0232/243864, 0755132473, 0758049904, fax: 0232/212231 email: secretariat@insolventa.ro Lichidator judiciar, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L.
COMPANIA NAŢIONALĂ de CĂI FERATE „C.F.R.” S.A., SUCURSALA REGIONALĂ C.F. IAŞI DIVIZIA COMERCIALĂ, sediul: Iaşi, Piaţa Gării nr.1, cod 700090, organizează licitaţie publică, deschisă, cu strigare, în Sala de Consiliu a Sucursalei Regionala C. F. Iaşi, din Iaşi, Piaţa Gării nr.1, corp A, et.2, joi, 31 octombrie 2019, ora 11.00 pentru închirierea de LOCAŢII (spaţii şi terenuri) către persoane juridice (59 locaţii) în staţii şi interstaţii c f, pe raza Sucursalei Regionala C. F. Iaşi, astfel: Bacău, Bârlad, Bicaz, Botoșani, Buhăieşti, Cîmpulung Moldovenesc, Cîmpulung Est, Dornești, Gura Humorului oraș, Hălăucești, Iaşi (Iaşi, Iaşi Nord), Lespezi-Dolhasca, Nicolina, Orbeni, Pașcani, Piatra Neamţ, Podu Iloaiei, Rădăuţi, Roman, Sîrca, Socola (Socola triaj, Socola mărfuri), Suceava (Suceava, Suceava Nord), TÎrgu Frumos, Tîrgu Neamț, Vaslui, Vatra Dornei (Vatra Dornei și Vatra Dornei Băi) și Verești. Lista locaţiilor cu detalii privind amplasarea, suprafaţa, destinaţia/obiectul de activitate, tariful minim de pornire a licitaţiei, taxele necesar a fi achitate pentru participare la licitaţie, este afişată la intrare în sediul Sucursalei Regionala C. F. Iaşi, Piaţa Gării nr.1, corp A sau poate fi accesată pe site-ul http://www.cfr.ro Procurarea caietului de sarcini unde se regăsesc criteriile de selecţie şi admitere a ofertanţilor, preţul minim de pornire, perioada de valabilitate a contractelor de închiriere (maxim 5 ani) precum şi valoarea altor taxe ce trebuie achitate, depunerea documentaţiei necesare participării la licitaţie şi achitarea taxelor, se pot face până vineri, 25 octombrie 2019, ora 12.00, la sediul Sucursala Regionala C.F. Iaşi – Divizia Comercială, Iaşi, Piaţa Gării nr.1, corp A, et.1, cam.123, tel. 0232/215600, centrala - int.123 149 sau 123 802.
FOTO: Accidente cu victime, la Iaşi
14/10/2019 00:18

Două accidente deosebit de grave s-a produs in această seară, in judeţul Iaşi. Ambii şoferi se indreptau către Sfantă. Un autovehicul in care se aflau trei persoane s-a răsturnat in ...

Record de pelerini la Iaşi!
14/10/2019 00:00

Pană ieri, la moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva şi ale Sfantului Ierarh Spiridon, Episcopul Trimitundei, adus din Insula Corfu, trecuseră peste 70.000 de credincioşi. Alte zeci de mii de persoane ...

FOTO - Specialiştii spun că Iaşul nu are nevoie de o „centură” prin CUG!
14/10/2019 00:00

Consilierii locali ieşeni au avizat declanşarea procedurilor de contractare a Şoselei de Centură de către Ministerul Transporturilor, mai precis a investiţiei „Varianta de ocolire a Munici ...

70.500 de pelerini au trecut pe la raclă
13/10/2019 18:40

La Iaşi, zeci de mii de pelerini aşteaptă să se inchine la moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva. Potrivit unor estimări valabile pentru orele 12.00, randul este format din 42.000 de persoane. De asemene ...

Razie rurală
13/10/2019 18:05

 La data de 12 octombrie a.c., politistii din cadrul Poliţiei Oraşului Targu Frumos şi Secţiei nr. 7 Poliţie Rurală Targu Frumos au acţionat, pe raza de competenţă, pentru asigurarea unui climat c ...

Tânără beată, oprită în trafic
13/10/2019 18:01

La data de 13 octombrie a.c., politistii din cadrul Biroului Rutier Iaşi au oprit, pentru control, pe raza municipiului Iasi, un autoturism condus de o femeie, de 31 de ani, din municipiul Iasi.   Avand ...

Tânără fără permis, la plimbare cu maşina pe uliţa satului
13/10/2019 17:57

La data de 11 octombrie a.c., politistii din cadrul Postului de Poliţie Lungani au oprit, pentru control, pe DJ 282 E, in comuna Lungani, un autoturism condus de o tanără, de 20 de ani, din comuna Lungani. ...

Sâmbăta neagră a şoferilor ieşeni
13/10/2019 17:53

* Au fost retinute in vederea suspendării 41 de permise de conducere  Ieri, politistii ieşeni au intervenit la peste 210 evenimente, majoritatea sesizate prin 112.  Au aplicat peste 290 de sancţiu ...

Conduceți prudent! Telefonul poate aștepta!
13/10/2019 17:50

 De astăzi, au intrat in vigoare modificările pe care toti le-am dorit in urma multiplelor accidente provocate din aceste cauze…live la volan, vorbitul la telefon fără handsfree, butonatul telef ...

Băiat în stare gravă, din cauza unui tractorist
13/10/2019 17:21

    Un copil in varstă de 8 ani a fost rănit grav, sambătă seara, după ce a fost lovit de un tractor, in localitatea Cioatele, judetul Vaslui. Copilul a suferit mai multe traumatisme şi şoc h ...