Un universitar ieşean a contabilizat problemele încă nerezolvate ale oraşului

1radvan1

Dimensiune font:

| 30-09-2020 00:00

Spaţii care pot fi transformate în noi parcuri, adoptarea noului PUG pentru a nu mai fi permisă construirea de blocuri între case sau clădiri cu înălţimi variabile în zone nepotrivite pentru aşa ceva, protejarea şi valorificarea patrimoniului, sunt teme pentru actuala administraţie, la care se adaugă proiectele de anvergură pentru Iaşi (Spitalul Regional, modernizarea terminalului de la Aeroport, stadion nou si sala polivalenta, un muzeu de artă contemporană)

 

 

Profesorul universitar Laurenţiu Rădvan, cadru didactic la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza din Iași, una din cele mai avizate voci în materie de urbanism (domnia sa este doctor în istorie urbană şi membru al Comisiei de istorie a orașelor din România a Academiei Române şi al Comisiei Internaţionale de Istorie a Oraşelor), a făcut o radiografie a situaţiei din Iaşi, identificând problemele pe care administraţia desemnată în urma votului de pe 27 septembrie trebuie să le rezolve. „Rămân restanţe majore, care au adus nemulţumiri ieşenilor: managementul traficului încâ lasă de dorit, iar oraşul se îndreaptă spre un blocaj. Poluarea a luat proporţii, iar transportul în comun nu asigură încă mijloace suficiente de transport şi nu este predictibil (fiind afectat de trafic). Lipsa unui PUG şi aprobarea unor PUZ-uri cu impact asupra vecinătaţilor (blocuri între case, blocuri pe spaţii verzi)”, spune profesorul ieşean. Pe de altă parte, acesta spune că s-au făcut şi lucruri bune. „S-a investit în infrastructura oraşului (linii de tramvai modernizate, străzi asfaltate şi alei pavate, un nou pod peste Bahlui), s-a început modernizarea transportului în comun (autobuze noi, staţii noi), a fost susţinut învăţământul, s-au dat bani pentru cultură şi s-au deschis muzee noi, s-au atras fonduri pentru investiţii majore (spitalul regional), s-au renovat clădiri monument istoric”, mai afirmă Laurenţiu Radvan.

Soluţii moderne

Ca şi soluţii, universitarul ieşean crede că este nevoie de o resetare a modului de lucru în special la capitolele restante. „Avem, de fapt, nevoie de soluţii moderne, demne de anii 2020, nu de anii 60-70, spre care pare să se îndrepte administraţia. Nu construirea de pasaje scumpe şi în intersecţii complexe (Podul Ros) va diminua traficul, dimpotrivă, aceasta e o iluzie, ci convingerea ieşenilor şi a celor care vin în oraş că trebuie să lase maşina acasă! Străzile şi pasajele noi nu vor face decât să atragă trafic. Cheia stă tot la transportul public: trebuie cumpărate şi mai multe mijloace de transport, regândit sistemul de trasee, pentru a acoperi cât mai multe zone din oraş şi suburii. Trebuie delimitat strict benzi pentru tramvaie, autobuze şi taxi,  adiacent - amenajat piste pentru transportul alternativ. În plus, trebuie reglementată de urgenţă parcarea în oraş, dar nu pe discriminatoriul sistem de licitaţii, ci cu parcare de cartier pe principiul primul venit/primul servit. Trebuie amenajate parcări în cartiere, pentru ca locuitorii să aibă unde să-şi lase maşina şi introdus abonament lunar pentru parcare şi taxare în centru. Diminuarea traficului va avea drept consecinţe şi scăderea poluării. În ceea ce priveşte centura oraşului, trebuie gândită o centură reală, peste Bucium şi pe la est şi nord de oraş. La modul realist, dacă peste 4 ani am avea pus pe hârtie traseul, făcut PF, licitaţia efectuată şi desemnat constructorul, gata de început lucrările, ar fi un mare succes. Amintesc în paralel şi autostrada, proiect asupra căruia autorităţile locale şi judeţene trebuie să insiste neîncetat”, mai spune acesta.

Concursuri internaţionale de soluţii

Spaţii care pot fi transformate în noi parcuri, adoptarea noului PUG pentru a nu mai fi permisă construirea de blocuri între case sau clădiri cu înălţimi variabile în zone nepotrivite pentru aşa ceva, protejarea şi valorificarea patrimoniului, sunt alte teme pentru actuala administraţie, la care se adaugă proiectele de anvergură pentru Iaşi (Spitalul Regional, modernizarea terminalului de la Aeroport, stadion nou si sala polivalenta, un muzeu de artă contemporană). „Fostele zone industriale din părţile de est şi sud ale oraşului trebuie incluse în proiecte mari şi unitare, nu dezvoltate pe bucăţi. Nu trebuie dată de o parte ideea organizarii unor concursuri internaţionale de soluţii pentru aceste zone”, mai spune profesorul ieşean. Lucian STATE

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

05:08

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Festival de vin cu primul concurs de brânzeturi din România
25/04/2024 20:10

Se apropie luna mai si Iasul se pregăteste să vibreze la multe evenimente cărora le dă valoare si care ii aduc consacrare, unul fiind festivalul „Vin la Cultură”. De la degustări delicioase la ...

Iașul ar putea avea 7 noi ”Cetățeni de onoare”
25/04/2024 18:55

Mai multe personalităti ale lumii academice si cultural-artistice sunt propuse pentru a deveni Cetăteni de onoare ai Iasului in cadrul sedintei de astăzi a Consiliului Local. Printre acestea se numără prof ...

Buget limitat pentru înmormântare? Iată de ce să alegi o agenție de servicii funerare.
25/04/2024 16:34

Buget limitat pentru inmormantare? Iată de ce să alegi o agentie de servicii funerare. Organizarea ceremoniei de inmormantare trebuie să se realizeze intr-un timp relativ scurt după ce un membru al fa ...

  Pelerinaje de Florii în Arhiepiscopia Iaşilor
25/04/2024 14:17

Sambătă, 27 aprilie 2024, in ajunul marii sărbători a Intrării Domnului in Ierusalim, Arhiepiscopia Iaşilor va organiza Pelerinajul de Florii, atat la Iaşi, cat şi in alte protopopiate de pe cuprinsul ...

Tradiții de Florii
25/04/2024 14:01

 Sărbătoarea Floriilor deschide săptămana cea mai importantă pentru pregătirile de Paşte * cunoscută ca şi ritual creştin, sărbătoarea a fost atestată incă din societatea romană ca şi zi de ...

Croitorașul cel Viteaz, în ritmurile prezentului
25/04/2024 13:51

Un nou titlu va imbogăti repertoriul permanent al Teatrului „Luceafărul” Iasi incepand din această săptămană: „Croitorasul cel Viteaz”. „Scenariul realizat de Constantin Breh ...

Daruri de la copiii Liceului UAIC prietenii lor de la o școală din Iași
25/04/2024 13:13

Privind cum copiii din clasa a II-a de la Liceul UAIC, coordonati de prof. inv. Raluca Gabriela Varga-Coneac impart darurile si zambetele lor cu prietenii de la o scoală din Iasi, simt că inimile noastre se u ...

Mocănița Huțulca din Suceava va ajunge până la Mănăstirea Moldovița / Noua cale ferată, cu o lungime de peste 5 km, se deschide vineri
25/04/2024 10:31

O nouă linie a Mocănitei Hutulca de la Moldovita va lega Mănăstirea Moldovita de pitorescul traseu al trenuletului pe linie ingustă din Bucovina, incepand de vineri, 26 aprilie  Noua cale ferată, ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei