În zbor alături de noblețea înălțimilor. Secretul vânătorii cu șoimi

default

Dimensiune font:

| 24-04-2024 12:27

 

În adâncurile istoriei, undeva în stepele Asiei Centrale și în regiunile muntoase ale Mongoliei, a început o relație sacră între om și șoim. Un parteneriat ce depășește granițele timpului și spațiului, în care forța și grația se întâlnesc într-un dans al libertății. Așa a început povestea vânătorii cu șoimi, o tradiție veche de mii de ani, care continuă să fascineze și să încânte.

În inima acestui ritual ancestral se află șoimul peregrin (Falco peregrinus), o pasăre măiastră, celebrată pentru viteza și precizia sa în aer. Pentru a înțelege profunzimea acestei tradiții, este nevoie de o clătorie în inima Kazahstanului, unde se poate asista la un spectacol rarisim.

Într-un răsărit de soare încântător, cei care ajung la baza de antrenament a vânătorilor cu șoimi din Almaty se regăsesc într-un peisaj desprins parcă dintr-un tablou epic. Cu toții sunt întâmpinați de un grup de falconeri (vânătorii cu păsări de pradă) îmbrăcați în costume tradiționale, pregătiți să le dezvăluie tainele acestei arte străvechi.

Procesul de creștere și antrenare a șoimilor începe cu selecția meticuloasă a puilor din cuib, a căror linie genetică se trage din nobila familie a peregrinilor. Cu o răbdare infinită și o înțelegere profundă a naturii acestor păsări, vânătorii îi îndrumă pe puii fragili către măiestria zborului și a vânătorii.

Vânătoarea cu șoimi este un act de echilibru între om și natură, unde respectul pentru mediul înconjurător și pentru propria pasăre de pradă este fundamental. Participanții la această aventură sunt aleși cu grijă, fiind adesea nobili sau oameni cu o pasiune profundă pentru păsările răpitoare.

Costurile implicate într-o astfel de experiență variază în funcție de locație și prestigiu. De la sute la mii de dolari, vânătoarea cu șoimi este mai mult decât o simplă activitate sportivă - este o călătorie în trecut, o incursiune în măreția naturii și o lecție de umilință și respect față de creaturile sălbatice.

O pasiune oferită nobililor

Pentru a înțelege pe deplin magnificența vânătorii cu șoimi, trebuie să călătorim înapoi în timp, într-o perioadă în care regii și nobilii își demonstrau puterea și eleganța prin această activitate rafinată. Prima atestare documentată a vânătorii cu șoimi datează de acum mii de ani, în anticele civilizații egiptene și persane. Însă a fost în Europa medievală când această formă de vânătoare a atins apogeul popularității sale, devenind simbolul aristocrației și al rafinamentului.

Creșterea șoimilor pentru vânătoare este o artă în sine. Acești răpitori nobili sunt selecționați cu grijă din rândul celor mai puternici și agili membri ai speciei lor. Procesul de dresaj și antrenament necesită răbdare, pricepere și o legătură specială între stăpân și pasăre. Fiecare șoim este crescut și pregătit pentru a-și folosi instinctele de vânătoare în colaborare cu omul.

Vânătoarea cu șoimi este mai mult decât o simplă activitate; este o ceremonie în care natura și omul dansează împreună într-un spectacol de viteză și grandoare. Participanții la aceste evenimente sunt adesea oameni pasionați de tradiție și iubitori ai naturii. Printre aceștia se numără atât cei cu resurse financiare considerabile, cât și cei care pun preț pe experiențe autentice și memorabile.

Costurile unei vânători cu șoimi pot varia considerabil în funcție de locație, facilități și prestigiul evenimentului. De la câteva mii de dolari pentru o experiență de o zi, până la sume semnificative pentru participarea la vânători de elită în locuri exotice, vânătoarea cu șoimi rămâne un lux pentru mulți, dar și o pasiune pe care mulți sunt dispuși să o urmeze cu dăruire.

Însă, dincolo de costuri și prestigiu, esența vânătorii cu șoimi stă în legătura profundă dintre om și natură, în grandoarea zborului șoimilor și în emoția momentului în care ochii lor ascuțiți prind ținta. Este o tradiție care îmbină trecutul și prezentul, o artă care încă încântă și fascinează sufletele celor care o trăiesc.

Vânătoarea cu șoimi nu este doar o activitate de lux pentru cei privilegiați, ci o tradiție încărcată de noblețe și eleganță, o formă de conectare cu natura și cu trecutul nostru ancestral. Prin fiecare zbor al șoimilor și fiecare zvâcnit al inimii, această vânătoare ne amintește că frumusețea și măreția naturii sunt neprețuite și că trebuie să le prețuim și să le protejăm mereu.

 

În timp ce soarele își aruncă razele sale aurii peste câmpiile nesfârșite ale Kazahstanului, poți vedea cum șoimii peregrini se ridică în zbor, purtând cu ei speranța și mândria unei tradiții străvechi. Vânătoarea cu șoimi nu este doar o activitate, ci o poartă către inima noastră sălbatică, unde libertatea și frumusețea se întâlnesc într-o simfonie eternă de zbor și dorință de cunoaștere.

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

05:26

Bancul Zilei

04:22

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
VIDEO/Care este cea mai ieftină capitală europeană pentru un city break în care turiștii mănâncă cu trei euro. Top 10 este dominat de destinații din Europa de Est
18/05/2024 19:30

 Un nou clasament la nivel european arată care sunt cele mai ieftine capitale perfecte pentru un city break. Călătorii care caută o escapadă cu buget redus in Europa in acest an primit si vesti bune. ...

  România Atractivă - 36,35 milioane lei pentru dezvoltarea turismului
16/05/2024 12:23

Turiştii romani şi străini pot descoperi, incepand din această săptămană, noi destinaţii de călătorie prin tară, cu ajutorul platformei locale multimedia Romania Atractivă, care include 12 rute tema ...

Circulaţia rutieră pe Transalpina, între Rânca şi Obârşia Lotrului, rămâne închisă.  În zonă au fost semnalate căderi de pietre
08/05/2024 17:28

Circulaţia rutieră pe Transalpina, intre Ranca şi Obarşia Lotrului, rămane inchisă atata timp cat există in continuare pericol pentru siguranţa publică. În zonă s-au inregistrat căderi de pietr ...

Peste 70.000 de turişti români şi străini s-au aflat pe Litoral
07/05/2024 14:30

Peste 70.000 de turişti romani şi străini s-au aflat in hotelurile si apartamentele de vacantă de pe litoralul romanesc, in perioada 25 aprilie – 6 mai 2024, arată Federaţia Patronatelor din Industr ...

Cât timp se păstrează, de fapt, lumânarea din noaptea de Înviere
05/05/2024 11:33

Lumanarea cu care crestinii ortodocsi duc acasă Lumina Sfantă luată de la slujba de Înviere joacă un rol crucial in datinile religioase legate de acest eveniment. Ceea ce nu stiu multi credinciosi est ...

Aeroportul Internațional Dubai se mută în deșert
29/04/2024 14:45

Aeroportul International Dubai, cel mai aglomerat din lume pentru călătorii internationale, isi va muta operatiunile pe cel de-al doilea aerodrom extins al orasului-stat, in desertul său sudic, „in urm ...

România participă, în premieră, la Târgul de Turism din Kazahstan
24/04/2024 11:53

Ţara noastră participă, incepand cu 24 aprilie, pentru prima oară, la Targul de Turism din Kazahstan, fiind prezentate destinaţii precum Constanţa - Mamaia, Eforie, Borşa - Maramureş, a anunţat secreta ...

Ceremonia de aprindere a Flăcării Olimpice are loc în Archaia Olympia
16/04/2024 11:41

Ceremonia de Aprindere a Flăcării Olimpice va avea loc in Archaia Olympia, sanctuarul in care au avut loc Jocurile Olimpice Antice. În faţa Templului Herei, se va ridica un nou pod intre Jocurile Ant ...

Pensiuni și hoteluri închise de ISU Braşov, din cauza neregulilor legate de prevenirea incendiilor
11/04/2024 14:38

Sapte unităţi de cazare din municipiul Braşov şi staţiunile Predeal, Bran şi Raşnov au fost inchise de pompieri in urma controalelor desfăşurate in primele trei luni ale anului, a anunţat, joi, şeful ...

Fără plaje private în Grecia: Amenzi de până la 60.000 de euro pentru încălcări ale accesului
11/04/2024 11:20

În incercarea de a respecta principiul accesului liber la plaje, autoritătile grecesti au implementat reglementări stricte, avertizand cu amenzi mari pentru cei care incalcă legea. Măsura vine după c ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei