Starile de intersexualitate la copil

61409411

Dimensiune font:

| 04-03-2021 17:35


Procesul de sexualizare este o chestiune foarte complexa, care debuteaza la unirea celor doua celule parintesti (spermatozoidul si ovulul) cu formarea oului cu un sex genetic masculin sau feminin si se construieste pentru fiecare individ pâna la atingerea vârstei adulte, cu capacitatea anatomo-fiziologica si maturitatea psihica pentru a procrea si a deveni el însusi parinte • Este oarecum de înteles ca într-un proces de o asemenea complexitate, cu sincronizari si "ferestre" de oportunitate destul de înguste, sa se produca, statistic vorbind, un anumit numar de erori

Starile de intersexualitate reprezinta un spectru de anomalii ale procesului de sexualizare la individul din specia umana. Deoarece situatia normala la om presupune existenta a doua sexe bine diferentiate înca de la momentul nasterii, aparitia unor nou-nascuti ale caror aspecte anatomice nu se încadreaza în acest tipar a suscitat dintotdeauna reactii puternice, atât la nivelul familiilor, cât si al comunitatilor. Procesul de sexualizare este o chestiune foarte complexa, care debuteaza la unirea celor doua celule parintesti (spermatozoidul si ovulul) cu formarea oului cu un sex genetic masculin sau feminin si se construieste pentru fiecare individ pâna la atingerea vârstei adulte, cu capacitatea anatomo-fiziologica si maturitatea psihica pentru a procrea si a deveni el însusi parinte. Sunt foarte multi factori implicati în desfasurarea sexualizarii umane, legati de gene, cromozomi, hormoni sexoizi, gonade (ovar, testicul),organele genitale externe, influentele externe familiale, ale grupului social etc. Este oarecum de înteles ca într-un proces de o asemenea complexitate, cu sincronizari si "ferestre" de oportunitate destul de înguste, sa se produca, statistic vorbind, un anumit numar de erori. Dar nimeni nu ar dori sa fie afectat personal si sa fie considerat o "eroare a naturii".

Intersexualitatea se depisteaza la nastere
De cele mai multe ori, situatia se constata când, la momentul nasterii, dupa ce copilul a fost separat de cordonul ombilical si i s-au acordat primele îngrijiri, i se inspecteaza organele genitale externe, pentru a raspunde întrebarii capitale: "baiat sau fata?". În unele cazuri, pot aparea suspiciuni mai precoce, prin examinari ecografice prenatale, dar dezvoltarea ambigua a organelor genitale externe se vede clar tot la momentul nasterii. Ca aspecte de importanta practica sunt de retinut doua lucruri.

În primul rând, aspectul ambiguu al organelor genitale externe poate fi dat de mai multe tipuri de probleme, deci nu se poate stabili un diagnostic precis numai prin examinarea acestora. Este necesara efectuarea unui bilant diagnostic complex, cu teste genetice, hormonale, explorari imagistice si invazive (endoscopie, laparoscopie), prelevarea de mostre de tesuturi pentru examinare microscopica etc. Acest lucru trebuie initiat cât mai repede dupa nastere. În al doilea rând, pentru nou-nascutul cu ambiguitatea OGE (organe genitale externe), se amâna, în limita intervalelor legale, declararea sexului civil. Odata stabilit sexul în care va fi crescut copilul, acesta va fi ajutat sa se adapteze la aparenta anatomica si functionala a sexului de crestere.

Tratamentul
Tratamentul starilor de intersexualitate presupune administrarea, in majoritatea cazurilor, de preparate hormonale care sa compenseze dezechilibrele prezente în organism, timp de ani de zile, precum si repararea chirurgicala a organelor genitale ambigue. Ce anume trebuie si poate fi facut, pentru fiecare caz în parte, se stabileste de catre o comisie pluridisciplinara de specialisti, cu consultarea si acordul familiei. Din punctul de vedere al etiologiei, starile de intersexualitate pot fi clasificate în mai multe variante. În Europa si Emisfera Nordica, în general, cele mai numeroase cazuri sunt de pseudohermafrodism feminin. Este vorba de indivizi cu sex genetic feminin, care au ovare si caractere fiziologice specifice sexului feminin, dar au un grad de virilizare a OGE, prin exces de hormoni masculini, prezenti în timpul vietii intrauterine si, uneori, si dupa aceea. Aceasta categorie de pacienti raspunde, în general, mai bine la tratament, fiind raportate cazuri numeroase în care s-a obtinut un rezultat bun, cu functionare normala ca femei la vârsta adulta si capacitate de procreare intacta.

O a doua mare categorie de stari de intersexualitate o constituie pseudohermafroditii masculini. Este vorba de indivizi cu sex genetic masculin, dar cu un deficit de virilizare prin lipsa de hormoni masculinizanti, concretizat prin insuficienta dezvoltare a OGE. În unele cazuri, situatia se poate redresa spectaculos prin administrarea de preparate hormonale farmaceutice, dar exista si pacienti la care tesuturile din zona genitala sunt insensibile la actiunea hormonilor, ceea ce complica destul de mult problema.

Hermafroditii adevarati
A treia mare categorie de intersexualitati este reprezentata de hermafroditii adevarati. La acesti indivizi exista un amestec (mozaic) de doua linii celulare în organism, una de tip masculin, alta de tip feminin, cu gonade apartinând ambelor sexe (testicul si ovar) sau amestecul tesuturilor gonadale de ambele sexe într-o gonada tipica hermafroditilor, denumita ovotestis. Acest tip de intersexualitate este predominant în populatiile din sudul Africii si din alte câteva areale geografice.

De cele mai multe ori, aspectul fizic este mai apropiat de sexul feminin, fiind cunoscute cazuri cu linie celulara feminina preponderenta care functioneaza bine integrate în sexul feminin, inclusiv în privinta maternitatii. Sunt si hermafroditi care s-au integrat în sexul masculin, cu o evolutie satisfacatoare. Nu se cunoaste pâna în prezent un caz documentat în specia umana în care un hermafrodit sa se autofecundeze natural si sa procreeze fara ajutorul altui individ, aceasta eventualitate fiind considerata o imposibilitate.

Exista si alte tipuri de intersexualizare, mai putin frecvent întâlnite, dar nu într-atât de rare încât sa fie ignorate: disgeneziile gonadale (cu una din gonade ramasa nedezvoltata, în stadiu de "mugur"), intersexualizarile prin tumori secretante de hormoni de la nivelul creierului, ficatului etc., transsexualismul, unde nu exista anomalii morfologice la nivelul corpului, dar exista nevoia imperioasa la nivel comportamental de a apartine celuilalt sex, partial explicata printr-o impregnare precoce cu hormoni tipici acestuia, la nivelul sistemului nervos central.

În ansamblu, starile de intersexualitate reprezinta o problema delicata, impunând o abordare sensibila si înalt calificata, care sa menajeze susceptibilitatile celor implicati si sa ofere variantele cele mai bune de ameliorare, de la caz la caz. 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

%ANUNTSPECIAL%
Municipiul Paşcani, cu sediul în str. Ştefan cel Mare, nr. 16, judeţul Iaşi, cod 705200, telefon 0232/762300, int. 129, fax 0232/766259, cod de înregistrare fiscală 4541360, organizează în data de 19.05.2021, ora 10:00, licitaţie publică, având ca obiect închirierea pe o durată de 5 (cinci) ani a spațiilor comerciale, proprietate publică a Municipiul Paşcani, judeţul Iaşi, prezentate mai jos: 1. Spații comerciale (casetele disponibile) nr: 5; 6; 12; 13; 14; 15; 19; 21; 30; 33; 35; 36; 37; 38; 39; 40; 41; 42; 43; 45; 46; 47; 48; 49; 50; 51; 52; 57; 58; 59; 60; 61; 62; 63; 67; 87; 88; 89; 90; 91; 92; 93; 98; 99; 104; 105; 106; 108; 113; 114; 118; 119; 120/1; 121; 122; 123 și 124, toate având suprafață de 3,60 mp, identificate prin numărul cadastral 2683, situate în Hală Piața Vale, Str. Ceferiștilor, Nr. 4, Municipiul Paşcani, Județul Iași conform H.C.L. nr. 46 /31.03.2021; Documentația de atribuire privind organizarea și desfășurarea a procedurii de închiriere poate fi achiziționată de la sediul Municipiului Paşcani, str. Ştefan cel Mare, nr. 16, judeţul Iaşi, Compartiment Patrimoniu și Contracte - Camera 31. Persoana de contact: cons. Asofiei Mariana, e-mail:patrimoniu@primariapascani.ro Perioada de achiziţionare a documentaţiei de închiriere este 26/04/2021 – 10/05/2021, ora 12:00. Preţul de achiziţionare a documentaţiei de atribuire este în cuantum de 50 lei şi poate fi achitat prin virament în contul:RO37TREZ4075006XXX000833, deschis la Trezoreria Paşcani sau în numerar la caseria Serviciului de Taxe și Impozite Locale din cadrul aparatului de specialitate al Primarului Municipiului Pașcani. Data limită pentru solicitarea clarificărilor este 12.05.2021, ora 15.00. Ofertele se depun la sediul Municipiul Paşcani, situat în str. Ştefan cel Mare, nr.16, județul Iași – Registratură, în două plicuri sigilate. Pe plicul exterior se va indica obiectul licitației pentru care este depusă oferta și va trebui să conțină documentele obligatorii necesare participării la licitație. Pe plicul interior, care conține oferta prorpiu-zisă, se înscriu numele sau denumirea ofertantului, precum și domiciliul sau sediul social al acestuia. Data limită de depunere a ofertelor este 17.05.2021 ora 12:00. Fiecare participant la licitație depune o singură ofertă ce va conține documentele necesare și obligatorii participării la licitație. Ședința de deschidere a ofertelor se va desfășura la sediul Municipiului Pașcani, în data de 19.05.2021, ora 10:00, la Camera 44 (sala de seminarii. Instanţa competentă în soluţionarea litigiilor apărute este Tribunalul Iaşi, Secţia Contencios Administrativ, str. Anastasie Panu, nr. 25, judeţul Iaşi, telefon 0232/260600, adresă poștă electronică tr-iași-civ2@just.ro. Data transmiterii anunțului de licitație către mass media, în vederea publicării, este 21 / 04 / 2021
Lista statelor din zona GALBENĂ - 22 aprilie. Reguli de izolare la domiciliu la revenirea în țară
22/04/2021 17:56

 "Comitetul National pentru Situatii de Urgentă a adoptat in sedinta de astăzi, 22.04.2021, Hotărarea numărul 23 prin care a fost actualizată lista statelor si zonelor condiserate de risc epidemi ...

Voluntarii Antibiotice au sărbătorit “Ziua Pământului” plantând oxigen în comunitate
22/04/2021 16:35

 Astăzi, cu ocazia zilei internationale a planetei Pamănt, 50 de angajati Antibiotice au participat voluntar la plantarea a 175 de artari, in cadrul proiectului de responsabilitate socială “Plan ...

Terapii complementare - Semințele de Chia ajută la buna funcționare a creierului
22/04/2021 14:54

sunt considerate un super-aliment si reprezintă o sursa excelenta de fibre. Sunt bogate in proteine, acizi grasi esentiali Omega-3 si Omega-6, antioxidanti, aminoacizi, vitamine si minerale. Ele au devenit u ...

Criză de citostatice la Institutul Oncologic din București. 16 medicamente foarte importante lipsesc de peste două săptămâni
22/04/2021 14:30

16 citostatice, unele foarte importante precum cisplatina, lipsesc cu desăvarsire din farmacia Institutului Oncologic Bucuresti. Stocul este zero de mai bine de 10 zile iar medicii oncologi au sesizat acest ...

Coronavirus Romania. 150 de decese inregistrate in ultimele 24 de ore. 1.405 pacienti internati la Terapie Intensiva
22/04/2021 13:26

Autoritatile au transmis joi, 22 aprilie, ca in ultimele 24 de ore au fost raportate 2.989 de infectari noi cu SARS-CoV-2 si 150 de decese. Numarul pacientilor internati la ATI a ajuns la 1.405. Comparativ, in ...

Vaccinare anti-COVID. Peste 91.700 de doze administrate, in 24 de ore. Au fost raportate 130 de reactii adverse
22/04/2021 10:39

 Autoritatile sanitare au anuntat miercuri, 21 aprilie, ca 91.778 de doze de vaccin au fost administrate in ultimele 24 de ore. Dintre persoanele vaccinate in ultima zi, 63.546 au primit prima doza. ...

ALERTĂ- India raportează RECORDUL de infectări la nivel mondial. Au înregistrat și RECORDUL de decese
22/04/2021 09:21

India a raportat joi cel mai mare număr de contaminări zilnice cu SARS-CoV-2 din lume, iar numărul deceselor asociate Covid-19 a atins un nou varf. Autorităţile indiene au anunţat joi, pentru ultimele ...

India, prima țară din lume care raportează un bilanț zilnic de peste 300.000 de cazuri noi
22/04/2021 08:26

India a raportat joi peste 300.000 de cazuri noi de coronavirus, cel mai mare bilant zilnic inregistrat in vreo tară din lume, iar numărul deceselor asociate cu Covid-19 a atins si el un nivel record, transmi ...

Ministrul Sănătății, specialist în epilare definitivă
22/04/2021 08:19

Conform CV-ului, din 2014 pană in prezent, Ioana Mihăilă a fost medic primar endocrinologie al Clinicii Medena, dar si coordonator medical. Din 2012, administrează o clinică unde se fac proceduri de infrum ...

Italia redeschide școlile pe 26 aprilie, autoritățile introduc teste de salivă pentru elevi
22/04/2021 07:30

Italia va redeschide şcolile cu prezenţa copiilor in clase incepand cu 26 aprilie, iar autoritătile sanitare intenţionează să introducă teste de salivă pentru elevi, a anunţat secretarul de stat pent ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei