„Dacă mâine aș putea schimba lumea, aș umaniza sistemul medical”

1maria stamatin

Dimensiune font:

| 25-03-2023 12:14

 Ca în fiecare an, dedicăm luna martie tuturor doamnelor și domnișoarelor cu rezultate deosebite în ceea ce fac. Tuturor le dorim să aibă o viață frumoasă, să își împlinească toate visele și să aducă mereu bucurie în jur. Astăzi vă invităm la un dialog cu prof. univ. dr. Maria Stamatin.

 - O viață dedicată sănătății. Cum a început această călătorie întru binele oamenilor?

- Din copilărie am avut o înclinație pentru a face bine. Sunt născută la poalele munților Țibleș, în comuna bistrițeană Târlișua, acolo unde a văzut lumina zilei scriitorul Liviu Rebreanu. Fiind dintr-o familie de țărani mai înstăriți, adunam toți copii la mine acasă pentru a le împărți micile bunătăți din acele timpuri, inclusiv încălțările. Eu fiind prima generație încălțată, îmi scoteam ghetele ca să le dau unei fetițe din vecini cu care viața a fost mai puțin darnică.

 - Grija față de cei din jur era un semn al viitoarei cariere. Care a fost momentul în care ați știut că Medicina va fi calea dvs?

- Inițial nu am dorit să fac Medicină, voiam să dau la Drept ca să urmez drumul unchiului meu, crezând că voi putea face dreptate celor mulți. Timpul mi-a schimbat perspectiva. Datorită bunicii mele și medicului meu de familie de la acea vreme, mi-am spus că drumul meu va fi Medicina și nu orice specialitate, ci Pediatrie. La acea vreme, admiterea la Facultatea de Medicină era o piatră de încercare, mai ales pentru un copil de țăran. Inițial, am concurat la Cluj, dar nu am intrat și am ales apoi Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași, Facultatea de Pediatrie.

- Cine a fost primul pacient și ce ați simțit la întâlnirea cu el?

- Eu am absolvit cursurile universitare în anul 1979, au urmat trei ani de stagiatură, din care ultimele șase luni le-am petrecut ca medic de dispensar în comuna Plugari. Îmi aduc aminte de primul meu pacient, un copil care a venit cu o deshidratare atât de severă încât am reușit cu greu să fac abord venos. Am fost foarte mândră de mine pentru că am reușit să salvez acel copil. Poate că acum înseamnă puțin, dar pentru mine, la vremea aceea, în 1982, și într-un dispensar rural a fost foarte mult, iar impactul asupra mea atât ca și om, dar ca și medic a fost imens. Ulterior, am fost repartizați la dispensare rurale, iar eu am ajuns la cel din comuna Dolhești unde ani de zile nu a fost nici un medic. Am început renovarea dispensarului și ulterior am dezvoltat programe cu pacienții - atât adulți, cât și copii referitoare la educație medicală. M-am transferat apoi în alt dispensar rural, iar ulterior în dispensarul urban din cartierul Dacia. În acea perioadă nu s-au desfășurat concursuri de rezidențiat, acest lucru s-a întâmplat la opt ani după absolvirea facultății. Peste tot unde am fost am dezvoltat câte ceva, am făcut totul cu foarte multă dragoste pentru pacienți, ceea ce se întâmplă și în acest moment. În anul 1988 am dat concurs de secundariat (rezidențiat) și am optat pentru Secția de nou-născuți a Maternității „Cuza Vodă, deși nu mă gândeam să fac Pediatrie-Neonatologie, ci Pediatrie în Spitalul de Copiii. Începând cu an 1988 și până în 2022, mi-am desfășurat activitatea în cadrul Secției de nou-născuți a Maternității „Cuza Vodă”, inițial ca medic rezident, apoi specialist, medic primar. Am contribuit la dezvoltarea neonatologiei atât în cadrul maternității, cât și în regiune. Spun dezvoltare pentru că, la acel timp, neonatologia însemna neonatologia copilului sănătos, născut la termen, iar prematurii foarte mici, sub 28 săptămâni de gestație, erau considerați avort. În cadrul maternității am realizat centrul regional de terapie intensivă neonatală, în anul 2004. Este un centru care poate fi considerat de referință și care se ridică la nivelul celor din Europa și nu numai. În anul 1998, la nivelul Universității de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa”, am dezvoltat o nouă disciplină – Neonatologia. Am fost susținută de prof. univ. dr. Dragoș Dragomir, care a înțeles că Obstetrică de performanță nu se poate face fără Neonatologie de performanță.

- Ce v-a adus cariera? Care au fost cele mai frumoase momente?

- Ce mi-a adus cariera? Deși nu am dorit să fac neonatologie, am fost autodidact în formare și am reușit, în timp, să avansez în ierarhie universitară ajungând profesor și șeful Disciplinei de Neonatologie. Pentru opt ani, am fost unul dintre prorectorii universității, sub conducerea și îndrumarea domnului rector prof. dr. Vasile Astărăstoaiei.

- Se vorbește multe despre discriminarea feminină. V-ați simțit tratată diferit?

-  Nu m-am simțit niciodată discriminată din cauza faptului că sunt femeie, dar de foarte multe ori am fost discriminată ca și specialitate, mai ales la începuturi, Neonatologia fiind considerată un apendic fie al Obstetricii, fie al Pediatriei. Prin munca mea și a colegilor mei, am dovedit că Neonatologia este o specialitate pe care nu poate să o facă oricine, fiind una grea, cu multe sacrificii, dar și cu mai multe împliniri.

- Sunteți un model pentru foarte mulți studenți, medici. Cu siguranță ați avut și dvs modele feminine. Care au fost și ce ați preluat de la acele doamne?

- Modelul meu de om a fost bunica mea. Când am ajuns la Iași, modelul meu în carieră a devenit mătușa mea, care era șefă de laborator la Clinica a II-a medicală a Spitalului „Sf Spiridon”. A devenit modelul meu în carieră mai ales prin modul de comunicare cu pacientul și cu colegii. Ulterior, în dezvoltarea mea ca și pediatru am avut atât modele feminine, dintre care o menționez pe doamna prof dr Stela Goția, dar și modele masculine – prof. dr. Ovidiu Brumaru, prof. dr. Grigore Dimitriu, prof. dr. Dan Moraru pentru care am un respect deosebit.

- O carieră frumoasă, împlinită, cu multe satisfacții, dar viața înseamnă mult mai mult. Ce ne-ați putea spune despre marile bucurii ale dvs? Dar marile mâhniri?

- Marea mea bucurie este fiica mea, ea mi-a dăruit cele mai frumoase clipe din viață. Nu am fost o mamă exemplară, m-am lăsat acaparată de munca alături de alți copii. Am petrecut mai mult timp alături de ei decât cu familia, de aici și marea mea mâhnire. Nu am stat destul cu familia, nu am avut timp suficient pentru mine, dar dacă ar fi să o iau de la capăt probabil că aș face la fel. Eu consider că menirea unui medic și, mai ales, a unui medic pediatru neonatolog este de a salva vieți cu riscul de a-și sacrifica viața familială.

- Am rămas cu gândul la misiunea dvs și mă vă întreb ce ați face dacă mâine ați putea schimba lumea?

- Dacă mâine aș putea schimba lumea aș umaniza sistemul medical, deși pare mai importantă digitalizarea și robotica decât factorul uman în îngrijirea pacientului. Eu consider că prin comunicarea cu pacientul și prin empatie ajungi să rezolvi jumătate din problema medicală pe care o are, în speță copilul, uneori transpunându-te în acel prunc. Pentru un medic neonatolog, cele mai importante momente sunt atunci când un nou-născut de 500 de grame sau unul cu patologie severă vine peste ani, îți aduce un buchet de flori și îți spune: „Mulțumesc că m-ai salvat”.

A consemnat Maura ANGHEL

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
„Croitorașul cel Viteaz”, noua premieră de la „Luceafărul”
28/04/2024 17:49

În lumina strălucitoare a reflectoarelor, cortina se ridică veselă, dezvăluind o scenă vie si plină de culoare. În sala Teatrului Luceafărul din Iasi, povestile prind viată intr-o reinterpre ...

Un bărbat de 43 de ani din Rădăuți a evadat din arestul la domiciliu după ce a fost condamnat la patru ani închisoare
28/04/2024 07:55

Un bărbat in varstă de 43 de ani din municipiul Rădăuţi este cercetat penal pentru evadare, după ce ar fi părăsit arestul la domiciliu la scurt timp după ce a fost condamnat la patru ani de inchisoare, ...

Tragedia din 2 Mai, aproape să se repete în Piatra Neamț! Tânăr prins de două ori drogat la volan, în aceeași noapte
28/04/2024 07:40

Inspectoratul de Poliţie Judeţean (IPJ) Neamţ a informat că un tanăr in varstă de 22 ani a fost prins conducand drogat un autoturism, de două ori, in noaptea de vineri spre sambătă! Tragedia din 2 Mai ...

Bărbat recent eliberat din închisoare, reţinut în Iași pentru trafic de heroină
28/04/2024 00:14

Un bărbat a fost reţinut pentru trafic de heroină, el fiind recent eliberat din penitenciar, au anunţat, sambătă, procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Te ...

Mocănița Huțulca din Suceava va ajunge până la Mănăstirea Moldovița / Noua cale ferată, cu o lungime de peste 5 km, se deschide vineri
27/04/2024 19:31

O nouă linie a Mocănitei Hutulca de la Moldovita va lega Mănăstirea Moldovita de pitorescul traseu al trenuletului pe linie ingustă din Bucovina, incepand de vineri, 26 aprilie  Noua cale ferată, ...

Liderii PNL Iași, furioși după declarația președintelui PSD despre moldoveni: ”Orice zi cu Ciolacu premier e o rușine”
27/04/2024 19:09

Moldovenii nu sunt cetăţeni de mana a doua ai Romaniei şi orice zi cu Marcel Ciolacu incă in funcţia de premier este o jignire la adresa Iaşiului şi a Moldovei, susţine preşedintele CJ Iaşi, Costel Al ...

Buget limitat pentru înmormântare? Iată de ce să alegi o agenție de servicii funerare.
27/04/2024 16:34

Buget limitat pentru inmormantare? Iată de ce să alegi o agentie de servicii funerare. Organizarea ceremoniei de inmormantare trebuie să se realizeze intr-un timp relativ scurt după ce un membru al fa ...

Orașul catacombelor din nordul Moldovei, redescoperit cu ajutorul tehnologiei. Detaliile confirmării științifice a unei legende
27/04/2024 15:09

Una dintre cele mai misterioase legende urbane din nordul Moldovei a fost confirmată. Catacombele Botosaniului, o retea de beciuri adanci, intinsă pe kilometri intregi, a fost scanată cu ajutorul tehnologiei ...

Cum arată cel mai impozant pod construit la ordinul domnitorului Ștefan cel Mare. Încă există și intră în restaurare
27/04/2024 14:00

O asociatie din Transilvania a inceput in toamna anului trecut lucrări de restaurare a podului construit la ordinul lui Stefan cel Mare, in 1495, in satul Negoiesti, din comuna băcăuană care poartă numele ...

Un proiect de anvergură din Bacău s-a împotmolit în mocirla birocrației și a fostei albii a Bistriței
27/04/2024 13:46

Pe 12 mai 2024, băcăuanii ar fi trebuit să circule pe jos sau cu bicicleta pe traseul Parcul Cancicov - Stadionul Municipal-Bazin de Inot- Universitatea ”Vasile Alecsandri”, proiect de anvergură denumit ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei