„Slujesc deopotrivă escalada, fotografia și Lumina”

x filit -mircea-struteanu
x-filit1

Dimensiune font:

| 24-10-2022 06:40

 Dialog cu artistul fotograf Mircea Struțeanu, semnatarul unei expoziții de fotografie deschise la FILIT 2022

A început să fotografieze în urmă cu mulți ani, urmându-și pasiunea pentru călătorii și munți. Primul mare proiect fotografic, „Lumea largă”, a presupus o lungă călătorie din România, prin Ucraina, Rusia, Mongolia, China, Tibet, Nepal, India, Cambogia, Vietnam, Laos, Thailanda până în Malaezia. În 2010 a câștigat bursa „The Dark Side of Drug Policies – Scholarship for Journalists”, un proiect al Inițiativei Europene Antidrog, iar în 2011 a început o colaborare, ca fotoreporter, cu World Wide Fund. A publicat apoi un album intitulat „117 scriitori români”, în ediție bilingvă română-engleză, când i-a cunoscut pe mulți dintre cei care i-au descris ulterior fotografiile expuse în aceste zile la FILIT. Este vorba despre artistul Mircea Struțeanu, cel care dă viață multor fotografii ce povestesc despre România și oamenii ei. L-am întâlnit la Iași, la FILIT, într-o expoziție despre sufletul caselor, povestită în imaginile sale și graiul altor scriitori. Fotografiile expuse arată o radiografie altfel a satului românesc, o istorie a caselor părăsite, darcare totuși trăiesc prin amintirile lăsate.

- Aveți multe iubiri – natura, fotografia, mediul, Lumina. Care să fi fost cea de început?

- În fotografie am avut un parcurs complex si variat. Am început cu peisajul, am fost atras de natură, animale sălbatice, apoi am ajuns la oameni. Acum sunt pasionat de natura umană, idee totuși contrară ultimului meu proiect, când am oferit o istorie a caselor părăsite.

- O călătorie în lumea renunțării. Cum v-ați oprit asupra caselor fără de oameni?

- Eu călătoresc mult și demult. Mi-au atras atenția casele pustii, nelocuite, din mult zone din țară. M-au atras fie din punct de vedere arhitectural, fie estetic sau tradițional, erau foarte frumoase și eram surprins că nu mai sunt locuite. Sunt foarte multe, să știți, este deja un fenomen pe care mi-a plăcut să-l surprind într-o serie de imagini. Am vrut să le adun sufletul prin obiectiv, ca un detaliu imaterial pe care îl simțim, dar nu îl putem arăta cu degetul. Am simțit totuși energia locului, atmosfera și chiar imaginea, unele case fiind capodopere. M-a impresionat și suferința unora dintre ele, dacă ne dăm voie să le personificăm.

- Le-ați văzut ca exclusiv construcții sau ca niște personaje ale unor povești?

- Mai degrabă a doua variantă, am simțit casele mai mult decât o simplă construcție. Am întâlnit unele situații în care casele lipseau complet, erau doar terenurile care odată le-au susținut sau fundațiile pe care s-au ridicat. Am simțit multă durere, dar chiar dacă personajul lipsea, și mă refer la casă, putea fi văzut. Ca o hologramă.

- Spuneați că ați ales un alt drum acum, cel cu povești despre oameni. Cum vi s-a deschis noua cale?

- De la bun început trebuie să spun că există două aspecte. Primul are fi relația dintre mine ca fotograf și personaj, adică oamenii, ceea ce implică o legătură directă și indirectă sinergic, dată prin ceea ce nu se spune, dar se simte. Apoi, fiecare om are om are o poveste pe care încerc să o descopăr puțin prin fotografie.

- Ce ați aflat despre oameni?

- Obiectivul scoate la iveală enorm de multe lucruri. Unele ascunse, voit sau nu, mai mult nevoit. Sunt detalii subtile sau involuntare. Prin fotografie am avut acces, grație unor detalii, la viața de zi cu zi, peste care ochiul este obișnuit să treacă mai repede. Ochiul poate nu vede, dar fotografia le reține și le poate revela într-o formă brută. Nu pot să spun că am descoperit ceva despre care pot spune că nu știam neapărat, ci mai degrabă alte forme ascunse ale gândului, minții, inimii. Vorbesc și din punctul meu de vedere, cel al fotografului, și al subiectului.

- Fotografie fără Lumină nu există. În ce relație sunteți cu Lumina?

- De foarte multe ori sunt atras de opusul ei, de întuneric, sau de umbra pe care o lasă diverse obiecte, care se interpun în sursa Luminii. Mă fascinează jocul dintre umbre și Lumină, modul în care se așază într-o fotografie, prin care se relevă detaliile, trăirile. Lumea!

- Există o fotografie perfectă?

- Nu, la fel cum nu există nici perfecțiunea în sine, însă eu mă îndrept către unele concepte proprii, care îmi pot asigura scufundarea în unele adâncimi ce îmi oferă apoi imaginile pe care le scot la iveală prin obiectiv.

- Sunteți dedicat Luminii și la propriu, aveți un alt proiect artistic în acest sens.

- Da, am creat o serie de lămpi de iluminat, subsumate conceptului Glom. Este un brand de lămpi confecționate din bucăți de lemne, crengi căzute, găsite în drumețiile prin păduri, produse de nișă destinate iubitorilor de artă și de natură. Glom provine dintr-un vechi dialect scoțian și e partea finală a unui apus, însă nu mai am atât de mult timp să mă dedic acestui proiect. Eu mai lucrez și ca instructor de escaladă la o sală în București. Eu slujesc deopotrivă escalada, fotografia și Lumina.

- Prin fotografie intermediați și povești, așa cum ați făcut la FILIT.

- E un basm croit mai demult, de când am lansat albumul cu scriitori români. Pe unii dintre ei i-am invitat să povestească, dacă pot spune așa despre câteva.

De data aceasta mai întâi au fost imaginile, apoi cuvântul. Am rugat câțiva scriitori și au răspuns cu mare bucurie. Este vorba despre Filip Florian, Matei Florian, Radu Cosașu, Katia Petrovskaja, Gyorgy Dragoman.

Fondat în urmă cu zece ani de către scriitorii Dan Lungu, Florin Lăzărescu și Lucian Dan Teodorovici, Festivalul Internațional de Literatură și Traducere Iași (FILIT) este recunoscut ca fiind unul dintre cele mai mari evenimente literare din Europa.

FILIT este un proiect anual organizat de Muzeul Național al Literaturii Române Iași și finanțat de Consiliul Județean Iași, iar ediția de anul acesta se desfășoară sub înaltul patronaj al Reprezentanței Comisiei Europene în România. FILIT 2022 beneficiază de sprijinul Primăriei Municipiului Iași, Inspectoratului Județean Iași, MOBEXPERT, Aqua Carpatica, Volvo.

 

A consemnat Maura ANGHEL

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Grumazesti, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 1, judetul Neamt, telefon 0233.786.059, fax 0233.786.364, e-mail: primariagrumazestineamt@yahoo.com, cod fiscal 2614198. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Teren identificat cu sola 31, parcela 712 al comunei Grumazesti, in suprafata de 235 mp, teren curti constructii, situat in intravilan sat Topolita, comuna Grumazesti, F.N., judetul Neamt, apartinand domeniului privat al Comunei Grumazesti, conform H.C.L. Grumazesti nr. 63/30.05.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: prin cerere scrisa, transmisa prin mijloace electronice sau depusa in format fizic inregistrata la Comuna Grumazesti -Registratura. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Comuna Grumazesti -Registratura, sat Grumazesti, str. Principala nr. 30, comuna Grumazesti, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: Gratuit. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 19.06.2024, ora 10.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 28.06.2024, ora 14.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Grumazesti -Registratura, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 30, judetul Neamt, cod postal 617235. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: 1 exemplar original, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 01.07.2024, ora 09.00, Comuna Grumazesti, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 30, judetul Neamt, cod postal 617235. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Tribunalul Neamt, Piatra-Neamt, Bd. Decebal nr. 5, judetul Neamt, cod postal 610012, telefon 0233.212.717, fax 0233.232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 06.06.2024.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Grumazesti, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 1, judetul Neamt, telefon 0233.786.059, fax 0233.786.364, e-mail: primariagrumazestineamt@yahoo.com, cod fiscal 2614198. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Teren identificat cu sola 31, parcela 712 al comunei Grumazesti, in suprafata de 152 mp, teren curti constructii, situat in sat Topolita, comuna Grumazesti, F.N., judetul Neamt, apartinand domeniului privat al Comunei Grumazesti, conform H.C.L. Grumazesti nr. 63/30.05.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: prin cerere scrisa, transmisa prin mijloace electronice sau depusa in format fizic inregistrata la Comuna Grumazesti -Registratura. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Comuna Grumazesti -Registratura, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 30, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: Gratuit. 3.4.Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 19.06.2024, ora 10.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 28.06.2024, ora 14.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Grumazesti -Registratura, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 30, judetul Neamt, cod postal 617235. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: 1 exemplar original, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 01.07.2024, ora 11.00, Comuna Grumazesti, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 30, judetul Neamt, cod postal 617235. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Tribunalul Neamt, Piatra-Neamt, Bd. Decebal nr. 5, judetul Neamt, cod postal 610012, telefon 0233.212.717, fax 0233.232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 06.06.2024.
1. Informatii generale privind concedentul, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Orasul Negresti, cu sediul in orasul Negresti, Str. N. Balcescu nr. 1, judetul Vaslui, telefon/fax 0235/457.679, e-mail: inforpnegresti@gmail.com, cod fiscal 13407333. 2. Informatii generale privind obiectul concesiunii, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie concesionat: Teren intravilan in suprafata de 35 mp, situat in orasul Negresti, Str. Decebal nr. 5, ce apartine domeniului public al Orasului Negresti, judetul Vaslui, identificat prin Cartea Funciara Nr. 73695 Negresti, Nr. Cadastral 73695, conform H.C.L. Orasul Negresti nr. 49/28.05.2024 si temeiul legal O.U.G. nr. 57/03.07.2019 privind Codul Administrativ, pentru realizarea unei constructii provizorii in vederea desfasurarii de activitati conexe serviciilor medicale referitoare la sanatatea umana. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, la sediul institutiei, Serviciul Juridic. 3.2. Denumirea si adresa serviciului/ compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Serviciul Juridic, din cadrul Orasului Negresti, Negresti, Str. N. Balcescu nr. 1, judetul Vaslui. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul: 50 Lei/exemplar, se achita cu numerar la Casieria Serviciului Impozite si Taxe Locale din cadrul Orasului Negresti. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 12.06.2024, ora 14.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 20.06.2024, ora 14.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Compartimentul Registratura, Orasul Negresti, Negresti, Str. N. Balcescu nr. 1, judetul Vaslui. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 21.06.2024, ora 11.00, Orasul Negresti, Negresti, Sala Mare, parter, Str. N. Balcescu nr. 1, judetul Vaslui. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Vaslui, Vaslui, Str. Stefan cel Mare nr. 54, judetul Vaslui, telefon/fax 0235/311.582, e-mail: tr-vaslui@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 29.05.2024.
 Peste un sfert dintre pensionarii ieșeni încasează indemnizații sociale
17/06/2024 23:32

Numărul total al beneficiarilor de indemnizaţie socială pentru pensionari a fost, la Iasi, luna trecută, de 44.323 (cu 212 mai mic fată de prima zi a anului in curs), reprezentand 27,7% din numărul total ...

 Ieșenii au dat năvală la un spectacol inedit Van Gogh
17/06/2024 21:35

Timp de trei luni, iesenii au ocazia să se bucure de lucrările celebrului artist olandez Van Gogh, care vor putea fi admirate intr-un cadru inedit. Un cort de 450 de metri pătrati va găzdui, la Iasi, specta ...

 Societatea civilă cere autorităților „foaie de parcurs” pentru Autostrada Unirii!
17/06/2024 21:32

* cu un decalaj la nivelul Studiului de Fezabilitate de doi ani, sectiunea Ungheni - Iasi - Motca, in lungime de 93,27 km, este cea mai intarziată dintre toate loturile Autostrăzii Unirii, aflandu-se in acest ...

 Trei persoane au murit, iar alte 60 au scăpat ca prin minune de o tragedie
17/06/2024 21:28

Lunea neagră pe şoselele din judeţ, ieri, 17 iunie, cu trei morti si alte cateva zeci de persoane care s-au salvat doar printr-un miracol. Nu la fel de norocos a fost un candidat AUR la Primăria comunei Al. ...

Caz de sclavie la Botoșani: Minori exploataţi prin muncă, puşi să stea ore în şir în genunchi şi bătuţi
17/06/2024 18:51

Cel puţin cinci minori au fost exploataţi prin muncă, puşi să stea ore in şir in genunchi şi bătuţi, la o fundaţie din Botoşani, in perioada 2022 – 2024. Victimele erau obligate de cateva ori pe s ...

Victimele exploziei de la Botoșani sunt în stare gravă
17/06/2024 16:30

Starea celor doi răniţi in explozia de la Botoşani şi care au fost aduşi la Spitalul Clinic de Urgenţă Bucureşti (Floreasca) rămane gravă, insă aceştia respiră spontan, fără necesar permanent de ...

  Cireșele, amenințate de ploaie și grindină
17/06/2024 13:50

În fiecare an, ciresele reprezintă unul dintre cele mai asteptate fructe ale sezonului cald. Dulci, zemoase si pline de savoare, sunt vedetele verii, bucurandu-se de o popularitate deosebită atat printr ...

Maraton muzical la Palatul Culturii din Iași
17/06/2024 13:05

 Complexul Muzeal National „Moldova” Iasi continuă seria Concertelor la Palat, organizate in colaborare cu prestigioase institutii iesene: Opera Natională Romană Iasi, Filarmonica „Mol ...

Zilele Medicale „Vasile Dobrovici”, eveniment de referință pentru Iași
17/06/2024 12:58

În perioada 20-22 iunie, Iasul va fi gazda unui eveniment medical de mare importantă - Zilele Medicale „Vasile Dobrovici”. Manifestarea va reuni specialisti de renume din domeniul obstetricii ...

Excelența educațională la Iași. Au început înscrierile la CJEX
17/06/2024 12:37

La Iasi, Centrul Judetean de Excelentă (CJEX) continuă să inspire si să sustină tinerii cu potential exceptional. Înfiintat prin Ordinul Ministerului Educatiei si Cercetării in noiembrie 2020, CJEX ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei