BREAKING - Zelenski anunță că a început contraofensiva Ucrainei: mesaj direct pentru Vladimir Putin

000000   05500

Dimensiune font:

| 11-06-2023 12:46

Preşedintele Volodimir Zelenski a recunoscut sâmbătă că armata sa este angajată ”în operaţiuni contraofensive şi defensive”, la o zi după ce liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, a declarat că iniţiativa mult lăudată a Kievului de a recuceri teritoriul este în plină desfăşurare, transmite Reuters, informează News.ro.
Dar liderul ucrainean nu a dezvăluit detalii, spunând reporterilor să transmită lui Putin că generalii săi sunt optimişti.

 

Zelenski a ridicat din umeri la o conferinţă de presă, când a fost întrebat despre comentariile lui Putin de vineri, potrivit cărora Kievul şi-a început contraofensiva, dar nu a făcut niciun progres.

”În Ucraina au loc acţiuni contraofensive şi defensive, dar nu voi spune în detaliu în ce stadiu se află”, a spus Zelenskiy, enumerând după nume cei mai buni membri ai armatei ucrainene.

"Ei (generalii) sunt cu toţii într-o dispoziţie pozitivă. Transmite asta lui Putin", a spus el zâmbind, stând alături de prim-ministrul canadian, Justin Trudeau, aflat în vizită.

El a spus că comentariile lui Putin cu privire la contraofensivă au fost ”interesante... Este important ca Rusia să simtă mereu acest lucru: că nu mai au mult timp, în opinia mea”.

Rușii anunță că deja a început contraofensiva
Ministerul rus al Apărării a declarat sâmbătă că forţele ucrainene au făcut în ultimele 24 de ore încercări ”nereuşite” de a ataca în regiunile de sud Doneţk şi Zaporojia -- două zone supuse luptelor grele.

Ministerul a menţionat şi Bahmut, oraşul din estul Ucrainei despre care Moiscova a afirmat că a fost capturat luna trecută după 10 luni de bătălii aprige.

Reuters nu a putut verifica independent situaţia de pe câmpul de luptă.

În mesajul său video de noapte, Zelenski a oferit din nou câteva detalii în timp ce a îndemnat trupele să continue să lupte.

”Mulţumesc tuturor celor care îşi menţin poziţiile şi celor care avansează”, a spus el, invocând fronturile de est şi de sud, unde luptele sunt cele mai intense.

Statul major al Ucrainei a declarat că forţele sale au respins atacurile inamice în jurul Bahmut şi a oraşului de mult asediat Marinka.

Forţele ruse, ”continuă să sufere pierderi grele pe care încearcă să le ascundă”, a anunţat statul major.

Generalul Oleksander Sirski, comandantul forţelor terestre care deţine controlul operaţional al contraofensivei, a postat pe reţelele de socializare o imagine cu o explozie despre care a spus că este un grup de soldaţi ruşi distrus lângă Bahmut.

Purtătorul de cuvânt al armatei ucrainene Serhi Cerevati a raportat noi progrese lângă Bahmut.

"Încercăm... să efectuăm lovituri asupra inamicului, contraatacăm. Am reuşit să avansăm până la 1.400 de metri pe diferite secţiuni ale frontului", a spus Cerevati.

Ucraina a declarat de luni de zile că plănuieşte o contraofensivă majoră. Dar a negat că operaţiunea principală a început. Cu puţine rapoarte independente din primele linii, a fost dificil de evaluat starea luptei.

Ministerul Apărării al Marii Britanii a declarat că în ultimele 48 de ore Ucraina a desfăşurat operaţiuni ”semnificative” în mai multe părţi de est şi de sud, apărarea rusă fiind spartă pe alocuri.

"În unele zone, forţele ucrainene au făcut probabil progrese bune şi au pătruns în prima linie de apărare rusă. În altele, progresul ucrainean a fost mai lent", se spune, caracterizând, de asemenea, performanţa armatei ruse ca fiind mixtă.

”Unele unităţi (ruseşti) desfăşoară probabil operaţiuni de apărare credibile, în timp ce altele s-au retras într-o oarecare dezordine, pe fondul rapoartelor crescute privind victimele ruseşti, în timp ce se retrag prin propriile câmpuri minate”.

Contraofensiva Ucrainei este de aşteptat să folosească mii de trupe care au fost antrenate şi echipate de Occident, dar Rusia a construit fortificaţii uriaşe în teritoriul ocupat pentru a se pregăti, în timp ce Kievului îi lipseşte şi supremaţia aeriană.

Sudul este văzut ca o prioritate strategică cheie pentru un impuls ucrainean care ar putea viza recucerirea celei mai mari centrale nucleare din Europa şi tăierea podului terestre rusesc către peninsula ocupată a Mării Negre din Crimeea, împărţind forţele ruse.

Analistul militar ucrainean Oleksi Hetman a declarat pentru NV Radio că evenimentele din ultimele zile au fost doar paşi iniţiali.

”Ceea ce se întâmplă acum ar putea fi numit ”recunoaştere în luptă”, prima etapă a ofensivei. Era imposibil să progresăm în profunzime. Scopul a fost să verificăm apărările inamicului. Să aşteptăm câteva zile şi să vedem”, a spus Hetman. 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Rupere de nori pe Valea Prahovei: După viitura de ieri, azi Sinaia s-a umplut de apă; probleme mari în zona gări
06/05/2024 23:19

O ploaie torenţială, care a durat aproximativ o jumătate de oră, s-a abătut, luni, in zona staţiunilor de pe Valea Prahovei. La Sinaia a fost nevoie de intervenţia pompierilor, după ce o stradă a fost ...

Ucrainenii căutaţi în Munţii Maramureşului, găsiţi pe o stâncă de unde nu se mai puteau deplasa
06/05/2024 23:10

Cei doi cetăţeni ucraineni care erau căutaţi in Munţii Maramureşului au fost găsiţi de salvamontişti pe o stancă, de unde nu mai puteau nici să coboare, nici să se intoarcă pe creastă. Ei au fost ...

Ucraina, zonă de testare pentru Inteligența Artificială: Cea mai bună zonă de testare pentru AI F-16
06/05/2024 22:55

Cea mai bună zonă de testare pentru acest AI F-16 este Ucraina. Rusia nu poate spune că soldatii NATO intervin in război. Comandantul marinei americane Frank Kendall a zburat cu un F-16 controlat de inteli ...

Demonstrație de forță a Rusiei - Localitate distrusă dintr-o singură lovitură
06/05/2024 22:38

Rusia a atacat pentru prima dată regiunea Harkov cu o bombă aeriană FAB-1500 modificată. "Totul in jurul nostru s-a cutremurat de parcă ar fi inceput un cutremur. Intreaga stradă a fost distrusă dintr-o ...

Firma care a produs fregatele României revine la București într-un moment critic pentru Forțele Navale Române
06/05/2024 22:22

Firma BAE Systems din Marea Britanie, cea care a produs fregatele Regele Ferdinand si Regina Maria, isi anuntă prezenta la salonul BSDA 2024 de la Bucuresti, intr-un moment critic pentru Fortele Navale ale Rom ...

Motivul pentru care Gigi Becali a renunţat să mai facă politică
06/05/2024 20:21

Gigi Becali a dezvăluit care este motivul pentru care a decis să renunte la politică. Latifundiarul era la un pas de a-si inscrie partidul, insă a luat decizia de a nu o mai face. In cadrul unei interventi ...

Ultimă oră: Vladimir Putin a ordonat efectuarea de exerciții nucleare la granița cu Ucraina
06/05/2024 18:36

Preşedintele rus Vladimir Putin a dispus organizarea "in viitorul apropiat" a unor exerciţii nucleare la care vor participa in special trupe poziţionate in apropiere de Ucraina, drept răspuns la "ameninţă ...

Rusia a declanșat nebunia! Va fabrica în 2024 mai mult armament ca toate statele NATO la un loc
06/05/2024 18:19

Rusia va trebui să-şi mărească arsenalul de rachete pentru a descuraja Occidentul, in contextul in care Moscova este acum in confruntare deschisă cu SUA şi aliaţii lor, a declarat luni un diplomat rus, r ...

Un nou val de aer rece lovește România. Temperaturile scad brusc
06/05/2024 12:18

După cateva zile cu soare si temperaturi asemănătoare unei zile călduroase de vară, vine din nou frigul in Romania. Un val de aer rece loveste tara noastră, anuntă meteorologii. Potrivit acestora, ast ...

Controversatul caz al copacului care ar merge singur prin pădure: ce au demonstrat studiile științifice
06/05/2024 08:33

In inima pădurilor tropicale umede din America Centrală si de Sud, o poveste fascinantă a captivat călătorii: legenda unui copac aparent rătăcitor prin junglă. Acest copac enigmatic, cunoscut sub numele ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei