Căminele pentru persoane vârstnice nu vor mai putea fi afaceri cu profit/ Statul schimbă legea și le transformă în întreprinderi sociale

000000  ultima-ora-480x330

Dimensiune font:

| 19-09-2023 20:27

 batrani pensie azil

Ministerul Muncii pregătește o schimbare importantă pentru cei care se ocupă de administrarea căminelor de îngrijire a persoanelor vârstnice. Modificarea îi vizează pe cei care administrează aceste cămine prin intermediul unor societăți comerciale cu scop lucrativ. Mai exact, îi lasă fără aproape tot profitul obținut, pentru că vor fi nevoiți să reinvestească 90 la sută din profit în dezvoltarea serviciului social.

Potrivit ministerului Muncii, care a pus în transparență publică modificările legislative în perioada 8-17 septembrie, unul dintre articole vizează o schimbare a legii asistenței sociale 292/2011:


”Art. 37. (1) Furnizorii de servicii sociale sunt:

a) persoane juridice de drept public, care au atribuţii stabilite prin lege privind acordarea serviciilor sociale;
b) persoane fizice sau juridice de drept privat, cu sau fără scop lucrativ, care au prevăzute în actul de înfiinţare/statut acordarea de servicii sociale așa cum sunt clasificate în Nomenclatorul serviciilor sociale;
(2) Furnizorii de servicii sociale prevăzuți la alin.(1) pot fi:

a) serviciile publice de asistență socială cu personalitate juridică;
b) unitatea administrativ-teritorială, prin primărie, pentru serviciile publice de asistență socială organizate ca un compartiment funcțional în aparatul de specialitate al primarului;
c) asociațiile de dezvoltare intercomunitară înființate de mai multe unități administrativ teritoriale în vederea furnizării în comun a serviciilor publice de asistență socială și/sau a serviciilor sociale;
d) structuri specializate ale administrației publice centrale;
e) asociațiile, fundațiile și federațiile;
f) cultele recunoscute în România;
g) formele de exercitare independentă, în condiții de liberă practică, ale profesiei de asistent social, prevăzute la art.9 din Legea nr.466/2004 privind Statutul asistentului social, cu modificările și completările ulterioare;
h) persoanele fizice autorizate în condiţiile legii;
i) întreprinderile sociale atestate în baza prevederilor art.8 alin.(1) din Legea nr.219/2015 privind economia socială, cu modificările și completările ulterioare.
(3) Toți furnizorii de servicii sociale, atât publici cât și privați, sunt obligați să respecte prevederile legislative, aplicabile serviciilor sociale furnizate.”

Iar în expunerea de motive a proiectului, este menționată și „revizuirea criteriilor de acreditare a persoanelor juridice care doresc să obțină calitatea de furnizori de servicii sociale, vizând în principal interzicerea prestării serviciilor sociale de către operatorii economici cu scop lucrativ, cu excepția celor care sunt întreprindere socială.”

Un cititor Economedia, care reprezintă o societate comercială ce administrează un cămin pentru persoane vârstnice cu 17 beneficiari este nemulțumit de noile prevederi.

„Oferim servicii sociale în România de 8 ani. În această perioadă ne-am dezvoltat și am oferit servicii fără a încălca legislația în vigoare, am încercat să fim cât mai buni. Recunoaștem că scopul este unul social, dar ca și orice om, dorim sa creștem, să ne dezvoltăm și totodată să câștigăm mai mult și nu ne este rușine să spunem că dorim să obținem profit. Practic, prin această modificare nu va mai putea oferi servicii sociale nicio societate comercială din România care dorește sa obțină profit!”, ne-a spus citititorul Economedia, care nu a dorit să își facă publică identitatea.

El se teme că schimbările avute în vedere de autorități i-ar putea desființa afacerea dacă societățile comerciale nu vor mai putea administra cămine pentru îngrijirea vârstnicilor.

Conform Registrului electronic unic al serviciilor sociale la data de 6 septembrie 2023, erau 3.788 furnizori de servicii sociale acreditați, din care furnizori publici 1.535, respectiv 2.253 furnizori privați (1.666 organizații neguvernamentale; 165 culte recunoscute de lege; 422 operatori economici cu scop lucrativ, în condiții speciale, prevăzute de lege), a precizat ministerul Muncii într-un răspuns pentru Economedia.


În cele 402 cămine de batrâni ale Asociațiilor și Fundațiilor sunt 15.788 de locuri, cele 225 de societăți comerciale au 10.107 locuri, iar în cele 120 cămine publice sunt 1.076 de locuri.

Cititorul Economedia care spune că vrea și profit din afacerea pe care o administrează estimează că în cele peste 200 de societăți comerciale care administrează cămine de bătrâni lucrează circa 5.000 de angajați.

Modificările din lege, spun surse din ministerul Muncii pentru Economedia, nu duc însă la închiderea societăților respective, ci sunt prevederi din legea 219/2015 privind economia socială care sunt acum transpuse și în altă lege.

Potrivit surselor citate, „nu se desființează nimic ca efect al actului normativ. Se intenționează să fie introdusă o normă tranzitorie ca licențele în vigoare să continue până la data expirării. Ulterior își pot schimba forma de organizare din Societăți (Comerciale) în Întreprinderi Sociale. Particularitatea în cazul întreprinderilor sociale e că se impune, prin lege, ca 90% din profitul realizat e să fie reinvestit în scopul dezvoltării serviciului social. Este un model european care a funcționat cu succes în țările de lângă noi. Totuși vorbim despre un domeniu în care activitatea nu e neapărat un business ci mai degrabă o vocație în care primează grija față de ceilalți.”

Cititorul Economedia, administrator de cămin privat, este însă de altă părere: „În toată lumea există cămine de batrâni administrate de societăți private sau fonduri de investiții. Acolo nu se pune problema de profit? Fără profit cine va mai face noi investiții? Ne bazăm pe Biserică și ONG care se bazează pe subvenții și donații pentru a putea îngriji bătrânii?”

Tot el mai spune că trebuie să se schimbe și atitudinea echipelor de control pentru ca situația din căminele cu probleme să se îmbunătățească. „La ce ajută atâtea proceduri si registre?, am întrebat. Am primit următorul răspuns (de la un reprezentant AJPIS): Și când venim în control la ce vreți să vă controlăm? Niciodată, nici la ultimele controale din iulie și august nu s-au dus să pună mâna pe un bătrân, să verifice ce este cu el!”

Proiectul de lege va fi dezbătut public în perioada următoare, iar după includerea modificărilor care ar putea fi făcute, documentul va ajunge în ședința de guvern, cu avizele necesare și de la celelalte instituții. 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

05:36

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Descoperirea terifiantă făcută de arheologi în casa lui Hermann Goring, prietenul lui Adolf Hitler: „Am fost complet șocați“
01/05/2024 21:52

Schelete infiorătoare, cu membre lipsă, au fost găsite in „Barlogul Lupului", unde a locuit candva un apropiat de top al lui Hitler, relatează The Sun. Arheologii germani si polonezi au făcut această d ...

Armele ghidate de precizie ale SUA cad rând pe rând pradă războiului electronic al Rusiei. „După șase săptămâni, eficiența a scăzut la doar 6 %“
01/05/2024 21:11

O altă armă americană ghidată de precizie a fost aparent paralizată de războiul electronic rusesc, a declarat un oficial al Pentagonului. Munitia, care a fost rapid dezvoltată si transportată in Ucrain ...

NATO se pregătește de invazia Rusiei: are loc cel mai mare exercițiu militar de aproape 40 de ani, cu 90.000 de oameni
01/05/2024 19:20

 Romania participă cu 2.300 de militari şi 220 de mijloace tehnice la un exerciţiu multinaţional organizat, in luna mai, de Comandamentul Forţelor Terestre ale SUA in Europa şi Africa. SWIFT RESPONSE ...

Ce pensie va avea Klaus Iohannis. „Are 42 de ani de muncă și 10 de președinție”
01/05/2024 16:13

Preşedintele Klaus Iohannis a depus cererea de pensionare de la Colegiul National „Samuel von Brukenthal” din Sibiu, lucru deja confirmat de Administraţia Prezidenţială. Preşedintele Klaus Iohannis ur ...

Cum s-au îmbogățit peste noapte sute de mii de români în anii sărăciei crunte. „Am vândut o vacă și am băgat banii acolo”
01/05/2024 15:31

Cum s-au imbogătit peste noapte sute de mii de romani in anii sărăciei crunte. „Am vandut o vacă si am băgat banii acolo” Sute de mii de familii din Romania s-au imbogătit in anii 90, la scurt timp d ...

Primarul din Băile Herculane spune că taxa de stațiune pe care o plătesc turiștii este prea mică
29/04/2024 19:13

Turistii care vizitează statiunea Băile Herculane de 1 Mai si de Pasti vor fi nevoiti să plătească o taxă de statiune. Primarul Cristian Miclău a declarat la Radio Romania Resita că valoarea actuală a ...

Curtea Penală Internaţională se pregăteşte să emită mandate de arestare pe numele unor oficiali israelieni şi Hamas
29/04/2024 12:05

Curtea Penală Internaţională (CPI) se pregăteşte să emită mandate pe numele liderilor israelini şi Hamas in legătură cu Războiul din Faşia Gaza, declară cinci oficiali israelieni şi străini, re ...

Prinţul Paul Phillipe al României a fost depistat de către poliţişti într-un resort din Malta
29/04/2024 07:42

Prinţul Paul Phillipe al Romaniei a fost depistat intr-un resort, in urma activităţilor de cooperare intre Poliţia Romană şi Poliţia din Malta, au precizat surse judiciare, duminică pentru News.ro. Fa ...

Dana Nălbaru și Dragoș Bucur au început munca pământului:
29/04/2024 00:07

Toată lumea ii admiră pentru viata simplă pe care au ales să o ducă la tară, departe de cosmopolitul Bucuresti. Dana Nălbaru si Dragos Bucur se bucură de tihna de la sat, dar aceasta vine si cu un pret, ...

Lapte contrafăcut cu sodă caustică și apă oxigenată în Italia. Producătorii încercau să prelungească termenul de valabilitate
29/04/2024 00:04

Autoritătile italiene au efectuat recent o operatiune majoră care a vizat sectorul produselor lactate. Trei companii producătoare au fost acuzate că au incercat, prin diverse metode, să prelungească terme ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei