Factura la energie. Negrescu: Sunt multe semne de întrebare în legătură cu ce se va întâmpla în 2023!

15

Dimensiune font:

| 16-01-2023 14:07
Analistul Adrian Negrescu a vorbit, în cadrul interviurilor DCNews, despre problemele din energie, despre deciziile adoptate de autoritățile românie, despre plafonarea prețurilor.

”Suntem într-o economie interconectată cu cea europeană, inclusiv din perspectiva energiei, acționăm într-o piață comună energetică europeană, așa încât cel puțin din perspectiva prețurilor nu puteam face mare lucru”,, a precizat de la bun început analistul financiar.

Ce se putea face și nu s-a făcut

În opinia lui, ”ce puteam face în 2022 și nu am făcut este să creștem producția de energie și să ne securizăm, practic, contractele, între producătorii români de energie și companiile românești, industria autohtonă, în așa fel încât să nu fim dependenți de importurile de energie de gaze la nivelul la care am fost în 2022. Puteam să ne pregătim mai bine pentru această criză energetică de care ne-am lovit, bineînțeles pe fondul războiului din Ucraina. Se putea sprijini mai mult industria autohtonă, pentru a proteja, practic, lanțurile vitale din economia românească.

Puteam să luăm niște măsuri inclusiv pe linia de trading, astfel încât să nu ne trezim că așa-numiții băieți deștepți acumulează miliarde, iar noi nu facem decât să asistăm la ceea ce se întâmplă în piață și acționăm, practic, în al 13-lea ceas. Puteam să anticipăm niște probleme. Pentru asta aveam nevoie de niște mecanisme foarte bine puse la punct pe linie economică, de fiscalitate.

Ultima OUG arată că acționăm târziu

Ultima Ordonanță de Urgență pare că schimbă paradigma. Dacă până acum Guvernul era cu fața spre marele capital și cu spatele către micul contribuabil, către cetățeni, acum sunt avantajați chiriașii, se simplifică procedurile în cazul plafonării/compensării, în schimb sunt suprataxate compania OMV și altele.

Se întâmplă acest lucru pentru că, din păcate, nu avem o strategie în acest domeniu energetic, nu am reușit în toți acești ani de când ne aflăm în această piață liberă la nivel european, să avem o strategie, să susținem producătorii europeni de energie, indiferent că vorbim de energie electrică, de gaze, de carburanți și să avantajăm din punctul de vedere al prețurilor pe consumatorii români. În acest condiții, concluzia este că se iau decizii de pe o zi pe alta, care avantajează un segment, dar dezavantajează pe altul. Din păcate, nu știm să luăm decizii care să vină în folosul economiei în ansamblul ei și, ca un rezultat, prețurile din sectorul energetic, să scadă.

Să nu uităm că, în ultimă instanță, no asigurăm 80% din producția internă și, desigur, ar fi trebuit să avem prețuri mai mici pentru populație, pentru agenții economici din țară, să încercăm să găsim o formulă în așa fel încât să ne avantajăm economia prin prisma tarifelor și a competitivității pe care accesul la resursele energetici românești ar trebui să o impună. Iar această ultimă Ordonanță dată de Guvern arată un lucru. Și anume că acționăm după ce se întâmplă niște lucruri. Am avut profiturile uriașe înregistrate de jucătorii din energie. Da, trebuiau impozitate, dar nu așa am făcut-o, nu de pe o zi pe alta. Nu poți să vii pe 28 decembrie și să spui să începând din 1 ianuarie se introduce o suprataxă în sistemul de energie”, spune Adrian Negrescu.

Așa s-a întâmplat și cu populația

”Așa s-a întâmplat și cu populația. Oamenii s-au trezit cu diverse plafoane de consum, cu diverse restricţii, care au bulversat o mare parte dintre consumatori. Oamenii nu au ştiut ce să facă, au fost multe variante, de declaraţii, de diverse acţiuni pe care trebuiau să le facă pentru a beneficia de un lucru absolut esenţial, de ajutorul statului ca să îşi plătească facturile la energie.

Această bulversare a sistemului de energie este de natură să ne afecteze din punct de vedere economic, din punct de vedere al competitivităţii, inclusiv în 2023. Cu această plafonare nu am rezolvat problema. Preţurile continuă să crească pe zona de energie.

Dacă ne uităm în comparatorul de preţuri din zona energiei electrice, de exemplu, vedem că toate companiile merg cu preţuri de la 4 lei pe kwh în sus. Sunt şi preţuri chiar de 17 lei pe kwh. Diferenţa până la preţul plafonat de 1,3 lei kwh va trebui susţinută de statul român. Are statul român aceşti bani pentru a face acest lucru? În condiţiile în care în legea bugetului nu sunt prevăzuţi banii pentru acest demers. Sunt multe semne de întrebare în legătură cu ce se va întâmpla în 2023!”, a subliniat Adrian Negrescu.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
DONGFENG prezintă 22 de modele electrificate la Salonul Auto de la Beijing
28/04/2024 13:29

 Peste 700 de expozanti sunt prezenti pană pe 4 mai la Salonul Auto de la Beijing, unul dintre cele mai mari evenimente de profil din lume. Printre ei se numără si Dongfeng, pregătit cu o gamă impresi ...

Omul de la care a venit expresia 'Să moară Cibilan'. Istoria neștiută a personajului din spatele zicalei
28/04/2024 12:35

In agitatii anilor '80, cand subteranele municipiului Bucuresti erau locuite de personaje controversate si temute, un nume strălucea printre toate, acela al lui Cibilan. Considerat ultimul "haiduc" al Capital ...

Zelenski i-ar fi 'păcălit' pe americani într-un moment crucial (The Washington Post)
28/04/2024 11:39

Estimările privind presupusele pierderi ale Fortelor Armate ale Ucrainei, exprimate in luna februarie de către presedintele tării Volodimir Zelenski, ar fi putut fi diminuate in mod semnificativ, informează ...

„Sistemele Patriot nu sunt soluția magică pentru Ucraina”, avertizează șeful Pentagonului
28/04/2024 00:16

Secretarul Apărării al SUA a avertizat că livrarea de sisteme Patriot către Ucraina nu este motiv să ne culcăm pe o ureche. El a atras atentia că aceste sisteme nu sunt „glontul fermecat”. „SUA vo ...

Pericol în Vrancea: o autocisternă plină cu etanol s-a răsturnat pe E85. Șoferul a murit
28/04/2024 00:11

Autocisterna incărcată cu etanol s-a răsturnat in judetul Vrancea, pe E85, in zona orasului Mărăsesti. Patru echipaje din cadrul ISU Vrancea intervin cu două autospeciale de interventie, o autospecială ...

Cum scăpăm definitiv de furnici cu doar trei ingrediente ieftine și eficiente pe care le avem la îndemână
28/04/2024 00:09

Furnicile pot fi un dăunător enervant imediat ce incepe vremea mai caldă, dar le puteţi tine la distantă cu usurintă, fără a fi nevoie să folosiţii substante chimice toxice. Un expert in curăţenie s ...

Ingredientele pe care trebuie să le pui în apa ouălelor de Paște, pentru ca să nu se mai spargă. Se regăsesc în bucătăria fiecărei gospodine
28/04/2024 00:06

Au mai rămas doar cateva zile pană cand romanii vor celebra Pastele, una dintre cele mai importante sărbători din calendarul ortodox. Gospodinele sunt cu pregătirile in toi, astfel că ouăle rosii, pasca, ...

După Slănic, se întâmplă la Cluj: o stradă a luat-o la vale
28/04/2024 00:04

O bucată dintr-o stradă s-a surpat peste noapte, pe o portiune de aproximativ 20 de metri, la Cluj-Napoca. Cu doar o săptămană inainte, locuitorii au alertat autoritătile cu privire la riscul de surpare a ...

Economia Rusiei este „atât de afectată de războiul din Ucraina, încât nu-și poate permite nici să câștige și nici să piardă”
27/04/2024 18:34

Economia Rusiei nu isi poate permite să castige sau să piardă războiul din Ucraina, spune un specialist in domeniu. Asta pentru că Rusia nu poate să suporte costurile de reconstructie si securizare a Ucra ...

România, evitată de transportul de arme americane către Ucraina. Traseul-surpriză ales în detaliu de SUA prin Europa
27/04/2024 17:20

Pentagonul pregăteste mult timp livrările de munitie către Ucraina, iar armele americane au un traseu bine stabilit prin Europa pentru a ajunge in posesia trupelor ucrainene. In urma aprobării de la Washin ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei