Germania: Recolta este in siguranta, culegatorii romani nu

00000  Scandal 225x150 Thumbnail

Dimensiune font:

| 24-04-2020 17:37

 Situatia dificila a muncitorilor romani care ajuta la strangerea recoltei in Germania este analizata pe larg in emisiunea "Panorama", transmisa de postul public german ARD.

Echipe de lucru mici de doua-trei persoane, dormitoare pentru un singur muncitor sezonier, maxim doi cand este vorba de membri ai aceleiasi familii. Acestea sunt prevederile stricte din conceptul de siguranta a muncii in agricultura, adoptat la 16 aprilie in Germania, ca reactie la pandemia de coronavirus.

Suna bine, dar este de multe ori foarte departe de realitate, dupa cum au constatat jurnalistii de la televiziunea germana ARD, care s-au ocupat pe larg in emisiunea "Panorama" de situatia lucratorilor veniti din sud-estul Europei pentru a ajuta la stransul recoltei in mai multe landuri germane. Este vorba mai ales de sezonieri din Romania.

1800 de astfel de doritori de munca agricola in Germania s-au inghesuit recent pe aeroportul din Cluj Napoca pentru a se imbarca spre Republica Federala. Ambasada Romaniei la Berlin s-a plans intr-o scrisoare ca autoritatile romane nu ar fi primit nicio informatie in acest sens de la guvernul german. Instiintarea ar fi venit doar din presa germana. Guvernul german nu neaga acest lucru, dar spune ca: "Acum sunt informati toti factorii implicati. Sunt instiintate aeroporturile si companiile aeriene, care alaturi de Guvernul Romaniei si de Ministerul Transporturilor au distribuit acum directivele corespunzatoare", a declarat, la ARD, ministra germana a Agriculturii, Julia Klockner.

Muncitorii sezonieri romani - salvatorii recoltei

De nu mai putin de 350 de lucratori romani are nevoie fermierul Rudolf Behr din Saxonia Inferioara, care fara ei s-ar vedea in situatia in care legumele sa nu poata fi recoltate si livrate magazinelor. Behr spune ca, pe langa pierderile sale financiare provocate de eventuala distrugere a recoltei, ar mai fi si o risipa uriasa de alimente. El se bucura ca poate beneficia in continuare de serviciile muncitorilor sezonieri romani si se straduieste sa respecte toate masurile de protectie, pentru a nu periclita sanatatea acestora si soarta recoltei.

Fermierul german a inchiriat camere la hoteluri si stabilimente similare, a apelat la servicii de gastronomie, a instalat containere igienice, a infiintat la toate punctele sale de lucru unitati de vanzare, pentru ca romanii veniti la munca sa-si poata cumpara de acolo toate produsele necesare, la preturi normale, nefiind nevoiti sa mearga la cumparaturi la supermarket, expunandu-se astfel pericolului infectarii cu coronavirus.

Haos in aplicarea regulilor

Dar nu toti fermierii procedeaza precum Rudolf Behr. Echipa ARD s-a deplasat in landul Renania Palatinat, unde lucreaza numerosi sezonieri veniti din Romania. Jurnalistii germani au stat de vorba cu acestia. Asa au aflat ca romanii lucreaza in grupuri de pana la 45 de persoane, fara sa primeasca masti de protectie. Mai mult decat atat, de la locurile de cazare la camp sunt transportati intr-o remorca in grupe de 40 pana la 70 de persoane. Dorm cate trei intr-o camera stramta de baraca, la fel ca inaintea epidemiei de coronavirus. In plus, sunt nevoiti sa mearga la cumparaturi la supermarket, pentru ca la magazinele de la ferme produsele ar costa de trei ori mai mult. Protectie speciala? Nici vorba!

Fermierii interpreteaza, se pare, diferit regulile emise de guvernul german. Ele ar fi valabile, in ochii unora, doar pentru muncitorii adusi in Germania dupa data de 2 aprilie, la care Berlinul a anuntat primele reglementari in acest sens: 14 zile de carantina pentru lucratorii nou-veniti si grupuri de lucru de pana la 20 de persoane. Dar 20.000 de sezonieri erau deja la fermele germane inainte de 2 aprilie. Protectia lor nu mai conteaza? Mai ales ca oficiile de sanatate regionale recomanda ca regulile de igiena sa fie aplicate si dincolo de cele 14 zile de carantina. Este, insa, vorba doar de recomandari, fara putere de lege.

O "farsa", "protectie doar pe hartie", pentru "oameni de mana a doua"

Ministra germana a Agriculturii, Julia Klockner, de la CDU, nu crede ca ar exista un pericol special: "Vin muncitori care decid singuri unde anume in Europa doresc sa munceasca, pentru a castiga bani", a declarat ea pentru ARD.

Altfel se vad lucrurile din mai multe sfere ale societatii germane. Purtatorul de cuvant al ecologistilor germani in Bundestag, Friedrich Ostendorff, el insusi fermier, spune ca "masurile ministrei Agriculturii nu sunt altceva decat o farsa. Dau sentimentul sigurantei, acolo unde nu exista niciun fel de siguranta. Acest mod de operare iresponsabil este platit uneori cu sanatatea de catre lucratori".

Sociologul Stefan Sell, profesor la Universitatea Koblenz, considera de asemenea ca acest concept de securitate elaborat de ministerele Muncii si Agriculturii ar functiona doar pe hartie, ar fi "o tentativa de a le da oamenilor un fel de calmante, prin masuri politice simbolice, deoarece, la ferme, ce sta scris pe hartie nu poate fi desigur si implementat".

Szabolcs Sepsi, responsabil pentru muncitorii sezonieri la Federatia Sindicala Germana, spune ca lucratorii sezonieri ar fi tratati ca niste "oameni de mana a doua". El critica faptul ca se stia dinainte, din anii numerosi de experiente directe pe camp la stransul recoltei, ca regulile nu se pot aplica acolo. "Este periclitata astfel sanatatea muncitorilor", acuza el.

"O porcarie"

Rudolf Behr, fermierul care se straduieste sa aplice la litera toate reglementarile oficiale, se asteapta sa aiba din aceasta cauza costuri suplimentare de 1,2 milioane de euro. Va reusi sa-si recupereze investitia? Greu! Pentru ca, daca alti fermieri nu respecta aceste reguli, se produce practic o incalcare a legii concurentei, ei profitand astfel de costurile reduse. "O porcarie", conchide fermierul Behr.

Iar la supermarketurile germane? Acolo rafturile cu fructe si legume proaspete sunt pline ca de obicei. Iar legumele sunt mai ieftine ca oricand in Germania. Pretul il platesc probabil, in final, tot cei care strang recolta.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Prima imagine postată de Florin Piersic Junior după ce tatăl său a fost internat: Cel mai mult îmi lipsesc lacrimile
10/05/2024 18:45

Actorul si regizorul Florin Piersic Junior a postat pe Facebook o imagine, la cateva zile după ce tatăl său a fost internat si operat de mai multe ori. In mod neasteptat, imaginea postată de fiul lui Florin ...

Atenție, șoferi! Desantul unui număr mare de militari și tehnică militară închide o autostradă din România
10/05/2024 17:50

Compania Natională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) anuntă că Autostrada A3, Chetani-Campia Turzii, va fi inchisă duminică seara, pentru a permite accesul unui număr mare de militari si t ...

Primele vești bune legate de starea de sănătate a lui Florin Piersic. Anunțul medicilor după operația actorului
10/05/2024 13:36

Primele vesti bune legate de stare de sănătate a lui Florin Piersic. Marele actor a trecut printr-o operatie dificilă de schimbare a protezei de la genunchi, locul de unde a pornit infectia generalizată, ia ...

România va avea avioane de luptă care pot transporta arme nucleare
10/05/2024 13:27

Romania cumpără avioane de luptă F-35 iar acest model de avion poate transporta arme nucleare. Confirmarea privind capacitatea avionului F-35 de a transporta arme nucleare a fost oferită, in fata unui grup ...

Schimbare majoră pentru actele de identitate ale românilor. Ce se întâmplă cu certificatele de naștere, de căsătorie și de deces din anul 2024
10/05/2024 12:59

Incepand cu data de 24 septembrie 2024, actele de identitate ale romanilor vor putea fi eliberate digital in intreaga tară. Cătălin Giulescu de la Directia pentru Evidenta Persoanelor si Administrarea Bazelo ...

SUA aprobă vânzarea de rachete AIM-9X Sidewinder Block II către România. Rachetele sunt evaluate la aproximativ 70 de milioane de dolari americani
10/05/2024 12:28

Statele Unite ale Americii urmează să vandă Romaniei rachete AIM-9X Sidewinder Block II, evaluate la aproximativ 70 de milioane de dolari americani, vanzarea fiind parte a unui efort de modernizare mai mare ...

Noi detalii despre starea de sănătate a maestrului Florin Piersic: Ce s-ar putea întâmpla cu actorul după ce a fost operat
10/05/2024 08:40

Actorul Florin Piersic a fost operat la Spitalul Foisor din Bucuresti. Florin Piersic a fost supus unei interventii chirurgicale extrem de dificile. Medicii de la Spitalul Foisor i-au montat maestrului o protez ...

Zelenski, mutare neașteptată în Ucraina: Un om-cheie, înlocuit
09/05/2024 19:01

Volodimir Zelenski, presedintele Ucrainei, a efectuat o schimbare in conducerea fortelor speciale ale armatei joi, marcand a doua modificare in jumătate de an a sefului acestei unităti care operează in terit ...

Sebastian Dobrincu, cel mai tânăr milionar din România, a fost diagnosticat cu o boală autoimună gravă: S-a declanșat acum 7 luni. Plângeam în pat de durere
09/05/2024 16:24

Sebastian Dobrincu, considerat cel mai tanăr milionar din Romania, a dezvăluit recent că se confruntă cu o boală autoimună gravă, acesta fiind motivul care l-a făcut să dispară din spatiul public timp ...

Vom avea polițiști tatuați. Persoanele cu tatuaje sau piercinguri corporale vor putea participa la concursurile de admitere ale MAI
09/05/2024 15:33

Persoanele cu tatuaje sau piercinguri corporale vor putea participa la concursurile de admitere in institutiile de invătămant ale MAI, atata timp cat acestea nu sunt pe fată sau gat sau alte zone ale capului ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei