Justiția italiană a dat verdictul într-un mega-proces al mafiei calabreze, temuta ‘Ndrangheta. Peste 200 de persoane au fost condamnate

ciocan  justitie

Dimensiune font:

| 20-11-2023 20:40

 

Justiţia italiană a dat luni verdictul în mega-procesul intentat împotriva a peste 300 de presupuşi membri ai ‘Ndrangheta, cea mai puternică mafie din peninsulă, care se bucură de un cvasi-monopol asupra traficului de cocaină în Europa, relatează agenţia Belga şi The Guardian.


Doi „naşi” mafioţi au fost condamnaţi luni la 30 de ani de închisoare, iar un fost deputat la 11 ani de închisoare, în cadrul unui mare proces al membrilor ‘Ndrangheta, care a avut loc în oraşul Lamezia Terme din sudul Italiei. Giancarlo Pittelli, care a fost parlamentar din partea partidului Forza Italia, fondat de fostul premier Silvio Berlusconi – decedat în iunie, a fost condamnat la 11 ani închisoare, relatează News.ro.

Foşti ofiţeri de poliţie au fost, de asemenea, condamnaţi, la fel ca şi un fost membru al unui consiliu regional.

În total, tribunalul a condamnat peste 200 de persoane pentru diverse infracţiuni, inclusiv asociere criminală, extorcare şi dare de mită, în ceea ce a fost descris ca fiind cel mai mare proces al mafiei din Italia din ultimele trei decenii.

Peste 300 de presupuşi membri ai unor organizaţii mafiote şi asistenţi ai acestora au fost interogaţi de la începutul anului 2021 în legătură cu acest vast dosar care implică mafia ‘Ndrangheta.


Instanţa, prezidată de judecătoarea Brigida Cavasino, a acceptat în multe cazuri sentinţele recomandate de procuratură, care ceruse pedepse ce totalizau peste 4.700 de ani de închisoare.

Procesul a durat ore întregi.

Acuzaţiile au inclus omor, apartenenţă la o organizaţie criminală, trafic de droguri, spălare de bani şi coruperea de funcţionari publici.


Știrea inițială: Justiția italiană urmează să pronunțe luni verdictul în mega-procesul a peste 300 de presupuși membri ai ‘Ndrangheta, cea mai puternică mafie din peninsulă, care se bucură practic de un monopol asupra traficului de cocaină în Europa, scrie agenția AFP.

Un total de aproape 5.000 de ani de închisoare au fost ceruți împotriva a 322 de inculpați, acoliții și nașii caracatiței calabreze, precum și complicii lor cu gulere albe, funcționari publici, aleși locali și chiar ofițeri de poliție de rang înalt.

Cu sediul în Calabria, o regiune foarte săracă aflată în vârful cizmei italiene, ‘Ndrangheta este cea mai bogată și mai puternică dintre mafiile italiene, înaintea Cosa Nostra din Sicilia și a Camorrei napoletane.

Cu o prezență în aproximativ patruzeci de țări, ‘Ndrangheta are un control puternic asupra ținuturilor natale, infiltrându-se și corupând administrația și impunând în același timp dominația de fier asupra populației.

Din ianuarie 2021, trei judecători au petrecut mii de ore audiind martori, printre care aproximativ cincizeci de mafioți care au devenit colaboratori ai justiției, cu privire la activitățile familiei Mancuso și ale asociaților săi, un important clan ‘Ndrangheta care controlează provincia Vibo Valentia.

„Nașul” provinciei Vibo Valentia, Luigi Mancuso, în vârstă de 69 de ani, care a fost arestat în 2019, este judecat separat.

“Tăcere asurzitoare”


Acest mega-proces, desfășurat într-un buncăr puternic păzit din orașul Lamezia Terme, este cel mai mare proces împotriva Mafiei din ultimii peste 30 de ani.

Acuzațiile sunt numeroase: asociere mafiotă, trafic de droguri, șantaj, uzurpare, spălare de bani…

În timpul procesului, inculpații au prezentat în detaliu funcționarea violentă a ‘Ndrangheta, influența sa asupra populației locale, șantajul, trucarea licitațiilor și a alegerilor, achiziționarea de arme etc.

Ei au dezvăluit ascunzători de arme în cimitire, folosirea ambulanțelor pentru transportul de droguri și au dezvăluit modul în care apa municipală era deturnată pentru a uda plantațiile de marijuana.

La deschiderea audierii de luni dimineață, un om de afaceri care a fost victimă a mafiei a venit, ca în fiecare săptămână de la începerea procesului, pentru a-și exprima sprijinul „pentru cei care contribuie la eliberarea noastră, judecătorii și procurorii”.


Intervievat de un jurnalist AFP, Rocco Mangiardi, în vârstă de 67 de ani, a declarat că regretă „tăcerea asurzitoare” a presei italiene în acest caz și absența unor cetățeni obișnuiți ca el în tribuna publică.

Criminalitate multinațională

Cei care se opun mafiei sunt amenințați, chiar eliminați. Aceștia găsesc la ușa lor căței morți, capete de capră sau chiar de delfin. Ca să nu mai vorbim de mașinile incendiate și de vitrinele magazinelor jefuite. Unii sunt, de asemenea, bătuți sau împușcați, în timp ce alții dispar pentru totdeauna.

Ilustrând infiltrarea ‘Ndrangheta în economia legală, directori de companii, primari și funcționari publici, inclusiv un ofițer de poliție de rang înalt, se află în boxa acuzaților.

Unul dintre cei mai cunoscuți este un avocat în vârstă de 70 de ani, Giancarlo Pittelli, fost deputat și senator al partidului Forza Italia al lui Silvio Berlusconi, care riscă până la 17 ani de închisoare pentru presupusul său rol de intermediar între clan și lumea politică.


Mult timp subestimată, ‘Ndrangheta s-a dezvoltat discret timp de decenii, în timp ce autoritățile și-au concentrat eforturile asupra Cosa Nostra, mafia siciliană prezentată în filme precum „Nașul”.

Primul mega-proces împotriva membrilor săi a avut loc la Palermo în 1986, soldat cu condamnarea a 338 de membri ai mafiei.

În prezent, experții estimează că ‘Ndrangheta, formată din aproximativ 150 de familii calabreze, are o cifră de afaceri anuală de aproximativ cincizeci de miliarde de euro la nivel mondial.

Cu ajutorul Interpolului, Italia a reușit în ultimii ani să își întărească controlul asupra rețelei criminale, ceea ce a determinat forțele de poliție din întreaga lume să recunoască și să abordeze activitățile ‘Ndrangheta pe teritoriul lor.

Dar, în ciuda amplorii sale, este puțin probabil ca acest proces să zdruncine activitățile ‘Ndrangheta, potrivit experților.

„Nu cred că o operațiune polițienească este suficientă pentru a distruge ‘Ndrangheta”, spune Antonio Nicaso, care indică alte priorități: ocuparea forței de muncă, educația și schimbarea mentalităților. „De asta ai nevoie pentru a ataca o organizație criminală”. 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

Data publicării: 29/11/2023. ANUNȚ DE PARTICIPARE - selecție de oferte - la procedura de achiziție pentru atribuirea contractului de achiziție având ca obiect Furnizare, montare, instalare și punere în funcțiune instalație electrică fotovoltaică cu sistem de stocare a energiei electrice S.C. FRIZON HOLDING S.A., cu sediul social în Bucureşti Sectorul 2, Strada C. A. ROSETTI, Nr. 17, Birou 216 Campus 06, Etaj 2, telefon: 0726714275, e-mail: office@frizon.ro, organizează procedura de achiziție prin selecție de oferte pentru atribuirea contractului de furnizare, montare, instalare și punere în funcțiune instalație electrică fotovoltaică cu sistem de stocare a energiei electrice. Prezenta procedură este organizată în vederea depunerii unei oferte concurențiale în cadrul Schemei de ajutor privind sprijinirea investiţiilor în noi capacităţi de producere a energiei electrice produsă din surse regenerabile pentru autoconsumul întreprinderilor din cadrul sectorului agricol și industriei alimentare. Astfel, invităm operatorii economici interesați să transmită oferte de preț, cu respectarea următoarelor condiții: Ofertanții vor avea cod CAEN 4321 – Lucrări de instalații electrice, autorizat la sediul social/punct de lucru/terți; Locul și modul de obținere a documentației tehnice: se solicită în scris la adresa de e-mail office@frizon.ro pana la data de 04.12.2023, ora 12:00. Solicitările primite după acest termen nu vor fi luate în considerare. Termenul limită de depunere a ofertelor: Miercuri, 06.12.2023, ora 16:00. Modalitatea de transmitere a ofertei de către ofertanți: oferta semnată de reprezentantul legal/ împuternicit, se depune personal sau prin curier/ poștă cu confirmare de primire, într-un exemplar original, pe suport de hârtie, în plic închis și sigilat, la adresa beneficiarului: Punct de lucru - bază de recepţie şi depozitare Tătăranu - Sat Tătăranu, Comuna Tătăranu, Strada Fabricii de Zahar, Nr. 17, Judet Vrancea. După finalizarea evaluarii, toți operatorii economici care au depus oferte vor fi notificați cu privire la rezultatul evaluării. Prezentul anunț conține informațiile minime legate de derularea procedurii. Condițiile detaliate se regăsesc în documentația tehnică pe care vă invităm să o solicitați conform mențiunilor de mai sus.
Data publicării: 29/11/2023. ANUNȚ DE PARTICIPARE - selecție de oferte - la procedura de achiziție pentru atribuirea contractului de achiziție având ca obiect Furnizare, montare, instalare și punere în funcțiune instalație electrică fotovoltaică cu sistem de stocare a energiei electrice OUAI SPP5 NĂMOLOASA , cu sediul social în comuna Nănești, sat Nănești, județul Vrancea, telefon: 0726714275, e-mail: ouai.spp5.namoloasa@gmail.com, organizează procedura de achiziție prin selecție de oferte pentru atribuirea contractului de furnizare, montare, instalare și punere în funcțiune instalație electrică fotovoltaică cu sistem de stocare a energiei electrice. Prezenta procedură este organizată în vederea depunerii unei oferte concurențiale în cadrul Schemei de ajutor privind sprijinirea investiţiilor în noi capacităţi de producere a energiei electrice produsă din surse regenerabile pentru autoconsumul întreprinderilor din cadrul sectorului agricol și industriei alimentare. Astfel, invităm operatorii economici interesați să transmită oferte de preț, cu respectarea următoarelor condiții: * Ofertanții vor avea cod CAEN 4321 – Lucrări de instalații electrice, autorizat la sediul social/punct de lucru/terți; * Locul și modul de obținere a documentației tehnice: se solicită în scris la adresa de e-mail ouai.spp5.namoloasa@gmail.com pana la data de 04.12.2023, ora 12:00. Solicitările primite după acest termen nu vor fi luate în considerare. * Termenul limită de depunere a ofertelor: Miercuri, 06.12.2023, ora 16:00. * Modalitatea de transmitere a ofertei de către ofertanți: oferta semnată de reprezentantul legal/ împuternicit, se depune personal sau prin curier/ poștă cu confirmare de primire, într-un exemplar original, pe suport de hârtie, în plic închis și sigilat, la adresa beneficiarului: comuna Nănești, sat Nănești, județul Vrancea. După finalizarea evaluarii, toți operatorii economici care au depus oferte vor fi notificați cu privire la rezultatul evaluării. Prezentul anunț conține informațiile minime legate de derularea procedurii. Condițiile detaliate se regăsesc în documentația tehnică pe care vă invităm să o solicitați conform mențiunilor de mai sus.
Data publicării: 29/11/2023, ANUNȚ DE PARTICIPARE - selecție de oferte - la procedura de achiziție pentru atribuirea contractului de achiziție având ca obiect Furnizare, montare, instalare și punere în funcțiune instalație electrică fotovoltaică cu sistem de stocare a energiei electrice OUAI SPP10 GABANA FERM MĂICĂNEȘTI, cu sediul social în comuna Nănești, sat Nănești, județul Vrancea, telefon: 0721253612, e-mail: frizonagra@gmail.com, organizează procedura de achiziție prin selecție de oferte pentru atribuirea contractului de furnizare, montare, instalare și punere în funcțiune instalație electrică fotovoltaică cu sistem de stocare a energiei electrice. Prezenta procedură este organizată în vederea depunerii unei oferte concurențiale în cadrul Schemei de ajutor privind sprijinirea investiţiilor în noi capacităţi de producere a energiei electrice produsă din surse regenerabile pentru autoconsumul întreprinderilor din cadrul sectorului agricol și industriei alimentare. Astfel, invităm operatorii economici interesați să transmită oferte de preț, cu respectarea următoarelor condiții: Ofertanții vor avea cod CAEN 4321 – Lucrări de instalații electrice, autorizat la sediul social/punct de lucru/terți; * Locul și modul de obținere a documentației tehnice: se solicită în scris la adresa de e-mail frizonagra@gmail.com, pana la data de 04.12.2023, ora 12:00. Solicitările primite după acest termen nu vor fi luate în considerare. * Termenul limită de depunere a ofertelor: Miercuri, 06.12.2023, ora 16:00. Modalitatea de transmitere a ofertei de către ofertanți: oferta semnată de reprezentantul legal/ împuternicit, se depune personal sau prin curier/ poștă cu confirmare de primire, într-un exemplar original, pe suport de hârtie, în plic închis și sigilat, la adresa beneficiarului: comuna Nănești, sat Nănești, județul Vrancea. După finalizarea evaluarii, toți operatorii economici care au depus oferte vor fi notificați cu privire la rezultatul evaluării. Prezentul anunț conține informațiile minime legate de derularea procedurii. Condițiile detaliate se regăsesc în documentația tehnică pe care vă invităm să o solicitați conform mențiunilor de mai sus.
Două femei au omorât 24 de soldaţi ruşi la Simferopol: mâncare şi vodcă îmbibate cu arsenic şi stricnină
03/12/2023 09:17

Douăzeci şi patru de soldaţi ruşi au murit, iar alţi 11 au fost spitalizaţi, după ce au fost otrăviţi de două femei la Simferopol, teritoriu ucrainean ocupat de Rusia, informează news.ro. Informaţi ...

Centrala din Zaporojie a fost 'la un pas de un accident nuclear' în timpul nopţii
03/12/2023 00:18

Centrala ucraineană de la Zaporojie, aflată in mainile forţelor ruseşti, a fost pentru scurt timp "in pragul unui accident nuclear" in noaptea de vineri spre sambătă, din cauza unei intreruperi temporare ...

Olena Zelenska nu vrea ca soțul ei să candideze din nou la președinție
03/12/2023 00:15

Prima doamnă a Ucraine, Olena Zelenska, spune că nu mai vrea sotul ei, Volodimir Zelenski, să mai candideze pentru un nou mandat de presedinte, transmite publicatia ucraineană Pravda. „Nu vreau ca el să ...

„Nu am obținut ceea ce ne-am dorit”. Zelenski recunoaște eșecul contraofensivei, dar afirmă că Ucraina nu se retrage, deși se luptă cu a doua armată din lume
03/12/2023 00:14

Presedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat intr-un interviu acordat Associated Press că războiul cu Rusia a trecut intr-o nouă etapă si a recunoscut că fortele armate ucrainene nu au reusit să a ...

Cum încearcă Rusia să oprească revolta soțiilor soldaților de pe front: bani și atacuri online
03/12/2023 00:12

Cercetările unor institutii de presă independente din Rusia si afirmatiile unora dintre femeile care protestează sugerează că, in ultimele săptămani, autoritătile au oferit mai multe plăti in numerar f ...

Vulcanul Etna a erupt din nou, aruncând lavă fierbinte pe versanții săi înzăpeziți
03/12/2023 00:09

Vulcanul Etna de pe insula italiană Sicilia a erupt, vineri in zori, creand un spectacol festiv de foc si gheată, transmite Euronews. Cu o inăltime de 3.3057 de metri, este cel mai inalt vulcan din Europa s ...

Mesajul unui olandez stabilit în România, de Ziua Națională: „Cât de vast este vocabularul unei limbi îți dai seama abia când te ceartă femeia și rămâi mut la atâta creativitate și bogăție de exprimare”
03/12/2023 00:08

Daniel van Soest este un antropolog olandez stabilit in Romania, in Carlibaba, o comună din Suceava. S-a căsătorit aici si a ridicat o cabană, unde exersează alături de turisti limba romană. De curand a ...

Alertă - COD GALBEN de vremea rea în jumătate de țară / Harta
02/12/2023 10:52

Meteorologii au emis două alerte cod galben de vant puternic, valabile in aproape jumătate de tară pană duminică. Prima avertizare vizează 21 de judete, cea de-a doua zece. Vremea va intra intr-un proces ...

Gospodării izolate într-o localitate din Bistrița-Năsăud din cauza creșterii debitului râului Ilva
02/12/2023 08:32

Mai multe gospodării sunt izolate in localitatea Măgura Ilvei din Bistrita-Năsăud. Raul Ilva are un debit crescut. Conform ISU, accesul in Măgura Ilvei pentru eventualele urgente medicale se poate face pe ...

INFO  Amenzi de Crăciun pentru românii care nu respectă regulile. Ce anunț a făcut DSVSA
02/12/2023 00:33

In pragul sărbătorilor de iarnă, romanii pot primi amenzi substantiale din partea autoritătilor, dacă nu respectă o serie de reguli impuse. Mai exact, este vorba despre cei care isi sacrifică porcul in g ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei