default

Dimensiune font:

King Arthur II – The Role-playing Wargame Review

| 22-10-2012 15:36

King Arthur II – The Role-playing Wargame Review

King Arthur II : The Roleplaying Wargame nu e un joc de care m-am apucat teribil de entuziasmat. Petrecusem destul timp cu predecesorul lui şi cam ştiam la ce să mă aştept de la acest sequel, convins fiind de la o vreme că orice titlu care poartă un 2 în coadă vrea să-mi vândă cam aceeaşi gogoaşă. Totuşi, cei de la Neocore au mai reuşit să mă surprindă încă o dată, întrucât modificările şi noutăţile venite cu această a doua parte reuşesc să aducă un suflu nou unui titlu destul de reuşit.

Avem la dispoziţie două campanii, de fapt una principală şi una… de umplutură, dar destul de reuşită. Cea din urmă ne oferă posibilitatea de a juca cu o facţiune opusă celei lui Arthur, mai exact suntem puşi în papucii lui Septimius Sulla, un general roman care n-a aflat că Imperiul a renunţat la provincia britanică şi-şi face de lucru pe lângă zidul lui Hadrian. Campania este suficient de lungă şi destul de bine lucrată, reuşind să fie o bună introducere în joc, mai ales că se intitulează sugestiv Prolog.

Firul epic principal este însă ceva mai interesant. Regele Arthur s-a molipsit de o ciudată boală care afectează de altfel întreg ţinutul, şi delirează într-un cort din pădurea Bedegraine, singurul loc unde magia poate împiedica molima să-l ucidă. Astfel, la cârma regatului trece William Pendragon, fiul său care va duce o luptă pe mai multe fronturi pentru a afla sursa bolii (un blestem, de fapt) şi pentru a reunifica regatul Britaniei, fărâmiţat în zeci de regiuni după dispariţia tatălui său.

Harta strategică a fost aşadar fragmentată mult mai bine decât în primul titlu, mai ales că a fost extinsă pentru a acomoda în sfârşit întreaga insulă britanică, greu de găsit înainte. Drept urmare, personajul nostru cucereşte provincii, duce lupte şi rezolvă quest-uri, însă asemănările cu primul titlu se cam opresc aici.

Asta în primul rând pentru că întregul sistem economic a fost regândit şi cea mai importantă modificare au suferit-o provinciile. Acestea nu mai produc hrană şi aur pentru stăpânul lor, veniturile fiind obţinute acum exclusiv din lupte, quest-uri sau comerţ. La prima vedere nu e o idee deloc rea, întrucât în predecesor sistemul economic părea cam neterminat, nefiind nici suficient de stufos, dar nici foarte util. Destul cât să te încurce, dar să nu poţi trăi fără el.

La a doua vedere lucrurile arată şi mai bine, întrucât aceste provincii, deşi nu produc aur, pot conţine comori mai de preţ. Astfel, într-o provincie putem găsi un sat care, odată construite clădirile respective, oferă bonusuri anumitor tipuri de trupe (arcaşi, infanterie). Sau putem avea un comerciant de artifacte, o importantă sursă de venit. Sau putem da peste o mănăstire care odată extinsă prin anexe, ne oferă accesul la trupele specifice Creştinătăţii.

Această ofertă nu este lipsită deloc de varietate, atât în privinţa locurilor pe care le putem păstori, cât şi din punct de vedere al upgrade-urilor. Asta pentru că de obicei opţiunile se exclud una pe cealaltă, aşa că într-un sat specializat pe infanterie grea trebuie să ne decidem dacă vom construi clădiri care afectează viaţa sau atacul acestora. 

Trebuie să recunosc că acest nou sistem de management al regatului este mult mai interesant decât precedentul, însă la o a treia privire lucrurile încep să scărţăie. Lipsa unui venit constant te va obliga să iei mereu parte la câte o luptă sau să rezolvi câte un quest în urma căruia să faci rost de bani şi artifacte pentru a-ţi putea recruta unităţi noi. Asta în sine nu încurcă prea mult, mai ales că armata nu mai are acum costuri de întreţinere, iar întăririle sosesc într-un singur anotimp, nu în ani întregi ca înainte. Problema e că odată cu aceste modificări a fost eliminat şi sand-box-ul.

Regatele neutre stau la locul lor fără pic de iniţiativă, e imposibil să cucereşti o regiune care nu "trebuie" cucerită şi, ce e cel mai grav, toate quest-urile sunt scriptate. Asta înseamnă că nu avem de ales şi trebuie să urmăm linia quest-ului principal, iar dacă vrem să colindam sau să cucerim după cum ne duce capul o să ajungem curând într-o fundătură.

Mai mult, trupele avansate nu devin disponibile decât în funcţie de cum avansăm pe firul epic, nicidecum de construcţia unor clădiri sau cucerirea unor regiuni anume. Totuşi acest lucru poate fi justificat şi de introducerea multor tipuri noi de unităţi, unul din aspectele care m-au încântat, de altfel.

Dincolo de trupele clasice specifice regatului Arthurian, regăsim şi sistemul de moralitate prezent în predecesor. Combinaţiile între religie şi moralitate oferă acces la patru variante de unităţi şi abilităţi speciale, cu menţiunea că dacă pentru Vechea Religie lucrurile stau cam la fel, în partea Creştinătăţii lucrurile s-au schimbat aproape complet. Pentru ambele stiluri de conducere (Tiranic / Benevolent) trupele Creştine sunt unele dintre cele mai puternice din joc, cu statistici uriaşe pentru viaţă şi damage, de unde probabil şi necesitatea de a tempera accesul la ele prin scriptare.

Nu numai sistemul de moralitate oferă unităţi noi, ci şi unele regiuni pot avea grote de unde putem recruta Giganţi, Golemi sau chiar Dragoni, însă numărul acestora este iaraşi limitat de către Leadership-ul comandatului armatei.

Mai mult, anumite trupe speciale pot fi primite ca recompensă pentru îndeplinirea unor quest-uri, astfel încât niciodată nu ducem lipsă de opţiuni. Având în vedere că toate aceste unităţi pot fi îmbunătăţite (inclusiv cele normale), rezultă peste 40 de variante de războinici din care putem alege. Din păcate, upgrade-ul în sine a fost eliminat ca aspect economic, acesta având loc automat în momentul în care atingem următorul nivel de dezvoltare (tier).

După cum spuneam, unele regiuni nu pot fi cucerite decât atunci când le sună ceasul, şi ca scriptarea să fie completă, nu putem crea nici o armată în afară de cele principale. Aşa că vom avea la dispoziţie trei asemenea armate până la final, fiecare fiind condusă de către un erou specific (Morgana, Percival şi William). Totuşi, celelalte personaje nu au dispărut cu totul, fiind posibil să găseşti alţi eroi în quest-uri sau lupte şi să-i pui sub comanda unui lider. Toţi aceşti eroi, inclusiv liderii principali, funcţionează după aceleaşi principii ca în primul titlu, respectiv clasă (Warlord, Champion, Sage), skill-uri şi abilităţi speciale. În continuare li se poate da o provincie pe care să o conducă, însă lipsesc în noul context atributele economice, iar bonusurile pe care le primesc de la provincii se cumulează în armata din care fac parte.

Cercetarea şi diplomaţia există în continuare, însă au primit alte valenţe. Opţiunile diplomatice cu regatele neutre sau aliate se traduc prin declaraţii de război sau de admiraţie, schimburi comerciale sau mici afaceri de cartier. Iar când spun schimburi comerciale mă refer de fapt tot la nişte mini-quest-uri, cum ar fi un plus la atacul a două unităţi de infanterie contra unei sume de bani, sau împrumutul a 3 arcaşi timp de 5 ture.

N-aş recomanda declararea războiului pentru simplul motiv că regatele neutre nu ştiu de glumă şi dacă nu aveţi o armată bine formată s-ar putea să umblaţi pe la salvări cât de curând. Cercetarea în schimb este orientată doar spre deblocarea clădirilor ce pot fi construite în fiecare castel, mânăstire sau orice locaţie care permite aşa ceva, iar pentru a cerceta structuri avansate avem nevoie de Lore. Lore care se câştigă prin construcţia unor clădiri specifice, precum şi avansarea în quest-ul principal.

Mi-ar plăcea să spun că în domeniul înfruntărilor tactice lucrurile n-au prea suferit modificări, dar din păcate avem şi aici parte de câteva necazuri. Problemele nu provin din dezechilibrul unităţilor, căci producătorii au dozat destul de bine inamicii (deh, scriptarea) ci exclusiv din pricina pathfinding-ului tembel. Pe anumite hărţi mi-a fost cu neputinţă să-mi conving unităţile să stea unde le-am pus eu, întrucât fiecare avea propria opinie despre ce trebuie să facă.

Nici butoanele de „stai locului” şi „nu te mişca” nu prea funcţionează, astfel că orice iluzie de strategie zboară pe prima fereastră, iar o ambuscadă iese din orice discuţie. Ca să nu mai vorbesc de faptul că un război de poziţie e uşor imposibil când trupele se comportă ca nişte pre-şcolari care tocmai au primit trei căţeluşi şi-un Red Bull.

Ori asta strică toată frumuseţea înfruntărilor, mai ales având în vedere noile tactici introduse de varietatea trupelor, cum ar fi zburătoarele şi giganţii. Viteza acestora de deplasare precum şi posibilitatea de a face una cu pământul inamicii din câteva lovituri reuşesc să scoată luptele din tipicul infanterie-cavalerie-arcaşi, o variaţie care nu poate fi decât un plus.

Vrăjile şi abilităţile eroilor au suferit şi ele câteva modificări, fiind mult mai importante în dinamica luptelor. De altfel, e posibil ca înfruntarea să se decidă chiar înainte de întâlnirea trupelor pe câmpul de luptă, eroi având posibilitatea să-şi decimeze adversarul de la distanţă. Şi hărţile pe care se desfăşoară luptele au devenit mai variate şi mai pline de viaţă, un lucru care nu poate decât să ne bucure, întrucât în primul titlu oferta era destul de anemică.

După cum menţionam mai devreme, quest-urile reprezintă acum principala modalitate de a câştiga aur şi artifacte, şi modificările nu le-au ocolit nici pe ele. Acestea reprezintă singura modalitate de a influenţa moralitatea în funcţie de alegerile făcute de către personajul principal, şi merită să citeşti fiecare frază pentru a putea face alegerile corecte.

Din punct de vedere al graficii lucrurile arată din nou foarte bine. Atât pe harta strategică, cât şi în timpul luptelor se vede atenţia producătorilor pentru detaliu, însă acest lucru se reflectă şi în cerinţele de sistem, iar placa mea grafică a asudat din greu pentru a nu da rateuri. Din păcate, pe lângă menţionatele probleme de pathfinding pe anumite hărţi, jocul nu este lipsit de crash-uri suficient de dese încât să te enerveze.

Muzica este de foarte bună calitate şi perfect integrată în universul jocului, însă m-am trezit agasat de către vocea naratorului. Aceasta este omniprezentă în desfăşurarea quest-urilor şi de negăsit în orice altă situaţie, unde probabil ar fi fost mai utilă. În plus, impresia generală este că producătorii au folosit un singur actor care se ţine de nas atunci când are de interpretat alte personaje, ceea ce nu face decât să saboteze atmosfera.

Poate de neconceput pentru o strategie din 2012, modul multiplayer a fost eliminat cu totul, fapt ce nu l-aş trece neapărat la pierderi, întrucât în primul joc bătea vântul prin servere şi cu greu puteai găsi un meci dacă nu vorbeai cu adversarul dinainte. În plus aceste meciuri erau restricţionate la înfruntările tactice, de care aveai toate şansele să te plictiseşti destul de rapid, aşa că pierderea nu este atât de tragică pe cât ar părea la prima vedere.

King Arthur II : The Roleplaying Wargame m-a surprins plăcut prin schimbările curajoase faţă de predecesor. Nu sunt frecvente cazurile în care o continuare încearcă să-ţi ofere o experienţă nouă, ci mai degrabă vrea să-ţi vândă aceeaşi Mărie împachetată altfel, însă nu este cazul aici.

Noile unităţi precum şi sistemul economic simplificat, dar nu excesiv, reprezintă punctele tari ale acestui titlu. Eu însă nu am apreciat trecerea de la sandbox la un joc liniar, dar pe mulţi s-ar putea să nu-i deranjeze acest lucru. În schimb, producătorii trebuie să rezolve AI-ul (atât al inamicilor, cât şi pathfinding-ul dezastruos) precum şi problemele tehnice încă prezente pentru a se putea lăuda cu un produs de top.

     

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<<Click pe locatie pentru detalii>>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

ANUNT LICITATIE. SC TOPCAR SRL- in faliment, prin lichidator judiciar CII Burcoveanu Laura Mihaela, cu sediul in Iasi, str. A.Panu nr. 13-15, mezanin, telefon 0741232516, e-mail laura.burcoveanu@yahoo.ro, in dosarul 3299/99/2017, anunta scoaterea la vanzare prin licitatie publica cu strigare, la data de 29.07.2020, ora 10, la sediul lichidatorului judiciar din Iasi, strada Anastasie Panu nr. 13-15, mezanin, a bunului mobil AUTOTURISM MARCA BMW 740D BERLINA, culoare albastra, an fabricatie 2003, motorina, nr. locuri 5, capacitate cilindrica 3901 cmc, tapiterie scaune piele, stare buna de functionare. Bunul poate fi vazut in parcarea restaurantului La Castel. Valoarea pornire de licitatie - 22765 lei, fara TVA, reprezentand 100% din pretul de evaluare. Daca bunul nu va fi adjudecat, o a doua licitatie va avea loc la data de 30.07.2020 – ora 10.00, la acelasi sediu si la acelasi pret. Daca bunul nu va fi adjudecat, alte licitatii vor avea loc la 10.08.2020- ora 10.00 si la 11.08.2020 - ora 10.00, la 90% din pretul de evaluare, la valoarea de pornire de 20488,5 lei, iar ulterior la 31.08.2020- ora 10.00 si la 01.09.2020-ora 10.00, la 80% din pretul de evaluare, la valoarea de pornire de 18212 lei. Persoanele care pretind vreun drept real asupra bunului au obligatia, sub sanctiunea decaderii, sa faca dovada acestui fapt pana la data de 28.07.2020, ora 12, la sediul lichidatorului judiciar. Caietul de sarcini se poate procura de la sediul lichidatorului judiciar, in baza unei cereri prealabile formulate cu 24 de ore inainte, la pretul de 50 de lei. Garantia de participare este de 10% din valoarea de pornire. Informatii suplimentare la telefon 0741232516 sau la sediul lichidatorului judiciar.
ANUNT privind organizarea licitatiei publica-pasune domeniul public. 1. Informatii generale privind autoritatea contractanta: UNITATEA ADMINISTRATIV TERITORIALA MIRONEASA cu sediul administrativ in Mironeasa, cod postal 707300, judetul Iasi, cod fiscal 4540453, telefon 0232228600, fax: 0232228652, e-mail: contact@primariamironeasa.ro. 2. Informatii generale privind obiectul inchirierii, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Proprietati publice, teren pasune, 2 loturi, identificate astfel: 1. Lotul I - 30.00 ha - CF 61847/1; 3. Lotul III - 0.45 ha CF 60701. Inchirierea se face conform art. 333, art. 335 din O.G. 57/2019 si conform HCL nr. 84/07.06.2020; 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Primariei Comunei Mironeasa. 3.2. Denumirea si adresa serviciului/ compartimentului din cadrul autoritatii contractante, de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Secretariatul Primariei Comunei Mironeasa, comuna Mironeasa, judetul Iasi. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul: 150 lei, ce se achita cu numerar la casierie. 3.4. Data limita privind solicitarea clarificarilor: 31.07.2020, ora 15.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data limita de depunere a ofertelor: 07.08.2020, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Primaria Comunei Mironeasa, registratura. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: un exemplar. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 07.08.2020, ora 10.00, Primaria Comunei Mironeasa, judetul Iasi. 5. Instanta competenta in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalulu Iasi, Strada Elena Doamna, nr. 1A, cod postal 700398, telefon: 0332403642, fax: 0332435700, email: tr-iasi-reg@just.ro. 6. Data transmiterii anuntului de licitatie catre instantele abilitate, in vederea publicarii: 16.07.2020.
Primăria Comunei Tomeşti, Judeţul Iaşi, scoate la vânzare în data de 14.08.2020, ora 10, la sediul său din Comuna Tomeşti, suprafaţa 268 mp, situată în intravilan extins conform PUG Sat Tomești, Comuna Tomești, Județul Iași, Tarlaua 10, Parcela Arabil 455/5, nr. cadastral 66629, la ora 10:30, suprafața de 247 mp, situată în intravilan extins conform PUG Sat Tomești, Comuna Tomești, Județul Iași, Tarlaua 47, Parcela Arabil 2489/8, nr. cadastral 66957, iar la ora 11, suprafața de 147 mp, situată în intravilan Sat Vlădiceni, Comuna Tomești, Județul Iași, Tarlaua 5, Parcela Arabil 114. Terenurile se află în domeniul privat al Comunei Tomeşti. Documentația de atribuire se pune la dispoziție pe suport de hârtie, contra unui preț de 50 de lei. Ofertele se pot depune până la data de 13.08.2020, ora 15, la sediul Primăriei Tomești, într-un exemplar. Taxa de participare la licitaţie este de 50 lei. Garanţia de participare este de 3% din preţul de pornire la licitaţie pentru întreaga suprafaţă. Preţul de pornire al licitaţiei este de 7000 EURO pentru întreaga suprafață, pentru terenul de 268 mp,3000 EURO pentru întreaga suprafață, pentru terenul de 247 mp, și 3292 EURO pentru întreaga suprafață, pentru terenul de 147 mp. Prezentul anunț se va transmite pentru publicare instituțiilor publice abilitate, în data de 14.07.2020. Relaţii suplimentare se pot obţine la sediul Primăriei Comunei Tomeşti, Judeţul Iaşi. Tel. 0232/290434, int.211.
În Giurgiu, închiderea teraselor și a păcănelelor după ora 23,00 a durat fix două zile
04/08/2020 15:29

 Măsura care prevedea inchiderea teraselor si a sălilor de jocuri de noroc intre orele 23,00 - 6,00 a fost valabilă doar două zile in judetul Giurgiu. Vineri, 31 iulie, Comitetul Judeţean pentru Si ...

Cine e Emi Pian, seful clanului Duduianu, executat in stil mafiot de un rival pe o strada din Capitala
04/08/2020 13:14

 Liderul clanului Duduianu, Florin Mototolea, zis Emi Pian, a fost executat in stil mafiot, in dimineata zilei de marti, 4 august, de un individ din clanul rival. Emi Pian, ucis in rafuiala din Sec ...

 ANM a emis o avertizare Cod galben de vijelii și ploi torențiale pentru zece județe   HARTA METEO LIVE  VEZI METEO IN TIMP REAL
04/08/2020 12:00

 VEZI AICI METEO PENTRU: IASI,BACAU,BOTOSANI,NEAMT, SUCEAVA,VASLUI   Precipitatii Acum Radar Romania ANM.  

Avertizare ANM - Zece județe sub cod galben de furtuni
04/08/2020 11:04

ANM a emis o avertizare Cod galben de vijelii si ploi torentiale pentru zece judete ale tării, pană miercuri la ora 12.00. În acelasi timp, in regiunile vestice indicele temperatură-umezelă va atinge ...

Coronavirus Romania. 823 de cazuri noi si 19 decese in ultimele 24 de ore. Record de pacienti la Terapie Intensiva: 419
03/08/2020 14:32

 Numarul cazurilor noi de coronavirus raportat luni, 3 august, este de 823, iar cel al deceselor de 19. De la inceputul pandemiei pana acum, in Romania au fost confirmate 54.009 de cazuri de p ...

Australienii au scapat de sub control epidemia de COVID-19 - Stare de dezastru în statul Victoria
03/08/2020 09:18

Statul Victoria, al doilea cel mai populat din Australia, a declarat duminică stare de dezastru şi a impus o intedicţie de circulaţie pe timp de noapte in capitala Melbourne, in cadrul celor mai stricte res ...

Hogeweyk, „orașul” în care toată lumea suferă de demență
02/08/2020 18:51

 La o primă vedere, Hogeweyk, situat la aproximativ 20 de kilometri de Amsterdam, arată ca orice alt oras olandez. Locuitorii isi duc viata in mod normal, fac cumpărături, merg la film si se intalnesc ...

Gafă de proporţii uriaşe a conducerii PNL şi USR Prahova ! Ploieştiul în pericol să piardă clădirea primăriei !
31/07/2020 14:04

 Anunţată de ieri, astăzi a avut loc conferinţa de presă a conducerilor judeţene a PNL şi USR Prahova, menită să anunţe alianţe electorale locale.   Iar locul „ochit” de cele ...

BREAKING - Noi restricții anunțate de Comitetul Național pentru Situații de Urgență: Mască în spații deschise, activități interzise noaptea și distanță pe plajă
28/07/2020 20:44

Comitetul National pentru Situatii de Urgentă a aprobat in sedinta desfăsurată astăzi, 28 iulie, Hotărarea numărul 37 privind stabilirea unor măsuri de limitare a răspandirii infectiilor cu SARS CoV-2 l ...

Putin își plasează arma supremă în Marea Neagră - Poate lovi România în câteva minute
27/07/2020 05:55

Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat - duminică, la Sankt-Petersburg - că Marina militară rusă va fi dotată cu arme nucleare hipersonice şi cu drone submarine nucleare, acestea - potrivit Ministeru ...

CTP IASI- Totul pentru sanatatea ta!

CTP IASI- Totul pentru sanatatea ta!