Paragina de la băile cu cea mai mare salinitate din România. Turiștii înoată printre scânduri și coboară în lac pe o scară improvizată VIDEO

00000   socant-sotia-unu

Dimensiune font:

| 19-08-2023 10:15

 Zeci de turiști și localnici, în mare parte vârstnici și copii, își riscă viața intrând în ceea ce a mai rămas din Băile Minerale Telega, o paragină periculoasă și plină de capcane chiar și pentru un om în putere.

Lacul sărat despre care se spune, fără să existe un studiu recent, că are proprietăți curative în special în patologia reumatismală, este înconjurat acum de un munte de lemne și gunoaie, ruina a ceea ce a fost până nu demult zona de plajă a băilor.

Deși accesul în lac este o aventură periculoasă, oamenii nu renunță la apa sărată și se îmbăiază printre scânduri, cuie și gunoaie, folosind o scară improvizată din lemn putred.

Cât băile au fost funcționale (până în anul 2019) în jurul lacului era amenajat un podeț din lemn, folosit ca zonă de plajă, vestiare, grupuri sanitare, zona de duș, terase. Acum toate aceste construcții din lemn sunt prăbușite, formând un munte de scânduri pline de cuie ruginite.

 

 

Oficial, accesul în lac nu este permis, zona fiind chiar îngrădită cu un gard de sârmă, dar care a fost rupt și înlăturat de oamenii care insistă să meargă la tratament în ciuda dezastrului și pericolului de aici.

Băile Minerale Telega au reintrat în proprietatea primăriei, după un scandal care a durat mulți ani cu fostul concesionar care nu se dădea dus, deși nu respectase prevederile contractuale. După rezilierea contractului, băile au fost scoase la licitație, iar la începutul lunii iulie a fost desemnat și câștigătorul, o societate cu sediul în Telega. Rezultatul licitației a fost însă contestat de firma concurentă. Până la rezolvarea acestui litigiu, Băile Minerale de la Telega rămân în stadiul actual. 

 

Zeci de turisti isi risca viata in dezastrul de la Baile Termale Telega

 

Inițial, primăria anunțase că va iniția un proiect pentru atragere de fonduri europene în vederea reamenajării băilor, dar ideea a fost abandonată întrucât nu exista o axă de finanțare pentru domeniul agrement. Prin urmare, la începutul acestui an, Consiliul Local a decis tot pentru varianta concesionării băilor unui investitor. Câștigătorul desemnat în iulie 2023 ar trebui să redeschidă băile într-un an, iar în patru să amenajeze întreg complexul destinat cazării turiștilor.

Istoria Băilor Termale de la Telega începe undeva în anii ’30. În jurul acestor băi s-a dezvoltat turismul balneoclimateric. Caracteristicile fizico-chimice ale lacului central Telega, gradul ridicat de concentrație al sării (clorura de sodiu și altele) și stabilitatea apei conferă acțiuni terapeutice pentru boli ale aparatului locomotor după cum urmează:

– manifestări reumatismale degenerative, incluzând artroze (gonartroză, cocsartroză, manifestări artrozice la nivelul coloanei vertebrale) și periarticulare (periartrita la umăr, șold, genunchi, bursite, tendinite); – sechele post-traumatice;

– sindroame dureroase de tip neurologic;

– boli ginecologice (anexita, scleroza chistică, sterilitate)

– afecțiuni vasculare periferice: arteriopatie obliterantă-stadiul I și II, insuficiență veno-limfatică (varice la membrele inferioare, edem limfatic);

– afecțiuni ale căilor respiratorii superioare (rinite, rinosinuzita, faringita) sau bronșită cronică, potrivit site-ului primăriei.

Comuna Telega a fost declarată staţiune balneară la finele secolului al XIX-lea. Localitatea a avut avantajul unor mine de sare de unde se exploata „aurul alb“. Era una dintre cele mai bogate comunităţi din zonă, iar comuna avea undeva la 4.000 de locuitori. În 1897, la Telega erau deschise „restaurant, hoteluri, popice şi alte distracţii“, conform Dicţionar Geografic, citat de bailetelega.ro. Lacul salin s-a format într-o cavitate, odată cu prăbuşirea ocnelor de sare. Calitatea curativă a apei a fost valorificată din plin încă de la începutul anilor 1900, pentru ca în perioada interbelică Telega să cunoască gloria naţională. 

Profesorul Gheorghe Bilga, profesor care a cercetat istoricul comunei, notează că în primul deceniu al secolului XX, sezonul la băi începea în luna mai şi se închidea la 1 septembrie

„Trăsurile şi omnibusele asigurau curse regulate de la gara Doftana la Băile Telega, băi care „se deschideau de la 5 dimineaţa până seara târziu”, notează profesorul Gheorghe Bilga. Tot la băi funcţionau restaurant cu cu bucătărie românească, germană, franceză şi orientală, iar ”în berărie se punea la dispoziţia doritorilor prestigioasa bere «Bragadiru»”. Turiştii care veneau la tratament erau acompaniaţi de o fanfară adusă de la Bucureşti care susţinea concerte în parc sau la restaurantul băilor.

„În parcul public se dădeau serate, baluri, reprezentaţii teatrale, rulau filme”, notează Gheorghe Bilga pe pagina sa de Facebook.

Gloria băilor sărate a început să apună la începutul anilor 2000, odată ce au fost concesionate unei societăţi private. De la un an la altul complexul turistic s-a degradat din ce în ce mai mult, astfel că societatea care îl administra nu a mai reuşit să obţină avizele necesare funcţionării, dar nici nu a investit pentru modernizarea lui, aşa cum prevedea contractul de concesiune. 

Fostul concesionar, un SRL administrat de Virginica Cacarumbas (personaj notoriu în județ) nu doar că nu a investit, dar nici nu s-a lăsat dus. A fost nevoie de o lungă serie de procese care au durat mai bine de trei ani pentru ca primăria să reintre în posesia băilor în primăvara anului trecut.

Băile Sărate de la Telega au fost concesionate societăţii Oaky SRL în anul 2003 pentru o redevenţă anuală de 400 de lei. Valoarea mică a taxei plătită către Primăria Telega era justificată la acel moment prin faptul că societatea concesionară era obligată, prin caietul de sarcini, să facă investiţii serioase în jurul lacului şi să transforme băile într-un adevărat complex balnear care să atragă la tratament turişti din toată ţara.

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
Bancul Zilei

04:22

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Tudose i-a dăruit un animal de companie lui Ciolacu: „După 12 ore de stat la serviciu ai o treabă cu litiera la pisică”
11/05/2024 20:46

Eurodeputatul Mihai Tudose a spus, sambătă, in cadrul unui interviu televizat, că i-a dăruit liderului PSD, Marcel Ciolacu, o pisică, care a devenit un membru al familiei premierului relatand o intamplare ...

Rezolvare neobișnuită: locul unde semafoarele pentru cămile au rezolvat o problemă majoră de trafic
11/05/2024 19:35

Unul dintre ultimele lucruri la care te-ai astepta să găsesti in mijlocul unui desert este un semafor functional, dar poti găsi mai multe in dunele de nisip din Parcul Natural Mingsha Mountain si Crescent La ...

Breaking: Mascații au descins în București, Ilfov și Călărași, la țepari care vindeau mașini de lux!
11/05/2024 19:22

Trei mandate de perchezitie domiciliară au fost puse in aplicare in Bucuresti si in judetele Ilfov si Călărasi. Sase persoane sunt suspectate de inselăciune si fals intelectual intr-un dosar cu masini de lu ...

Se strică vremea în toată țara - Prognoza anunțată de ANM pentru weekend
11/05/2024 12:42

Administratia Natională de Meteorologie (ANM) a emis prognoza meteo pentru duminică, 12 mai 2024. Specialistii anuntă o vreme cu temperaturi apropiate de valorile specifice acestei perioade din an, dar mai m ...

Spectacol rar pe cerul României. Cum s-a văzut aurora boreală de la Târgoviște: „Nu mi-am putut închipui...”
11/05/2024 11:54

Aurora boreală a pictat un spectacol feeric deasupra Romaniei, in noapte de vineri spre sambătă. Cerul Romaniei s-a transformat intr-o panză rosie uriasă. A fost un spectacol rar, care a putut fi admirat i ...

Fenomen alarmant în România - Tot mai mulți copii dependenți de droguri, cel mai mic are doar 8 ani
11/05/2024 11:10

Ministrul Justiţiei, Alina Gorghiu, a vorbit despre traficul de droguri de mare risc in Romania şi a recunoscut că fenomenul drogurilor nu a fost tratat de statul roman „foarte pragmatic”. Aceasta a mai ...

Sărbătoare regală la Palatul Elisabeta
11/05/2024 07:21

Custodele Coroanei Romane, Margareta, şi-a exprimat satisfacţia, vineri, pentru organizarea, după patru ani, a tradiţionalului „Garden Party”, in grădina Palatului Elisabeta, cu ocazia sărbătorii na ...

Ce ar putea primi România pentru înarmarea Ucrainei cu sistem Patriot
11/05/2024 07:19

Generalul in rezervă Virgil Bălăceanu a explicat intr-o interventie la B1 Tv că Romania nu dispune de apărare anti-aeriană pe toate nivelurile, prin urmare nu va fi oferit Ucrainei singurul sistem Patrio ...

Prima imagine postată de Florin Piersic Junior după ce tatăl său a fost internat: Cel mai mult îmi lipsesc lacrimile
10/05/2024 18:45

Actorul si regizorul Florin Piersic Junior a postat pe Facebook o imagine, la cateva zile după ce tatăl său a fost internat si operat de mai multe ori. In mod neasteptat, imaginea postată de fiul lui Florin ...

Atenție, șoferi! Desantul unui număr mare de militari și tehnică militară închide o autostradă din România
10/05/2024 17:50

Compania Natională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) anuntă că Autostrada A3, Chetani-Campia Turzii, va fi inchisă duminică seara, pentru a permite accesul unui număr mare de militari si t ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei