Scăderea spectaculoasă a cazurilor de coronavirus în India lasă experții perplecși

india

Dimensiune font:

| 17-02-2021 14:23

 Atunci când pandemia de coronavirus a pus stăpânire pe India, mulți s-au temut că fragilul sistem sanitar al țării se va prăbuși, în a doua cea mai populată țară din lume. Infecțiile zilnice creșteau dramatic și, la un moment dat, India părea că va depăși Statele Unite în clasamentul celor mai afectate țări, potrivit Associated Press.

Dar infecțiile au început să scadă în septembrie și acum țara raportează doar circa 11.000 de cazuri pe zi, față de un vârf de aproape 100.000, lăsând oamenii de știință perplecși.

 


Aceștia au sugerat mai multe posibile explicații pentru reducerea bruscă a numărului de infecții - observată în aproape toate regiunile - inclusiv aceea că în anumite zone s-ar fi putut atinge imunitatea de turmă sau că indienii ar putea beneficia de o formă de protecție preexistentă față de virus.

Guvernul indian atribuie parțial această evoluție prin purtatul măștilor, dar experții au observat că reducerea cazurilor de infectări este uniform inclusiv în zonele în care nu se respectă această obligativitate.

„Dacă nu știi motivul poți, fără să îți dai seama, să faci lucruri care pot conduce la un puseu,” spune Dr. Shahid Jameel, virusolog la Ashoka University.

India, ca multe alte țări, întâmpină probleme în detectarea numărului exact de infectări. Dar, în ultimele săptămâni, s-a redus masiv presiunea pe spitale, ceea ce reprezintă un indicator clar că răspândirea virusului încetinește. Atunci când numărul de cazuri a depășit 9 milioane, în noiembrie, cifrele oficiale arătau că aproape 90% din paturile cu ventilatoare de la terapie intensivă erau ocupate în New Delhi. Joia trecută, doar 16% din aceste paturi erau ocupate.

Această evoluție nu poate fi atribuită vaccinurilor, în condițiile în care India a început vaccinarea în ianuarie. Dar, pe măsură ce tot mai mulți oameni se vor vaccina, imaginea de ansamblu ar putea arăta și mai bine, deși experții sunt acum îngrijorați de noile variante identificate în mai multe țări și care par să fie mai contagioase.
 

Imunitatea de turmă?

Printre posibilele explicații pentru reducerea spectaculoasă a numărului de noi infecții este avansată posibilitatea ca în unele zone să fi fost atinsă imunitatea de turmă - pragul de la care un număr suficient de oameni au dezvoltat deja o imunitate față de coronavirus, stopând astfel multiplicarea sa, spune Vineeta Bal, expert în sistemul imunitar la National Institute of Immunology din India.

Însă, chiar dacă imunitatea de turmă ar putea fi responsabilă pentru declinul de cazuri în unele zone, populația ca ansamblu rămâne vulnerabilă, astfel încât sunt necesare în continuare măsuri de precauție, avertizează experții.

Acest lucru este cu atât mai valabil cu cât noi studii arată că oamenii care s-au infectat cu o formă a virusului s-ar putea reinfecta cu o nouă tulpină. Bal a exemplificat cu un studiu recent din Manaus, Brazilia, care estima că peste 75% din populația orașului avea anticorpi în octombrie, înainte ca numărul de infectări să crească iar, în ianuarie.

“Nu cred că cineva are răspunsul final,” spune ea.

 

Urban vs rural

Un studiu la nivel națională arăta că în India circa 270 de milioane de oameni, respectiv unul din cinci indieni, fuseseră infectați cu virusul înainte de începerea vaccinărilor - mult sub rata de 70% despre care experții speră că reprezintă imunitatea de turmă.

“Mesajul este că o mare parte a populației rămâne vulnerabilă,” spune Dr. Balram Bhargava, directorul Indian Council of Medical Research.

Dar studiul oferă unele date care ar putea explica de ce scade numărul de noi infectări. Astfel, mai mulți oameni au fost infectați în orașe față de sate, iar virusul circulă mai încet în zona rurală.

“Zonele rurale au o densitate de populație mult mai mică, oamenii lucrează în aer liber iar casele sunt mult mai ventilate,” arată Dr. K. Srinath Reddy, președintele Public Health Foundation din India.

Dacă unele zone urbane se apropie de imunitatea de turmă iar circulația virusului este încetinită de purtatul măștilor și de distanțarea fizică, atunci este posibil ca circulația redusă a virusului în zonele rurale să explice reducerea numărului de cazuri, sugerează Reddy.

O altă posibilitate este faptul că mulți locuitori sunt expuși unei varietăți de boli în timpul vieții lor - holera, tifosul sau tuberculoza sunt răspândite - iar această expunere poate ajuta corpul să dezvolte un răspuns imunitar inițial mult mai solid în fața unui nou virus.

“Dacă virusul COVID poate fi ținut sub control în nas și în gât, înainte de a ajunge la plămâni, nu devine atât de grav. Imunitatea înnăscută funcționează la acest nivel, încercând să reducă infecția virală și să o împiedice să ajungă la plămâni,” spune Jameel, de la Ashoka University.
 

Amenințarea noilor tulpini de coronavirus

În ciuda acestor vești bune, noile tulpini de coronavirus reprezintă o altă amenințare în fața speranțelor de a controla pandemia. Cercetătorii au identificat mai multe variante în India, inclusiv unele care ar putea provoca noi infectări ale persoanelor expuse deja la o versiune anterioară a virusului.

Experții analizează în prezent dacă noile tulpini ar putea fi responsabile pentru creșterea numărului de cazuri în statul sudic Kerala, considerat până în prezent un model în gestionarea epidemiei. Kerala este responsabilă acum pentru aproape jumătate din numărul total de cazuri de COVID-19 detectate în India. Unele studii sugerează că o versiune mai contagioasă ar putea fi vinovată și în prezent se depun eforturi pentru segmentarea genomului său.

În condițiile în care motivele scăderii rapide a numărului de cazuri rămân neclare, experții sunt acum îngrijorați că oamenii ar putea lăsa garda jos. Mari zone ale Indiei au revenit la viața normală și în multe orașe piețele sunt pline, drumurile aglomerate și restaurantele aproape pline.

“Cu reducerea numărului de cazuri, simt că partea cea mai rea a COVID s-a terminat,” spune M. B. Ravikumar, un arhitect care a fost internat cu coronavirus anul trecut. “Și că toți putem respira ușurați.”

Jishnu Das, expert la Georgetown University, îndeamnă însă la precauție: “Nu știm nu va reveni după trei sau patru luni”.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Guvernul Israelului reacționează dur după solicitarea procurorului-șef al Curții Penale Internaționale: 'O crimă de proporții istorice'
20/05/2024 17:12

Ministrul cabinetului de război din Israel, Benny Gantz (un popular membru centrist al Cabinetului de Război al Israelului), critică decizia procurorului sef al Curtii Penale Internationale, Karim Khan, de a ...

Curtea Penală Internațională solicită mandate de arestare pentru premierul Israelului și liderul Hamas
20/05/2024 17:04

Curtea Penală Internatională (CPI) solicită mandate de arestare pentru liderul Hamas Yahya Sinwar si pentru prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu, acuzati de crime de război si crime impotriva umanit ...

Cetăţean maghiar, bănuit de trafic de droguri, arestat preventiv
20/05/2024 16:35

Un cetăţean maghiar in varstă de 31 de ani a fost arestat preventiv, fiind bănuit de deţinere ilegală şi trafic de droguri, informează Inspectoratul Judeţean de Poliţie (IJP) Harghita. Potrivit surse ...

Lemn în valoare de aproape 100.000 de lei, confiscat de poliţişti în weekend
20/05/2024 16:25

Un total de 163 de metri cubi de material lemnos, in valoare de peste 99.520 de lei, a fost confiscat de poliţiştii Biroului pentru Protecţia Fondului Forestier şi Piscicol din cadrul Inspectoratului de Pol ...

Îngrijorare la nivel planetar: Rusia începe exercițiile nucleare, la care participă și Belarusul
20/05/2024 16:14

Kremlinul a declarat luni că exerciţiile cu arme nucleare non-strategice pe care preşedintele Vladimir Putin le-a ordonat vor avea loc "intr-un termen adecvat" şi că aceasta este o chestiune care ţine de ...

Ce se știe despre moartea lui Raisi: Elicopterul Bell 212 s-a izbit de un vârf de munte iar pe lângă președintele Iranului a murit și ministrul de externe
20/05/2024 13:39

Presedintele iranian Ebrahim Raisi si ministrul său de externe, Hossein Amirabdollahian, si-au pierdut viata in urma prăbusirii elicopterului care ii transporta intr-o zonă muntoasă, in conditii de vreme fo ...

E oficial: Rusia a declanșat un război electronic de bruiaj în României. Județele vizate
20/05/2024 12:49

Oficialii Ministerului Afacerilor Externe (MAE) mentionează că Rusia a declansat un război electronic de bruiaj pe teritoriul Romaniei. Astfel, dispozitivele montate de fortele armate ruse ar pune in pericol ...

Cum devine moldovenesc grâul ucrainean. ”În război se fac cele mai mari profituri!”
19/05/2024 20:03

Republica Moldova exporta in Romania, in trimestrul III 2021, o cantitate de 14.699 de tone de grau, iar după inceperea războiului, in trimestrul III din 2022, a urcat la 74.000 de tone de grau, pentru ca in ...

Explicațiile pentru presiunea mare de la granițele României: Peste 275.000 de oameni au trecut frontierele în 24 de ore
19/05/2024 17:01

Peste 275.000 de oameni si circa 86.000 de masini au trecut frontiera Romaniei in ultimele 24 de ore, anuntă duminică Politia de Frontieră. Punctele de trecere a frontierei sunt mai aglomerate deoarece dumin ...

Elicopterul în care s-ar afla președintele Iranului s-ar fi prăbușit
19/05/2024 16:53

Un elicopter in care s-ar fi aflat presedintele Iranului, Ebrahim Raisi, ar fi fost implicat intr-un accident aviatic. Acesta călătorea intr-un convoi de 3 elicoptere, unul dintre ele s-ar fi prăbusit, dar n ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei