Seymour Hersh: Presa trebuie să acopere greșeala guvernului SUA

29

Dimensiune font:

| 25-09-2023 17:06

Schimbarea ”narațiunii” presei occidentale despre războiul din Ucraina este tot mai evidentă. Săptămâna trecută a fost rândul revistei The Economist să-și surprindă cititorii obișnuiți cu relatările optimiste despre cum Ucraina câștigă și îi respinge pe ruși sau măcar despre cum contraofensiva ucraineană face ”progrese lente, însă solide”. Nu mai e așa.

”Ucraina a eliberat mai puțin de 0,25% din teritoriul pe care Rusia îl avea sub ocupație în luna iunie. Linia frontului de o mie de kilometri abia de s-a mișcat”, scrie The Economist. Și tot acest progres insesizabil cu prețul a circa 40.000 de militari ucraineni uciși. Și, mai grav, totul a fost predictibil.

Cele scrise de The Economist confirmă informațiile obținute de jurnalistul Seymour Hersh de la o sursă din serviciile secrete americane, o persoană ”care a lucrat, în primii ani de carieră, împotriva agresiunii sovietice și în spionaj”.

”Totul este o minciună”, spune această sursă. ”Războiul s-a încheiat. Rusia a câștigat. Nu mai este nicio ofensivă ucraineană, însă Casa Albă și presa americană trebuie să continue să mintă. Adevărul este că, dacă Armatei Ucrainene i se ordonă să continue ofensiva, atunci se va revolta. Soldații nu mai vor să moară, însă asta nu se potrivește cu mizeria pusă la cale de administrația Biden”, spune sursa din serviciile americane.

Acesta poate fi motivul pentru care ultima vizită în SUA a președintelui Volodimir Zelenski nu s-a încheiat cu transferul în Ucraina a ajutoarelor financiare și a armelor în valoare de 24 de miliarde de dolari, un ajutor pe care Congresul American întârzie să-l aprobe. Dacă congresmenii au informații că Ucraina va pierde războiul, reținerea va fi tot mai mare, câtă vreme SUA ar face o investiție în tabăra perdantă și asta ar tensiona și mai mult relația cu Moscova. Președintele Zelenski s-a întors acasă cu doar ceva peste 300 de milioane de dolari în ajutoare militare, iar SUA au precizat că au oferit un număr „limitat de rachete cu rază lungă de acțiune”.

”La începutul ofensivei, în luna iunie, au existat câteva penetrări ucrainene, însă toate au fost oprite între cele trei linii de apărare de beton ale Rusiei. Rușii s-au retras pentru a-i atrage pe ucraineni înăuntru. Au fost omorâți cu toții. După săptămâni cu mulți morți, cu pierderi mari de tancuri și vehicule blindate, multe elemente din armata ucraineană au decis, fără să spună asta, să pună capăt ofensivei. Cele două sate ocupate recent de ucraineni sunt de-a dreptul minuscule”, spune sursa din cadrul serviciilor SUA, citată de Seymour Hersh.

”Da, Putin a făcut o prostie, indiferent de modul în care a fost provocat, a făcut o prostie violând Carta ONU, dar și noi am făcut o prostie”, spune sursa din cadrul serviciilor SUA, referindu-se la decizia președintelui Biden de a duce un război prin procură împotriva Rusiei, finanțându-i pe Zelenski și armata lui. ”Prin urmare, a trebuit să-l descriem pe Putin în culori negative, cu ajutorul presei, pentru a ne justifica greșeala”, spune sursa, cu referire la o operațiune a CIA și a serviciilor secrete britanice de diseminare a informațiilor false privind starea de sănătate a președintelui rus, inclusive despre tratamentele cu steroizi care i-ar fi luat mințile.

Președintele Ucrainei și-a ținut discursul din acest an la Adunarea Generala ONU, în urma cu o săptămână, în fața unei săli pe jumătate goală și nu a avut parte de o primire tocmai călduroasă. Multe delegații nu au vrut să fie prezente și să asculte ce are de spus”, scrie The Washington Post. Liderii unor țări în curs de dezvoltare sunt frustrați că Statele Unite varsă miliarde de dolari în războiul din Ucraina, în timp ce țările lor se confruntă cu încălzirea climei și cu sărăcia.

Revenind a The Economist, articolul citat la început încearcă să creioneze ce se va întâmpla pe termen scurt in Ucraina. ”Solicitarea unor discuții pentru încetarea focului este inutilă. Vladimir Putin nu arată că dorește negocieri și, chiar daca ar fi negocieri, nu se poate avea încredere în dorința lui de a încheia un acord de pace. Acordul de pace nu ar însemna decât o pauză pentru reînarmarea Rusiei și plănuirea unui nou atac. Dacă nu ar mai lupta, ucrainenii și-ar putea pierde țara”, scrie The Economist. Revista britanică nu scrie însă că Rusia a fost deschisă, în primele luni ale conflictului, să găsească soluții pentru pace, însă conducerea de la Kiev a fost sfătuita de liderii occidentali să respingă aceste negocieri. Cât despre ipoteza că Rusia ar folosi orice acord de încetare a focului pentru a se pregăti din nou de război, trebuie spus că Vestul a făcut deja acest lucru – însăși Angela Merkel a declarat, după retragerea din politică, că negocierile în baza Acordurilor de la Minsk și în așa-zisul Format Normandia nu au fost decât tragere de timp pentru întărirea armatei ucrainene și pregătirea de război.

În acest moment, negocierile sunt mult mi dificile pentru Ucraina nu numai pentru ca Rusia a cucerit mai multe teritorii decât cele pe le ocupase la începutul războiului, ci și pentru că regimul Putin trebuie să le ofere rușilor o senzație cât mai puternică victoriei, pentru a compensa pierderea de popularitatea a regimului după sutele de mii de victime din Ucraina.

Ce întrevede The Economist, în condițiile în care pacea este imposibilă în Ucraina? Ucraina și susținătorii din Vest își vor da seama că acesta este un război de uzură și un tocător de carne… Ucraina și susținători ei sunt fixați pe contraofensivă. Trebuie însă să regândească strategia militara a Ucrainei și modul în care este condusă economia. În loc să obțină „victoria” și apoi să refacă economia, scopul ar trebui să fie asigurarea efortului de război în paralel cu atingerea unei prospertăți economice”.

Iar vestea cea mai rea pentru Europa abia urmează: dacă sprijinul american va inceta (în cazul unei victorii a lui Donald Trump, spre exemplu), Europa va trebui ”să ducă o parte mai mare a poverii. Asta înseamnă întărirea industriei militare și reformarea UE, astfel încât să poată gestiona o noua extindere”.

Așadar, The Economist ne invită să ne obișnuim cu ideea unui război de uzură în Ucraina (cu faze de război înghețat și faze fierbinți), un război lung pe durata căruia vor prospera producătorii de armament, în timp ce Europa va ajunge chiar să integreze Ucraina aflată în conflict. Totul, de la tranziția ”verde” la reforme sociale, de la lupta cu inflația la politica externă, de la învățământ și până la sănătate se va spune comandamentelor unei Europe aflate sub amenințarea unui război care va fi ținut sub control doar de spaima conflictului nuclear.

Este predicția The Economist pentru ”conflictul dintre democrație și autocrație” anunțat de administrația Biden și în care Ucraina este doar primul front. Europa pare prizoniera acestui război. Vineri, rachetele lansate din Ucraina au lovit comandamentul flotei ruse de la Marea Neagra. Asemenea lovituri se pot repeta si peste un an de zile, chiar și mai mult, de fiecare data când Moscova ar încălca o linie roșie stabilită de Kiev sau, de ce nu, atunci când regimul Zelenski ar căuta să amâne încă o dată alegerile sau să facă presiuni asupra UE.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

Primăria Comunei Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CUI 16384625, tel 0232/272590, e-mail primaria_valealupului@yahoo.com, organizează în data de 31.01.2025, licitație în vederea vânzării terenului intravilan în suprafață de 26.770 mp, nr. cadastral 100107, CF nr. 100107, zona Dedeman 1. Informaţii generale privind concedentul, în special denumirea, codul fiscal, adresa, numărul de telefon, telefax şi/sau adresa de e-mail a persoanei de contact etc: UAT Comuna Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CIF 16384625, tel 0232/272590, e-mail primaria_valealupului@yahoo.com 2. Informații generale privind obiectul procedurii de licitație publică, în special descrierea și identificarea bunului care urmează să fie vândut: teren intravilan în suprafață de 26.770 mp, situată în Sat Uricani, Comuna Miroslava, județul Iași, zona Dedeman, nr. cadastral 100107, CF nr. 100107, teren proprietate privată a Comunei Valea Lupului 3. Informații privind documentația de atribuire: se regăsesc în caietul de sarcini 3.1 Modalitatea sau modalitățile prin care persoanele interesate pot intra în posesia unui exemplar al documentației de atribuire: la cerere, de la sediul autorității sau de pe site-ul autorității wwww.comuna-valealupului.ro 3.2 Denumirea și datele de contact ale serviciului/compartimentului din cadrul vânzătorului, de la care pot obține un exemplar din documentația de atribuire: de la Registratura primăriei, Aleea Irisului nr. 8, sat Valea Lupului, Comuna Valea Lupului, județul Iași sau de pe site-ul autorității: www.comuna-valealupului.ro 3.3 Costul și condițiile de plată pentru obținerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: se obține gratuit, atât de la sediul autorității, cât și de pe site-ul autorității 3.4 Data-limită pentru solicitarea clarificărilor: 23.01.2025, orele 16.00 4. Informații privind ofertele: se regasesc în caietul de sarcini 4.1 Data-limită de depunere a ofertelor: 31.01.2025, orele 09.00 4.2 Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, Județul Iași 4.3 Numărul de exemplare în care trebuie depusă oferta: un singur exemplar original 5. Data și locul la care se va desfașura ședința publică de deschidere a ofertelor: 31.01.2025, orele 11.00, Primăria Comunei Valea Lupului - Sala de consiliu, Aleea Irisului nr. 8, Comuna Valea Lupului, Județul Iași 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon și/sau adresa de e-mail ale instanței competente în soluționarea litigiilor apărute și termenele pentru sesizarea instanței: Tribunalul Iași, Strada Elena Doamna nr. 1A, telefon: 0232.260.600, 0232.248.000, 0332.403.666, Fax: 0332.435.700, e-mail: tr-iasi-reg@just.ro
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Mogosesti-Siret, cu sediul in sat Muncelu de Sus, comuna Mogosesti-Siret, Str. Principala nr. 16, judetul Iasi, telefon/fax 0332/407.398, e-mail: primaria@ mogosesti siret.ro, cod fiscal 4541343. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: -teren in suprafata totala de 15.400,00 mp si 5 constructii in suprafata totala de 4.015,16 mp, identificate astfel: C1 grajd, in suprafata de 794,03 mp; C2 grajd, in suprafata de 1.009,07 mp; C3 grajd, in suprafata de 745,61 mp; C6 fanar, in suprafata de 727,03 mp; C7 fanar, in suprafata de 739,42 mp, nr.cadastral 60896, situate in sat Mogosesti-Siret, comuna Mogosesti-Siret, Str. Principesa Maria nr. 68, judetul Iasi, apartinand domeniului privat al Comunei Mogosesti-Siret, conform caietului de sarcini, H.C.L. Mogosesti-Siret nr. 13/30.03.2023 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: de la sediul Comunei Mogosesti-Siret. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Secretariatul Comunei Mogosesti-Siret, sat Muncelu de Sus, comuna Mogosesti-Siret, Str. Principala nr. 16, judetul Iasi. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 1.000 Lei/exemplar, ce se achita in contul RO75TREZ4072 1340250XXXXX, deschis la Trezoreria Pascani, cod fiscal 4541343. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 31.01.2025, ora 10.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 10.02.2025, ora 10.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Secretariatul Comunei Mogosesti-Siret, sat Muncelu de Sus, comuna Mogosesti-Siret, Str. Principala nr. 16, judetul Iasi. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: un exemplar in original sau in copie. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 10.02.2025, ora 12.00, la sediul Comunei Mogosesti-Siret, sat Muncelu de Sus, comuna Mogosesti-Siret, Str. Principala nr. 16, judetul Iasi. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de contencios administrativ a Tribunalului Iasi, Iasi, Str. Elena Doamna nr. 1A, judetul Iasi, cod postal 700398, telefon/fax 0332/403.642, e-mail: tr-iasi-reg @just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 17.01.2025.
1. Informatii generale privind concedentul, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Mosna, cu sediul in comuna Mosna, sat Mosna, Str. Sfintii Voievozi nr. 70, judetul Iasi, telefon/fax 0232/292.600, e-mail: contact@primariemosna.ro, cod fiscal 4540429. 2. Informatii generale privind obiectul concesiunii, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie concesionat: Spatiul in suprafata de 43,90 mp, apartinand domeniului public al Comunei Mosna, inscris in Cartea funciara Mosna 61145, nr. cadastral 61145-C1, situat in imobilul Dispensar uman, intravilan, comuna Mosna, sat Mosna, Str. Fundatura nr. 7, judetul Iasi, destinat activitatii de cabinet medical veterinar si farmacie veterinara, conform O.U.G. 57/03.07.2019 si H.C.L. Mosna nr. 09/16.01.2025. 3.Informatii privind documentatia de atribuire: Se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: Prin solicitare scrisa la sediul Comunei Mosna. 3.2. Denumirea si adresa serviciului/ compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Achizitii publice, Comuna Mosna, comuna Mosna, sat Mosna, Str. Sfintii Voievozi nr. 70, judetul Iasi. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul: 50 Lei/exemplar si se achita la Casieria Comunei Mosna. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 25.02.2025, ora 15.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 07.03.2025, ora 12.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Mosna, comuna Mosna, sat Mosna, Str. Sfintii Voievozi nr. 70, judetul Iasi -Compartimentul Secretariat. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: 1 exemplar original. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 14.03.2025, ora 09.00, in Sala Mare din cadrul Comunei Mosna, comuna Mosna, sat Mosna, Str. Sfintii Voievozi nr. 70, judetul Iasi. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Tribunalul Iasi -Sectia a II-a Civila, de Contencios Administrativ si Fiscal, municipiul Iasi, Str. Elena Doamna nr. 1A, judetul Iasi, telefon 0332/403.647, fax 0332/435.700, e-mail: tr-iasi-civ2 @just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 20.01.2025.
Termenul de prescripție curge de la data la care este cerută mită, nu de la data primirii. Ce efecte va avea decizia instanței supreme
20/01/2025 19:41

 Termenul de prescriptie in cazul infractiunii de luare de mită incepe de la data la care a fost solicitată mită si nu de la data primirii, a stabilit luni Înalta Curte de Casatie si Justitie. Ace ...

Bulgaria îndeplineşte criteriile pentru aderarea la zona euro
20/01/2025 18:38

Bulgaria este acum pe calea adoptării monedei euro, 1 ianuarie 2026 fiind data ţintă pentru aderare, conform unei analize realizate de Institutul pentru Economie de Piaţă (IME). Datele publicate recent de ...

Dezvăluiri explozive din armata ucraineană: ofițeri superiori acuzați pentru 'pierderile de personal, arme' și teritoriu
20/01/2025 18:30

Biroul de Anchetă al Statului ucrainean (DBR) a anunţat luni arestarea a doi generali şi a unui colonel ai armatei, a căror "inacţiune" şi "neglijenţă" au "permis" Rusiei să ocupe o parte din regiunea ...

Donald Trump și-a preluat noua putere. Cele 11 porunci la început de drum
20/01/2025 18:12

Presedintele Statelor Unite, Donald Trump, a făcut o serie de promisiuni despre măsurile pe care le va aplica, incă din prima zi a noului său mandat. Planurile lui Trump sunt extinse si vizează mai multe d ...

Andrei Caramitru 'traduce' succesul lui Călin Georgescu: 'Un monstru clar, vizibil, previzibil și - mare noroc - foarte idiot'
20/01/2025 16:55

Andrei Caramitru a analizat intr-o postare pe retelele de socializare succesul surprinzător al lui Călin Georgescu, oferind o explicatie detaliată - din perspectiva sa - asupra contextului social si politic ...

Liderul de la Tiraspol a cedat! Transnistria a acceptat ca Moldovagaz să livreze gazele în stânga Nistrului
20/01/2025 16:23

Liderul de la Tiraspol a cedat! Transnistria a acceptat ca Moldovagaz să livreze gazele in stanga Nistrului. Anuntul a fost făcut de asa zisul lider transnistrean, Vadim Krasnoselski ”Luand in considerare ...

CFR Călători marchează 24 ianuarie cu „Trenul Unirii” din Bucureşti către Iaşi şi retur
20/01/2025 16:12

CFR Călători va numi simbolic „Trenul Unirii” – trenurile IR 1661/IR 1664 care duc mesajul naţional din Bucureşti către Iaşi şi retur, de 24 Ianuarie, Ziua Unirii Principatelor Romane, de la 1859. ...

 Pe șoselele din România va fi o forfotă militară cum rar s-a văzut: Convoaie cu soldați și tehnică militară de ultimă generație
20/01/2025 15:55

Luni, marţi şi miercuri coloane militare aliate vor traversa Ungaria cu directia către Romania, a comunicat duminică Ministerul ungar al Apărării. Convoaie militare din mai multe tări vin in Romania pent ...

Trenul Unirii va pleca la drum pe 24 ianuarie
20/01/2025 15:30

Vineri, 24 ianuarie 2025, angajatii feroviari din toată tara, alături de toti romanii, sărbătoresc 166 de ani de la Unirea Principatelor Romane sub conducerea lui Alexandru Ioan Cuza, primul pas spre infăp ...

Vremea a luat-o razna în România! Se anunță ninsori de Paște - meteorologii au modificat prognoza
20/01/2025 14:27

  Vremea a luat-o razna in Romania. După o iarnă relativ blandă, cu zăpezi putine si temperaturi neobisnuit de ridicate, meteorologii de la Easeweather si Accuweather anuntă schimbări neasteptate in ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei