Seymour Hersh: Presa trebuie să acopere greșeala guvernului SUA

29

Dimensiune font:

| 25-09-2023 17:06

Schimbarea ”narațiunii” presei occidentale despre războiul din Ucraina este tot mai evidentă. Săptămâna trecută a fost rândul revistei The Economist să-și surprindă cititorii obișnuiți cu relatările optimiste despre cum Ucraina câștigă și îi respinge pe ruși sau măcar despre cum contraofensiva ucraineană face ”progrese lente, însă solide”. Nu mai e așa.

”Ucraina a eliberat mai puțin de 0,25% din teritoriul pe care Rusia îl avea sub ocupație în luna iunie. Linia frontului de o mie de kilometri abia de s-a mișcat”, scrie The Economist. Și tot acest progres insesizabil cu prețul a circa 40.000 de militari ucraineni uciși. Și, mai grav, totul a fost predictibil.

Cele scrise de The Economist confirmă informațiile obținute de jurnalistul Seymour Hersh de la o sursă din serviciile secrete americane, o persoană ”care a lucrat, în primii ani de carieră, împotriva agresiunii sovietice și în spionaj”.

”Totul este o minciună”, spune această sursă. ”Războiul s-a încheiat. Rusia a câștigat. Nu mai este nicio ofensivă ucraineană, însă Casa Albă și presa americană trebuie să continue să mintă. Adevărul este că, dacă Armatei Ucrainene i se ordonă să continue ofensiva, atunci se va revolta. Soldații nu mai vor să moară, însă asta nu se potrivește cu mizeria pusă la cale de administrația Biden”, spune sursa din serviciile americane.

Acesta poate fi motivul pentru care ultima vizită în SUA a președintelui Volodimir Zelenski nu s-a încheiat cu transferul în Ucraina a ajutoarelor financiare și a armelor în valoare de 24 de miliarde de dolari, un ajutor pe care Congresul American întârzie să-l aprobe. Dacă congresmenii au informații că Ucraina va pierde războiul, reținerea va fi tot mai mare, câtă vreme SUA ar face o investiție în tabăra perdantă și asta ar tensiona și mai mult relația cu Moscova. Președintele Zelenski s-a întors acasă cu doar ceva peste 300 de milioane de dolari în ajutoare militare, iar SUA au precizat că au oferit un număr „limitat de rachete cu rază lungă de acțiune”.

”La începutul ofensivei, în luna iunie, au existat câteva penetrări ucrainene, însă toate au fost oprite între cele trei linii de apărare de beton ale Rusiei. Rușii s-au retras pentru a-i atrage pe ucraineni înăuntru. Au fost omorâți cu toții. După săptămâni cu mulți morți, cu pierderi mari de tancuri și vehicule blindate, multe elemente din armata ucraineană au decis, fără să spună asta, să pună capăt ofensivei. Cele două sate ocupate recent de ucraineni sunt de-a dreptul minuscule”, spune sursa din cadrul serviciilor SUA, citată de Seymour Hersh.

”Da, Putin a făcut o prostie, indiferent de modul în care a fost provocat, a făcut o prostie violând Carta ONU, dar și noi am făcut o prostie”, spune sursa din cadrul serviciilor SUA, referindu-se la decizia președintelui Biden de a duce un război prin procură împotriva Rusiei, finanțându-i pe Zelenski și armata lui. ”Prin urmare, a trebuit să-l descriem pe Putin în culori negative, cu ajutorul presei, pentru a ne justifica greșeala”, spune sursa, cu referire la o operațiune a CIA și a serviciilor secrete britanice de diseminare a informațiilor false privind starea de sănătate a președintelui rus, inclusive despre tratamentele cu steroizi care i-ar fi luat mințile.

Președintele Ucrainei și-a ținut discursul din acest an la Adunarea Generala ONU, în urma cu o săptămână, în fața unei săli pe jumătate goală și nu a avut parte de o primire tocmai călduroasă. Multe delegații nu au vrut să fie prezente și să asculte ce are de spus”, scrie The Washington Post. Liderii unor țări în curs de dezvoltare sunt frustrați că Statele Unite varsă miliarde de dolari în războiul din Ucraina, în timp ce țările lor se confruntă cu încălzirea climei și cu sărăcia.

Revenind a The Economist, articolul citat la început încearcă să creioneze ce se va întâmpla pe termen scurt in Ucraina. ”Solicitarea unor discuții pentru încetarea focului este inutilă. Vladimir Putin nu arată că dorește negocieri și, chiar daca ar fi negocieri, nu se poate avea încredere în dorința lui de a încheia un acord de pace. Acordul de pace nu ar însemna decât o pauză pentru reînarmarea Rusiei și plănuirea unui nou atac. Dacă nu ar mai lupta, ucrainenii și-ar putea pierde țara”, scrie The Economist. Revista britanică nu scrie însă că Rusia a fost deschisă, în primele luni ale conflictului, să găsească soluții pentru pace, însă conducerea de la Kiev a fost sfătuita de liderii occidentali să respingă aceste negocieri. Cât despre ipoteza că Rusia ar folosi orice acord de încetare a focului pentru a se pregăti din nou de război, trebuie spus că Vestul a făcut deja acest lucru – însăși Angela Merkel a declarat, după retragerea din politică, că negocierile în baza Acordurilor de la Minsk și în așa-zisul Format Normandia nu au fost decât tragere de timp pentru întărirea armatei ucrainene și pregătirea de război.

În acest moment, negocierile sunt mult mi dificile pentru Ucraina nu numai pentru ca Rusia a cucerit mai multe teritorii decât cele pe le ocupase la începutul războiului, ci și pentru că regimul Putin trebuie să le ofere rușilor o senzație cât mai puternică victoriei, pentru a compensa pierderea de popularitatea a regimului după sutele de mii de victime din Ucraina.

Ce întrevede The Economist, în condițiile în care pacea este imposibilă în Ucraina? Ucraina și susținătorii din Vest își vor da seama că acesta este un război de uzură și un tocător de carne… Ucraina și susținători ei sunt fixați pe contraofensivă. Trebuie însă să regândească strategia militara a Ucrainei și modul în care este condusă economia. În loc să obțină „victoria” și apoi să refacă economia, scopul ar trebui să fie asigurarea efortului de război în paralel cu atingerea unei prospertăți economice”.

Iar vestea cea mai rea pentru Europa abia urmează: dacă sprijinul american va inceta (în cazul unei victorii a lui Donald Trump, spre exemplu), Europa va trebui ”să ducă o parte mai mare a poverii. Asta înseamnă întărirea industriei militare și reformarea UE, astfel încât să poată gestiona o noua extindere”.

Așadar, The Economist ne invită să ne obișnuim cu ideea unui război de uzură în Ucraina (cu faze de război înghețat și faze fierbinți), un război lung pe durata căruia vor prospera producătorii de armament, în timp ce Europa va ajunge chiar să integreze Ucraina aflată în conflict. Totul, de la tranziția ”verde” la reforme sociale, de la lupta cu inflația la politica externă, de la învățământ și până la sănătate se va spune comandamentelor unei Europe aflate sub amenințarea unui război care va fi ținut sub control doar de spaima conflictului nuclear.

Este predicția The Economist pentru ”conflictul dintre democrație și autocrație” anunțat de administrația Biden și în care Ucraina este doar primul front. Europa pare prizoniera acestui război. Vineri, rachetele lansate din Ucraina au lovit comandamentul flotei ruse de la Marea Neagra. Asemenea lovituri se pot repeta si peste un an de zile, chiar și mai mult, de fiecare data când Moscova ar încălca o linie roșie stabilită de Kiev sau, de ce nu, atunci când regimul Zelenski ar căuta să amâne încă o dată alegerile sau să facă presiuni asupra UE.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
DONGFENG prezintă 22 de modele electrificate la Salonul Auto de la Beijing
28/04/2024 13:29

 Peste 700 de expozanti sunt prezenti pană pe 4 mai la Salonul Auto de la Beijing, unul dintre cele mai mari evenimente de profil din lume. Printre ei se numără si Dongfeng, pregătit cu o gamă impresi ...

Omul de la care a venit expresia 'Să moară Cibilan'. Istoria neștiută a personajului din spatele zicalei
28/04/2024 12:35

In agitatii anilor '80, cand subteranele municipiului Bucuresti erau locuite de personaje controversate si temute, un nume strălucea printre toate, acela al lui Cibilan. Considerat ultimul "haiduc" al Capital ...

Zelenski i-ar fi 'păcălit' pe americani într-un moment crucial (The Washington Post)
28/04/2024 11:39

Estimările privind presupusele pierderi ale Fortelor Armate ale Ucrainei, exprimate in luna februarie de către presedintele tării Volodimir Zelenski, ar fi putut fi diminuate in mod semnificativ, informează ...

„Sistemele Patriot nu sunt soluția magică pentru Ucraina”, avertizează șeful Pentagonului
28/04/2024 00:16

Secretarul Apărării al SUA a avertizat că livrarea de sisteme Patriot către Ucraina nu este motiv să ne culcăm pe o ureche. El a atras atentia că aceste sisteme nu sunt „glontul fermecat”. „SUA vo ...

Pericol în Vrancea: o autocisternă plină cu etanol s-a răsturnat pe E85. Șoferul a murit
28/04/2024 00:11

Autocisterna incărcată cu etanol s-a răsturnat in judetul Vrancea, pe E85, in zona orasului Mărăsesti. Patru echipaje din cadrul ISU Vrancea intervin cu două autospeciale de interventie, o autospecială ...

Cum scăpăm definitiv de furnici cu doar trei ingrediente ieftine și eficiente pe care le avem la îndemână
28/04/2024 00:09

Furnicile pot fi un dăunător enervant imediat ce incepe vremea mai caldă, dar le puteţi tine la distantă cu usurintă, fără a fi nevoie să folosiţii substante chimice toxice. Un expert in curăţenie s ...

Ingredientele pe care trebuie să le pui în apa ouălelor de Paște, pentru ca să nu se mai spargă. Se regăsesc în bucătăria fiecărei gospodine
28/04/2024 00:06

Au mai rămas doar cateva zile pană cand romanii vor celebra Pastele, una dintre cele mai importante sărbători din calendarul ortodox. Gospodinele sunt cu pregătirile in toi, astfel că ouăle rosii, pasca, ...

După Slănic, se întâmplă la Cluj: o stradă a luat-o la vale
28/04/2024 00:04

O bucată dintr-o stradă s-a surpat peste noapte, pe o portiune de aproximativ 20 de metri, la Cluj-Napoca. Cu doar o săptămană inainte, locuitorii au alertat autoritătile cu privire la riscul de surpare a ...

Economia Rusiei este „atât de afectată de războiul din Ucraina, încât nu-și poate permite nici să câștige și nici să piardă”
27/04/2024 18:34

Economia Rusiei nu isi poate permite să castige sau să piardă războiul din Ucraina, spune un specialist in domeniu. Asta pentru că Rusia nu poate să suporte costurile de reconstructie si securizare a Ucra ...

România, evitată de transportul de arme americane către Ucraina. Traseul-surpriză ales în detaliu de SUA prin Europa
27/04/2024 17:20

Pentagonul pregăteste mult timp livrările de munitie către Ucraina, iar armele americane au un traseu bine stabilit prin Europa pentru a ajunge in posesia trupelor ucrainene. In urma aprobării de la Washin ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei