SUA sunt la un pas de HAOS: Poliţia NU mai are voie să utilizeze gaze lacrimogene, gloanţe de cauciuc şi alte mijloace 'mai puţin decât letale'

SUA  trump_donald_53664900

Dimensiune font:

| 06-06-2020 10:01

Un judecător al unui tribunal districtual din SUA a ordonat vineri poliţiei din Denver să înceteze să utilizeze gaze lacrimogene, gloanţe de cauciuc şi alte mijloace "mai puţin decât letale", precum grenade luminoase, împotriva protestatarilor din oraş, relatează Reuters.

Interdicţia temporară a fost decisă în urma unei plângeri depuse joi de protestatari la tribunalul districtual din Denver în care aceştia reclamau utilizarea unei forţe excesive de către poliţişti în timpul demonstraţiilor care au urmat morţii unui bărbat de culoare în timpul arestării sale de către poliţia din Minneapolis, scrie agerpres.ro.


Tyrone Campbell, un purtător de cuvânt al poliţiei din Denver, a declarat că instituţia se va supune ordinului judecătorului.

Moartea, în Minneapolis, a afro-americanului originar din Houston, George Floyd, în timpul arestării sale de către poliţie în urma unei infracţiuni non-violente a dus la proteste naţionale împotriva utilizării forţei de către poliţie.

 

Primarul oraşului Seattle a anunţat vineri că interzice poliţiei să folosească gaze lacrimogene timp de 30 de zile, după ce experţii au avertizat că utilizarea acestora şi a spray-urilor poate accelera răspândirea coronavirusului. În aceeaşi zi, un judecător din Denver a hotărât ca poliţia să nu mai folosească agenţi chimici asupra protestatarilor paşnici, iar peste 50 de poliţişti din Buffalo au demisionat în semn de protest faţă de suspendarea unor colegi din New York.

Protestele faţă de brutalitatea poliţiei continuă, iar câteva oraşe şi state americane au făcut deja paşi spre reformarea tacticilor forţelor de ordine.

 

În Minneapolis, unde George Floyd a fost ucis în timp ce era arestat, pe 25 mai, autorităţile au decis să interzică manevre precum strângerea de gât şi au cerut agenţilor să încerce să îi oprească pe colegii pe care îi văd folosind inadecvat forţa.

Comisarul statal pentru drepturile omului, Rebecca Lucero, a spus că schimbările sunt necesare pentru a pune capăt vătămării persoanelor de culoare care au suferit deseori de pe urma „rasismului instituţional”.

 

Primarul oraşului Seattle a decis ca poliţia să nu mai folosească gaze lacrimogene, după ce aproximativ 1.300 de lucrători sanitari şi experţi au transmis o scrisoare săptămâna aceasta avertizând că lansarea de astfel de substanţe asupra mulţimilor poate accelera răspândirea coronavirusului, relatează The Guardian.

Specialiştii în sănătate publică şi activiştii pentru drepturile omului au spus în repetate rânduri că gazele lacrimogene nu ar trebui folosite, reprezentând o armă chimică ce poate fi letală mai ales în cazul vârstnicilor şi al celor care suferă de boli respiratorii. Diverse tratate internaţionale şi Convenţia de la Geneva au interzis folosirea lor în conflicte internaţionale.

 

Un judecător federal din Denver a hotărât să interzică poliţiei să folosească agenţi chimici asupra protestatarilor paşnici. Brooke Jackson a spus că acţiunile unora dintre forţele de ordine din Denver şi din ţară sunt „dezgustătoare”.

„Departamentul de Poliţie din Denver a eşuat în obligaţia sa de a a-i supraveghea pe ai lui”, a scris Jackson, scrie news.ro.

Citește și: Ordin urgent al lui Marcel Vela! Se face lumină: ‘Nu are atribuții’

Ordinul emis de el cere forţelor de ordine să avertizeze protestatarii să se disperseze înainte de a lansa gaze lacrimogene şi să înceteze folosirea nediferenţiată a proiectile non-letale sau puţin letale.

„Dacă vitrinele unui magazin trebuie sparte pentru a evita ca oasele feţei unui protestatar să fie rupte sau ca ochii să îi fie permanent afectaţi, este un schimb mai mult decât corect. Dacă pereţii unei clădiri trebuie desenaţi pentru a preveni suprimarea libertăţii de exprimare, este un schimb corect”, este unul dintre cele mai surprinzătoare paragrafe din ordin.

 

Decizia lui Jackson a venit după ce mai mulţi protestatari au deschis o acţiune juridică cerând un ordin de restricţie temporar privind acţiunile agresive ale poliţiei asupra mulţimilor.

În acelaşi timp, în Buffalo (New York), întreaga echipă a departamentului de urgenţă al poliţiei - formată din 57 de agenţi - a demisionat în semn de solidaritate cu suspendarea fără plată a doi poliţisti din New York, care au agresat un bărbat în vârstă de 75 de ani la un protest faţă de moartea lui George Floyd.

Bărbatul a necesitat spitalizare, iar medicii spun că starea lui este bună.

Primarul oraşului Buffalo, Byron Brown, a spus că a aflat de demisia echipei şi că au fost luate măsuri pentru a continua asigurarea siguranţei publice.

 

George Floyd, în vârstă de 46 de ani, a fost oprit de poliţişti pe 25 mai şi interogat cu privire la cumpărarea de ţigări cu bani falşi. O înregistrare video arată cum el a fost arestat şi, mai mult de opt minute, unul dintre ofiţeri a stat cu genunchiul pe gâtul lui, în timp ce Floyd repeta cu nu poate respira. Autopsia a arătat că el a murit din cauza asfixierii.

În multe oraşe din SUA au izbucnit proteste, iar manifestaţii de solidaritate au avut loc şi în ţări din Europa - Marea Britanie, Olanda şi Franţa, dar şi în Australia. Majoritatea demonstraţiilor care au avut loc în ultimele zile în Statele Unite au fost paşnice, dar în unele dintre marile oraşe ele au devenit violente.

 

Cei patru poliţişti au fost concediaţi şi, iniţial, doar unul a fost pus sub acuzare - Derek Chauvin, care a îngenuncheat pe gâtul lui Floyd timp de aproximativ 9 minute, este acuzat de crimă de gradul trei şi ucidere din culpă de gradul doi. Pe 3 iunie, a fost anunţat că ceilalţi trei ofiţeri au fost acuzaţi complicitate la omor.

Joi seară, cei trei s-au prezentat pentru prima dată în faţa judecătorului. Cauţiunea a fost stabilită la 1 milion de dolari, dar va fi scăzută la 750.000 de dolari dacă ei vor îndeplini mai multe condiţii.

 

Chauvin urmează să apară în faţa Curţii luni.

O înregistrare video a arestării lui Floyd arată că un poliţist a ţinut genunchiul pe gâtul său timp de aproape nouă minute, reaminteşte Reuters. 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

05:36

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Descoperirea terifiantă făcută de arheologi în casa lui Hermann Goring, prietenul lui Adolf Hitler: „Am fost complet șocați“
01/05/2024 21:52

Schelete infiorătoare, cu membre lipsă, au fost găsite in „Barlogul Lupului", unde a locuit candva un apropiat de top al lui Hitler, relatează The Sun. Arheologii germani si polonezi au făcut această d ...

Armele ghidate de precizie ale SUA cad rând pe rând pradă războiului electronic al Rusiei. „După șase săptămâni, eficiența a scăzut la doar 6 %“
01/05/2024 21:11

O altă armă americană ghidată de precizie a fost aparent paralizată de războiul electronic rusesc, a declarat un oficial al Pentagonului. Munitia, care a fost rapid dezvoltată si transportată in Ucrain ...

NATO se pregătește de invazia Rusiei: are loc cel mai mare exercițiu militar de aproape 40 de ani, cu 90.000 de oameni
01/05/2024 19:20

 Romania participă cu 2.300 de militari şi 220 de mijloace tehnice la un exerciţiu multinaţional organizat, in luna mai, de Comandamentul Forţelor Terestre ale SUA in Europa şi Africa. SWIFT RESPONSE ...

Ce pensie va avea Klaus Iohannis. „Are 42 de ani de muncă și 10 de președinție”
01/05/2024 16:13

Preşedintele Klaus Iohannis a depus cererea de pensionare de la Colegiul National „Samuel von Brukenthal” din Sibiu, lucru deja confirmat de Administraţia Prezidenţială. Preşedintele Klaus Iohannis ur ...

Cum s-au îmbogățit peste noapte sute de mii de români în anii sărăciei crunte. „Am vândut o vacă și am băgat banii acolo”
01/05/2024 15:31

Cum s-au imbogătit peste noapte sute de mii de romani in anii sărăciei crunte. „Am vandut o vacă si am băgat banii acolo” Sute de mii de familii din Romania s-au imbogătit in anii 90, la scurt timp d ...

Primarul din Băile Herculane spune că taxa de stațiune pe care o plătesc turiștii este prea mică
29/04/2024 19:13

Turistii care vizitează statiunea Băile Herculane de 1 Mai si de Pasti vor fi nevoiti să plătească o taxă de statiune. Primarul Cristian Miclău a declarat la Radio Romania Resita că valoarea actuală a ...

Curtea Penală Internaţională se pregăteşte să emită mandate de arestare pe numele unor oficiali israelieni şi Hamas
29/04/2024 12:05

Curtea Penală Internaţională (CPI) se pregăteşte să emită mandate pe numele liderilor israelini şi Hamas in legătură cu Războiul din Faşia Gaza, declară cinci oficiali israelieni şi străini, re ...

Prinţul Paul Phillipe al României a fost depistat de către poliţişti într-un resort din Malta
29/04/2024 07:42

Prinţul Paul Phillipe al Romaniei a fost depistat intr-un resort, in urma activităţilor de cooperare intre Poliţia Romană şi Poliţia din Malta, au precizat surse judiciare, duminică pentru News.ro. Fa ...

Dana Nălbaru și Dragoș Bucur au început munca pământului:
29/04/2024 00:07

Toată lumea ii admiră pentru viata simplă pe care au ales să o ducă la tară, departe de cosmopolitul Bucuresti. Dana Nălbaru si Dragos Bucur se bucură de tihna de la sat, dar aceasta vine si cu un pret, ...

Lapte contrafăcut cu sodă caustică și apă oxigenată în Italia. Producătorii încercau să prelungească termenul de valabilitate
29/04/2024 00:04

Autoritătile italiene au efectuat recent o operatiune majoră care a vizat sectorul produselor lactate. Trei companii producătoare au fost acuzate că au incercat, prin diverse metode, să prelungească terme ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei