„Oamenii vor condiții civilizate de trai, pentru ca tinerii, copiii să revină acasă, să fie alături de familiile lor”

1interviu1

Dimensiune font:

| 03-05-2024 13:10

 * dialog cu Bogdan Cojocaru, președintele PSD Iași, candidat al acestei formațiuni politice la funcția de președinte al Consiliului Județean Iași

- Domnule Cojocaru, sunteți implicat din ce în ce mai asiduu în competiția aceasta pentru câștigarea Consiliului Județean, de fapt, a funcției de șef al administrației județene. O funcție vânată de mulți, de foarte mulți oameni politici. De ce credeți că este atât de atractivă postura de președinte al Consiliului Județean?

- Cred că este o funcție din care chiar poți să faci lucruri bune pentru toți ieșenii, și vorbim, conform datelor de la statistică, de aproape un milion de oameni. Eu am intrat în politică tocmai pentru a face o schimbare, pentru a face altfel lucrurile, pentru a aduce județul nostru pe primul loc în țară, acolo unde îi este locul. Nu pot să spun de ce alții vor funcția. Vedem, din păcate, la actuala conducere a CJ, că funcția a fost folosită în alte scopuri, iar acum există dosare de corupție. Costel Alexe este trimis în judecată în două dosare de corupție. Nu aceasta este imaginea de care are nevoie Iașul pentru a se dezvolta.

 

„… Oamenii vor condiții civilizate de trai și aici mă refer la servicii medicale, educație, infrastructură rutieră, apă și canalizare, gaz. Sunt condițiile necesare pentru ca tinerii, copiii să se întoarcă acasă, să fie alături de familiile lor”.

 

- E nevoie de un politician pentru a gestiona problemele Iașului, sau e necesar un bun manager, un om care a dovedit că înțelege, știe și poate ajuta comunitatea?

- Cred că este nevoie de o echipă foarte bine pregătită, cu experiență atât în viața administrativă, cât și în cea politică, la fel cum este nevoie de un bun manager, de oameni care să aibă o imagine bună, care să fie tratați la București ca lideri ai celui mai mare județ din țară, nu ca lideri la dosare penale. Este nevoie, de asemenea, de un dialog constant cu oamenii, cu toate comunitățile, indiferent de numărul de locuitori sau de poziționarea în județ. Fiecare comunitate este importantă și are nevoie de proiecte, de dezvoltarea serviciilor, de modernizare. Parteneriatul cu fiecare primar, indiferent de culoarea politică, va avea un rol deosebit.

- Sondajele confirmă faptul că va fi o competiție foarte grea. Ce credeți că va conta decisiv în alegerea președintelui Consiliului Județean Iași?

- Cred că oamenii s-au săturat de scandaluri de corupție și de promisiuni neonorate. Așa este caracterizat mandatul liberalului Costel Alexe la Consiliul Județean. Noi, la PSD, propunem o echipă pregătită să muncească pentru comunitate, o echipă cu oameni integri. Eu m-am născut și am crescut în Iași, am învățat în Iași, sunt absolvent IT ieșean, am reprezentat Iașul în Guvern, ca ministrul al comunicațiilor, am fost parlamentar și prefect. Am o carieră care arată atașamentul față de Iași și față de principii sănătoase: integritate, legalitate, transparență, onestitate. Întreb și eu ceva: cine ar lăsa bugete de sute de milioane de euro pe mâinile unuia acuzat și trimis în judecată pentru fapte de corupție?

- Ce vă cere lumea, prin locurile în care ajungeți, în campania electorală? Sunt multe nemulțumiri, desigur, nici n-ar putea fi altfel, dar ați primit anumite solicitări care să vă trezească interesul transpunerii lor într-un proiect cu aplicabilitate mai largă?

- Oamenii au probleme specifice, este adevărat, dar din toate discuțiile ies în evidență câteva lucruri. Este nevoie de dialog continuu cu oamenii pentru a le explica deciziile, pentru a lua împreună cele mai importante decizii pentru comunitate. De asemenea, oamenii vor condiții civilizate de trai și aici mă refer la servicii medicale, educație, infrastructură rutieră, apă și canalizare, gaz. Sunt condițiile necesare pentru ca tinerii, copiii să revină acasă, să fie alături de familiile lor.

 

„Doar cine nu a vrut, nu a atras fonduri pentru modernizarea drumurilor, școlilor, dispensarelor. Fonduri au fost și pentru extinderea rețelelor de apă și canalizare, iar acum gaz. Dacă adunăm și fondurile europene, vom avea o imagine clară a modului în care s-a dezvoltat satul ieșean”.

 

- S-a tot vorbit despre faptul că anumite comunități din județ s-ar afla la coada „clasamentului sărăciei” din Uniunea Europeană... Este reală această „etichetă”, ați identificat astfel de cazuri?

- Pot să vă spun că în mediul rural s-au făcu multe investiții prin programe susținute și implementate de PSD și aici mă refer la PNDL 1 și PNDL 2, dar și PNI Anghel Saligny. Efectele sunt vizibile pentru toată lumea. Doar cine nu a vrut, nu a atras fonduri pentru modernizarea drumurilor, școlilor, dispensarelor. Fonduri au fost și pentru extinderea rețelelor de apă și canalizare, iar acum gaz. Dacă adunăm și fondurile europene, vom avea o imagine clară a modului în care s-a dezvoltat satul ieșean.

- Satul românesc se dezvoltă, fără îndoială, însă într-un ritm care-l menține departe de condițiile oferite de mediul rurat din statele europene…

- Satul românesc se dezvoltă și, cel mai important, Guvernul urmărește îndeaproape integrarea grupurilor sociale vulnerabile din mediul rural. Am însoțit-o recent pe doamna Simona Bucura Oprescu, ministrul Muncii și Solidarității Sociale, la cea de-a treia ediție a Conferinței Europene de Economie Socială, organizată de ADV România în Iași. În cadrul Uniunii Europene, există 2,8 milioane de întreprinderi sociale, cu aproximativ 13 milioane de persoane angajate. Guvernul României recunoaște beneficiile acestui model pe care țara noastră l-a avut de-a lungul istoriei și trebuie să punem o bază solidă la dezvoltarea satului românesc și a întreprinderilor sociale. Acestea joacă un rol crucial în integrarea grupurilor sociale vulnerabile și în promovarea economiei circulare, contribuind semnificativ la crearea de locuri de muncă. A fost un prilej bun pentru ca doamna ministru să discute cu reprezentanții instituțiilor subordonate Ministerului Muncii și Solidarității Sociale precum Agenția Județeană pentru Plăți și Inspecție Socială, Casa Județeană de Pensii Iași, Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă, pentru a se asigura că fiecare entitate dispune de resursele necesare pentru a-și îndeplini misiunea în serviciul ieșenilor.

- Va curge lapte și miere prin satele județului, sau locuitorii din mediul rural vor fi nevoiți să sufere, în continuare, pentru gaz, asfalt, canalizare, educație de calitate și multe alte dorințe neîmplinite?

- Nu este vorba de a curge lapte și miere... Nu îmi plac oamenii care promit de dragul de a promite. Pot să fac însă o promisiune: îmi voi dedica activitatea pentru a aduce fonduri la Iași, pentru a duce la bun sfârșit lucrările de la Spitalul Regional de Urgență, de la Autostrada Moldovei A7, de la Autostrada Unirii A8. Sunt acum, aici, aproape de fiecare ieșean!

 

„Există oameni de calitate în fiecare partid. Uneori stau mai în spate, alteori își asumă direct responsabilitatea unei funcții politice sau administrative. Îmi doresc ca după 9 iunie să avem în față doar oameni corecți, integri, oameni preocupați de binele comunității!”

 

- Evident, v-ați pus problema închegării unei majorități, după alegeri, în Consiliul Județean, în condițiile în care nu veți obține peste jumătate din voturile exprimate de ieșeni. La nivel central există o atracție tot mai puternică între social-democrați și liberali. De fapt, ei candidează pe liste comune chiar și la alegerile europarlamentare! Dacă ar fi să depindeți de o astfel de alianță, ați face pașii necesari în direcția PNL?

- Există oameni de calitate în fiecare partid. Uneori stau mai în spate, alteori își asumă direct responsabilitatea unei funcții politice sau administrative. Îmi doresc ca după 9 iunie să avem în față doar oameni corecți, integri, oameni preocupați de binele comunității!

- De ce se urăsc, la Iași, de moarte, PSD și PNL?

- Eu nu urăsc pe nimeni, vă spun foarte clar. Dar, eu am niște principii, îmbrățișate și de echipa social-democrată atât la nivel local, cât și la nivel național. Spunem un „NU” hotărât corupției, celor care se gândesc mai mult la interesele lor decât ale oamenilor care i-au ales. Sunt convins că după 9 iunie acești oameni certați cu legea vor avea alte preocupări.

- Care ar fi adversarii cu care, după 9 iunie, v-ați încumeta să guvernați Iașul?

- Perioada electorală are specificul ei și e bine că se întâmplă o dată la fiecare patru ani. Venim în fața ieșenilor cu ceea ce am făcut și ceea ce vrem să facem. Apoi, după alegeri, trecem la treabă. Proiectele Iașului au nevoie de o susținere largă in partea tuturor. Și aici nu mă refer doar la clasa politică. Mă gândesc la mediul academic, la societatea civilă, la Biserică, la toate autoritățile locale. Iașul trebuie să redevină un spațiu al dialogului și al bunei guvernări!

 

„Nu îmi place să vorbesc despre calcule. Avem sondaje, la fel cum au toate partidele, dar decisiv este votul fiecărui ieșean”.

 

- Ce veți face în cazul în care nu veți câștiga aceste alegeri? Rămâneți să puneți umărul la dezvoltarea Iașului, plecați din politică sau veți ținti mai sus, în alegerile parlamentare?

- Din momentul în care am intrat în politică, în PSD, în urmă cu două decenii, am luptat pentru ceea ce cred și pentru Iași. Sunt convins că ieșenii îmi vor acorda onoarea și încrederea de a-i reprezenta in funcția de președinte al Consiliului Județean. Nu îmi doresc funcții, niciodată nu mi-am dorit, dar pentru a putea pune în practică tot ceea ce cred că e bine pentru Iași, e nevoie de legitimitatea oferită de vot, de încrederea și susținerea oamenilor. De aceea, acum le cer oamenilor să susțină o echipă cu un program clar de dezvoltare a Iașului, să vină alături de cei care își doresc să muncească pentru comunitatea noastră.

- Calculele vă oferă, desigur, marje importante, dar care ar fi procentul minim pe care mizați în aceste alegeri?

- Nu îmi place să vorbesc despre calcule. Avem sondaje, la fel cum au toate partidele, dar decisiv este votul fiecărui ieșean. Aștept cu mari speranțe ziua de 9 iunie, când ieșenii vor spune „NU” corupției și „DA” integrității. 

A consemnat Dan M.BREZULEANU

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Tentativă de lovitură de stat în Turcia. Erdogan a dat alerta și a început arestările
15/05/2024 19:07

A avut loc o tentativă de lovitură de stat in Turcia! Cel putin asta sustine regimul Erdogan. Presedintele turc a declarat că autoritătile republicii stiu foarte bine cine se află in spatele asa-numitului ...

Șefa Comisiei Europene condamnă ferm atacul împotriva premierului slovac: Un atac la adresa democrației
15/05/2024 17:54

Sefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a "condamnat categoric" atentatul la viata premierului slovac Robert Fico si a declarat că incidentul "subminează democratia europeană". "Condamn categoric atac ...

Viktor Orban, șocat de atacul împotriva prietenului său, Robert Fico: 'Ne rugăm pentru sănătatea și recuperarea sa rapidă'
15/05/2024 17:46

Premierul ungar Viktor Orban se declară socat de atacul de miercuri impotriva premierului slovac Robert Fico, pe care l-a numit „prietenul său”. „Am fost profund socat de atacul atroce impotriva priete ...

Reacția lui Klaus Iohannis după ce premierul Slovaciei, Robert Fico, a fost împușcat
15/05/2024 17:35

Presedintele Klaus Iohannis a transmis un mesaj după ce premierul Slovaciei, Robert Fico, a fost impuscat după o sedintă de Guvern. ”Şocat să aflu de faptul că Prim-ministrul Slovaciei, Robert Fico ...

Marcel Ciolacu transmite primul mesaj al României după ce premierul Slovaciei a fost împușcat
15/05/2024 17:27

Premierul Marcel Ciolacu transmite primul mesaj oficial din partea Romaniei, după ce premierul Slovaciei a fost impuscat. "Sunt profund socat de vestile care vin din Slovacia. Ii transmit cele mai sincere si ...

Premierul slovac e pe moarte: au fost trase în el cinci gloanțe, în stomac și piept
15/05/2024 17:02

Premierul slovac, Robert Fico, e in stare gravă la spital, după ce a fost impuscat de cinci ori, in stomac si piept. Seful executivului slovac a fost transportat la spital de urgentă, iar autoritătile au a ...

Începe marele război în Europa? Anunțul clar a venit direct de la Moscova: Rusia este pregătită
15/05/2024 15:01

Ministrul de Externe rus, Serghei Lavrov, a trimis un avertisment Occidentului si a spus că Rusia este pregătită de o confruntare cu Vestul, in Ucraina. Serghei Lavrov: Rusia este pregătită de o ciocnire ...

Marcel Ciolacu, reacție față de poziția Rusiei în cazul în care România va livra un sistem Patriot Ucrainei: „Înseamnă că noi contăm“
15/05/2024 14:18

Premierul Marcel Ciolacu a vorbit, marti seara, despre posibilitatea ca Romania să livreze un sistem Patriot Ucrainei. Premierul Ciolacu a afirmat că decizia finală privind livrarea unui sistem patriot Ucra ...

Presa turcă: Iohannis se pregătește de o retragere din cursa pentru șefia NATO
15/05/2024 14:12

Presa turcă anticipează o retragere a presedintelui Klaus Iohannis din cursa pentru sefia NATO, in contextul in care premierul Olandei, Mark Rutte, are sprijinul majoritătii aliatilor. Marc Rutte a reusit s ...

Marcel Ciolacu susține că din octombrie nu vom mai avea vize cu SUA
15/05/2024 14:05

Premierul Marcel Ciolacu a afirmat că este ferm convins că in octombrie, cel tarziu, Romania nu o să mai aibă vize cu Statele Unite şi că ţara noastră va intra in acest an şi in Schengen cu graniţele ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei