Bazarul moare, dar nu se predă!

1bazar2

Dimensiune font:

| 19-08-2022 17:25

Bazarul din Iași, situat cândva chiar sub pasarela Nicolina, a fost mutat, de aproape un deceniu, la marginea orașului, în zona CUG, și pare să fi fost uitat de ieșeni. Dacă el reprezenta, cândva, un adevărat centru comercial, unde lumea venea să cumpere... aproape orice, acum ieșenii își mai amintesc din ce în ce mai rar de acest loc.

Departe de centrul orașului, de mijloacele de transport și de condițiile sanitare necesare, Bazarul încearcă să se apropie de sufletele ieșenilor prin produsele pe care le oferă și prin atmosfera primitoare. Dar, oare, este suficient?  La o primă impresie, inocentă, s-ar putea afirma cu ușurință că Bazarul moare și că este împins tot mai mult în umbra marilor magazine, a mall-urilor sau a site-urilor care oferă bunuri similare. Totuși, Bazarul nu se predă! Vânzătorii cred în potențialul acestui complex, în posibilitatea unui progres și în afacerile lor și speră ca statul să îi ajute și să le ofere un sprijin.

,, Dacă ne lăsa Bazarul acolo, ar fi mers treaba la toată lumea”

Din 2013, de când locația s-a mutat în zona CUG, acest complex comercial pare să nu se mai bucure de același succes. Comercianții și-au arătat nemulțumirea atât față de zonă, cât și față de lipsa unor mijloace de transport în comun care să faciliteze ruta pentru potențialii clienți. ,,Nu se poate compara Podu Roș cu Cetățuia. Sigur că au mai scăzut vânzările, aici după ora 3 nu mai ai ce face, acolo veneau autobuze, aveam și noi o șansă... Venea lumea de la serviciu, mai făcea și niște cumpărături la noi. Aici nu ajunge aproape nimeni. Sunt oameni care, acum, după 9 ani, nu știu unde e Bazarul. Înainte veneai de la gară, din centru, de la piață, mergeai la Bazar. Dacă ne lăsa Bazarul acolo, ar fi mers treaba la toată lumea”, spune unul dintre comercianți. Mai mult, locurile de parcare sunt vizibil insuficiente. Spațiul mic alocat parcării este, din păcate, ocupat de Târgul de mașini, iar clienții se văd adesea nevoiți să își lase autovehiculul pe marginea drumului sau să meargă la un alt magazin.

Dar să fie oare locația și parcarea singurele probleme? Din mărturisirile vânzătorilor, condițiile de lucru sunt departe de a fi unele decente. Toaletele sunt murdare și imposibil de folosit, iar personalul care se ocupă de curățenie este... inexistent! ,,Ne plouă și nimeni nu ne face ordine și curățenie aici. Noi facem tot”, se plânge un alt vânzător.

Comercianții își doresc vechea locație înapoi, însă, dacă acest lucru nu este posibil, ei cer măcar o îmbunătățire a spațiului actual. Nu există decât acoperișuri improvizate, iar atunci când plouă, marfa este udată și deteriorată.

„Este haos și autoritățile nu vin niciodată la noi”

Cât este chiria pentru aceste spații? ,,Chiria e 450 de lei pe o lună. E mult pentru un bazar. Stăm în aer liber, nu ne acoperă nimic. Și nici nu avem siguranța unui spațiu. Noi nu mai avem contract pentru un termen nelimitat. Ni se face contract pe 1 an și în el scrie că dacă vor iar să ne mute, în timp de 15 zile de la data anunțării trebuie evacuat locul. Dacă o să vadă că nu mai vine lumea și vor să facă blocuri aici, iar ne mută”, susține unul dintre comercianți. Astfel, vânzătorii nu au siguranța unui spațiu nici măcar aici, la marginea orașului. Se pare că nici supravegherea nu este în avantajul lor. Deși sunt puse camere, nu este niciun paznic care să asigure buna funcționare în interiorul complexului. ,,Noi încuiem, noi descuiem. Am pus problema, dar ne-au zis că sunt camere. Credeți că se uită cineva pe ele? Administrația Bazarului nu e interesată de noi”, adaugă acesta .

În ciuda condițiilor precare, vânzătorii au încredere în afacerile lor. ,,Bazarul va supraviețui cu siguranță. Mereu vor exista târguri și bazare. Trebuie doar puțină disciplină, pentru că este haos și autoritățile nu vin niciodată la noi”, mărturisește una dintre femeile care vând în bazar de mai bine de șapte ani.

Comercianții cer o locație mai bună, mai multe locuri de parcare, rute care să asigure transportul până în zonă, pază și condiții de igienă decente. Ei susțin că acestea ar fi elementele-cheie care să facă din Bazar un adevărat centru de interes pentru ieșeni.

În ceea ce privește produsele, se găsește aproape orice – îmbrăcăminte, încălțăminte, electronice, vopsele, piese de construcții, obiecte de curățenie, biciclete, produse agricole și chiar produse alimentare, de patiserie. O clientă ne-a mărturisit că deși vine aici des, ar face-o și mai des dacă nu ar fi la marginea orașului: ,,Vin aici o dată pe săptămână pentru că găsesc de toate, tot ce îmi trebuie. Dar e departe de casă, de serviciu, că altfel aș veni și mai des”.

De nouă ani, ieșenii așteaptă o schimbare în ceea ce privește Bazarul. Până atunci, acest spațiu pare să mai reziste încă prin pulsul vânzătorilor încrezători și  al clienților care nu l-au uitat. Bazarul nu se predă, căci predatul este o alegere, deși sfârșitul pare a fi, din nefericire, tot mai aproape...

Alexandra-Cristina DIMITRIU

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
Bancul Zilei

06:14

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Ouăle colorate şi încondeiate
03/05/2024 13:40

Geneza lumii dintr-un ou este o idee filozofică extrem de răspandită la multe culturi timpurii: celţi, greci, egipteni şi fenicieni, la tibetani şi hinduşi, la chinezi, la populaţiile siberiene şi indo ...

Trei sferturi dintre români vor lua lumină din biserică, de Paște
03/05/2024 07:17

Peste 79% dintre romani intenţionează să işi petreacă Sărbătorile Pascale acasă, in familie, iar 75% vor să participe la slujba de Înviere din acest an, conform unui studiu realizat de Reveal Mar ...

Joia Mare, ziua în care se vopsesc ouăle
02/05/2024 07:24

Joia Mare, o zi in care inima crestinilor ortodocsi bate mai puternic, este un moment de profunzime spirituală si de intelegere a suferintei si iubirii divinului. În această zi deosebită, cunoscută si ...

Armindenii. Ziua pelinului
01/05/2024 08:21

Sărbătoarea Armindenilor, celebrată astăzi, este una a prosperităţii. Tradiţia spune că, in ajun, se ia un pom din pădure şi se aduce in casă, după ce este curăţat de frunze şi este impodobit cu ...

Istoria vibrantă a grătarului
30/04/2024 14:29

Într-o lume in care tehnologia si inovatia culinară isi găsesc mereu noi culmi, există o metodă simplă, dar profund satisfăcătoare de gătit care a rezistat trecerii timpului si a schimbărilor cul ...

Jazzul, o poveste despre pasiune, inovație și spirit uman
29/04/2024 08:02

În fiecare an, pe 30 aprilie, muzicienii sărbătoresc Ziua mondială a Jazzului. În lumea muzicii, jazz-ul este un colt de paradis sonor, o călătorie insufletită de note si ritmuri ce isi găse ...

Astăzi începe Săptămâna Mare
28/04/2024 15:48

* cateva zile, cele mai importante din Postul Paştelui, ne despart de cea mai mare sărbătoare din Calendarul Ortodox, cea a Învierii Domnului * in această săptămănă cu adevărat specială, credin ...

 Învățarea prin mișcare. Educația fizică și impactul vital pentru dezvoltarea copiilor
28/04/2024 15:25

Învătarea prin miscare. Educatia fizică si impactul vital pentru dezvoltarea copiilor Educatia fizică este o componentă esentială a curriculumului scolar care transcende simpla activitate de a &bd ...

În căutarea gustului perfect. Povestea somelierului modern
25/04/2024 13:34

În lumea fascinantă a vinului, există un personaj cu o abilitate aparte de a descifra arome, a identifica buchetul subtil al unui vin si de a crea perechi perfecte intre mancare si băutură - acel pers ...

Copiii hiperkinetici, călătoria spre înțelegere și îngrijire
24/04/2024 13:50

Într-o lume agitată si in continuă evolutie, copiii nostri se confruntă cu diverse provocări si obstacole in căutarea unei cresteri sănătoase si echilibrate. Unul dintre aceste obstacole il reprezi ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei