Beneficiile roșcovelor în diabet
Dimensiune font:
Roscovul (sau carobul) este un arbore ornamental, dar cu fructe comestibile. Aceastea cresc in forma de pastai si sunt supranumite si painea Sfantului Ioan.
Roscovele sunt cunoscute inca din cele mai vechi timpuri. Se pare ca Sfantul Ioan Botezatorul ar fi supravietuit in pustietate datorita acestor fructe, de aceea au si fost denumite popular "painea Sfantului Ioan".
Tot in antichitate, roscovele, de fapt semintele de roscove (carobe) serveau ca unitate de masura (carate) pentru a cantari aurul, intrucat, in mod absolut curios, toate semintele de roscove au exact aceeasi greutate, adica 0.18g. In Roma antică, moneda romana de aur, soldul, putea fi verificata daca are sau nu greutatea corecta cantarind-o cu 24 de carate (roscove).
Aspectul si gustul roscovelor
Aliment nonalergen si importanta sursa de proteine vegetale, roscovele au forma de pastai verzi, care cresc pana la 20-25 de centimentri si devin maro dupa recoltare. Gustul lor este dulceag, aduce usor cu caramelul.
De la arborele de roscov consumam atat pastaile, in stare proaspata, cat si semintele din pastai, intregi (ambele se sug precum bomboanele), dar mai ales pastaile sub forma de pudra, sirop sau extract. Le mai gasim in comert sub titulatura de carob/karob, echivalentul cuvantului din limba engleza (unde, la randul sau vine din araba - kharrub insemnand acolo pastaie).
Roscove proaspete
Roscovele proaspete au culoare verzuie si gust dulceag. Fructul de roscov are nevoie de un an pentru a se coace. In Romania gaseai, pe vremuri, destul de multi arbori de roscov, astazi insa se cultiva mai ales in plantatii speciale.
Roscovele uscate capata culoarea maronie, dar isi pastreaza gustul dulceag. Dupa uscare acestea se pot transforma in pudra de roscove si folosi intr-o multitudine de preparate culinare, fara a mai fi necesar zahar adaugat suplimentar. De fapt, uscarea roscovelor este metoda cea mai intalnita de conservare si pastrare a acestora (in forma intreaga sau transformate in pudra).
Roscove vs cacao vs cafea
Este adevarat ca si cacaua are farmecul ei, o aroma deosebita si intra in componenta multor retete de deserturi, dar in toate cazurile pudra de roscove poate si chiar este recomandat sa ii ia locul. In primul rand aceasta inlocuire este o idee buna atunci cand vorbim despre alimentatia copiilor mici. In timp ce pudra de cacao nu este recomandata decat dupa varsta de 3 ani, intrucat contine cofeina, roscovele poti fi consumate si cu mult inainte de implinirea acestei varste. O cana de lapte cu pudra de roscove are un gust delicios si nu trebuie sa fie indulcita suplimentar, intrucat roscovele contin zaharuri naturale. O cana de lapte cu cacao trebuie neaparat indulcita, intrucat gustul natural dat de cacao este unul amar.
Pudra de roscove poate fi integrata in alimentatie in loc de cacao si de catre diabetici sau persoane care urmeaza programe de eliminare a kilogramelor in plus, intrucat contine cu mult mai putine calorii si deloc grasimi.
Proprietatile si beneficiile roscovelor pentru organism
Cantitatea recomandata de specialistii in nutritie este de o lingura de pudra de roscove zilnic. O lingura cu pudra de roscove contine aproximativ 17 calorii, dintre care 15 sunt date de carbohidrati, iar restul de proteine. Roscova nu contine grasimi saturate si nici colesterol, in schimb contine vitamine si minerale importante: riboflavina, niacina, vitamina B6, calciu, potasiu si cupru, fier, magneziu si fosfor. Roscovele au un indice glicemic foarte mic, lucru care le face recomandate incluziv in dietele de slabire si nu contin nici lactoza si nici gluten.
Carobul se potriveste si in combinatie cu cerealele de dimineata.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau