Cadrele didactice refuză să se întoarcă în școli

1greva

Dimensiune font:

| 08-06-2023 08:40

Pentru a zecea zi, angajaţii din învăţământul preuniversitar ieșean au refuzat să se întoarcă la şcoli şi grădiniţe. Ei au protestat încă o dată în faţa Prefecturii, sperând că se va găsi vreun politician care să le audă păsurile. Guvernanţii de la Bucureşti le promit memorandumuri celor din sistemul educaţional românesc. Neîncrezători, sindicaliştii nici nu vor să îi asculte. S-au săturat de promisiunile făcute în ultimii 30 de ani.

Guvernul cunoaşte foarte bine care ne sunt solicitările. Vrem ca ei să ne garanteze printr-o ordonanţă de urgenţă că salarizarea de la învăţământul preuniversitar va pleca de la nivelul salariului brut pe economie pe care ar trebui să îl aibă un profesor debutant. Pe de altă parte, oferta actuală transmisă de guvernanţi cu forţa este respinsă de colegii noştri din cauza sumelor mici pe care au fost oferite. E vorba de 585 lei net pentru personalul didactic şi auxiliar şi 250 de lei la personalul nedidactic. Prin urmare, răspunsul este continuarea grevei, a spus Laviniu Lăcustă, liderul USLIP Iaşi.

Fluturaşul, prea firav pentru preţurile din magazine

Angajaţii din preuniversitar spun că una dintre principalele nemulţumiri constă în faptul că pe zi ce trece coşul zilnic este tot mai costisitor iar cu banii primiţi nu pot achita facturile şi alte datorii. „Oamenii nu au venit aici pentru că sunt mulţumiţi, ci pentru că la sfârşitul lunii când îşi privesc fluturaşul şi la preţurile din hipermarketuri. E evident pentru toată lumea că nu mai putem continua în acest mod”, spune Laviniu Lăcustă.

Au respins şi propunerea de etapizare

Sindicaliștii nu înţeleg de ce e nevoie de acele etapizări veşnice pentru angajaţii din învăţământul preuniversitar. „Mereu am fost etapizaţi. Din 2017, nici etapizările nu au fost respectate. Acesta este şi motivul unei neîncrederi profunde între salariaţii din învăţământul preuniversitar românesc şi guvernanţi. Nu mai avem încredere în ceea ce spun. De aceea, în revendicările principale este majorarea imediată a salariilor”, precizează Lăcustă.

Nu se ştie nimic despre examenele naţionale. Sindicaliştii continuă să arunce mingea pe terenul guvernanţilor.  Totul depinde de guvernanţi. Doar ei pot rezolva foarte uşor această criză”, a spus Lavinu Lăcustă. 

Greva pentru recăpătarea demnităţii

Angajaţii din preuniversitar care se află în greva generală nu vor fi plătiţi în perioada în care nu se întorc la catedră. „Dacă cineva îşi închipuie că profesorii au venit în stradă şi au renunţat deja la jumătate din salariu pe ultima lună pentru 4.000 lei, se înşeală. Greva aceasta nu este pentru salariul pentru luna în curs. Este pentru ce a ajuns să fie educaţia. Astăzi s-a umplut paharul. Sunt 32 de ani de când încercăm să devenim prioritate. S-a ales praful de „România educată, un obiectiv cu care cineva a câştigat o funcţie mare în stat. Nici profesorii, nici sistemul de învăţământ tot nu sunt prioritate, spune profesoara Camelia Popa.

Sindicaliştii consideră că această grevă trebuie dusă până la capăt. „Domnilor parlamentari le convine ca majorarea salarilală să li se acorde în 3-4 ani? Îi întreb dacă ştiu cum e să te împrumuţi de bani din bursa copilului? Greva noastră este şi o lecţie de demnitate. Vrem să ni se redea demnitatea, să ne simţim bine în rolul nostru de profesori. Avem nevoie ca imaginea noastră să nu fie alterată de nişte guvernanţi care încearcă să ne ţină la colţ, a spus Ioana Popescu.

Fiecare cu numărătoarea lui

Disensiunile dintre sindicalişti şi oficiali vizează nu doar probelemele de ordin salarial. În ultimele zile apar informaţii contradictorii în ceea ce priveşte participarea angajaţilor din sistemul de învăţământ preuniversitar la greva generală.

Din datele Inspectoratului Şcolar reiese că în data de 31 mai se afla în grevă generală 8.779 de angajaţi în învăţământul preuniversitar ieşean. Procentual vorbind, asta înseamnă 70%, din care 7.116 erau cadre didactice (78%).

Tot Inspectoratul Şcolar spune că pe 6 iunie numărul personalului din preuniversitar aflat în grevă a fost de 8720, adică 66%, 6826 dintre grevişti fiind cadre didactice. Asta înseamnă o scădere a procentului greviştilor la 74,9%.

De cealaltă parte însă liderul USLIP Iaşi, Laviniu Lăcustă spune că luni s-au aflat în grevă generală 8270 de salariaţi din cei 10.000 de membri ai acestui sindicat.  Din perspectiva sindicaliştilor, asta înseamnă un procent de 82 la sută.

Memorandum privind majorările salariale acordate în Educaţie

Guvernul va adopta joi un memorandum privind majorările salariale acordate personalului din Educaţie prin noua Lege a salarizării pentru a consolida garanţiile guvernamentale privind prioritizarea Educaţiei în viitoarea grilă de salarizare.

Potrivit unui comunicat al Executivului, prim-ministrul Nicolae Ciucă a cerut Ministerului Educaţiei şi Ministerului Muncii şi Solidarităţii Sociale promovarea la nivelul Guvernului a unui Memorandum privind majorările salariale acordate personalului din Educaţie prin noua Lege a salarizării, în urma discuţiei telefonice purtate cu reprezentanţii sindicatelor din sistemul de învăţământ. „Memorandumul va fi adoptat în şedinţa Executivului de mâine, 8 iunie 2023, şi va fi publicat în Monitorul Oficial al României, pentru a consolida garanţiile guvernamentale privind prioritizarea Educaţiei în viitoarea grilă de salarizare şi utilizarea ca sistem de referinţă a salariului mediu brut pe economie pentru salariul debutantului/asistentului universitar. Garanţiile guvernamentale incluse în Memorandum sunt asumate şi la nivelul Coaliţiei de guvernare, ai căror lideri şi le-au însuşit în cadrul unui Angajament politic”, se arată în comunicat.

Preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Educaţie „Spiru Haret”, Marius Nistor, a declarat, miercuri, înainte de a intra la discuţii la Ministerul Educaţiei, că greva din învăţământ se poate încheia în momentul în care Guvernul vine cu o soluţie care să fie acceptată de colegi, iar joi sau vineri sunt aşteptaţi din nou 20.000 de sindicalişti în stradă, în Capitală.

„Trebuie să ne gândim la copii şi să închidem anul şcolar”

Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat miercuri că, în condiţiile în care există un acord referitor la greva din Educație, anul şcolar ar trebui închis şi a anunţat totodată că în şedinţa de guvern de joi vor fi alocaţi bani pentru sectorul Sănătăţii. „Am văzut că şi ministrul Justiţiei a ieşit şi a făcut lămuririle în ceea ce priveşte anexele şi fundamentările unei OUG şi, din punctul meu de vedere, lucrurile sunt foarte clare. În următoarea grilă, salariul debutantului va pleca de la salariul mediu brut pe economie. (...) Eu cred că e un moment în care s-au îndeplinit toate cerinţele iniţiale ale liderilor de sindicat şi este normal ca, în acest moment, când avem şi un memorandum, avem şi o ordonanţă, (...) cred că din acest moment trebuie să ne gândim la copii şi să închidem anul şcolar, ca pe urmă, împreună cu ministrul Muncii, să terminăm grila, aşa cum ne-am asumat până pe 15 iunie”, a declarat Marcel Ciolacu la finalul unui eveniment.

În ceea ce priveşte Sănătatea, el a arătat că a avut „vreo două-trei discuţii” şi există unele restanţe la Legea 153, la fel cum sunt anumite restanţe şi în domeniul de Apărare şi Ordine publică. „Şi, din câte ştiu eu, şi din ce am discutat cu domnul prim-ministru, joi, aceste anexe vor intra în şedinţa de Guvern şi se vor suplimenta aceşti bani - repet, diferenţe la Legea 153. Este cu totul altă abordare faţă de domnii din Educaţie, care ajunseseră la limita maximă”, a explicat liderul PSD.

Preşedinţii PSD şi PNL, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, au anunţat miercuri că şi-au asumat, printr-un acord politic al liderilor coaliţiei, garanţiile solicitate de sindicate privind majorările salariale din viitoarea grilă din sistemul de învăţământ. Laura RADU, Daniel BACIU

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
Bancul Zilei

04:21

Bal al Bobocilor „sărbătorit” cu droguri pitite în încălțăminte și cuțite ascunse în fund
27/11/2023 10:58

„Jandarmii valceni au depistat tineri cu ”cristale” si obiecte periculoase la Balul Bobocilor”, a fost anuntul făcut de către reprezentantii Inspectoratului Judetean de Jandarmi in urma unui eveniment ...

Profesorii află săptămâna viitoare cu cât le vor crește lefurile
24/11/2023 16:15

Sindicalistii din Educatie s-au intalnit astăzi, la Palatul Victoria, cu premierul Marcel Ciolacu si au discutat despre majorarea salariilor din invătămant in anul 2024, dar si despre inechitătile salariale ...

Instituţie academică cu sediul în centrul Capitalei, imagine dezolantă, de şandrama
18/11/2023 15:33

Această uşă, fotografiată la interval de patru ani, in noiembrie 2019 , cand mai avea un ciot de clanţă şi in noiembrie 2023, cand era sprijinită cu un scaun hirbuit, nu este de la buda unei carciumi p ...

17 noiembrie, Ziua Mondială a Studenților
17/11/2023 10:47

Ziua internaţională a studenţilor este sărbătorită, in fiecare an, la 17 noiembrie, fiind declarată oficial in anul 1941 de către Consiliul Internaţional al Studenţilor pentru a comemora evenimentele ...

 România are printre cei mai puțini intelectuali din UE
13/11/2023 14:40

Un procent de 42% din populaţia UE cu varsta intre 25 şi 34 de ani era absolventă de invăţămant universitar, insă la coada UE sunt două regiuni din Romania: Sud-Muntenia şi Sud-Est, unde ponderea tiner ...

Profesorii UBB pregătesc elevii clujeni pentru olimpiadele de Matematică şi Informatică
11/11/2023 11:27

Profesorii Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB) pregătesc elevii clujeni din clasele de gimnaziu (V-VIII) şi liceu (IX-XII) pentru participarea la olimpiadele naţionale de Matematică şi Info ...

Jandarmii au făcut o razie la un liceu și au avut un șoc: au găsit un adevărat arsenal de arme albe
10/11/2023 11:15

La data de 9 noiembrie 2023, politistii din cadrul Biroului Sigurantă Scolară au efectuat o actiune de verificare si control in vederea depistării obiectelor periculoase la două licee din Miercurea Ciuc. I ...

Organizațiile studențești din UMF Iași, acuzate de fraudarea alegerilor pentru reprezentanții studenților
10/11/2023 00:05

Studentii medicinisti din Iasi, prin intermediul Ligii Studentilor (LS IASI), critică organizatiile studentesti la nivel de facultate din cadrul Universitătii de Medicină si Farmacie „Gr. T. Popa” din Ia ...

Activități inedite la USV, cu prilejul Nopții Companiilor în Iași
09/11/2023 10:12

 Universitatea de Stiintele Vietii „Ion Ionescu de la Brad” din Iasi (USV), in calitate de partener al evenimentului Noaptea Companiilor in Iasi a pregătit o serie de activităti prin care inv ...

 Cum redefinim învățarea în era conectivității
08/11/2023 12:24

Învătămantul online, candva o nisă in cadrul sistemului educational, a devenit o componentă standard in multe institutii de invătămant. Închiderea scolilor si universitătilor a fortat educato ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei