Calendar creștin ortodox. Sfânta Muceniță Filofteia, cea care aduce ploaia

12-07-sf_filoteia

Dimensiune font:

| 07-12-2021 08:00

Pe 7 decembrie, calendarul creștin ortodox o prăznuiește pe Sfânta Muceniță Filofteia, ocrotitoarea celor aflați în suferință.

Moaștele Sfintei Muceniţe Filofteia se găsesc Curtea de Argeş, iar pomenirea ei a fost rânduită îndată după ziua Sfântului Nicolae, întrucât moaştele ei au stat secole în şir în Biserica Domnească din Curtea de Argeş, care are hramul Sfântului Nicolae.

Când tărâmul bulgar de la Tîrnovo a fost ocupat de turci, în 1393, moaştele Sfintei Muceniţe Filofteia au fost aduse în Ţara Românească. Se pare că de aici au fost duse pentru scurt timp la Vidin, fiind păstrate, probabil, până în 1396. Pentru a nu fi profanate, au fost oferite domnitorului Mircea cel Bătrân (1386-1418), care lea aşezat în Biserica Sfântul Nicolae (domnească) din Curtea de Argeş, pe atunci catedrala mitropolitană, ctitorie a domnitorilor Basarab I şi Nicolae-Alexandru, fiul său.

Moaştele Sfintei au rămas acolo până în 1893, când, din pricina stării de degradare în care ajunsese acest lăcaş de cult, au fost mutate în bisericile Sfântul Gheorghe şi apoi Adormirea Maicii Domnului – Olari, din aceeaşi localitate.

În timpul primului Război Mondial, când o bună parte din ţară era ocupată de trupe străine, au fost duse în paraclisul Mănăstirii Antim din Bucureşti. După încheierea războiului au fost readuse la Curtea de Argeş, dar de data aceasta în măreaţa biserică ctitorită de Neagoe Basarab.

Sfânta Muceniță Filofteia a fost canonizată în 1950
Principalele momente ale mutării moaştelor Sfintei Filofteia de la Tîrnovo la Vidin şi apoi la Argeş au fost zugrăvite pe coloana de pe latura nordică a faţadei altarului Bisericii Domneşti din Curtea de Argeş, unde pot fi admirate şi în zilele noastre.


„La 28 februarie 1950, Sfântul Sinod al Bisericii noastre a hotărât generalizarea cultului unor sfinţi ale căror moaşte se găsesc în ţara noastră, între care şi Sfânta Filofteia de la Argeş. Slujba specială închinată acestei generalizări a avut loc în octombrie 1955, la Curtea de Argeş, în prezenţa Patriarhului Justinian şi a numeroşi ierarhi români şi străini, invitaţi acolo, precum şi a numeroşi clerici şi credincioşi”, a povestit ÎPS Calinic, arhiepiscopul Argeşului şi Muscelului.

După anumite ştiri privitoare la viaţa ei, muceniţa s-a născut pe la începutul veacului 13 în oraşul Tîrnovo, care pe atunci era capitala „Imperiului româno- bulgar”, întemeiat şi condus o vreme de Asăneşti, români de neam. I s-a dat din botez numele Filofteia, care în greceşte înseamnă iubitoarea de Dumnezeu, lucru pe care îl va dovedi cu fapta în cursul scurtei sale vieţi pământeşti.

Se spune că şi mama viitoarei sfinte era româncă de neam, din sudul Dunării, o femeie foarte evlavioasă. De la ea a deprins prunca Filof teia dragostea de Dumnezeu şi de aproapele, faptele de milostenie, rugăciunile, postul şi alte virtuţi care trebuie să împodobească sufletul unui adevărat creştin.

Dumnezeu a chemat la Sine pe vrednica sa mamă, Sfânta Filofteia rămânând astfel orfană. Cu încredere în Dumnezeu, a rămas în casa părintească, respectând toate cele ce învăţase de la mama ei, trăind mai mult pentru Hristos şi pentru cei aflaţi în suferinţă.

Suferințele Sfintei Mucenițe Filofteia
„Tatăl ei s-a recăsătorit, luându-şi o femeie cu o viaţă cu totul diferită de cea a primei sale soţii. Era firesc atunci ca această femeie să n-o iubească pe Filofteia, obişnuită cu rugăciunea, cu postul şi cu mila faţă de aproapele. Drept aceea, s-a pornit cu multa ură împotriva acesteia, mai ales când se ducea la biserică sau când se ruga şi făcea fapte de milostenie. În acelaşi timp, căuta să întărâte şi pe tatăl blândei copile împotriva ei. Dar toate vorbele de ocară, bătăile şi muncile la care o puneau tatăl şi mai ales mama ei vitregă n-au putut s-o abată de la virtuţile care îi împodobeau sufetul, mai ales de la faptele milosteniei”, se menţionează în viaţa Sfintei.

Sfânta care alungă seceta și aduce ploaia
Milostenia este una dintre marile calităţi ale Sfintei Filofteia, cu ale cărei moaşte s-au făcut nenumărate procesiuni în ţară împotriva secetei.

Se spune că, de multe ori, când ducea mâncare tatălui ei la câmp, o parte din ea o dădea unor oameni săraci. Într-una din zile, pe când avea 12 ani, tatăl se hotărî să afle el singur adevărul: o urmări pe fetiţă şi văzând că, într-adevăr, împarte mâncarea cu săracii, într-un moment de mânie, a aruncat asupra ei cu barda, rănind-o grav la picior. Sângele se scurse repede din trupul firav al fetiţei de numai 12 ani, care muri pe loc. Era 7 decembrie 1218. Tradiţia susţine că, înspăimântat de uciderea propriei sale copile, tatăl a încercat să-i ridice trupul, spre a-l înmormânta. Dar Dumnezeu a îngreuiat în aşa fel trupul, încât nici tatăl ucigaş, nici alţi oameni n-au putut să-l ridice.

Îngrozit, a alergat la arhiepiscopul cetăţii Tîrnovo, istorisindu-i toate cele întâmplate. Acesta, împreună cu mai marii cetăţii, cu preoţi, călugări şi mulţime de credincioşi, s-au îndreptat spre locul în care se afla trupul neînsufleţit al tinerei Filofteia. Abia la rugăciunile ierarhului şi ale preoţilor, trupul sfintei a putut fi ridicat şi depus cu cinste în catedrala ortodoxă din Tîrnovo.

Sinaxarul susţine că sfinţii slujitori au început să spună numele unor oraşe, biserici şi mănăstiri din dreapta şi stânga Dunării, spre a vedea dacă nu se uşurează trupul sfintei, la rostirea vreunuia din ele. Când s-a rostit numele oraşului Curtea de Argeş, deodată trupul s-a uşurat şi a putut să fie ridicat.

A fost înştiinţat de îndată domnitorul român de la Argeş de dorinţa sfintei Filofteia, ca cinstitul ei trup să fie adus în ţara sa. A fost întâmpinat la Dunăre de domnitor, ierarhi, preoţi, călugări şi credincioşi, cu rugăciuni, cântări duhovniceşti, lumânări şi tămâie. Sicriul cu trupul ei a fost dus apoi la Curtea de Argeş, unde emană milostenie, vindecare şi bunătate ca o nestemată a ortodoxiei. 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
Bancul Zilei

06:14

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Atmosferă apăsătoare la Ierusalim, unde vineri a fost marcat Drumul Crucii. Pelerini mai puţini şi restricţii sunt de aşteptat şi sâmbătă, când va fi luată Lumina Sfântă pentru a fi dusă către comunităţile ortodoxe
04/05/2024 14:18

Tristeţea a umbrit ceremoniile din Vinerea Mare in Ierusalimul de Est, unde comunităţile creştine ortodoxe au marcat sărbătoarea pe fondul restricţiilor israeliene impuse pe fondul războiului din Gaza. ...

Ce este Lumina Sfântă de la Ierusalim? Când va fi adusă în România, anul acesta?
04/05/2024 11:00

 Ce este Lumina Sfantă de la Ierusalim? În fiecare an, crestinii ortodocsi asteaptă cu nerăbdare săvarsirea unui eveniment ce este considerat cea mai veche minune dumnezeiască din lumea crestin ...

A murit Iisus cu adevărat pe cruce?
04/05/2024 09:36

  O cheie la enigma reinvierii poate fi considerată o scriere a francezului Chretien de Troies, datand din secolul al XII-lea şi care istoriseşte povestea unei femei foarte frumoase care se hotărăşt ...

S-au descoperit cuiele folosite la crucificarea lui Iisus!
04/05/2024 08:38

Într-un film documentar intitulat „The Nails of the Cross”, investigatorul Simcha Jacobovici pretinde că a descoperit cele două cuie in laboratorul unui antropolog din Tel Aviv. Filmul debu ...

Tradiții și superstiții în Sâmbăta Mare. Ce nu e bine să faci în noaptea când se deschis cerurile
04/05/2024 05:30

In Sambăta Mare, gospodinele pun la punct ultimele pregătiri pentru prima zi de Paste. Fie că este vorba despre curătenia in casă, coacerea cozonacilor, a păstii, prepararea drobului, a borsului sau a fri ...

Horoscopul Zilei
04/05/2024 04:58

  BERBEC Responsabilităţile pe care le ai de indeplinit sunt mari şi pe termen lung TAUR Inventivitatea şi originalitatea nu lipsesc din comportamentul tău GEMENI Vă chivernisiţi in aşa fel b ...

Vinerea Mare la grătare. Mustrarea unui preot: „E incredibil cum nu pot rata unii creștini să fie farisei”
03/05/2024 15:16

„Cu cată usurintă, doar la mirosul unor mici, au si uitat de parabola pe care le-o adresează Mantuitorul” - astfel isi incepe Ioan-Florin Florescu, un cunoscut si respectat preot roman misionar in Scotia ...

Obiceiuri străvechi de Vinerea Mare! Ce NU ai voie să faci dacă vrei să fii protejat de Dumnezeu
03/05/2024 14:49

Vinerea Mare din Săptămana Patimilor - Se ţine post negru, nu se ţese şi nu se spală, se coace pasca. Ţăranul roman ţinea sărbătorile in primul rand prin nelucrare În Vinerea Mare se face po ...

Duminica, sărbătoarea săptămânală a Învierii
03/05/2024 11:35

Acest caracter jubiliar al sărbătorii duminicii, in primele comunităţi creştine, explică de ce duminica a fost mereu exceptată de la orice manifestări sau acte rituale care exprimă intristare şi pocă ...

  Moartea şi învierea lui Iisus
03/05/2024 11:34

După opinia specialiştilor, din cauza referirilor mai puţin clare, ar putea fi vorba de prima zi de dinaintea Sabatului (vineri), exact de ziua respectivă sau de ziua de după Sabat. Sunt voci care spun, in ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei