Ce a învățat omenirea în șase luni de Covid - Nevoia de a purta mască, studii contradictorii, costuri uriașe pentru economie

virus  3536af387

Dimensiune font:

| 04-06-2020 17:17

 Sunt aproape șase luni de când lumea a început să se schimbe, iar acum masca a devenit ceva obișnuit, economia s-a prăbușit în multe țări și costurile repornirii sunt mari. Însă nu trebuie totuși să ne temem foarte tare că ne-am putea infecta de la suprafețe și nici de o mutație gravă nu ar trebui să ne fie frică, scrie New York Times. Pe de altă parte, o analiză a National Geographic pune întrebarea: cât timp poate persista virusul în corpul uman, iar răspunsul este neclar, oglindă a studiilor contradictorii care, fie ne-au speriat, fie au încercat să ne liniștească.

Trebuie să învățăm să trăim cu virusul, este mesajul pe care îl auzim des, iar pentru asta multe s-au schimbat: masca, distanțarea socială, cozile la diverse locuri unde până acum intrarea era simplă. Mulți oameni lucrează de acasă, multe companii se întreabă dacă își pot permite din punct de vedere financiar să modifice locul de muncă și foarte mulți oameni care mergeau la serviciu cu transportul în comun se tem acum să facă asta. Este general acceptată ideea că virusul nu are cum să dispară pur și simplu.

 
 

Trebuie să purtăm mască în spațiile închise. Până la pandemie vedeam mască doar în aeroporturi la foarte puțini oameni și foarte rar la metrou. Dacă în martie sau aprilie mesajul a fost că nu este nevoie să purtăm mască, lucrurile s-au schimbat cu 180 de grade și masca a devenit obligatorie în transportul în comun și în locurile închise. Unii o poartă sub bărbie, alții deloc, alții o poartă și în parc sau în pădure, chiar și când nimeni nu este în jur. Masca este peste tot și va dispărea doar când numărul de cazuri noi va fi zero.

America nu mai este un exemplu de urmat într-o criză globală gravă
 - Cum nota The New York Times într-un excelent articol, este prima oară când într-o criză globală din ultimul secol, SUA nu mai poate fi privită ca un exemplu demn de urmat. În SUA au murit peste 100.000 de oameni, administrația Trump a gestionat situația haotic, iar sistemul medical a fost depășit. SUA a gestionat criza foarte confuz, spre deosebire de țări eficiente, precum Germania sau Coreea de Sud.

Costurile de răspuns la virus sunt imense, fie că este vorba de programele de stimulare ale economiilor afectate de carantină sau de nevoile spitalelor. Vor fi scăderi ale economiilor țărilor pe toată linia și multe companii vor da faliment, mai ales că o parte dintre ele încă nu au primit voie să reia activitatea, din motive de siguranță.

Au apărut multe studii contradictorii. Rar un subiect a fost prezentat prin studii atât de diferite, de la cele care spuneau că virusul rezistă zile întregi pe suprafețe, până la altele care erau mult mai optimiste. O întrebare, dezbătută pe larg de o analiză National Geographic, este: cât persistă virusul în corpul uman?. Mai multe studii dau răspunsuri diferite și concluzia este, ca în multe alte nelămuriri legat de Covid, că pur și simplu nu știm clar. Subiectul este încă nou, studii mai aprofundate trebuie să urmeze.

Simptome tot mai diverse
. Cele mai frecvente simptome ale COVID-19 sunt febra, oboseala şi tusea uscată. Unii pacienţi ar mai putea să aibă dureri de cap, congestie nazală, dureri în gât sau diaree. Însă în ultimele două luni diverse studii au adăugat noi posibile simptome, de la pierderea bruscă a simțului mirosului și gustului, până la leziuni la degete.

Nu ar trebui să ne temem atât de mult că ne vom infecta de pe diverse suprafețe
. Despre subiect puteți citi pe larg aici, dar concluzia este că principala cale de infecție este sub formă de picături mici, care sunt răspândite atunci când persoana infectată tuşeşte sau strănută. Pericolul este minim dacă atingeți suprafețele purtând mască și dacă vă spălați des pe mâini.

Imunitatea colectivă nu este o soluție pentru a ne ține sănătoși, iar acest concept era marea speranță pentru viitorul vaccin. Însă, așa cum a arătat și situația cu vaccinurile pentru gripă și tuse convulsivă, chiar și când foarte mulți oameni s-au vaccinat, afecțiunile tot s-au răspândit. Vaccinul, când el va exista, va reduce răspândirea bolii și severitatea ei, dar nu va duce la dispariția completă.

Este puțin probabil să apară noi mutații periculoase
 - Unele studii spuneau că vor apărea noi mutații grave ale virusului, unele fake news-uri vorbeau și despre cum mutațiile se vor combina cu boli grave existente și vor face ravagii. Datele preliminare arată că noul coronavirus nu are o rată ridicată de apariție a noilor mutații posibil periculoase, dar va fi nevoie de mai multe cercetări pentru o concluzie clară.

 

 

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

05:36

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Descoperirea terifiantă făcută de arheologi în casa lui Hermann Goring, prietenul lui Adolf Hitler: „Am fost complet șocați“
01/05/2024 21:52

Schelete infiorătoare, cu membre lipsă, au fost găsite in „Barlogul Lupului", unde a locuit candva un apropiat de top al lui Hitler, relatează The Sun. Arheologii germani si polonezi au făcut această d ...

Armele ghidate de precizie ale SUA cad rând pe rând pradă războiului electronic al Rusiei. „După șase săptămâni, eficiența a scăzut la doar 6 %“
01/05/2024 21:11

O altă armă americană ghidată de precizie a fost aparent paralizată de războiul electronic rusesc, a declarat un oficial al Pentagonului. Munitia, care a fost rapid dezvoltată si transportată in Ucrain ...

NATO se pregătește de invazia Rusiei: are loc cel mai mare exercițiu militar de aproape 40 de ani, cu 90.000 de oameni
01/05/2024 19:20

 Romania participă cu 2.300 de militari şi 220 de mijloace tehnice la un exerciţiu multinaţional organizat, in luna mai, de Comandamentul Forţelor Terestre ale SUA in Europa şi Africa. SWIFT RESPONSE ...

Ce pensie va avea Klaus Iohannis. „Are 42 de ani de muncă și 10 de președinție”
01/05/2024 16:13

Preşedintele Klaus Iohannis a depus cererea de pensionare de la Colegiul National „Samuel von Brukenthal” din Sibiu, lucru deja confirmat de Administraţia Prezidenţială. Preşedintele Klaus Iohannis ur ...

Cum s-au îmbogățit peste noapte sute de mii de români în anii sărăciei crunte. „Am vândut o vacă și am băgat banii acolo”
01/05/2024 15:31

Cum s-au imbogătit peste noapte sute de mii de romani in anii sărăciei crunte. „Am vandut o vacă si am băgat banii acolo” Sute de mii de familii din Romania s-au imbogătit in anii 90, la scurt timp d ...

Primarul din Băile Herculane spune că taxa de stațiune pe care o plătesc turiștii este prea mică
29/04/2024 19:13

Turistii care vizitează statiunea Băile Herculane de 1 Mai si de Pasti vor fi nevoiti să plătească o taxă de statiune. Primarul Cristian Miclău a declarat la Radio Romania Resita că valoarea actuală a ...

Curtea Penală Internaţională se pregăteşte să emită mandate de arestare pe numele unor oficiali israelieni şi Hamas
29/04/2024 12:05

Curtea Penală Internaţională (CPI) se pregăteşte să emită mandate pe numele liderilor israelini şi Hamas in legătură cu Războiul din Faşia Gaza, declară cinci oficiali israelieni şi străini, re ...

Prinţul Paul Phillipe al României a fost depistat de către poliţişti într-un resort din Malta
29/04/2024 07:42

Prinţul Paul Phillipe al Romaniei a fost depistat intr-un resort, in urma activităţilor de cooperare intre Poliţia Romană şi Poliţia din Malta, au precizat surse judiciare, duminică pentru News.ro. Fa ...

Dana Nălbaru și Dragoș Bucur au început munca pământului:
29/04/2024 00:07

Toată lumea ii admiră pentru viata simplă pe care au ales să o ducă la tară, departe de cosmopolitul Bucuresti. Dana Nălbaru si Dragos Bucur se bucură de tihna de la sat, dar aceasta vine si cu un pret, ...

Lapte contrafăcut cu sodă caustică și apă oxigenată în Italia. Producătorii încercau să prelungească termenul de valabilitate
29/04/2024 00:04

Autoritătile italiene au efectuat recent o operatiune majoră care a vizat sectorul produselor lactate. Trei companii producătoare au fost acuzate că au incercat, prin diverse metode, să prelungească terme ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei