Ce înseamnă eliminarea facilităților fiscale pentru angajații din IT, construcții și agricultură

00000   socant-sotia-unu

Dimensiune font:

| 01-07-2023 11:30

 România are trei sectoare în care angajații au anumite facilități fiscale: IT, construcții și agricultură.

Măsurile au fost luate cu scopul de a încuraja oamenii să rămână în țară și de a atrage forță de muncă în aceste domenii.

Însă, potrivit unor surse guvernamentale, se ia în calcul eliminarea facilităților fiscale pentru angajații din IT, construcții și agricultură. Totul de va face în două etape, la 1 septembrie 2023 și 1 ianuarie 2024.

Angajații din anumite sectoare IT beneficiază de scutire de la plata impozitului pe venit pentru veniturile din salarii și asimilate salariilor.

În privința angajaților din construcții, facilitățile fiscale sunt valabile până în 2028 și constau în scutirea de impozit pe venit, de la plata contribuției sociale de sănătate și reducerea contribuțiilor la pensii. În acest domeniu există și un salariu minim brut de 4.000 lei pe lună.

Angajatorii din sectorul agricol și din industria alimentară beneficiază de plata la stat a unor taxe salariale reduse, fiind scutiți și ei de plata impozitului și a CASS.

Sorina Faier, specialist în resurse umane, a vorbit pentru Ziare.com despre ce ar însemna adoptarea unor astfel de măsuri.

„Diverse facilități fiscale aplicate în anumite domenii sunt menite să stimuleze dezvoltarea respectivelor domenii și să încurajeze angajările, să atragă specialiști și muncitori în sectoare cu cerere mare și potențial de dezvoltare sau în care firmele au probleme legate de găsirea forței de muncă. 

Eliminarea acestor facilități ar putea determina mulți angajați să caute oportunități de angajare în alte domenii sau în alte țări, iar asta ar duce la o scădere a forței de muncă în sectoare care oricum se confruntă cu deficit. Spre exemplu, în construcții, chiar și cu facilități fiscale România importă forță de muncă din Asia”, a declarat Sorina Faier.

Expertul în HR este de părere că angajații ar putea fi forțați să ia în calcul o reducere a personalului.

„Totodată, pentru companii ar însemna o creștere a costurilor cu forța de muncă, lucru care iar ar avea un impact negativ pentru că ar putea determina angajatorii să ia în considerare reducerea personalului sau a unor operațiuni.

Pe de altă parte, facilitățile fiscale și tratamentele preferențiale pentru diferite categorii de salariați din diverse sectoare de activitate nu sunt menite să fie păstrate pe termen lung. Însă eliminarea sau modificarea acestor facilități trebuie să aibă în vedere mai multe aspecte, printre care impactul bugetar, nivelul veniturilor și numărul angajaților care beneficiază de ele, calendarul modificărilor și impactul asupra mediului de afaceri. Guvernul trebuie să aibă în vedere că mediul de afaceri are nevoie de predictibilitate și stabilitate, iar inechitățile și schimbările bruște sau frecvente de fiscalitate descurajează investițiile pe termen lung”, a adăugat Sorina Faier.

 

Cum se va face totul

 

Premierul Marcel Ciolacu a afirmat recent că se face o analiză cu privire la restructurarea facilităţilor fiscale anunţată inițial de ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, referitor la sectoarele construcţiilor şi IT.

„În primul rând, nu o să iau o decizie împreună cu dumneavoastră astăzi, aici. În al doilea rând, am avut deja o discuţie cu reprezentanţii constructorilor şi n-am ajuns la această decizie. În al treilea rând, avem facilităţi de 72 de miliarde. Suntem singurul stat european, avem un sistem fiscal unde nu există cotă unică.

Avem 16, 5, 3, 8, 9. Nimeni nu mai ştie. Cota unică e cota unică. De aceea, se numeşte cotă unică, că altfel îi spuneam cotă diferenţiată, nu cotă unică. Nu e o perioadă foarte uşoară să vii cu măsuri fiscale, pentru că niciodată în perioade de criză, cu toate că am început să o depăşim, dar n-avem încă o creştere economică majoră, n-am intrat în recesiune faţă de alte state europene şi menţinem trendul. Trendul şi de la Banca Mondială, şi de la FMI, şi de la Banca Naţională este că vom închide cel puţin cu un 3% creşterea economică.

Deci, România nu va intra în recesiune. Nu poţi, indiferent că se supără unii, să nu vezi că în toată Europa nu mai există cotă unică. Nu-i pregătit statul, întâi să pregătească statul şi pe urmă venim cu o reformă, cu un sistem. Aici sunt total de acord.

Sunt convins că împreună cu constructori, cu IT-iştii, toţi cei care au excepţii, vom avea un dialog şi vom găsi soluţia cea mai bună”, a spus Ciolacu.

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
Bancul Zilei

04:22

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
CNC PLASMA FENCE  SRL  a demarat in luna aprilie  2024 implementarea proiectului cu titlul “Performanta si dezvoltare in activitatea curenta
10/05/2024 10:34

 CNC PLASMA FENCE  SRL  a demarat in luna aprilie  2024 implementarea proiectului cu titlul “Performanta si dezvoltare in activitatea curenta 

Dezastru pentru pensionarii din România, anticipat de specialiști. Adio majorări!
09/05/2024 13:34

Comunicat devastator trimis de Ministerul Finantelor. Datoria publică a trecut de 52% din PIB, ceea ce inseamnă că pensiile si salariile romanilor ar putea fi inghetate in perioada următoare. Desi legea sp ...

COMUNICAT ÎNCHEIERE PROIECT  „CONSTRUIRE PAVILION PENTRU ACTIVITĂȚI ȘCOLARE ÎN AER LIBER, ÎNFIINȚARE ȘI DOTARE LABORATOARE ȘCOALA GIMNAZIALĂ NR. 1, TAMAȘI”
09/05/2024 09:00

COMUNICAT ÎNCHEIERE PROIECT   „CONSTRUIRE PAVILION PENTRU ACTIVITĂTI SCOLARE ÎN AER LIBER, ÎNFIINTARE SI DOTARE LABORATOARE SCOALA GIMNAZIALĂ NR. 1, TAMASI”  

Comisia Europeană spulberă piața muncii din România: Deficit de competențe și muncă la negru, șomaj prea mare!
08/05/2024 19:48

Factorii care explică şomajul de lungă durată in Romania includ deficitul de competenţe şi o pondere semnificativă a muncii la negru, care era estimată la 1,4 milioane de persoane, arată o analiză de ...

 România, loc fruntaș la producția de ouă în Europa
08/05/2024 15:31

Potrivit unui raport Eurostat, Romania este una dintre tările cu cel mai mare număr de găini ouătoare din Uniunea Europeană. În 2022, Romania detinea peste 38,7 milioane de găini ouătoare, clasand ...

Vin banii pentru crescătorii de animale
08/05/2024 13:17

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) efectuează plata ajutorului de stat in sectorul creşterii animalelor (ameliorare rase), solicitat prin cererile de plată aferente serviciilor p ...

Scade interesul românilor pentru închirierea apartamentelor
08/05/2024 09:37

Preturile solicitate, pe platformele online de specialitate, pentru chiriile din principalele orase ale tării au inregistrat o crestere de 15% in aprilie 2024 fată de aprilie 2023, in timp ce preturile solici ...

Declaraţia unică trebuie depusă până pe 27 mai
07/05/2024 12:45

Romanii care au incasat anul trecut venituri suplimentare faţă de salariu, precum cele din chirii, investiţii, dobanzi sau activităţi independente, trebuie să depună Declaraţia unică pană pe 27 mai. ...

Clienții ar putea primi apă gratis în orice restaurant din România
07/05/2024 09:28

Promulgarea noii legi care prevede ca operatorii din HoReCa să ofere apă potabilă gratuit clientilor marchează un pas important spre o Romanie mai civilizată, mai sănătoasă si mai prietenoasă atat cu ...

Meserii care vor marca piața muncii în următorii ani
07/05/2024 06:48

Tehnologia digitală evoluează rapid, astfel ca deja au apărut si vor mai aparea schimbari pe piata muncii. Unele meserii se transforma, altele dispar, iar altele urmează sa le ia locul. În aceste cond ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei