Cercetare şi dezvoltare în descoperirea agenţilor terapeutici pentru COVID-19 (boli asociate cu coronavirus)

index (6)

Dimensiune font:

| 02-08-2021 14:46

Coronavirus este un virus de dimensiuni mari, care conține un genom ARN monocatenar încapsulat într-o membrană, care este străpunsă de glicoproteine S, ce dau virusului aspectul de coroană. Acest virus poate infecta atât oamenii, cât și animalele.  

 
 
Există patru clase de coronavirusuri: alfa, beta, gama și delta. SARS-CoV-2 (severe acute respiratory syndrome) este un virus din categoria β coronavirus și atacă sistemul respirator, cauzând pneumonie, dar de asemenea produce leziuni la nivelul sistemului gastrointestinal, inimă, SNC. COVID-19 este o boală provocată de SARS-CoV2 și reprezintă o amenințare pandemică pentru întreaga sănătate globală. Proteinele S ale virusului interacționează cu receptorii enzimei de conversie a angiotensinei (ECA), virusul fiind absorbit de celulele organismului prin procesul de endocitoză. Odată ajuns în citoplasma celulelor, ARN-ul monocatenar al virusului atacă celulele, unde se multiplică și formează proteinele N, M și S. Aceste proteine duc la distrugerea celulelor, proces numit apoptoză. 
 
 
 
Pentru combaterea acestui virus există trei ținte: proteina S, ECA2 și 3CLpro, Plpro. 3CLpro=coronavirus main protease și Plpro=papain-like protease sunt 2 proteaze virale responsabile de clivajul proteinelor virale în unități ce permit virusului să se multiplice. Astfel, s-au raportat mai multe strategii de combatere folosindu-se diferite medicamente, care sunt în curs de testare sau deja existente pe piață. Dintre aceste medicamente putem menționa:  
 
I. Arbidol-Umifenovir 

Umifenovirul este un medicament antiviral împotriva virușilor încapsulați sau neîncapsulați, cum ar fi virusul influenza (gripa), adenovirus, Ebola (EBOV), hepatita B sau C; umifenovirul inhibă infectarea virală a celulelor țintă și stimulează răspunsul imun. Acest medicament prezintă interes în tratarea virusui SARS-CoV2 și a intrat într-un studiu clinic. În urma studiilor clinice, nu a fost aprobat în Uniunea Europeană și nici în America de Nord, eficiența acestuia fiind comparabilă cu cea a Tamiflu, neexistând însă rapoarte independente care să confirme eficiența și siguranța acestuia. 
 
II. Lopinavir 
 
Lopinavir (LPV) este un medicament antiretroviral din clasa inhibitorilor de protează. Acesta este utilizat împotriva infecțiilor cu HIV într-o combinație de doze fixe cu un alt inhibitor de protează, ritonavir (RTV). Din punct de vedere terapeutic al coronavirus, combinația LPV/RTV îmbunătățește funcția pulmonară, dar nu reduce replicarea virusului sau patologia pulmonară severă, fapt care ar duce la retragerea din medicația aferentă coronavirusului. 
 
III. Remdesivir
 
Medicament testat pe pacienți infectați cu virusul Ebola. Prezintă rezultate pentru SARS și MERS în studiul pe animale. Este studiat clinic in SUA și China. În urma testelor clinice de până acum, s-a arătat că remdesivirul are un efect pozitiv asupra reducerii timpului de vindecare, însă a prezentat unele efecte secundare nefavorabile pacienților și nu a rezolvat cazuri grave. Datorită faptului că studii clinice complete (cu loturi semnificative de pacienți) nu au fost încă publicate, există opinii diferite asupra utilizării acestuia. 
 
IV. Baricitinib 
Medicament propus datorită efectului anti-inflamator și posibila abilitate de a reduce pătrunderea virală. Este un medicament indicat până acum în tratamentul poliartritei reumatoide active moderate până la severă. 
 
V. Favipiravir 
Conduce la sinteza de ARN viral inexactă. A fost inițial dezvoltat ca antigripal de către Toyama Chemical și pus pe piață cu denumirea comercială Avigan, iar recent a fost aprobat în Japonia pentru studiu clinic în tratarea COVID-19. O versiune generică a acestuia fost recent aprobată de către Ministerul Sănătății din Rusia, purtând numele Avifavir. Acesta a fost dezvoltat și testat pe o perioadă de timp considerată suficientă pentru a se valida și a devenit astfel primul medicament înregistrat în combaterea COVID-19. 

VI. Clorochina și hidroxiclorochina 
 Medicamente antimalarie, dovedite eficace în tratamentele din China. Substanța pătrunde în hematii prin difuzie, inhibând celula parazitului și vacuola digestivă a acestuia. Studiile clinice arată că se pot utiliza în tratamentul COVID-19, însă acestea atacă mușchiul cardiac, fiind retrase din tratament în unele țări. 
 
O altă idee de abordare a acestui virus a fost propusă de către un laborator din China. Un medicament testat de cercetătorii de la Universitatea din Peking, are ca efect nu doar reducerea timpului de recuperare pentru cei infectați, ci chiar să ofere imunitate pe termen scurt împotriva virusului, spun cercetătorii. Medicamentul folosește anticorpi neutralizați, fiind produși de sistemul imunitar uman pentru a preveni celulele infectate cu virus, aceștia fiind izolați din sângele unor pacienți recuperați. 
 
Odată cu apariția acestui virus, au fost încălcate și normele de etică, companiile pretinzând că furnizează produse care previn sau chiar tratează COVID-19. Astfel, companiilor le-a fost interzisă distribuirea produselor pe bază de argint coloidal, care se pretinde că ar trata virusul.  
 
Cursa descoperirii unor medicamente eficiente în Covid-19 este departe de final. 

sursa: uefiscdi.gov.ro

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

05:30

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Turcia suspendă toate relaţiile comerciale cu Israelul
03/05/2024 11:22

Turcia a suspendat joi relaţiile sale comerciale cu Israelul, după ce a restrans deja exporturile către această ţară in aprilie, ca răspuns la războiul din Faşia Gaza, a anunţat Ministerul turc al Com ...

Caz revoltător în Parcul Natural Apuseni. Polonezi prinşi cu 22 de maşini într-un raliu off-road clandestin
03/05/2024 06:09

Un grup de polonezi, imbarcaţi in 22 de maşini de teren, au fost opriţi de rangerii Parcului Natural Apuseni. Polonezii veniseră pentru un raliu in munţi, dar au fost nevoiţi să renunţe, alegandu-se şi ...

Descoperirea terifiantă făcută de arheologi în casa lui Hermann Goring, prietenul lui Adolf Hitler: „Am fost complet șocați“
01/05/2024 21:52

Schelete infiorătoare, cu membre lipsă, au fost găsite in „Barlogul Lupului", unde a locuit candva un apropiat de top al lui Hitler, relatează The Sun. Arheologii germani si polonezi au făcut această d ...

Armele ghidate de precizie ale SUA cad rând pe rând pradă războiului electronic al Rusiei. „După șase săptămâni, eficiența a scăzut la doar 6 %“
01/05/2024 21:11

O altă armă americană ghidată de precizie a fost aparent paralizată de războiul electronic rusesc, a declarat un oficial al Pentagonului. Munitia, care a fost rapid dezvoltată si transportată in Ucrain ...

NATO se pregătește de invazia Rusiei: are loc cel mai mare exercițiu militar de aproape 40 de ani, cu 90.000 de oameni
01/05/2024 19:20

 Romania participă cu 2.300 de militari şi 220 de mijloace tehnice la un exerciţiu multinaţional organizat, in luna mai, de Comandamentul Forţelor Terestre ale SUA in Europa şi Africa. SWIFT RESPONSE ...

Ce pensie va avea Klaus Iohannis. „Are 42 de ani de muncă și 10 de președinție”
01/05/2024 16:13

Preşedintele Klaus Iohannis a depus cererea de pensionare de la Colegiul National „Samuel von Brukenthal” din Sibiu, lucru deja confirmat de Administraţia Prezidenţială. Preşedintele Klaus Iohannis ur ...

Cum s-au îmbogățit peste noapte sute de mii de români în anii sărăciei crunte. „Am vândut o vacă și am băgat banii acolo”
01/05/2024 15:31

Cum s-au imbogătit peste noapte sute de mii de romani in anii sărăciei crunte. „Am vandut o vacă si am băgat banii acolo” Sute de mii de familii din Romania s-au imbogătit in anii 90, la scurt timp d ...

Primarul din Băile Herculane spune că taxa de stațiune pe care o plătesc turiștii este prea mică
29/04/2024 19:13

Turistii care vizitează statiunea Băile Herculane de 1 Mai si de Pasti vor fi nevoiti să plătească o taxă de statiune. Primarul Cristian Miclău a declarat la Radio Romania Resita că valoarea actuală a ...

Curtea Penală Internaţională se pregăteşte să emită mandate de arestare pe numele unor oficiali israelieni şi Hamas
29/04/2024 12:05

Curtea Penală Internaţională (CPI) se pregăteşte să emită mandate pe numele liderilor israelini şi Hamas in legătură cu Războiul din Faşia Gaza, declară cinci oficiali israelieni şi străini, re ...

Prinţul Paul Phillipe al României a fost depistat de către poliţişti într-un resort din Malta
29/04/2024 07:42

Prinţul Paul Phillipe al Romaniei a fost depistat intr-un resort, in urma activităţilor de cooperare intre Poliţia Romană şi Poliţia din Malta, au precizat surse judiciare, duminică pentru News.ro. Fa ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei