Drobul de miel, tradiție și gusturi de la lume adunate

1drob

Dimensiune font:

| 06-05-2024 11:30

În inima tradiției pascale, drobul de miel strălucește ca un simbol al bucuriei și abundanței. De la cele mai simple rețete transmise din generație în generație până la reinterpretări moderne, acest preparat emblematic al sărbătorii este în centrul mesei de Paște în multe culturi din întreaga lume.

Istoria și semnificația drobului de miel

Originea drobului de miel este adesea atribuită culturii mediteraneene antice, unde mielul și alte produse lactate erau alimente comune. În multe culturi, mielul a fost considerat un animal sacru, oferit drept ofrandă zeilor în ritualurile religioase. Drobul a devenit o parte integrantă a sărbătorilor pascale, datorită semnificației sale religioase și a disponibilității sezoniere a mielului, care este în sezon primăvara. În plus, tradiția a fost influențată de interacțiunile culturale și de schimburile comerciale dintre diferitele regiuni.

Originea sa poate fi urmărită până în vechimea Romei Antice, unde mielul era considerat un simbol al purității și reînnoirii în cadrul festivalurilor de primăvară. În multe culturi europene, drobul de miel a devenit un element central al sărbătorii de Paște, îmbinând tradiții culinare locale cu semnificații religioase și sociale. În tradiția creștină, mielul este adesea asociat cu simbolul învierii lui Iisus Hristos și a fost folosit în ritualurile pascale de sute de ani. Prin urmare, drobul de miel a devenit o alegere naturală pentru masa de Paște, simbolizând viața nouă și speranța pentru viitor.

Rețete din diverse culturi

În România, drobul de miel este un preparat tradițional, pregătit cu multă migală și dragoste în fiecare an. Rețeta clasică presupune folosirea organelor cum ar fi ficatul, inima și plămânii, amestecate cu ouă, ceapă, verdețuri și condimente aromate precum cimbru și mărar. Toate aceste ingrediente sunt apoi împachetate într-o crustă crocantă de ouă și pesmet și coapte la cuptor până când devin aurii și suculente.

Drob de miel franțuzesc – „Agneau Pascal”

În Franța, drobul de miel este cunoscut sub numele de „Agneau Pascal” și este un element central al mesei de Paște. Rețeta tradițională presupune folosirea organelor de miel, amestecate cu verdeață proaspătă și condimente aromate precum usturoiul și pătrunjelul. Un detaliu distinctiv al acestei rețete este adăugarea unui sos de vin roșu și mentă, care conferă preparatului un gust bogat și rafinat.

 În țări precum Grecia, Italia și Spania, este cunoscut sub numele de „arnaki me anitho” sau „arnaki sto fourno” și este un preparat popular de Paște. Este adesea pregătit cu ierburi aromatice mediteraneene precum cimbru, rozmarin și mentă.

Drob de miel grecesc – „Magiritsa”

În Grecia, drobul de miel este cunoscut sub numele de „Magiritsa” și este parte integrantă a tradiției pascale elene. Această rețetă folosește o varietate largă de organe de miel, inclusiv intestinele și ficatul, și este condimentată cu usturoi, lămâie și mărar proaspăt. Un alt element distinctiv al drobului de miel grecesc este adăugarea orezului și a unor verdeturi precum spanacul sau pătrunjelul, care adaugă o textură și o savoare aparte preparatului.

Tradiție și inovație culinară

În ciuda rădăcinilor sale adânci în tradiția culturală, drobul de miel este și subiectul unor reinterpretări moderne și inovații culinare. Bucătarii pasionați și gurmanzii explorează continuu noi tehnici și ingrediente pentru a aduce o notă contemporană acestui preparat tradițional. De la drobul de miel vegetarian, pregătit cu ingrediente alternative precum ciupercile și tofu, până la reinterpretări de lux, care folosesc ingrediente premium și tehnici de gătit sofisticate, există o varietate infinită de posibilități pentru a reînnoi și reinventa această tradiție culinară.

Drobul de miel nu este doar un fel de mâncare delicios, ci și un simbol puternic al tradiției, comunității și speranței pentru viitor. Prin reinterpretările sale constante și povestile din spatele preparatului, continuă să își păstreze relevanța și importanța în cadrul sărbătorii de Paște și al culturilor care îl celebrează.

Clara DIMA

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Budincă din cozonac
10/05/2024 12:45

Ce facem cu cozonacul rămas după Pasti? Îl transformăm intr-o budincă savuroasă, usor de preparat. Astfel, evităm risipa alimentară si ne bucurăm de un dulce rapid si delicios. Pentru această Bu ...

Sosul chimichurri, o delicatesă în bucătărie
08/05/2024 16:21

Chimichurri este un sos argentinian, adesea servit alături de cărnuri la grătar, peste si alte preparate din carne. Este folosi si pentru marinarea diferitelor tipuri de carne si este recunoscut ca fiind un ...

Stufat de miel, rețetă de primăvară
08/05/2024 15:05

Stufatul este una dintre cele mai apreciate mancăruri de primăvară. Fie că este preparat cu pui sau miel, stufatul este un fel de mancare scăzută, gătită din carne, ceapă si usturoi verde. Si pentru c ...

Vită Stroganoff, rețeta care a uimit lumea
06/05/2024 15:33

Numele ei se traduce “vita Stroganoff” sau Beef Stroganoff si este un mare clasic al bucatariei ruse (Gowjadina Stroganow), adoptat de Haute Cuisine, constand din fasii de carne de vita sau vitel ...

 Gustări divine. O călătorie culinară prin mănăstirile României
06/05/2024 13:04

În mănăstirile ortodoxe din Romania, postul reprezintă o perioadă importantă a vietii religioase, iar bucătăria este un loc in care se păstrează cu sfintenie traditiile gastronomice străvechi. M ...

 Gogoșile, delicatesa culinară a lumii
06/05/2024 11:16

Gogosile, asa cum le stim astăzi, isi au rădăcinile in Europa medievală, unde erau cunoscute sub numele de „olykoeks” in Olanda. Aceste „prăjituri uleioase”erau preparate prin ...

Povești îmbietoare din cuhniile Moldovei
06/05/2024 09:59

Originare din Balcani si răspandite apoi in intreaga regiune a Europei de Est, sarmalele au traversat secole de istorie si au devenit un simbol al familiei si al unitătii. Aceste mici „pachetele de ...

Cozonaci generoşi din cuptoarele de aur
06/05/2024 09:06

Cozonacul nu-i treabă uşoară şi trebuie să fii mare meşteră ca să iasă bun. „Totul depinde şi de gospodină. Nu trebuie să te zgarceşti cand pui ouă; apoi, trebuie să ai şi smantană bună, ...

Marinada perfectă pentru friptura de miel
05/05/2024 10:30

Pentru majoritatea romanilor, atunci cand spun masa de Paste se gandesc automat si la friptura de miel. Dar nu toti cunosc cum se marinează corect carnea de miel. Carnea marinată absoarbe lichidul in care es ...

Mai puțini cozonaci pe piață, de Paște
02/05/2024 09:31

Patiserii vor scoate pe piaţă 7,2 milioane de cozonaci in perioada Sărbătorilor Pascale, in scădere faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, dar şi faţă de perioada sărbătorilor de iarnă, pe fon ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei