Drobul de miel, tradiție și gusturi de la lume adunate

1drob

Dimensiune font:

| 06-05-2024 11:30

În inima tradiției pascale, drobul de miel strălucește ca un simbol al bucuriei și abundanței. De la cele mai simple rețete transmise din generație în generație până la reinterpretări moderne, acest preparat emblematic al sărbătorii este în centrul mesei de Paște în multe culturi din întreaga lume.

Istoria și semnificația drobului de miel

Originea drobului de miel este adesea atribuită culturii mediteraneene antice, unde mielul și alte produse lactate erau alimente comune. În multe culturi, mielul a fost considerat un animal sacru, oferit drept ofrandă zeilor în ritualurile religioase. Drobul a devenit o parte integrantă a sărbătorilor pascale, datorită semnificației sale religioase și a disponibilității sezoniere a mielului, care este în sezon primăvara. În plus, tradiția a fost influențată de interacțiunile culturale și de schimburile comerciale dintre diferitele regiuni.

Originea sa poate fi urmărită până în vechimea Romei Antice, unde mielul era considerat un simbol al purității și reînnoirii în cadrul festivalurilor de primăvară. În multe culturi europene, drobul de miel a devenit un element central al sărbătorii de Paște, îmbinând tradiții culinare locale cu semnificații religioase și sociale. În tradiția creștină, mielul este adesea asociat cu simbolul învierii lui Iisus Hristos și a fost folosit în ritualurile pascale de sute de ani. Prin urmare, drobul de miel a devenit o alegere naturală pentru masa de Paște, simbolizând viața nouă și speranța pentru viitor.

Rețete din diverse culturi

În România, drobul de miel este un preparat tradițional, pregătit cu multă migală și dragoste în fiecare an. Rețeta clasică presupune folosirea organelor cum ar fi ficatul, inima și plămânii, amestecate cu ouă, ceapă, verdețuri și condimente aromate precum cimbru și mărar. Toate aceste ingrediente sunt apoi împachetate într-o crustă crocantă de ouă și pesmet și coapte la cuptor până când devin aurii și suculente.

Drob de miel franțuzesc – „Agneau Pascal”

În Franța, drobul de miel este cunoscut sub numele de „Agneau Pascal” și este un element central al mesei de Paște. Rețeta tradițională presupune folosirea organelor de miel, amestecate cu verdeață proaspătă și condimente aromate precum usturoiul și pătrunjelul. Un detaliu distinctiv al acestei rețete este adăugarea unui sos de vin roșu și mentă, care conferă preparatului un gust bogat și rafinat.

 În țări precum Grecia, Italia și Spania, este cunoscut sub numele de „arnaki me anitho” sau „arnaki sto fourno” și este un preparat popular de Paște. Este adesea pregătit cu ierburi aromatice mediteraneene precum cimbru, rozmarin și mentă.

Drob de miel grecesc – „Magiritsa”

În Grecia, drobul de miel este cunoscut sub numele de „Magiritsa” și este parte integrantă a tradiției pascale elene. Această rețetă folosește o varietate largă de organe de miel, inclusiv intestinele și ficatul, și este condimentată cu usturoi, lămâie și mărar proaspăt. Un alt element distinctiv al drobului de miel grecesc este adăugarea orezului și a unor verdeturi precum spanacul sau pătrunjelul, care adaugă o textură și o savoare aparte preparatului.

Tradiție și inovație culinară

În ciuda rădăcinilor sale adânci în tradiția culturală, drobul de miel este și subiectul unor reinterpretări moderne și inovații culinare. Bucătarii pasionați și gurmanzii explorează continuu noi tehnici și ingrediente pentru a aduce o notă contemporană acestui preparat tradițional. De la drobul de miel vegetarian, pregătit cu ingrediente alternative precum ciupercile și tofu, până la reinterpretări de lux, care folosesc ingrediente premium și tehnici de gătit sofisticate, există o varietate infinită de posibilități pentru a reînnoi și reinventa această tradiție culinară.

Drobul de miel nu este doar un fel de mâncare delicios, ci și un simbol puternic al tradiției, comunității și speranței pentru viitor. Prin reinterpretările sale constante și povestile din spatele preparatului, continuă să își păstreze relevanța și importanța în cadrul sărbătorii de Paște și al culturilor care îl celebrează.

Clara DIMA

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Orasul Negresti, cu sediul in orasul Negresti, Str. N. Balcescu nr. 1, judetul Vaslui, telefon/fax 0235.457.679, e-mail: inforpnegresti@gmail.com, cod fiscal 13407333. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: -Spatiu in suprafata de 35,16 mp, situat in orasul Negresti, Str. Unirii, bl. E2, sc. D, parter, judetul Vaslui, ce apartine domeniului privat al Orasului Negresti, judetul Vaslui, identificat prin Carte Funciara nr. 70102-C1-U27, nr. cadastral 1/4;0;3, conform H.C.L. Orasul Negresti nr. 63/19.07.2024 si temeiului legal O.U.G. nr. 57/03.07.2019 privind Codul Administrativ, pentru desfasurarea de activitati de coafura si alte activitati de infrumusetare. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: Se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, la sediul institutiei, Serviciul Juridic. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Serviciul Juridic din cadrul Orasului Negresti, orasul Negresti, Str. N. Balcescu nr. 1, judetul Vaslui. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 50 Lei/exemplar, se achita cu numerar la Serviciul Impozite si Taxe Locale din cadrul Orasului Negresti. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 06.08.2024, ora 14.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 14.08.2024, ora 14.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Orasul Negresti, Compartimentul Registratura, orasul Negresti, Str. N. Balcescu nr. 1, judetul Vaslui. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 19.08.2024, ora 10.00, Orasul Negresti, orasul Negresti, Sala Mare, parter, Str. N. Balcescu nr. 1, judetul Vaslui. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Vaslui, Vaslui, Str. Stefan cel Mare nr. 54, judetul Vaslui, telefon/fax 0235.311.582, e-mail: tr-vaslui@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.07.2024.
7 iulie, Ziua Mondială a Ciocolatei
07/07/2024 14:39

Ziua mondială a ciocolatei este aniversată la 7 iulie, această dată indicand momentul introducerii in Europa, in 1550, a băuturii pe bază de cacao. Istoria deliciilor pe bază de cacao nu este atat de bi ...

Sarmalele, o poveste plină de savoare
04/07/2024 10:42

Oriunde ai călători in estul Europei si in Balcani, sarmalele isi vor face simtită prezenta, incantand papilele gustative si incălzind inimile celor care le gustă. Istoria lor este la fel de bogată si com ...

Sosul chimichurri, o delicatesă în bucătărie
30/06/2024 12:21

Chimichurri este un sos argentinian, adesea servit alături de cărnuri la grătar, peste si alte preparate din carne. Este folosi si pentru marinarea diferitelor tipuri de carne si este recunoscut ca fiind un ...

Kapsalon, shaorma olandeză
30/06/2024 11:03

Ingrediente: 750 de grame cartofi congelati 500 grame carne de porc Pentru marinada: paprika afumata suc de lamaie ulei de masline pudra de ceapa pudra de usturoi pudra de cumin pudra de coriandru putina scorti ...

  Dulceața de trandafir, o delicatesă a bucătăriei rafinate
30/06/2024 09:09

Dulceata de trandafir este un produs culinar traditional cu o istorie bogată, o simbolistică aparte si un gust care incantă simturile. Preparată din petalele de trandafir, această dulceată reprezintă o a ...

Dulceață de nuci verzi
21/06/2024 12:02

Pentru ca dulceata de nuci verzi să aibă gustul perfect, nucile trebuie culese incepand cu sfarsitul lunii iunie si pană aproape de sfarsitul lunii iulie. Cand trec de această perioadă, nucile se coc prea ...

Micii și patricienii la grătar. Tradiția reinterpretată în arta culinară
16/06/2024 10:42

Micii, cunoscuti si sub numele de „mititei”, isi au rădăcinile in gastronomia romanească, insă povestea lor nu este doar una locală, ci una care a captivat gusturile si imaginatia multor oameni ...

 Gogoșile, delicatesa culinară a lumii
16/06/2024 09:16

Gogosile, asa cum le stim astăzi, isi au rădăcinile in Europa medievală, unde erau cunoscute sub numele de „olykoeks” in Olanda. Aceste „prăjituri uleioase”erau preparate prin ...

Prăjitură turnată cu mere rase și scorțișoară
15/06/2024 14:56

Prăjitura turnată cu mere este un desert foarte bun in post.  Ingrediente 450 g făină tip 000 1 plic de praf de copt (am pus praf de copt cu sofran pentru o culoare mai frumoasă) 150 g zahăr 10 ...

Cozonaci generoşi din cuptoarele de aur
15/06/2024 09:06

Cozonacul nu-i treabă uşoară şi trebuie să fii mare meşteră ca să iasă bun. „Totul depinde şi de gospodină. Nu trebuie să te zgarceşti cand pui ouă; apoi, trebuie să ai şi smantană bună, ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei