O călătorie aromatică și culturală

1condimente-orientale

Dimensiune font:

| 30-03-2024 14:45

Condimentele sunt mai mult decât simple ingrediente care adaugă gust mâncărurilor noastre; ele sunt o fereastră spre istoria și cultura lumii. De la vechile rute comerciale care traversau continentele până la mesele noastre moderne, condimentele au jucat un rol esențial în formarea gastronomiei și a relațiilor internaționale.

Sarea. Cristalul vieții

Sarea, probabil cel mai comun condiment, este vitală pentru viață. Folosită încă din preistorie, sarea a fost atât un conservant alimentar, cât și o monedă de schimb. Varietățile de sare, cum ar fi sarea de mare, sarea de Himalaya sau sarea iodată, oferă nu doar gust, ci și minerale esențiale.

Piperul. Regele condimentelor

Piperul, cunoscut și ca regele condimentelor, a fost odată atât de valoros, încât era folosit ca monedă. Originar din India, piperul negru, alb, verde și roșu sunt, de fapt, același fruct, recoltat în diferite stadii de maturare și procesat în moduri diferite.

Curcuma. Aurul condimentelor

Curcuma, un ingredient principal în curry, este renumită pentru proprietățile sale antiinflamatorii și antioxidante. Originară din India și Asia de Sud-Est, această rădăcină galben-luminos este folosită nu doar în bucătărie, ci și în medicina tradițională.

Chili. Iuțeala lumii

Chili, cu variații care variază de la dulce la extrem de iute, este esențial în multe bucătării, de la mexicană la thai. Gradul de iuțeală este măsurat prin Scoville, iar ardeii capsaicinici din care sunt făcuți acești chili au fost folosiți atât în mâncare, cât și în medicina tradițională.

Cumin. Aroma desertului

Cuminul este profund înrădăcinat în tradițiile culinare ale Orientului Mijlociu, America Latină și Asia. Semințele sale au un gust distinct și sunt folosite în preparate variind de la curry-uri la chilli și sosuri.

Scorțișoara. Dulceața naturii

Scorțișoara, un alt condiment versatil, este obținută din scoarța interioară a unor specii de copaci din genul Cinnamomum. Este folosită în deserturi, băuturi calde și chiar în preparate sărate, adăugând o notă dulce și caldă.

Coriandrul. Frunze și semințe

Coriandrul este unic în sensul că atât semințele, cât și frunzele sunt folosite ca condimente. Semințele au un gust ușor dulceag, în timp ce frunzele sunt adesea descrise ca având un gust vibrant, citric.

Cardamomul. Parfumul exotic

Cardamomul este unul dintre cele mai scumpe condimente, după șofran și vanilie. Este folosit în deserturi și în băuturi precum cafeaua și ceaiul, dar și în mâncăruri savuroase, oferind o aromă profundă și complexă.

Ghimbirul. Picant și revigorant

Ghimbirul, proaspăt sau uscat, adaugă o notă picantă și în același timp dulce mâncărurilor. Este cunoscut și pentru beneficiile sale pentru sănătate, inclusiv proprietăți antiinflamatorii și ajutor în digestie.

Usturoiul. Elixirul aromat

Usturoiul, folosit în bucătăriile din întreaga lume, este apreciat pentru gustul său puternic și pentru beneficiile sale de sănătate. Este folosit atât crud, cât și gătit, adăugând adâncime și complexitate mâncărurilor.

Influența economică a condimentelor

Condimentele au jucat un rol semnificativ în economia mondială de-a lungul istoriei. Ruta Mirodeniilor, un vechi traseu comercial, a fost vitală pentru comerțul european cu Asia. Astăzi, industria condimentelor continuă să prospere, cu o piață globală în continuă expansiune.

Multe condimente sunt apreciate pentru beneficiile lor pentru sănătate. Studiile au arătat proprietăți antioxidante, antiinflamatorii și chiar anticancerigene în unele condimente. Medicina Ayurvedică și alte practici tradiționale utilizează condimentele pentru diverse tratamente.

Pe măsură ce cererea globală pentru condimente crește, sustenabilitatea producției devine o preocupare majoră. Tehnicile de cultivare și recoltare trebuie să țină cont de conservarea mediului și de bunăstarea comunităților locale.

Condimentele nu sunt doar despre gust; ele sunt o expresie a istoriei, culturii și interconexiunii globale. De la bucătăria de acasă la piața globală, ele continuă să influențeze și să îmbogățească viețile noastre.

Maura ANGHEL

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Clătite de post
22/04/2024 09:20

Clătitele de post cu apă minerală, retetă simplă, vegană, este un desert popular si usor de făcut. Se pot servi cu gem sau alte umpluturi după dorintă. Apa minerală din retetă are rolul de a face ac ...

Cum poți prepara mese delicioase pentru întreaga familie? Top 3 sfaturi pentru cei care gătesc în cantități mari
21/04/2024 12:26

  Cum poti prepara mese delicioase pentru intreaga familie? Top 3 sfaturi pentru cei care gătesc in cantităti mari Poză de Omar Mahmood pe Pexels.com O familie mare este un dar divin, dar vine la ...

Chiftele de ovăz
21/04/2024 10:40

Chiftelutele de post cu ovaz si legume, sunt delicioase, de post, crocante la exterior si moi la interior. Fulgii de ovaz fierti sunt folositi pe post de “carne” in aceste chiftelute. Ingrediente: ...

Călătoria vafei prin timp și gust
21/04/2024 09:02

  Din inimile bucătăriilor europene, prin colturi indepărtate ale lumii, pană in vitrinele imbietoare ale cofetăriilor moderne, vafele sunt mai mult decat un simplu desert. Acestea sunt o fereast ...

 Gogoșile, delicatesa culinară a lumii
16/04/2024 19:16

Gogosile, asa cum le stim astăzi, isi au rădăcinile in Europa medievală, unde erau cunoscute sub numele de „olykoeks” in Olanda. Aceste „prăjituri uleioase”erau preparate prin ...

 Pe urmele sandvișului, o istorie gustoasă
16/04/2024 16:09

Originea sandvisului este o poveste plină de imaginatie si inventivitate. Chiar dacă nu putem identifica un singur inventator al sandvisului, putem explora momentele cheie si evolutia acestui aliment de bază ...

FOTO/VIDEO - Pilaf de urzici
14/04/2024 09:32

Pilaful cu urzici este o retetă usor de pregătit in Postul Pastilor si nu numai. Această perioadă se suprapune cu sezonul urzicilor, primăvara. Vremea este incă destul de rece si nu prea s-au făcut. Am a ...

Povestea pâinii. De la semințe, la feliile din sandvișuri
12/04/2024 15:28

În fiecare dimineată, aroma painii proaspăt coapte se ridică din brutăriile orasului, un ritual vechi care continuă să isi găsească loc in inimile oamenilor. Istoria painii ne poartă intr-o căl ...

Rețete de post - turte la tigaie
12/04/2024 15:19

Turtele sunt niste plăcinte simple ideale in perioada postului, reteta fiind una rapidă si fără prea mari dureri de cap. Făcute la tigaie, la ceaun sau pe plită, aceste plăcinte umplu bucătăria de tot ...

Ce mâncau bucureștenii în postul din anul 1869: melci, stridii, halva cu miros de trandafir, nuga și unt-de-lemn de Toscana
12/04/2024 14:10

În secolul al XIX-lea, magazinele de profil din Bucuresti se aprovizionau cu delicatese din toată Europa, pentru ca oamenii să treacă mai usor peste post. Institutul de Studii Sud-Est Europene a post ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei