O călătorie aromatică și culturală

1condimente-orientale

Dimensiune font:

| 30-03-2024 14:45

Condimentele sunt mai mult decât simple ingrediente care adaugă gust mâncărurilor noastre; ele sunt o fereastră spre istoria și cultura lumii. De la vechile rute comerciale care traversau continentele până la mesele noastre moderne, condimentele au jucat un rol esențial în formarea gastronomiei și a relațiilor internaționale.

Sarea. Cristalul vieții

Sarea, probabil cel mai comun condiment, este vitală pentru viață. Folosită încă din preistorie, sarea a fost atât un conservant alimentar, cât și o monedă de schimb. Varietățile de sare, cum ar fi sarea de mare, sarea de Himalaya sau sarea iodată, oferă nu doar gust, ci și minerale esențiale.

Piperul. Regele condimentelor

Piperul, cunoscut și ca regele condimentelor, a fost odată atât de valoros, încât era folosit ca monedă. Originar din India, piperul negru, alb, verde și roșu sunt, de fapt, același fruct, recoltat în diferite stadii de maturare și procesat în moduri diferite.

Curcuma. Aurul condimentelor

Curcuma, un ingredient principal în curry, este renumită pentru proprietățile sale antiinflamatorii și antioxidante. Originară din India și Asia de Sud-Est, această rădăcină galben-luminos este folosită nu doar în bucătărie, ci și în medicina tradițională.

Chili. Iuțeala lumii

Chili, cu variații care variază de la dulce la extrem de iute, este esențial în multe bucătării, de la mexicană la thai. Gradul de iuțeală este măsurat prin Scoville, iar ardeii capsaicinici din care sunt făcuți acești chili au fost folosiți atât în mâncare, cât și în medicina tradițională.

Cumin. Aroma desertului

Cuminul este profund înrădăcinat în tradițiile culinare ale Orientului Mijlociu, America Latină și Asia. Semințele sale au un gust distinct și sunt folosite în preparate variind de la curry-uri la chilli și sosuri.

Scorțișoara. Dulceața naturii

Scorțișoara, un alt condiment versatil, este obținută din scoarța interioară a unor specii de copaci din genul Cinnamomum. Este folosită în deserturi, băuturi calde și chiar în preparate sărate, adăugând o notă dulce și caldă.

Coriandrul. Frunze și semințe

Coriandrul este unic în sensul că atât semințele, cât și frunzele sunt folosite ca condimente. Semințele au un gust ușor dulceag, în timp ce frunzele sunt adesea descrise ca având un gust vibrant, citric.

Cardamomul. Parfumul exotic

Cardamomul este unul dintre cele mai scumpe condimente, după șofran și vanilie. Este folosit în deserturi și în băuturi precum cafeaua și ceaiul, dar și în mâncăruri savuroase, oferind o aromă profundă și complexă.

Ghimbirul. Picant și revigorant

Ghimbirul, proaspăt sau uscat, adaugă o notă picantă și în același timp dulce mâncărurilor. Este cunoscut și pentru beneficiile sale pentru sănătate, inclusiv proprietăți antiinflamatorii și ajutor în digestie.

Usturoiul. Elixirul aromat

Usturoiul, folosit în bucătăriile din întreaga lume, este apreciat pentru gustul său puternic și pentru beneficiile sale de sănătate. Este folosit atât crud, cât și gătit, adăugând adâncime și complexitate mâncărurilor.

Influența economică a condimentelor

Condimentele au jucat un rol semnificativ în economia mondială de-a lungul istoriei. Ruta Mirodeniilor, un vechi traseu comercial, a fost vitală pentru comerțul european cu Asia. Astăzi, industria condimentelor continuă să prospere, cu o piață globală în continuă expansiune.

Multe condimente sunt apreciate pentru beneficiile lor pentru sănătate. Studiile au arătat proprietăți antioxidante, antiinflamatorii și chiar anticancerigene în unele condimente. Medicina Ayurvedică și alte practici tradiționale utilizează condimentele pentru diverse tratamente.

Pe măsură ce cererea globală pentru condimente crește, sustenabilitatea producției devine o preocupare majoră. Tehnicile de cultivare și recoltare trebuie să țină cont de conservarea mediului și de bunăstarea comunităților locale.

Condimentele nu sunt doar despre gust; ele sunt o expresie a istoriei, culturii și interconexiunii globale. De la bucătăria de acasă la piața globală, ele continuă să influențeze și să îmbogățească viețile noastre.

Maura ANGHEL

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Orasul Negresti, cu sediul in orasul Negresti, Str. N. Balcescu nr. 1, judetul Vaslui, telefon/fax 0235.457.679, e-mail: inforpnegresti@gmail.com, cod fiscal 13407333. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: -Spatiu in suprafata de 35,16 mp, situat in orasul Negresti, Str. Unirii, bl. E2, sc. D, parter, judetul Vaslui, ce apartine domeniului privat al Orasului Negresti, judetul Vaslui, identificat prin Carte Funciara nr. 70102-C1-U27, nr. cadastral 1/4;0;3, conform H.C.L. Orasul Negresti nr. 63/19.07.2024 si temeiului legal O.U.G. nr. 57/03.07.2019 privind Codul Administrativ, pentru desfasurarea de activitati de coafura si alte activitati de infrumusetare. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: Se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, la sediul institutiei, Serviciul Juridic. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Serviciul Juridic din cadrul Orasului Negresti, orasul Negresti, Str. N. Balcescu nr. 1, judetul Vaslui. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 50 Lei/exemplar, se achita cu numerar la Serviciul Impozite si Taxe Locale din cadrul Orasului Negresti. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 06.08.2024, ora 14.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 14.08.2024, ora 14.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Orasul Negresti, Compartimentul Registratura, orasul Negresti, Str. N. Balcescu nr. 1, judetul Vaslui. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 19.08.2024, ora 10.00, Orasul Negresti, orasul Negresti, Sala Mare, parter, Str. N. Balcescu nr. 1, judetul Vaslui. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Vaslui, Vaslui, Str. Stefan cel Mare nr. 54, judetul Vaslui, telefon/fax 0235.311.582, e-mail: tr-vaslui@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.07.2024.
7 iulie, Ziua Mondială a Ciocolatei
07/07/2024 14:39

Ziua mondială a ciocolatei este aniversată la 7 iulie, această dată indicand momentul introducerii in Europa, in 1550, a băuturii pe bază de cacao. Istoria deliciilor pe bază de cacao nu este atat de bi ...

Sarmalele, o poveste plină de savoare
04/07/2024 10:42

Oriunde ai călători in estul Europei si in Balcani, sarmalele isi vor face simtită prezenta, incantand papilele gustative si incălzind inimile celor care le gustă. Istoria lor este la fel de bogată si com ...

Sosul chimichurri, o delicatesă în bucătărie
30/06/2024 12:21

Chimichurri este un sos argentinian, adesea servit alături de cărnuri la grătar, peste si alte preparate din carne. Este folosi si pentru marinarea diferitelor tipuri de carne si este recunoscut ca fiind un ...

Kapsalon, shaorma olandeză
30/06/2024 11:03

Ingrediente: 750 de grame cartofi congelati 500 grame carne de porc Pentru marinada: paprika afumata suc de lamaie ulei de masline pudra de ceapa pudra de usturoi pudra de cumin pudra de coriandru putina scorti ...

  Dulceața de trandafir, o delicatesă a bucătăriei rafinate
30/06/2024 09:09

Dulceata de trandafir este un produs culinar traditional cu o istorie bogată, o simbolistică aparte si un gust care incantă simturile. Preparată din petalele de trandafir, această dulceată reprezintă o a ...

Dulceață de nuci verzi
21/06/2024 12:02

Pentru ca dulceata de nuci verzi să aibă gustul perfect, nucile trebuie culese incepand cu sfarsitul lunii iunie si pană aproape de sfarsitul lunii iulie. Cand trec de această perioadă, nucile se coc prea ...

Micii și patricienii la grătar. Tradiția reinterpretată în arta culinară
16/06/2024 10:42

Micii, cunoscuti si sub numele de „mititei”, isi au rădăcinile in gastronomia romanească, insă povestea lor nu este doar una locală, ci una care a captivat gusturile si imaginatia multor oameni ...

 Gogoșile, delicatesa culinară a lumii
16/06/2024 09:16

Gogosile, asa cum le stim astăzi, isi au rădăcinile in Europa medievală, unde erau cunoscute sub numele de „olykoeks” in Olanda. Aceste „prăjituri uleioase”erau preparate prin ...

Prăjitură turnată cu mere rase și scorțișoară
15/06/2024 14:56

Prăjitura turnată cu mere este un desert foarte bun in post.  Ingrediente 450 g făină tip 000 1 plic de praf de copt (am pus praf de copt cu sofran pentru o culoare mai frumoasă) 150 g zahăr 10 ...

Cozonaci generoşi din cuptoarele de aur
15/06/2024 09:06

Cozonacul nu-i treabă uşoară şi trebuie să fii mare meşteră ca să iasă bun. „Totul depinde şi de gospodină. Nu trebuie să te zgarceşti cand pui ouă; apoi, trebuie să ai şi smantană bună, ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei