Pe urmele înghețatei, din palatele antice în cupele de la malluri

2inghetata

Dimensiune font:

| 01-03-2024 13:30

 

În zilele toride de vară, când soarele își varsă razele peste pământ, puține lucruri sunt la fel de satisfăcătoare ca o porție rece de înghețată. Dincolo de aroma dulce ce te îmbie din vitrinele gelateriilor, înghețata are o istorie bogată, înrădăcinată adânc în timp și împletită cu poveștile oamenilor și cu progresul tehnologic. Când te delectezi cu o cupă de înghețată, de fapt, savurezi secole de inovație, pasiune și dedicație.

Înghețata modernă este văzută ca o invenție europeană sau americană, însă povestea ei poate fi urmărită mult înapoi în timp, la marile civilizații antice.

Primele urme ale unei delicatese asemănătoare înghețatei ne duc în China antică, unde împărații se delectau cu un amestec de zăpadă și fructe. La mii de kilometri distanță, în Persia, oamenii savurau ceva similar, îmbogățind zăpada cu sucuri de fructe și miere.

Dar poate cea mai cunoscută poveste este cea a romanilor. Nero, unul dintre cei mai faimoși împărați ai Romei, avea o obsesie pentru un amestec rece de fructe, miere și zăpadă adusă din munții înalți. Se spune că trimitea curieri să alerge noaptea pentru a-i aduce zăpada proaspătă pentru această delicatesă răcoritoare.

Când Marco Polo a revenit din călătoriile sale în China, a adus cu el numeroase secrete, inclusiv o rețetă de înghețată. Italia, cu pasiunea ei pentru gusturi și arome, a adoptat-o și a perfecționat-o, transformând-o în gelato, o formă mult mai apropiată de înghețata pe care o cunoaștem astăzi.

Însă această delicatesă răcoritoare și-a găsit adevărata casă în America, unde s-a dezvoltat și s-a transformat. În secolele XIX și XX, au fost inventate mașinile de înghețată, producția a fost industrializată, iar gusturile și aromele s-au diversificat.

Emoția din fiecare cupă

În spatele fiecărei lingurițe de înghețată se află povești de familie, tradiții vechi și inovații moderne. Fie că este vorba de o gelaterie familială din străduțele înguste ale Florenței sau de un stand de înghețată din New York, aceasta nu este doar un desert, ci un legământ între generații.

Ori de câte ori savurăm o înghețată, ne reconectăm cu trecutul, cu oamenii care au muncit pentru a aduce această bucurie în viețile noastre și cu momentele fericite ale copilăriei. Înghețata nu este doar un desert, ci o punte peste timp, care unește oamenii și îi aduce împreună.

Italia este adesea creditată cu rafinarea și popularizarea înghețatei în Europa. În secolul al XVII-lea, la Florența, Bernardo Buontalenti a introdus o nouă tehnică de preparare a înghețatei, aducând-o mai aproape de ceea ce știm astăzi. Sorbetul, un predecesor al înghețatei, a devenit rapid popular în Sicilia, iar Napoli este adesea amintită ca leagănul gelato-ului, varianta italiană cremoasă a înghețatei.

Rețetele de înghețată au traversat Alpii către Franța, unde au devenit din ce în ce mai sofisticate. Când înghețata a ajuns în America, în secolul al XVIII-lea, a devenit rapid populară. Thomas Jefferson și George Washington erau cunoscuți ca iubitori de înghețată.

De la palatele antice și străzile înguste din Napoli până la magazinele moderne și casele noastre, înghețata a parcurs un drum lung. Este un simbol al inovației, schimbului cultural și, mai presus de toate, al plăcerii simple. Indiferent de evoluțiile viitoare, este clar că înghețata va rămâne o parte dulce și răcoritoare a istoriei noastre culturale.

Maura ANGHEL

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Orasul Negresti, cu sediul in orasul Negresti, Str. N. Balcescu nr. 1, judetul Vaslui, telefon/fax 0235.457.679, e-mail: inforpnegresti@gmail.com, cod fiscal 13407333. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: -Spatiu in suprafata de 35,16 mp, situat in orasul Negresti, Str. Unirii, bl. E2, sc. D, parter, judetul Vaslui, ce apartine domeniului privat al Orasului Negresti, judetul Vaslui, identificat prin Carte Funciara nr. 70102-C1-U27, nr. cadastral 1/4;0;3, conform H.C.L. Orasul Negresti nr. 63/19.07.2024 si temeiului legal O.U.G. nr. 57/03.07.2019 privind Codul Administrativ, pentru desfasurarea de activitati de coafura si alte activitati de infrumusetare. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: Se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, la sediul institutiei, Serviciul Juridic. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Serviciul Juridic din cadrul Orasului Negresti, orasul Negresti, Str. N. Balcescu nr. 1, judetul Vaslui. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 50 Lei/exemplar, se achita cu numerar la Serviciul Impozite si Taxe Locale din cadrul Orasului Negresti. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 06.08.2024, ora 14.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 14.08.2024, ora 14.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Orasul Negresti, Compartimentul Registratura, orasul Negresti, Str. N. Balcescu nr. 1, judetul Vaslui. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 19.08.2024, ora 10.00, Orasul Negresti, orasul Negresti, Sala Mare, parter, Str. N. Balcescu nr. 1, judetul Vaslui. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Vaslui, Vaslui, Str. Stefan cel Mare nr. 54, judetul Vaslui, telefon/fax 0235.311.582, e-mail: tr-vaslui@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.07.2024.
7 iulie, Ziua Mondială a Ciocolatei
07/07/2024 14:39

Ziua mondială a ciocolatei este aniversată la 7 iulie, această dată indicand momentul introducerii in Europa, in 1550, a băuturii pe bază de cacao. Istoria deliciilor pe bază de cacao nu este atat de bi ...

Sarmalele, o poveste plină de savoare
04/07/2024 10:42

Oriunde ai călători in estul Europei si in Balcani, sarmalele isi vor face simtită prezenta, incantand papilele gustative si incălzind inimile celor care le gustă. Istoria lor este la fel de bogată si com ...

Sosul chimichurri, o delicatesă în bucătărie
30/06/2024 12:21

Chimichurri este un sos argentinian, adesea servit alături de cărnuri la grătar, peste si alte preparate din carne. Este folosi si pentru marinarea diferitelor tipuri de carne si este recunoscut ca fiind un ...

Kapsalon, shaorma olandeză
30/06/2024 11:03

Ingrediente: 750 de grame cartofi congelati 500 grame carne de porc Pentru marinada: paprika afumata suc de lamaie ulei de masline pudra de ceapa pudra de usturoi pudra de cumin pudra de coriandru putina scorti ...

  Dulceața de trandafir, o delicatesă a bucătăriei rafinate
30/06/2024 09:09

Dulceata de trandafir este un produs culinar traditional cu o istorie bogată, o simbolistică aparte si un gust care incantă simturile. Preparată din petalele de trandafir, această dulceată reprezintă o a ...

Dulceață de nuci verzi
21/06/2024 12:02

Pentru ca dulceata de nuci verzi să aibă gustul perfect, nucile trebuie culese incepand cu sfarsitul lunii iunie si pană aproape de sfarsitul lunii iulie. Cand trec de această perioadă, nucile se coc prea ...

Micii și patricienii la grătar. Tradiția reinterpretată în arta culinară
16/06/2024 10:42

Micii, cunoscuti si sub numele de „mititei”, isi au rădăcinile in gastronomia romanească, insă povestea lor nu este doar una locală, ci una care a captivat gusturile si imaginatia multor oameni ...

 Gogoșile, delicatesa culinară a lumii
16/06/2024 09:16

Gogosile, asa cum le stim astăzi, isi au rădăcinile in Europa medievală, unde erau cunoscute sub numele de „olykoeks” in Olanda. Aceste „prăjituri uleioase”erau preparate prin ...

Prăjitură turnată cu mere rase și scorțișoară
15/06/2024 14:56

Prăjitura turnată cu mere este un desert foarte bun in post.  Ingrediente 450 g făină tip 000 1 plic de praf de copt (am pus praf de copt cu sofran pentru o culoare mai frumoasă) 150 g zahăr 10 ...

Cozonaci generoşi din cuptoarele de aur
15/06/2024 09:06

Cozonacul nu-i treabă uşoară şi trebuie să fii mare meşteră ca să iasă bun. „Totul depinde şi de gospodină. Nu trebuie să te zgarceşti cand pui ouă; apoi, trebuie să ai şi smantană bună, ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei