Pe urmele sandvișului, o istorie gustoasă

images

Dimensiune font:

| 16-04-2024 16:09

 În lumea agitată a gastronomiei, unele creații culinare devin atât de cunoscute încât nu nmai întrebăm cine a fost geniul din spatele lor. Un astfel de exemplu este inventatorul sandvișului, o delicatesă care a cucerit inimile și papilele gustative ale oamenilor din întreaga lume

Originea sandvișului este o poveste plină de imaginație și inventivitate. Chiar dacă nu putem identifica un singur inventator al sandvișului, putem explora momentele cheie și evoluția acestui aliment de bază al bucătăriei moderne.

Primul indiciu al existenței sandvișului datează de peste două milenii în urmă, în timpul Imperiului Roman. În acea perioadă, romanii obișnuiau să servească carne între bucăți de pâine, într-o formă rudimentară a ceea ce cunoaștem astăzi ca sandviș. Cu toate acestea, termenul sandviș nu a apărut în mod oficial în limba engleză până în secolul al XVIII-lea, când numele a fost asociat cu John Montagu, al patrulea conte de Sandwich, un om cu o pasiune pentru jocurile de noroc.

Povestea spune că în timpul unei partide de cărți, contele de Sandwich a cerut bucătarilor să-i servească carne între două bucăți de pâine, astfel încât să poată continua să joace fără a-și murdări mâinile. Acest obicei a devenit popular în cercurile aristocratice și a fost cunoscut sub numele de sandvișul lui Sandwich. Deși nu putem spune cu certitudine că el a inventat acest concept, numele său a fost cel care a rămas în istoria culinară.

Cu toate acestea, trebuie să menționăm că ideea de a înfășura alimente în pâine sau alte tipuri de învelișuri a fost practicată în multe culturi și timpuri diferite înainte de John Montagu. De exemplu, anticii evrei aveau Hillel's sandwich o combinație de carne și ierburi înfășurate într-o hărtie de matzah în timpul Paștelui. Grecii antici serveau gyros în pita, iar turcii aveau döner kebab. Cu toate acestea, contele de Sandwich a contribuit la popularizarea conceptului în lumea occidentală și a dat numele acestui preparat.

Explozii de creativitate în bucătării

Cu trecerea timpului, sandvișul a evoluat și s-a diversificat. În secolele ulterioare, oamenii din întreaga lume au adaptat conceptul și au creat o multitudine de variante, de la renumitul BLT (bacon, salată și roșii) la cele asiatice, cu ingrediente precum sushi și carne de porc la grătar. Sandvișul a devenit un aliment versatil, adaptabil la gusturile și preferințele fiecărui individ.

În prezent, suntem martorii unei adevărate explozii de creativitate în lumea sandvișurilor. Chefi și bucătari din întreaga lume se străduiesc să redefinească acest aliment de bază prin combinarea de ingrediente neobișnuite și arome îndrăznețe. De la sandvișurile gourmet cu somon afumat și avocado, până la cele vegane cu hummus și legume proaspete, opțiunile sunt nelimitate.

Sandvișul este un simbol al inovației culinare și al adaptabilității la schimbările timpului. Fiecare îmbucătură ne amintește de o istorie bogată și de bucuria de a experimenta noi arome și combinații.

Sandvișul este mult mai mult decât o simplă gustare pentru jucătorii de cărți sau o opțiune rapidă pentru prânz. A devenit o formă de artă culinară, cu bucătari din întreaga lume inovând și experimentând cu ingrediente și arome noi pentru a crea sandvișuri gourmet. De asemenea, s-au dezvoltat opțiuni sănătoase, precum sandvișurile cu legume proaspete și proteine slabe, pentru a satisface gusturile consumatorilor interesați de dietă și nutriție.Maura ANGHEL

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Orasul Negresti, cu sediul in orasul Negresti, Str. N. Balcescu nr. 1, judetul Vaslui, telefon/fax 0235.457.679, e-mail: inforpnegresti@gmail.com, cod fiscal 13407333. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: -Spatiu in suprafata de 35,16 mp, situat in orasul Negresti, Str. Unirii, bl. E2, sc. D, parter, judetul Vaslui, ce apartine domeniului privat al Orasului Negresti, judetul Vaslui, identificat prin Carte Funciara nr. 70102-C1-U27, nr. cadastral 1/4;0;3, conform H.C.L. Orasul Negresti nr. 63/19.07.2024 si temeiului legal O.U.G. nr. 57/03.07.2019 privind Codul Administrativ, pentru desfasurarea de activitati de coafura si alte activitati de infrumusetare. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: Se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, la sediul institutiei, Serviciul Juridic. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Serviciul Juridic din cadrul Orasului Negresti, orasul Negresti, Str. N. Balcescu nr. 1, judetul Vaslui. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 50 Lei/exemplar, se achita cu numerar la Serviciul Impozite si Taxe Locale din cadrul Orasului Negresti. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 06.08.2024, ora 14.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 14.08.2024, ora 14.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Orasul Negresti, Compartimentul Registratura, orasul Negresti, Str. N. Balcescu nr. 1, judetul Vaslui. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 19.08.2024, ora 10.00, Orasul Negresti, orasul Negresti, Sala Mare, parter, Str. N. Balcescu nr. 1, judetul Vaslui. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Vaslui, Vaslui, Str. Stefan cel Mare nr. 54, judetul Vaslui, telefon/fax 0235.311.582, e-mail: tr-vaslui@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.07.2024.
7 iulie, Ziua Mondială a Ciocolatei
07/07/2024 14:39

Ziua mondială a ciocolatei este aniversată la 7 iulie, această dată indicand momentul introducerii in Europa, in 1550, a băuturii pe bază de cacao. Istoria deliciilor pe bază de cacao nu este atat de bi ...

Sarmalele, o poveste plină de savoare
04/07/2024 10:42

Oriunde ai călători in estul Europei si in Balcani, sarmalele isi vor face simtită prezenta, incantand papilele gustative si incălzind inimile celor care le gustă. Istoria lor este la fel de bogată si com ...

Sosul chimichurri, o delicatesă în bucătărie
30/06/2024 12:21

Chimichurri este un sos argentinian, adesea servit alături de cărnuri la grătar, peste si alte preparate din carne. Este folosi si pentru marinarea diferitelor tipuri de carne si este recunoscut ca fiind un ...

Kapsalon, shaorma olandeză
30/06/2024 11:03

Ingrediente: 750 de grame cartofi congelati 500 grame carne de porc Pentru marinada: paprika afumata suc de lamaie ulei de masline pudra de ceapa pudra de usturoi pudra de cumin pudra de coriandru putina scorti ...

  Dulceața de trandafir, o delicatesă a bucătăriei rafinate
30/06/2024 09:09

Dulceata de trandafir este un produs culinar traditional cu o istorie bogată, o simbolistică aparte si un gust care incantă simturile. Preparată din petalele de trandafir, această dulceată reprezintă o a ...

Dulceață de nuci verzi
21/06/2024 12:02

Pentru ca dulceata de nuci verzi să aibă gustul perfect, nucile trebuie culese incepand cu sfarsitul lunii iunie si pană aproape de sfarsitul lunii iulie. Cand trec de această perioadă, nucile se coc prea ...

Micii și patricienii la grătar. Tradiția reinterpretată în arta culinară
16/06/2024 10:42

Micii, cunoscuti si sub numele de „mititei”, isi au rădăcinile in gastronomia romanească, insă povestea lor nu este doar una locală, ci una care a captivat gusturile si imaginatia multor oameni ...

 Gogoșile, delicatesa culinară a lumii
16/06/2024 09:16

Gogosile, asa cum le stim astăzi, isi au rădăcinile in Europa medievală, unde erau cunoscute sub numele de „olykoeks” in Olanda. Aceste „prăjituri uleioase”erau preparate prin ...

Prăjitură turnată cu mere rase și scorțișoară
15/06/2024 14:56

Prăjitura turnată cu mere este un desert foarte bun in post.  Ingrediente 450 g făină tip 000 1 plic de praf de copt (am pus praf de copt cu sofran pentru o culoare mai frumoasă) 150 g zahăr 10 ...

Cozonaci generoşi din cuptoarele de aur
15/06/2024 09:06

Cozonacul nu-i treabă uşoară şi trebuie să fii mare meşteră ca să iasă bun. „Totul depinde şi de gospodină. Nu trebuie să te zgarceşti cand pui ouă; apoi, trebuie să ai şi smantană bună, ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei